Hiába bonyolódik 10 átutalásból 6 már az AFR rendszeren, a fizetési forgalom összegét tekintve még csak 4,4 százalékos részt mondhat magáénak az azonnali fizetés. Péntektől ugyanakkor már akár 20 millió forintot is küldhetünk 5 másodperc alatt partnerünknek – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu.

Akár 20 milliót is azonnal utalhatunk

Komoly változásokra ébred péntek hajnalban a magyar pénzforgalmi piac. Szeptember 1-től az Azonnali Fizetési Rendszerben (AFR) az eddigi 10 millió forint helyett 20 millió forintra emelkedik az egy-egy tranzakcióban elküldhető pénzösszeg maximuma. Ez azt jelenti, hogy innentől kezdve egy nagyobb értékű gépjármű, illetve akár egy hétvégi telek árának átutalása is 5 másodpercen belül megtörténik majd a fizetési rendszerben a hét minden munkanapján, 24 órában - hívta fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

A 2020 márciusában indult azonnali fizetési rendszer egyértelműen beváltotta a hozzá fűzött reményeket: 2023 első negyedévében 49,4 millió tranzakcióban 11 272 milliárd forint került át a feladótól a címzetthez pillanatokon belül.

Tranzakciószámban közel 60 százalékkal több átutalás bonyolódott a rendszerben, mint a rendszer indulásának első teljes negyedévében, 2020. II. negyedévében. Eközben az azonnali átutalásokban érintett összeg pedig pontosan kétszeresére nőtt annak, mint ami 3 évvel ezelőtt a rendszereken átfutott.

Azonnali utalást indít a telefonja segítségével ez a férfi

10 utalásból 6 már az AFR-ben megy

Gergely Péter szerint az AFR sikerét mutatja az is, hogy a feltételeknek megfelelő, 10 millió forint alatti egyedi átutalásokon belül az azonnali tranzakciók részaránya a 2020-as 48 százalékról 58 százalék fölé jutott. Míg az átutalt összeg tekintetében a banki megbízások kevesebb mint 44 százaléka jutott pillanatokon belül a címzett számlájára, addig 2023 első negyedévében az indított 10 millió forint alatti utalások összegének már 62,6 százaléka átlagosan 0,84 másodpercen belül átért a címzetthez.

Nagyot ugrik majd az AFR utalások értéke

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a 10-ről 20 millió forintra emelkedő maximális összeg a tranzakciók számában nem okoz majd komoly változást az AFR rendszerben, hiszen a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái szerint az idei év első negyedévében mindössze 689 000 tízmillió forintot meghaladó átutalás bonyolódott a hazai pénzforgalmi rendszerben. Ez a teljes átutalási forgalomnak mindössze 0,8 százalékát tette ki.

Ugyanakkor – figyelmeztet Gergely Péter – az értékhatár emelése drasztikusan megemelheti majd az AFR tranzakciók összértékét. A teljes – tehát nem csak az AFR szabályainak megfelelő – 257 608 milliárd forintos átutalási forgalomban ugyanis az AFR utalások 11 272 milliárd forintos összege mindössze 4,4 százalékot tett ki.

A változással alig néhány 10 millió forint feletti tranzakció is komoly változást tud majd hozni. Jelenleg ugyanis 1-1 AFR tranzakcióban átlagosan 228 400 forintot utalnak az érintettek. Ez az átlagösszeg 8 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt és negyedével haladja meg a 2020. tavaszi átlagos utalási értéket – emlékeztet a BiztosDöntés.hu szakértője.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.

Legfrissebb útmutatóink hírek témában

 • Deviza árfolyamokon csodálkozik egy banki ügyfél devizaváltás előtt
  Hírek

  A kormány is segíteni tudná a bankokat a Revoluttal szembeni versenyben

  Ha a kormány mentességet biztosítana a pénzváltásra most kivetett extra tranzakciós illeték fizetése alól a lakossági ügyfeleknek középárfolyamon váltást kínáló bankok ilyen tranzakcióra, a jelenlegi 3 helyett több bank kínálna ilyen szolgáltatást az ügyfeleknek – véli Gergely Péter. A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint az intézkedéssel a hazai bankok versenyhátránya akkor is csökkenne a globális szereplőkkel, a Revoluttal és a Wise szolgáltatókkal szemben, ha utóbbiak esetében egyelőre nincs áttörés abban a tekintetben, hogy a magyar ügyfelek valamennyi hazai tranzakciója után megfizessék a magyar bankokra egyébként kirótt extra terhet.

  frissítve: 2024. július 12.
 • Adathalász kísérlet a MagNet Bank ügyfelei ellen
  Hírek

  Adathalász kísérlet a MagNet Bank ügyfelei ellen

  Adathalász támadást indítottak a bűnözők a MagNet Bank weboldalának álcázva magukat. A támadás sajátossága, és felismerhetősége abban áll, hogy ránézésre a MagNet Bank e-mail címéről érkeznek az adathalász tartalmak.

  frissítve: 2024. július 11.
 • Egyre drágább hitelek miatt fáj a férfi feje
  Hírek

  Az akciós mézesmadzagok mellett beindult a hitelkamatok emelése

  A lakáshitel THM-plafon eltörlése és a banki különadók emelése a korábbinál differenciáltabb kamatváltozásokra sarkallhatja a bankokat Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint. Egyes szegmensekben – ahol a számára jó ügyfelekért versenyezni akar egy-egy pénzintézet – továbbra is lehetnek kamatcsökkentések, ám a többi területen kamatemelésekre kell felkészülnünk a szakértő szerint.

  frissítve: 2024. július 11.