Serdülők és a pénz

A pénzügyi készségek, tudás és szokások gyermekkorban alapozódnak meg, így a szülőknek fontos feladata, hogy ezen a téren is fejlessszék a fiatalokat. De vajon mi erre a legjobb statégia? 

Mit mond szakértőnk?Bezár

A pénzügyi készségek, tudás és szokások gyermekkorban alapozódnak meg, így a szülőknek fontos feladata, hogy ezen a téren is fejlessszék a fiatalokat. De vajon mi erre a legjobb statégia? 

A gyermeknevelés egyik fontos része a pénzügyi szocializáció. Ez a folyamat sokszor automatikusan megy végbe, és a családban megszokott pénzkezelési mintázatok a gyermek későbbi felnőtt életében is folytatódnak. Azonban egy kis odafigyeléssel, illetve önismerettel kiléphetsz az ördögi körből és van lehetőséged megváltoztatni azokat a berögződéseket, amit nem szeretnél továbbadni. 

A serdülők pénzügyi tudatossága már nemcsak a megfelelő mintaadással fejleszthető, sokkal kézzelfoghatóbb módszerekre is lehetőség van. 

A zsebpénz sarkalatos kérdése általában ebben az időszakban kerül terítékre. Idősebb korban már arra is lehetőséged van, hogy kamasz gyermekedet bevond a pénzügyi döntéshozatalba. Azonban nem mindegy, hogy hogyan teszed mindezt. 

 • Írta: Bodor Anna
 • frissítve: 2023. október 5.
 • promóció

Serdülő gyermeked van? Szeretnéd segíteni őt a tudatos pénzügyi viselkedés terén? Nem jutsz dűlőre a zsebpénz kérdésében? Szeretnéd, ha gyermeked jobban bánna a pénzzel? Útmutatónk segítségével megtudhatod, hogy hogyan alakulnak ki a pénzkezelési szokások, mennyire fontos a pénzügyi tudás, és arról is tájékozódhatsz, hogy hogyan érdemes végigkísérni a serdülőket a pénzügyi tudatosság útján.

Az embereket nagyon összetett kapcsolat fűzi a pénzhez. Gyermekkortól kezdve számos különböző tapasztalatot szerezhetsz ezen a téren, amelyek döntő szerepet játszhatnak a későbbi szokásaidban, attitűdjeidben vagy tájékozottságodban.

A mintakövetés tanulási mechanizmusa kiemelten fontos gyermekkorban. A mintaadás fontossága a pénzügyi magatartás terén is megjelenik, hiszen szülőként nagy felelősséged van abban, hogy a gyermekeid milyen hozzáállást és gyakorlatot tapasztalnak a részedről.

Egy 2010-ben készült kutatás szerint a fiatal felnőttek tudatos pénzügyi magatartására kiemelt hatása van a szülőknek, szemben például a kortársak befolyásával vagy az iskolában szerzett ismeretekkel.

Tinédzser lány aki pénzről gondolkodik

Milyen pénzügyi ismeretekkel rendelkeznek a serdülők?

A magyar serdülők pénzügyi ismereteit egy 2014-ben készült felmérés vizsgálta részletesen, a tesztkitöltésben 9 605 diák vett részt.

Az eredmények szerint a serdülők 44 százaléka gondolta úgy, hogy szükség lenne pénzügyi oktatásra az iskolában rendszeres és gyakorlatias formában.

A felmérés egy tudástesztet is tartalmazott, ahol a kamaszok ismereteit mérték fel banki szolgáltatások, megtakarítások és befektetések, hitelezés, nyugdíj és biztosítás, munka, illetve általános gazdasági ismeretek tekintetében. Az átlagteljesítmény 42,6 százalék volt és az eredmények összességében arra utaltak, hogy a fiatal korosztály pénzügyi tudása elég hiányos.

Hogyan taníthatom serdülő gyermekemet pénzügyi ismeretekre?

Az iskolában történő formális pénzügyi oktatás egyelőre nem megoldott, ezért kiemelt figyelmet kell szentelned annak, hogy alaposan felkészítsd gyermekedet. Azonban ne felejtsd el, hogy ennek nem a közvetlen ismeretátadás az egyetlen módja, sokkal hatékonyabb, ha serdülő gyermekedet biztonságos közegben hagyod tapasztalatokat szerezni.

Zsebpénz és diákmunka

Serdülők esetében kiemelt fontosságú kérdésként merül fel a zsebpénz, hiszen egyre több egyéni vágy és cél jelenik meg gyermeked életében.

Zsebpénzt többféle módon adhatsz, minden stratégiának megvannak a maga ellenzői és támogatói.

1. A zsebpénz járhat alanyi jogon

Ebben az esetben a gyermekednek nem kell dolgoznia a havi fix összegért, de mégis van lehetősége arra, hogy megtanuljon beosztással élni és felelősséget vállalni a döntéseiért. Beszéljétek meg, hogy mik azok a dolgok, amiket a zsebpénzéből kell fedeznie, és milyen kiadások nem tartoznak ebbe a kategóriába. Ne felejtsd el, hogy ha a gyermeked túlköltekezik, akkor viselnie kell a következményeket, hiszen ebből tud tanulságokat levonni.

2. Adhatsz zsebpénzt elvégzett házimunka vagy egyéb, általad adott feladatok után

Ezzel a módszerrel serdülő gyermeked azt is megtapasztalhatja, hogy a pénzért meg kell dolgozni. Így gyermekednek arra is van lehetősége, hogy több vagy kevesebb pénzt szerezzen a teljesítménye alapján.

A kétféle módszert akár vegyítheted is. A fix, rendszeresen kapott összeg mellett a különösen jó iskolai teljesítményt vagy a pluszban elvégzett házimunkát jutalmazhatod extra zsebpénzzel. A legfontosabb, hogy a szabályok világosak és következetesek legyenek.

3. Támogathatod a serdülőt abban, hogy kipróbálja magát a diákmunkák világában

A felhozatalban könnyen lehet rugalmas, szaktudást nem igénylő és alacsony óraszámban végezhető lehetőségeket találni. A diákmunka által gyermeked átélheti a kompetenciaérzés örömét, ráadásul sok esetben jó diákközösségek alakulnak ki ezeken a munkahelyeken.

Egyetemista fiú aki már dolgozik iskola után

Beszélgess vele

Gyermeked úgy tud a legtöbbet tanulni, ha beleláthat a család pénzügyi döntéseibe. Ha kérdése van, akkor magyarázd el részletesen a választ. Fontos azonban, hogy ne ess át a ló túloldalára, és az anyagi problémák terhét, a saját aggodalmaidat és nehézségeidet ne rakd a serdülő nyakába. Igyekezz úgy bevonni a kérdésbe, hogy közben megtartod a szülő-gyerek szerep határait.

Hallgasd meg a zsebpénzzel, diákmunkával, pénzbeosztással kapcsolatos nehézségeit és sikereit, illetve nyugodtan oszd meg vele a saját tanulságaidat is.

Közvetíts jó üzeneteket a pénzről

Ha a család életében folyamatos, nyílt konfliktusforrás a pénz, akkor érdemes elgondolkozod a viselkedés által közvetített üzeneten. Vizsgáld meg, hogy a saját környezetedben milyen jelentősége van a pénznek.

Néha a siker szimbóluma, máskor a biztonságteremtés eszköze vagy éppen a baj forrása. Elégedett vagy ezzel az üzenettel? Ha változtatni szeretnél, akkor a saját múltbeli berögződéseidet is felül kell írnod.

Hagyd hibázni

Ne várd el, hogy serdülő gyermeked elsőre tökéletesen ossza be a zsebpénzét vagy a fizetését. Ez egy tanulási folyamat, aminek időt kell hagyni és érdemes elkerülni azt, hogy az első baklövés után költekezőnek és felelőtlennek bélyegezed a gyermeked.

Ugyanakkor fontos, hogy a hibák elkövetése mellett a következmények megtapasztalásától se óvd meg a fiatalt. A serdülő által megkeresett összeg nem olyan alapvető dolgok fedezésére kell, mint az élelmiszer vagy a rezsi, így semmilyen káros hatása nem lesz, ha a serdülő átmenetileg késleltetni kényszerül a vágyait. Tekints úgy a helyzetre, mint egy biztonságos tapasztalatszerzési lehetőségre.

Használd ki a modern világ vívmányait

Serdülő gyermeked érdeklődését jobban felkeltheted egy online költéskövetővel, illetve a számlanyitás is jó ötlet lehet, különösen egy idősebb gyermek esetén

Maradtak kérdéseid?

 • Hogyan taníthatom meg gyermekemnek a pénz értékét?

  A zsebpénz módszere mellett segítséget kérhetsz tőle a bevásárlás vagy a számlabefizetés folyamatában. Mutasd meg a gyakorlatban, hogy mire jó egy bevásárlólista vagy mennyibe kerül egy havi villanyszámla. Arról is megkérdezheted kamasz gyereked véleményét, hogy hogyan tudnátok csökkenteni a költségeket.

 • Mekkora legyen a zsebpénz összege?

  Az ideális zsebpénz összege akkora, hogy a serdülő takarékoskodni kénytelen az összegből, de azért ki tudja gazdálkodni a számára fontos kiadásokat. Ez a szám attól függ, hogy milyen költségeket kell ebből a pénzből fedeznie.

  Ha csak szórakozásra kell költenie, akkor kevesebb is elég, míg ha ebből vásárolja az uzsonnáját is, akkor magasabb kiadás reális. A legjobb ha a serdülővel beszéled meg a kérdést és próbálsz valamilyen kompromisszumos megoldást találni.

 • Bankszámla vagy készpénz?

  Fiatalabb gyermekek esetében még nem feltétlenül indokolt a bankszámlanyitás, de 14 éves kor felett már érdemes elgondolkozni a kérdésen. Egy diákszámlával átláthatóbbá válnak a kiadások és a serdülőnek lehetősége van megtanulni a kártyahasználatot, a megtakarítási számlák segítségével pedig motiváltabb lesz a spórolásra.

  Ne felejtsd el, hogy felnőtt élete során valószínűleg többet fog találkozni bankkártyával, mint készpénzzel, így érdemes korán megismerkedni ezzel az eszközzel.

Bodor Anna
Bodor Anna Pénzügyi szakértő
Bodor Anna Pénzügyi szakértő

Egyetemi hallgató vagyok, aki ha nem ír, akkor olvas. Cikkeket, novellákat, verseket. Fontosnak tartom a pénzügyi tudatosságot és úgy gondolom, hogy a gazdasági kérdések nem is olyan ijesztőek, ha hétköznapi nyelven, akár egy kis humorral fűszerezve beszélünk róluk. Szeretem az őszt, a forró tejeskávét és a hosszú sétákat.