Öt másodperc alatt vehetünk hétvégi házat péntektől

Sajtóközlemény

Öt másodperc alatt vehetünk hétvégi házat péntektől Öt másodperc alatt vehetünk hétvégi házat péntektől
Öt másodperc alatt vehetünk hétvégi házat péntektől Öt másodperc alatt vehetünk hétvégi házat péntektől

Hiába bonyolódik 10 átutalásból 6 már az AFR rendszeren, a fizetési forgalom összegét tekintve még csak 4,4 százalékos részt mondhat magáénak az azonnali fizetés. Péntektől ugyanakkor már akár 20 millió forintot is küldhetünk 5 másodperc alatt partnerünknek – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu.

Akár 20 milliót is azonnal utalhatunk

Komoly változásokra ébred péntek hajnalban a magyar pénzforgalmi piac. Szeptember 1-től az Azonnali Fizetési Rendszerben (AFR) az eddigi 10 millió forint helyett 20 millió forintra emelkedik az egy-egy tranzakcióban elküldhető pénzösszeg maximuma. Ez azt jelenti, hogy innentől kezdve egy nagyobb értékű gépjármű, illetve akár egy hétvégi telek árának átutalása is 5 másodpercen belül megtörténik majd a fizetési rendszerben a hét minden munkanapján, 24 órában - hívta fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

A 2020 márciusában indult azonnali fizetési rendszer egyértelműen beváltotta a hozzá fűzött reményeket: 2023 első negyedévében 49,4 millió tranzakcióban 11 272 milliárd forint került át a feladótól a címzetthez pillanatokon belül.

Tranzakciószámban közel 60 százalékkal több átutalás bonyolódott a rendszerben, mint a rendszer indulásának első teljes negyedévében, 2020. II. negyedévében. Eközben az azonnali átutalásokban érintett összeg pedig pontosan kétszeresére nőtt annak, mint ami 3 évvel ezelőtt a rendszereken átfutott.

Azonnali utalást indít a telefonja segítségével ez a férfi

10 utalásból 6 már az AFR-ben megy

Gergely Péter szerint az AFR sikerét mutatja az is, hogy a feltételeknek megfelelő, 10 millió forint alatti egyedi átutalásokon belül az azonnali tranzakciók részaránya a 2020-as 48 százalékról 58 százalék fölé jutott. Míg az átutalt összeg tekintetében a banki megbízások kevesebb mint 44 százaléka jutott pillanatokon belül a címzett számlájára, addig 2023 első negyedévében az indított 10 millió forint alatti utalások összegének már 62,6 százaléka átlagosan 0,84 másodpercen belül átért a címzetthez.

Nagyot ugrik majd az AFR utalások értéke

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a 10-ről 20 millió forintra emelkedő maximális összeg a tranzakciók számában nem okoz majd komoly változást az AFR rendszerben, hiszen a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái szerint az idei év első negyedévében mindössze 689 000 tízmillió forintot meghaladó átutalás bonyolódott a hazai pénzforgalmi rendszerben. Ez a teljes átutalási forgalomnak mindössze 0,8 százalékát tette ki.

Ugyanakkor – figyelmeztet Gergely Péter – az értékhatár emelése drasztikusan megemelheti majd az AFR tranzakciók összértékét. A teljes – tehát nem csak az AFR szabályainak megfelelő – 257 608 milliárd forintos átutalási forgalomban ugyanis az AFR utalások 11 272 milliárd forintos összege mindössze 4,4 százalékot tett ki.

A változással alig néhány 10 millió forint feletti tranzakció is komoly változást tud majd hozni. Jelenleg ugyanis 1-1 AFR tranzakcióban átlagosan 228 400 forintot utalnak az érintettek. Ez az átlagösszeg 8 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt és negyedével haladja meg a 2020. tavaszi átlagos utalási értéket – emlékeztet a BiztosDöntés.hu szakértője.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
LinkedinE-mail
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.