Soha még nem volt ekkora a hitelkártya-tartozás

Sajtóközlemény

Soha még nem volt ekkora a hitelkártya-tartozás Soha még nem volt ekkora a hitelkártya-tartozás
Soha még nem volt ekkora a hitelkártya-tartozás Soha még nem volt ekkora a hitelkártya-tartozás

Soha még ilyen magas nem volt az egy hitelkártyára jutó adósság: egy-egy kártyaadós átlagosan 142 ezer forinttal tartozik a bankjának, a teljes tartozás 12 éves csúcson van - számolta ki a BiztosDöntés.hu. Gergely Péter szerint a kamatok szépen csökkennek, az átlaghitel kamatától 20 százalékra van az uzsoraplafon, de azért igazán az jár jól a hitelplasztikok használatával, aki időben visszafizeti havi költéseit és kihasználja a banki jóváírásokat.

Miközben a lakáshitelek és a személyi kölcsönök esetében 22 hónapnyi csúcsot jelent a 2024 áprilisában az ügyfelek által felvett 121,2, illetve 68,2 milliárd forintnyi kölcsön, addig a háztartások hitelkártya tartozása 12 évi csúcsra emelkedett. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a lakosság hitelkártya-tartozása április végén 158,5 milliárd forint volt. Egy év alatt 12 százalékkal nőtt a kártyabirtokosok kintlévősége.

Csúcson a tartozás, de kisebb a teher, mint egy évtizede

Mindez Gergely Péter szerint azt jelenti, hogy az egy hitelkártyára jutó tartozás abszolút csúcsot jelent: idén áprilisban megközelítette a 142 ezer forintot. Négy évvel ezelőtt, 2020 tavaszán ez az összeg még alig haladta meg a 98 ezret. Természetesen - emlékeztet a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője - ma lényegesen könnyebb az egy kártyára jutó hitelkártya tartozást rendezni, hiszen a 141 900 forintos összeg kevesebb, mint a harmada a 437 849 forintos nettó átlagkeresetnek.

Tizenegy éve, 2013-ban, amikor a maihoz hasonlóan 150 milliárd forint fölött volt a hitelkártya tartozás, míg a mai 1,12 milliónál közel 23 százalékkal több, 1,37 millió hitelplasztik volt forgalomban. Akkor még az egy kártyára jutó 112 500 forintos hitelkártya tartozás a 151 ezer forintot alig meghaladó nettó átlagkereset közel háromnegyedét tette ki.

Nincs veszélyben az uzsoraplafon

Fontos ugyanakkor látni azt is, hogy a hitelkártya adósság továbbra is a legdrágább pénzintézeti tartozásnak számít. A hatályos szabályozás szerint a hitelkártyák teljes hiteldíj mutatója (thm) akár a mindenkori jegybanki alapkamat +39 százalék is lehet. Ez tehát az a mérték, amely felett jelenleg uzsorakamatnak minősül egy-egy kölcsön kamata. Az adott félévre érvényes thm-plafon mérték számításánál az időszakot megelőző december elsején, illetve június elsején érvényes alapkamat mértéke számít. Ez alapján június végéig akár 50,5 százalék is lehetett volna a hitelkártyák maximális thm-je. Idén júliustól pedig - az alapkamat elmúlt félévben történt több mint 4 százalékos csökkenésének köszönhetően - 46,25 százalék lehet az a maximális mérték, amit hitelkártya adósaiknak felszámíthatnak a bankok.

Hitelkártyák egy pénztárcában

Szerencsére – jelezte Gergely Péter – ezektől a szintektől messze elmaradnak azért a hitelkártya kamatok. Ráadásul a banki thm-ek a hitelkártyák esetében is folyamatosan csökkennek: a 2023 augusztusi 30,25 százalékhoz képest áprilisban már közel 5 százalékponttal kisebb, átlagosan 25,3 százalékos éves kamatot számoltak fel az időben vissza nem fizetett tartozás után az adósoknak a bankok. Ennél a hitelköltségnél kisebb hitelteherrel utoljára 2022 szeptemberében számolhattak a visszafizetéssel megcsúszók. Ugyanakkor - emlékeztet a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője - a hitelkártyáknál továbbra is alapszabály hogy nem érdemes tartozni, hiszen a türelmi időn belül vissza nem törlesztett hitelkártya tartozás havi 2-3 százalékos kamattal ketyeg és ez a szint a jövőben sem megy majd komolyabban lejjebb. A hazai hitelkártya történelemben egyedül 2021 novemberében volt olyan hónap, amikor a hitelkártya adósok átlagos thm-je 20 százalék alá csökkent.

Akciók teszik kedvezőbbé a hitelplasztikok használatát

Ha időben visszafizetjük a tartozást, akkor viszont a hitelkártya kifejezetten kedvező lehetőséget jelent, hiszen azon túl, hogy maximum 45 napig teljesen ingyen használhatjuk a bank pénzét, a legtöbb hitelintézetnél kedvezmény programok is kapcsolódnak a hitelkártyás költésésekhez. Gergely Péter a BiztosDöntés.hu gyűjtését idézi, amely szerint a kártyás vásárlások után

  • egyes bankoknál később kedvezményre váltható pontokat lehet gyűjteni, amelyeket a későbbiekben fel lehet használni. Ezzel 1-3 százalékos kedvezményt érhetünk el;
  • a kártyás vásárlások után havonta, negyedévente vagy évente pénzvisszatérítést kaphatunk egy bizonyos összeghatárig, amivel a spórolás mértéke 5-10 százalék is lehet;
  • illetve a hitelkártyákkal fizetve egyedi kedvezményeket kaphatunk egy-egy kereskedőnél - itt a kedvezmények mértéke akár 15-20 százalék is lehet.

A vásárlások utáni visszatérítésre számíthatunk a CIB, az Erste, a K&H, az MBH, az OTP, a Raiffeisen és az UniCredit Bank hitelkártyáinál is, ám a szakértő szerint érdemes rendszeresen átnézni a kártyakibocsátó bankunk ajánlatait, mert azok folyamatosan változnak – például időszakonként eltérő kereskedőnél használva a hitelkártyánkat magasabb visszatérítésre is számíthatunk. Aki pedig most dönt a hitelkártya igénylés mellett - a meglévő ügyfeleknek szóló ajánlatokon felül, a feltételek teljesítése mellett - extra visszatérítésre is számíthat az első időszakban az Erste, az MBH, az OTP és a Raiffeisen Banknál. Ennek mértéke az UniCredit Banknál a legmagasabb jelenleg: itt a 20 000 forintos egyszeri jóváíráshoz a kártya átvételét követő hónapban mindössze 5 kártyás vásárlásra van szükség.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.