Az elmúlt évek váratlan eseményei sok mindenre ráébresztettek bennünket, többek között a pénzügyi öngondoskodás fontosságára. Életünk különböző szakaszaiban természetesen más és más lehet az anyagi cél, egy dolog azonban mindig fontos: az egészség megóvása. Ezért ezúttal egy olyan „befektetési formát” ajánlunk, amivel épp ehhez kaphatsz pluszforrást, évente akár közel 150 ezer forintot!

Mi is az az egészségpénztár?

Ha van egészségpénztári számlád és befizetsz rá, akkor a befizetett összeg után 20% adó-visszatérítést kaphatsz, ami akár közel 150 ezer Ft pluszforrást jelenthet számodra évente. Egészségpénztári egyenlegedet pedig rendkívül sokrétűen felhasználhatod: egészségügyi szolgáltatásokra (pl. fogászat), egészségügyi termékekre (pl. szemüveg), sőt, családi támogatásokra is (pl. lakáshitel támogatás).

Így segíthet az egészségpénztár az életed különböző szakaszaiban

1. Fiatal felnőttként

Fogorvoshoz jársz? Kontaktlencsét/szemüveget viselsz? Netán gluténmentesen táplálkozol, vagy pszichológiai kezelésre jársz? Erre mind több forrásod lehet egészségpénztárral! De nézzük a számokat!

Példa:

 • Oti 29 éves, dolgozó hölgy, épp fogszabályozás előtt áll. A fogszabályozás 500 ezer forintba kerül, amihez igencsak jól jön az egészségpénztári megtakarítás. Oti 20 ezer Ft/hó cafeteriát kap a munkahelyén, amit ő OTP Egészségpénztári számlára kért. Így gyorsan oszt-szoroz, hogyan érhetné el ezt az összeget:
 • 500 ezer Ft + 6,5% működési költség, az annyi mint: 534 760 Ft összesen.
 • Ehhez havi 44 564 Ft befizetés szükséges, amit csökkent ugye a cafeteria, tehát Oti 24 564 forintot tölt fel havonta az egészségpénztári számlájára. Így egyenlege épp fedezni fogja a fogszabályozást.
 • A következő évben megkapja a befizetések után igényelhető 20% adó-visszatérítést is, ami az ő esetében 106 952 Ft, és amit fogtöméseire tesz félre.
Gyerekekkel ölelkezik a két szülő

2. Házastársként

Házasságban a férj és a feleség is nyithat egészségpénztári számlát. Sőt, egyszerre mindketten megtehetik ezt! Ha kiadásaik meghaladják a 750 ezer forintot, amit fizethetnének egészségpénztári számláról, akkor már érdemes két számlát nyitniuk, hiszen így a 150 ezer forintnál is több adó-visszatérítést kaphatnak ketten együttvéve.

De természetesen már egy főre nézve is megéri az egészségpénztári számla!

Példa:

 • Teo és Péter házasok, lakáshitelt törlesztenek. Hallották, hogy lakáshitel törlesztésére és néhány, egészséget támogató lakáskiegészítőre is fel lehet használni az egészségpénztári egyenleget, ezért nyitnak Teónak OTP Egészségpénztári számlát, és befizetnek rá 750 ezer forintot.
 • Biztos, ami biztos, Teo megjelöli kedvezményezettjének Pétert, hiszen így az ő egészségügyi kiadásait is fizethetik egészségszámláról.
 • Az egyenlegből költenek lakáshitel törlesztésre, új paplanokra, párnákra és matracra, valamint egy levegőfertőtlenítő készüléket is beszereznek. (A befizetés 93,5%-a használható fel.)
 • A következő évben pedig megkapják a maximális adó-visszatérítést: 150 ezer forintot, amit szűrővizsgálatokra is felhasználnak.

3. Kisgyermekes szülőként

Ebben az időszakban természetesen olyan kiadásokra is gondolni kell, mint a pelenka, babaápolási cikkek, és a gyermek orvosi vizsgálatai. Jó hír, hogy ezek mind fizethetők egészségpénztári számláról!

Példa:

 • Petrának és Tominak kislánya született. Előre számoltak, terveztek a kiadásaikkal, ezért babájuk érkezése előtt már egy évvel nyitottak egy-egy OTP Egészségpénztári számlát, és be is fizettek mindketten 750 ezer forintot. Petra esetében ezt fontos volt jóelőre meglépni, hiszen az adó-visszatérítés csak adózott jövedelem esetén kapható.
 • A kislányuk, Olgi születésével, vizsgálataival és ápolásával kapcsolatos kiadásokat, valamint Petra nőgyógyászati kiadásait már egészségpénztári egyenlegből finanszírozták, a fennmaradó összeget pedig felvették születési támogatásként. (A befizetés 93,5%-a használható fel.)
 • A következő évben mindketten kapnak 150 ezer Ft adó-visszatérítést, amit fogászati kiadásaikra, és természetesen babaápolási cikkekre fognak költeni. Már tervezik, hogy amikor Olgi nagyobb lesz, akkor a tandíjára, kollégiumára/albérletére, ruháira is felhasználják majd egészségpénztári megtakarításukat.

Hogyan juthatsz a pluszforráshoz?

 1. Nyiss OTP Egészségpénztári számlát (akár online).
 2. Fizess be egészségszámládra.
 3. Használd fel a befizetett összeget.
 4. Igényeld a pluszforrást, azaz a 20% adó-visszatérítést az adóbevallásodon keresztül.

A tájékoztatás nem teljes körű. További részletek >>

A cikk megjelenését az OTP Egészségpénztár támogatta.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.