Bodor Anna

Bodor Anna - Pénzügyi szakértő

Egyetemi hallgató vagyok, aki ha nem ír, akkor olvas. Cikkeket, novellákat, verseket. Fontosnak tartom a pénzügyi tudatosságot és úgy gondolom, hogy a gazdasági kérdések nem is olyan ijesztőek, ha hétköznapi nyelven, akár egy kis humorral fűszerezve beszélünk róluk. Szeretem az őszt, a forró tejeskávét és a hosszú sétákat.

Bodor Anna útmutatói

A szerző eddig 64 útmutatót írt

 • Vagyonszerzési illeték: minden, amit tudnod kell róla 2022-ben

  A vagyonszerzési illeték (szaknyelven visszterhes vagyonátruházási illeték) fizetési kötelezettségéről sokan csak akkor értesülnek, amikor már nyakig benne vannak a vásárlás folyamatában. Nagyon kellemetlen, ha a várt költségeidhez hirtelen hozzáadódik még egy nagyobb kiadás. Ha azonban időben képbe kerülsz a vagyonszerzési illetékfizetés szabályaival és a lehetséges kedvezményekkel kapcsolatban, akkor elkerülheted ezt a váratlan meglepetést. Segítünk felkészülni és a kiskapukat is megmutatjuk.

  Lakásvásárlásnál vagyonszerzési illetéket kell fizetni
 • Így érdemes lakást bérelni

  A megfelelő lakás megtalálása és a költözés nem egyszerű feladat. Még sosem laktál albérletben és szeretnéd tudni, hogy mi vár rád? Most megtudhatod, mire érdemes figyelni és hogyan járhatsz jól lakásbérléskor.

  Kiadó lakás amit érdemes kibérelni
 • Nem is gondolnád mennyibe kerülnek a kis döntéseid, amikre nem is figyelsz

  Sok-sok apró döntés, ami mindig egy kis pénzünkbe kerül. De vajon tényleg aprópénzről van szó? Segítünk átlátni, hogy miként hozhatod meg tudatos döntéseidet a mindennapok során, és hogyan veheted észre azokat a pénzügyi lyukakat, ahol van még mit javítani.

  Néni felírja papírra a költségeit
 • Ez a 10 legnépszerűbb trükk, hogy többet költs

  Te is az a típus vagy aki listával megy el vásárolni és olyat nem veszel, amit előre nem terveztél el? Nos a boltoknak és a webshopoknak más terve van. Őket csak az érdekli, hogy minél több pénzt költs el náluk. Ebben nagyrészt sikeresek, mert ők irányítják a környezetet és hosszú évek tapasztalatai és kísérletei vannak mögöttük és persze pontosan tudják, hogy mi az, ami működik. Hogy kicsit kiegyenlítsük a pályát, összeszedtük a legnépszerűbb taktikákat, amikkel rávesznek, hogy minél több pénzt költs.

  Vásárlás közben ajándékzacskókkal
 • Így tudsz jobban kijönni a fizetésedből és plusz pénzt keresni

  Rengeteg olyan célod lehet az életed során, amihez jó, ha van egy kis félretett pénzed. A tartalékokkal anélkül valósíthatod meg terveidet, hogy a hónap végére felkopna az állad, vagy adósságokba hajszolnád magad. Lehet ez akár egy kis vidéki nyaraló, az El Camino teljesítése, gyermeked jövőjének biztosítása vagy csak annyi, hogy nagyobb biztonságban érzed magad, ha nem egyik napról a másikra kell túlélned. Segítünk megtalálni a lehetőségeket, hogy pluszpénzt kereshess.

  Lerágott alma és félretett pénz
 • Vannak rossz szokásaink, amiket otthonról hozunk. Így kerüld el őket

  A legtöbb szokás, ami alapján az életünket éljük, már gyermekkorban kialakul. Látjuk, mit hogyan csinálnak a szüleink, a közeli hozzátartozóink. Akarva-akaratlanul eltanuljuk tőlük anélkül, hogy gondolnánk rá. Nincs ez másképp a pénzügyeknél sem, sajnos sok olyan viselkedési formát eltanulhatunk, ami később problémát fog okozni. Az ilyen rossz szokásoktól minél hamarabb meg kell szabadulni, különben sosem lehet sikeres anyagi életünk. Megmutatjuk ezeket és azt is, hogyan tudsz változtatni rajtuk.

  Felesleges túl sok pénzt elkölteni áruházban
 • Hasznos tippek, hogy az interneten ne lophassák el az adataidat

  Nagy valószínűséggel nehezen tudsz megnevezni a környezetben olyan személyt, aki egyáltalán nem használ internetet vagy számítógépet. A mindenféle kütyük a mindennapok részévé váltak, és ahogy számos nagyszerű lehetőséget hoztak magukkal, úgy rejtegetnek különböző veszélyforrásokat is. Ha kíváncsi vagy, hogy mi az, amire érdemes odafigyelned az online biztonságod érdekében, akkor ebben az útmutatóban találhatsz néhány hasznos ötletet.

  Vigyázz milyen adatot adsz meg a számítógépeden
 • Ezt veszted azzal, ha otthon tartod a megtakarításodat

  Szereted készpénzben őrizgetni a tartalékaidat? Ahhoz, hogy jól tudd kezelni a pénzügyeidet jó, ha tisztában vagy azzal, milyen lehetőségeid vannak a megtakarításodat kamatoztatni. Megmutatjuk, hogy mennyit veszíthetsz azzal, ha otthon tartod a pénzed és azt is, hogyan lehet biztonságban a megtakarításod.

  Dollár készpénz egy dobozban
 • Európai egészségbiztosítási kártya - minden, amit tudni akarsz róla 2022-ben

  Szeretnéd biztonságban tudni magad és a szeretteidet utazás közben is? Az európai egészségbiztosítási kártya ingyenes, egyszerűen igényelhető és megkönnyítheti az életedet egy külföldi betegség vagy baleset esetén. Útmutatónkból megismerheted az EU kártya használatának feltételeit, igénylésének módját, korlátait, illetve azt, hogy az utasbiztosítás miért fontos.

  Férfi európai egészségbiztosítási kártyát és mobiltelefont tart a kezében
 • Hogyan csökkenthetem a rezsit?

  Úgy érzed, hogy túlságosan sok pénzt költesz a havi számlák kifizetésére? Szerinted is egy kis odafigyeléssel csökkenthetnéd a kiadásokat? Ha szeretnél lefaragni a rezsiköltségből, akkor útmutatónkban sok hasznos ötletet találhatsz. Néhány egyszerű lépéssel nemcsak több pénz marad a zsebedben, de még a környezetért is sokat tehetsz.

  A rezsicsökkentés könnyű lesz ezzel az eszközzel
 • Lakásvásárlás - elmondjuk hogy csináld!

  Nagy falatnak tűnhet az első lakásod megvásárlása és könnyen előfordulhat, hogy fogalmad sincs, hogyan kezdj bele, vagy hogy mikor válik aktuálissá egyáltalán a kérdés. Ha lépésről lépésre teszed meg az utat a lakásvásárlás felé a megtakarítástól kezdve a kiválasztásig, akkor egyszer biztosan célba érsz. Sok hasznos tanáccsal segítünk átlátni a lehetőségeket a foglaló összegyűjtésétől kezdve a lakásodba való beköltözésig.

  Ennyi idő a lakásvásárlás
 • Így tudsz félrerakni a nyugdíjas éveidre

  Néhanapján megfordul a fejedben, hogy nem lenne rossz ötlet tartalékolni egy kicsit a nyugdíjas évekre? Már többször elkezdted a gyűjtögetést, de mindig valami sürgető kiadás jött közbe? Ha úgy érzed, hogy jó volna nem azon idegeskedni, hogy milyen nehéz lesz a megélhetés nyugdíj-megtakarítás nélkül, vagy csak szeretnéd tudni a lehetőségeidet, akkor ez az útmutató sok hasznos információval szolgálhat.

  Férfi pénzt számol
 • Munkanélküliségi biztosítás - hogy biztonságban legyél

  Félsz attól, hogy elveszíted a munkahelyedet? Szeretnéd, ha egy ilyen váratlan esemény nem befolyásolná a havi bevételedet? Úgy érzed, hogy nem férne bele a jövedelemkiesés? A munkanélküliségi biztosítás segítségével elkerülheted az anyagi problémákat és nem kell kapkodnod az új munkahelyed megtalálásával sem.

  Férfi fogja a fejét munkahely elvesztése után
 • Életbiztosítás 2022 – Melyikkel járok a legjobban?

  Ha azt hallod, hogy életbiztosítás, akkor talán egy olyan biztosítás jut eszedbe, ami akkor fizet sok pénzt, ha valami tragikus dolog történik. Ez így is van, ezt hívják klasszikus életbiztosításnak, amivel gondoskodhatsz a családodról, ha például lakáshiteletek van vagy sokat utazol. Viszont vannak megtakarításos életbiztosítások is, ahol általában a nyugdíjas korodig havonta félreteszel. A két konstrukció teljesen másra jó. Bemutatjuk mindkettőt, segítünk választani és mutatunk pár trükköt is, amivel a legjobb ajánlatot megtalálhatod. Vágjunk is bele!

  Idős pár beszélget miután életbiztosítást kötöttek
 • Hitelfedezeti biztosítás – így segít a törlesztésben, ha elveszíted a munkahelyed

  A jövő bizonytalan és egyre többen gondolnak arra hitelfelvétel előtt, hogy bebiztosítsák magukat és családjukat, ha valami baj történne. A hitelfedezeti biztosítás ebben tud segíteni. Megmutatjuk, hogy munkahely elvesztése esetén hogyan és mennyit fizet. A kisbetűs részeket is elmondjuk, hogy mikre vigyázz és hogy havonta mennyi biztosítási díjra számíthatsz. Ha fontos a biztonság és átmeneti törlesztési nehézségekre keresel megoldást, akkor itt a megoldás. Vágjunk is bele!

  Tolószékben férfi aki hitelfedezeti biztosítást kötött
 • Balesetbiztosítás - minden, amit tudni akarsz róla 2022-ben

  A balesetek néha elkerülhetetlenek. Jó lenne, ha az élet váratlan fordulatai nem érnének annyira kellemetlenül? Szeretnéd anyagi biztonságban érezni magad? Útmutatónkban megismerkedhetsz a balesetbiztosítás részleteivel és megtudhatod, hogyan működnek ezek a termékek.

  Balesetbiztosítás megkötése utáni nyugodt szívverés
 • Lakásvásárlásnál ezekkel a költségekkel kell számolnod

  A lakásvásárlás a legtöbb ember életében egy kiemelt fontosságú esemény, sok-sok év takarékoskodás és várakozás áll a nagy pillanat mögött. Sajnos azonban számos egyéb költsége is van az ingatlanvásárlásnak, és nem csupán a vételárral kell számolnod, hanem egyebek mellet például az illetékkel is, ami több millió forint is lehet. Összeszedtük, hogy milyen költségekre számíthatsz, és tippeket is adunk, hogy melyikből mennyit tudsz lefaragni.

  Házaspár számolja költségeket lakásvásárlásnál
 • Lakáseladáskor milyen típusú megbízást kössek az ingatlanközvetítővel?

  A lakáseladás sosem könnyű, hiszen egyedül és tapasztalat nélkül nehéz megtalálni azt a vevőt, aki hajlandó jó áron megvásárolni az ingatlant. Rengeteg papírmunka jár az adás-vétellel. Ki kell találni a lakás kínálati árát és könnyen lehet, hogy fogalmad sincs, hogy mennyit engedj belőle, ha az érdeklődők nagyon alkudoznak. Ingatlanügynökséghez is fordulhatsz segítségért, ám nem mindegy, hogy milyen szerződést kötsz velük. Ha kíváncsi vagy rá, hogy mire érdemes figyelni a megbízáskor, akkor ez az útmutató jó kiindulópont lehet számodra.

  Egy ingatlanos bemutat egy házat érdeklődőknek
 • Lakást vagy házat vegyek?

  Általános vélekedés, hogy a családi házak sokkal drágábbak, mint a lakások. Ez az eredete annak a közhiedelemnek, hogy a tehetősebbek dönthetnek csak a kertes házak mellett, a szegényebbek pedig a lakást választják kényszerűségből. De vajon így van ez a valóságban is? Ha kíváncsi vagy, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak egyik, illetve másik opciónak, akkor útmutatónk segíthet a lakás vagy ház nagy kérdésének eldöntésében.

  Családi ház
 • Okosotthon: mit tudnak és mennyibe kerülnek 2022-ben?

  Nem is olyan régen az okosotthon maximum a filmvásznon vagy a képzeletünkben létezett. Ma már viszont egyre kevésbé számít luxusnak, ha valaki szeretne kialakítani egy ilyen rendszert a saját házában. Még csak hallomásból ismered az okosotthon kifejezést, de érdekel, hogy mit is jelent ez a szó, vagy hogy mennyibe kerülne a kiépítése? Útmutatónkból erről és a különböző rendszerek előnyeiről és hátrányairól is olvashatsz.

  Okosotthon hangszórók és mikrofon
 • Mekkora lakást vegyek?

  Lakásvásárlás előtt rengeteg szempontot kell megfontolnod, hiszen érzed a felelősséget a válladon, de közben izgatott is vagy és szeretnél minél jobban járni. A legtöbb ember életében az ingatlanvásárlás a legnagyobb kiadással járó dolog, úgyhogy érthető, ha izgulsz. Hogy minél jobb döntést hozhass, érdemes még több részre bontani a problémát, és egyesével megvizsgálni őket. Először is nem árt, ha tisztában vagy a saját szükségleteiddel, illetve azzal, hogy mennyi pénzt tudsz fordítani a lakásvásárlásra, majd már leszűkítve a kört kezdheted a keresgélést a lehetőségek között. Segítünk megtalálni a jó válaszokat.

  Kicsi lakásból panoráma
 • Létezik még középosztály? Ki számít manapság gazdagnak?

  Előfordult már veled, hogy nézegettél statisztikákat az átlag- és a mediánjövedelemről? Tisztában vagy a társadalmi mobilitás fogalmával? Ha még nem mélyedtél el korábban a témában, de érdekel, hogy mit jelent a létminimum számokkal is kifejezve, vagy hogy hogyan lehet meghatározni a középosztályt, akkor segítünk.

  Egy középosztálybeli nő autóban
 • Vegyek vagy béreljek ingatlant? Bemutatjuk mindkettő előnyeit és hátrányait

  Habár sokak célja a saját lakás, de nem biztos, hogy mindig ez a legjobb választás. A döntésben szerepet játszik az, hogy mennyi ideig tervezel ott lakni, mennyit tudsz most erre szánni és még sok más szempont. Segítünk ezek átgondolásában, hogy jó döntést tudj hozni. Kitérünk arra is, hogy bérlésnél hogyan állapodj meg a főbérlővel.

  Kiadó lakásnak az ajtaja rajzzal
 • Zavar, hogy a párom túlságosan takarékos

  Az egyik legnagyobb tabu lehet egy családban vagy egy párkapcsolatban a pénzről való beszélgetés. Ennek ellenére akár házasságban élsz, akár az összeköltözést tervezed, az anyagiak kérdését nem kerülheted el. Ha azt veszed észre, hogy a párod már zavaróan takarékos, az megkeserítheti a kapcsolatotokat. Segítünk, hogy ezt megakadályozd.

  Takarékos lány ruhát válogat
 • Merj váltani!

  Megváltoztatni az életed akár egy kisebb részét sem könnyű, nemhogy munkahelyet, sőt pályát módosítani. Ha viszont a fejedben motoszkál a gondolat, hogy valami nem stimmel a mostani munkáddal vagy a kereseteddel, akkor segítünk, hogy változtass az életeden és egy év múlva sokkal jobb helyzetben legyél.

  Nő aki munkahelyváltáson gondolkodik
 • Ingatlankeresési tippek: Mire figyelj az első megtekintéskor

  Egy új ingatlan vásárlása minden szempontból felelősségteljes befektetés, hiszen komoly költségekkel járhat, ha a kinézett lakástól nem azt kapod később, amire az első megtekintés tapasztalatai alapján számítottál. Az első lakásszemle az egyik legfontosabb lépés a vásárlási folyamat során, hiszen ilyenkor szerzed meg első benyomásaidat és alakítod ki véleményedet, melyek segítségével könnyebben el tudod dönteni a későbbiekben, hogy számodra ideális lesz-e az adott ingatlan. Megmutatjuk, hogy mire figyelj oda.

  Egy férfi üdvözöl az ajtóban
 • Lakáskiadás: Hogyan adjam ki hosszú távra a lakásom?

  A köztudatban az ingatlankiadás képe úgy él, mint a legjobb módja a passzív bevételnek. Persze ebből gyakran kimarad a kiadással járó felelősség és teendők. Ha gondolkoztál már lakáskiadáson, de nem tudod, hogy mi ennek a legjobb módja, és kíváncsi vagy rá, hogy milyen költségeket jelent számodra a kiadás, akkor jó helyen vagy. Bemutatjuk, hogyan válaszd ki a legjobb albérlőt és azt is, hogy mik a leggyakoribb hibák, amikkel sokat bukhatsz.

  Férfi mosolyog aki ki akarja adni a lakását
 • Boldogabbá tesz a nagyobb ház?

  Sokan vágynak arra, hogy hatalmas, szép kertes házban lakjanak. Biztosan sokkal boldogabb leszel te is az álomházadban. Vagy mégsem? Útmutatónk végére jobb döntést fogsz tudni hozni, hogy milyen környékre költözz és mennyivel nagyobb házat vásárolj a boldogabb és nyugodtabb életed reményében.

  Nagy ház kerttel és lépcsővel
 • Pénzszégyen - talán téged is érint?

  A pénzzel való kapcsolat a fogyasztói társadalomban egyre inkább meghatározó és nagyon gyakori, hogy az önbecsülés alapját jelenti a havi bevétel. A hitelfelvétel manapság virágkorát éli és az sem ritka, hogy valakinek nehézségei adódnak a törlesztőrészletek befizetésével. Az adós lét legtöbbször magával hoz egy kis bizonytalanságérzést. Ha azonban a nyomasztó gondolatok eluralkodnak rajtad, az hosszú távon rossz hatással lehet az egészségedre és a családi életedre. Útmutatónkból megtudhatod, hogyan küzdhetsz meg a negatív érzelmeiddel. Arról is olvashatsz, hogyan működik a nélkülözés pszichológiája, vagy hogy mit mondanak a kutatások a boldogság és a pénz kapcsolatáról.

  Papírpénz
 • Az éttermek ezekkel a trükkökkel vesznek rá, hogy többet költs

  „Én mindig tudatosan döntök, engem nem lehet meghekkelni, hogy többet költsek vagy olyat válasszak, amit nem én akartam.” Te is így gondolod magadról? Én is így voltam vele, de aztán rájöttem, hogy sajnos nem vagyok annyira tudatos, mint szeretnék és a döntéseimet sok minden befolyásolja. Ezeket persze a legtöbbször észre sem veszem. Van néhány olyan trükk, amivel az éttermek megpróbálnak minél több bevételhez jutni, és ezáltal egy-egy ilyen étkezés alkalmával észrevétlenül többet költesz, mint szeretnél. Vajon mik ezek, amire érdemes figyelni, ha jól szeretnél járni?

  Egy nő étteremben bort iszik
 • Így alkudj és spórolj milliókat lakásvásárlásnál

  Sokan nem szeretnek alkudni és ez bizonyára azért van, mert már voltak olyan helyzetben amikor tőlük alkudtak és kényelmetlenül érezték magukat. Mivel a lakásvásárlás a legnagyobb egyszeri kiadás az életünkben, ha csak pár százalékot is alkudunk, akkor az olyan összeg lehet, amiből kijöhet az új kanapénk, vagy akár a háztartási gépek nagy része is. Segítünk, hogy jó megállapodást tudj kötni.

  Ház amire lehet alkudni
 • Ezért ne árazd túl az ingatlanod eladáskor

  Szeretnéd egyedül eladni a lakásod? Hiába hirdeted a házat az ingatlanos oldalakon, alig akad érdeklődő? Könnyen előfordulhat, hogy túláraztad az otthonod. Csak hasraütés-szerűen állapítottad meg az árát, és nem vetetted össze az ingatlant más, hasonló paraméterű lakásokkal? Ha a válasz erre is igen, akkor még valószínűbb, hogy túl magas áron kínálod a lakásodat. Megmutatjuk, hogy milyen problémákat okozhat a túlárazás és a gyors eladást segítő tippeket is összegyűjtöttünk.

  Eladó ház egy kézben
 • 7 tanács, hogy ne a pénzköltésről szóljon a karácsony

  A karácsony azon kívül, hogy a szeretet ünnepe, és az egymástól távol élő családtagok szinte egyetlen alkalma a találkozásra, a nagy pénzköltések időszaka is. Vannak, akik már jó előre spórolnak erre az időszakra, vannak, akik a megtakarításaikhoz nyúlnak, de az is előfordulhat, hogy valaki hitelhez folyamodik a túlzott költségek miatt. Vajon mik azok a tárgyak, ajándékok, amikre a magyarok költenek, mik az egyéb kiadások és mennyibe is kerül a karácsony összesen?

  Karácsonyfa fényei
 • 10+1 tipp hogyan spórolj idén karácsonykor

  A karácsonyi vásárlás nem mindenki kedvenc szórakozása. Időigényes, stresszes és drága is lehet. Nem titok, hogy a karácsonyi időszakban a legtöbb ember hajlamos arra, hogy túlköltekezzen. Ezért különösen fontos, hogy ellenőrzés alatt tartsuk a karácsonyi kiadásainkat, és ragaszkodjunk az előre meghatározott költségvetésünkhöz. Hogy ezt megtehesd, rá kell szánnod az időt a karácsonyi kiadások megtervezésére, így elkerülhető, hogy adósságba verd magad. Az alábbiakban olvashatsz 10+1 tippet arra, hogyan előzheted meg, hogy a karácsony anyagi csődbe vigyen.

  Karácsonyi játékok
 • Sok mindenre feleslegesen költünk. Biztos, hogy mind kell?

  Bizonyára veled is előfordult, hogy egy újabb teljesen felesleges termékkel távoztál a boltból, sőt lehet, hogy már a vásárláskor érezted, hogy nem is fogod majd használni. Még az is lehetséges, hogy nem igazán engedhetted volna meg magadnak az adott dolog megvásárlását, de nem tudtál ellenállni. Ha a lakásod tele van felesleges tárgyakkal, amiktől nehezen válsz meg, gyakran jársz vásárolni egy-egy rosszabb napodon, hogy „jobb kedvre derülj”, vagy csak úgy érezd, hogy szeretnél tudatosabban vásárolni, akkor segítünk.

  Egy nő bevásárlószatyrokkal a kezében
 • Mi az a TKM? Megmutatjuk, hogy miben segít és mit nem tartalmaz

  Nyugdíjbiztosítást szeretnél kötni, de fogalmad sincs, hogy melyik ajánlat a legkedvezőbb? A jó választáshoz elengedhetetlen a Teljes Költség Mutató ismerete. Útmutatónkból megtudhatod a TKM jellemzőit és megismerheted a szabályozását. Arról is olvashatsz, hogy milyen költségeket vesz figyelembe ez a mutató és mit nem.

  Számológép TKM kiszámításához
 • Mire jó egy nyugdíjszakértő? Megmutatjuk, hogy milyet válassz!

  Szeretnél félretenni a nyugdíjadra, de fogalmad sincs, hogy melyik nyugdíj-előtakarékossági formát válaszd? Úgy gondolod, hogy felesleges időt pazarolni a döntéshozásra, mert úgyis minden ajánlat ugyanolyan? Rengeteg lehetőség közül választhatsz és akár milliós eltérések is lehetnek a különböző megoldások között. Ha szeretnéd megtalálni a hozzád legjobban passzoló megoldást, akkor érdemes egy nyugdíjszakértő tanácsát kérned. Útmutatónkból megtudhatod, hogy hogyan néz majd ki a közös munka, sőt arról is beszélünk, milyen típusú nyugdíjszakértők léteznek.

  Nyugdíjszakértő mutatja a befektetéseket egy férfinek
 • Mikor érdemes elkezdeni a nyugdíjcélú megtakarítást?

  Az állami nyugdíj már most is jóval alacsonyabb, mint amit a nyugdíjasok aktív éveikben kerestek. A jelenleg nyugdíjba vonulók az átlagfizetésüknek az 55-65 százalékát kapják meg induló nyugdíjként. A jövőben ennek további romlása várható. A közelgő nyugdíjválság ellenére az emberek nagy része nem takarékoskodik. De vajon tényleg érdemes 30 évesen a nyugdíjjal foglalkozni? Útmutatónkból megtudhatod, hogy mikor érdemes elkezdeni a nyugdíjcélú megtakarítást, és hogy mekkora összegből lehet kényelmesen megélni nyugdíjasként. Abban is segítünk, hogy mit tehetsz akkor, ha kevesebb mint 10 éved van hátra a nyugdíjig.

  Nyugdíjas, aki hamar elkezdett megtakarítani
 • Elmondjuk miért fontos a nyugdíjcélú öngondoskodás

  A csökkenő nyugdíj egy olyan probléma, ami a te életedet is érinteni fogja. Útmutatónkból megtudhatod, hogy milyen tényezők állnak ennek hátterében. Arra a kérdésre is választ kaphatsz, hogy mi várható a jövőben és hogy milyen megoldási módok jöhetnek szóba.

  Boldog nyugdíjas, akinek nyugdíjcélú megtakarítása van
 • Katás voltál? Ilyen nyugdíjra számíthatnak az egyéni vállalkozók

  Habár a KATA időszaka leáldozott, a nyugdíjakat így is befolyásolja ez az adózási forma. A nyugdíjválság nagyon rosszul fogja érinteni azokat, akik korábban katások voltak, hiszen egyébként sem számíthatnak magas nyugdíjra. Útmutatónkból kiderül, hogy vajon mi az oka annak, hogy nagyon alacsony lesz a nyugdíja azoknak a vállalkozóknak, akik a kisadózó vállalkozások tételes adója, azaz a kata szabályai szerint adóztak. Arról is olvashatsz, hogy egy katás hogyan gondoskodjon a nyugdíjas évei anyagi biztonságáról és miként lehet jogosult állami adókedvezményre.

  Katásként ilyen széfben is takarékoskodhatsz
 • Költözés: ezekről gondoskodj miután beköltöztél az új lakásodba

  Már évek óta gyűjtögetsz álmaid lakására, ami most végre a tiéd? El sem hiszed, hogy sikerült beköltöznöd? A lakásválasztás, a költözés és a berendezkedés izgalma sokszor válik felejthetetlen emlékké. Mi az, amire érdemes figyelni ebben az időszakban? Mindenki szeretne jól indítani egy új helyen, és sokan szoronganak a költözéssel járó ismeretlentől. Gyorsabban hozzászokhatsz az új lakáshoz, és könnyebben veszed majd az akadályokat egy kis felkészüléssel. Útmutatónkban számos tanácsot gyűjtöttünk össze.

  Egy nő a költözés utáni dolgokat intézi laptopról
 • Érdemes felújítandó lakást vennem? Segítünk dönteni

  Ha éppen költözés előtt állsz, vagy befektetési céllal vásárolnál ingatlant, felmerülhet a kérdés, hogy vajon megéri-e felújítandó lakást vásárolni, illetve milyen előnyei és hátrányai vannak egy ilyen lépésnek. Sok hasznos tanáccsal segítünk neked, hogy elkerüld a váratlan költségeket és biztonságban érezd magad.

  Felújítandó lakás
 • Így lehet olcsóbb a költözés

  Egy ingatlan megvásárlása vagy a bérleti díj már önmagában is nagy kiadás. Érthető tehát, hogy nem szeretnél sok pénzt áldozni még a beköltözésre is. Ha érdekel, hogy hogyan tudnál minél kevesebb pénzből költözni, arra ebben az útmutatóban kipróbált taktikákat találhatsz.

  Férfi dobozokkal költözik
 • Költözés: ezeket a hibákat követik el a legtöbben

  A költözést már csak a filmek alapján sem úgy képzeli el a legtöbb ember, mint kellemes vasárnap délutáni programot. A kavarodás, az idegeskedés és a váratlan események sora sokszor nem is áll messze a valóságtól. Bemutatjuk a leggyakrabban elkövetett hibákat, és útmutatónk segítségével gördülékenyebben vezényelheted majd le a költözést.

  A költözés ilyen dobozokkal a legegyszerűbb
 • 10+1 tipikus nyugdíj-előtakarékosság hiba, amit érdemes elkerülnöd

  Az a legjobb nyugdíj-előtakarékosság, amit tényleg használsz és rendszeresen megtakarítasz a segítségével. Ha az a célod, hogy a pihenő éveidre megfelelő nagyságú saját nyugdíjad legyen, akkor van néhány tipikus hiba, amit nem szabad elkövetned.

  Két nyugdíjas mosolyog
 • Nyugdíj-megtakarítás: Segítünk, hogy a legjobbat választhasd

  A jövőben az állami nyugdíj egyre kevésbé fedezi majd az időskori megélhetés költségeit. Fontos, hogy válassz valamilyen nyugdíj-megtakarítást, aminek a segítségével ki tudod egészíteni az állami nyugdíjadat. Na de mégis melyiket érdemes választani? Melyik opciónak mik az előnyei és a hátrányai? Milyen szempontokat kell figyelembe venni a választáskor?

  Mosolygó nyugdíjas nagypapa
 • Magánnyugdíjpénztár - minden amit érdemes róla tudnod 2022-ben

  Nem tudod pontosan, hogy mi történt a magánnyugdíjpénztár rendszerével? Úgy gondolod, hogy jobb nem bízni a nyugdíj-előtakarékossági formákban sem? Útmutatónkból megismerheted a magánnyugdíjpénztárak történetét, működését és megszűnésük okát is. Arról is olvashatsz, hogy mi a helyzet a megmaradt intézményekkel és hogy miért fontos az öngondoskodás.

  Két nyugdíjas sétál
 • Adunk pár tanácsot, hogyan ne fáradj bele a pénzügyeidbe

  Amikor először szembesülsz a ténnyel, hogy most már saját pénzügyeid vannak, amikért te vállalsz felelősséget, a kezdeti zavart általában egyfajta rendszerezési láz követi. Sokan a kis lépések helyett egyből nagy változásokat akarnak, amik általában kudarcot vallanak. Kipróbált tanácsokkal segítünk megtalálni az utadat.

  Egy lány mosolyog akinek rendben vannak a pénzügyei
 • Szeretnéd, hogy több pénzed maradjon? Így változtasd meg a pénzügyi szokásaidat

  Mi történne, ha egyszer csak váratlan anyagi terhek szakadnának a nyakadba? Lerobbanna az autód, beázna a lakás, tönkremenne a hűtő. Ezek veled is megtörténhetnek. A kérdés az, hogy hogyan tudnád kezelni az ilyen helyzeteket. Ha úgy érzed, nem vagy pénzügyileg felkészült egy hasonló váratlan eseményre, akkor hasznos tanácsokkal segítünk.

  Rendezett asztal tollal és billentyűzettel
 • A túlköltekezés olyan, mint a túlsúly. Segítünk megszabadulni tőle

  Túlköltekezni mind szoktunk ilyen-olyan mértékben. Nincs is vele semmi probléma, ha időnként kicsit túllépjük a határt, teljesen természetes, hisz nem robotok vagyunk. Azonban a költségvetésünk rendszerszeres felélésének már komoly következményei vannak. Hónapról hónapra csak nézzük, mi is történt a megspórolt pénzünkkel, vajon hova tűnik, és valóban, sajnos a nagy része egészen apró, természetesnek vett dolgokra ment el. Segítünk megvizsgálni, miért is van ez és hogyan szabadulj meg tőle.

  Egy férfi pénzt szór ki az erkélyről
 • Ezért nem érzed magad gazdagnak

  Mióta világ a világ, soha nem éltünk ilyen kényelemben, főleg, ha a fejlett nyugati világról beszélünk. Felmérések szerint ennek ellenére az emberek többsége elégedetlen a helyzetével. Ha már veled is előfordult, hogy úgy gondoltad, jócskán alulmaradtál, vagy szeretnél lelassítani és egy kicsit kívülről megnézni, hogy hányadán is állsz, akkor segítünk.

  Napszemüveg a tengerparton
 • A drága dolgoktól boldogabb leszek?

  Előfordult már, hogy a szekrényt kinyitva rád ömlöttek a kacatok? Hogy egy-egy reklámra, Instagram képre vagy bolti kirakatra nézve elfogott a rossz érzés és elégedetlenség, hogy miért nem engedheted meg magadnak ezeket a tárgyakat és életmódot? Hogy hiába dolgozol évről évre többet, egy fikarcnyival sem érzed magad boldogabbnak? Valószínűleg rengeteg ember fejében megfogalmazódnak ugyanezek a kérdések és érzések. Ne érzed rosszul magad, az első lépés az, hogy rádöbbensz: valami nincs rendben. Na de hogyan tovább a felismerés után?

  Pálmafás tengerpart
 • Lakáseladásnál hogyan válasszak vevőt?

  Elméletben mindenki tudja, hogy nem rögtön érkezik meg az ingatlan valódi vevője. A gyakorlatban azonban hajlamossá válhatsz arra, hogy rögtön az első érdeklődőt komolyan vedd és biztos legyél az eladás sikerében. Sajnos azonban nem mindenki akar vásárolni, sok a nézelődő vagy a komolytalan lakásturista. Ha szeretnéd egy korrekt vevőnek eladni a lakásodat és megkímélni magad a kellemetlen csalódásoktól, akkor segítünk.

  Eladó családi ház mellette a kulcs
 • Eltitkolt bankszámlák, be nem vallott hitelek. Bemutatjuk mi az a pénzügyi hűtlenség

  Az őszinteség fontos dolog, ezt biztos te is így gondolod. Főleg, ha a párkapcsolatodról van szó. Hány olyan kapcsolatról hallottál, amely hazugságok, kisebb-nagyobb csalások miatt ment tönkre? Ha most arra gondolsz, hogy mindez téged nem érint, te hűséges vagy a párodhoz, tudnod kell, hogy a hűtlenségnek több formája van. Ezek egyike pedig a pénzügyi hűtlenség, és ha még nem hallottál róla, jó helyen jársz, segítünk elkerülni a bajt.

  Egy összeveszett pár ül egy padon
 • Mit tegyek, ha a szüleim eladósodtak?

  Aligha lehet kényelmesen megélni manapság abból a pénzből, amit nyugdíjként kap az ember. Ha fiatalon nem gondolsz erre előre és nem teszel félre pénzt a nyugdíjas éveidre, akkor problémákba fogsz ütközni és adósságot adósságra halmozol. De vajon mit tehetsz akkor, ha ez a saját szüleiddel történik meg? Hogyan tudsz segíteni rajtuk, hol a határ? Ebben az útmutatóban végigvesszük, hogyan tudsz legjobban segíteni az eladósodott szülőkön.

  Felnőtt megfogja az eladósodott szülő kezét
 • Érdemes a párommal közös bankszámlát nyitnom? Segítünk átgondolni

  Napjainkban nagyon megosztó kérdés, hogy egy házasságban, vagy egy olyan pár esetében, akik együtt élnek, hogyan kellene kezelni a pénzügyeket. Ez a probléma egy többgyerekes családban csak tovább bonyolódik. Már az is sarkalatos kérdés tud lenni egy párkapcsolat elején, hogy mikor kell beszélni a pénzügyekről. Ki mikor fizessen, a férfi hívja-e meg a nőt, vagy inkább felezzétek a költségeket? Amikor a kettőtök között lévő kötelék elmélyül, még nehezebb problémákkal találjátok szembe magatokat, amiknek a megoldását érdemes időben tisztázni (lehetőleg még egy komolyabb konfliktus előtt). Sokféle praktika létezik és mindnek megvannak az előnyei és a hátulütői is. Egyénenként változik, hogy kinek mi válik be jobban. Nézzük meg, hogy milyen lehetőségek közül tudtok választani.

  Két ember keze akiknek közös bankszámlája van
 • Így tudsz jobban kijönni a keresetedből

  Mindannyiunk életében érkezett már el egy olyan elhatározás, hogy mostantól okosabban bánunk a pénzünkkel. Az ilyen döntésekkel csak annyi a baj, hogy bár jól hangzanak, konkrét lépések nélkül üres ígéretek maradnak, és így nehezen teljesíthetőek, hamar elveszhet a kezdeti lendület. Megoldást kerestünk arra, hogy legyenek konkrét célkitűzések is az elhatározás mögött, így célirányosabban el tudod érni, hogy okosabban és tudatosabban bánj pénzeddel.

  Kézben tartott pénztárca
 • Jól járok, ha barátnak, rokonnak kölcsönadok? Segítünk átgondolni

  Képzeld magad abba a szituációba, hogy egy közeli ismerősöd, netán rokonod kér tőled kölcsön pénzt. Megbízol benne, mivel ismered az illetőt, vagy netán épp emiatt vonakodsz? Mi van akkor, ha egyébként illene ilyen helyzetben segítened, de te nyilvánvaló okok miatt nem szeretnél? Mi rossz sülhet ki abból, ha nem fizeti vissza az elkért pénzt? Útmutatónk végére érve az összes figyelmeztető jelet ismerni fogod.

  Papírpénz a kézben
 • Hogyan neveljem pénzügyileg a gyerekemet és mit adjak meg neki?

  Szerencsések azok, akiket a szülei már gyermekkoruktól megtanítottak arra, hogyan kell beosztani a zsebpénzüket. Diákkorunkban sokan dolgoztunk nyáron, hogy megvehessük, amire vágytunk, legyen az egy Nike Air Max sportcipő vagy egy új telefon. Felnőttként még jelentősebb szerepet tölt be a pénzügyi tudatosság, és amit megtanultunk, azt érdemes továbbadnunk. Ha szülőként érdekel, hogyan nevelheted erre már kicsi korától kezdve a gyerekedet, útmutatónkban bővebben olvashatsz ennek módszereiről és ehhez kapcsolódó tanácsokról.

  Malacpersely
 • Így spórolj okosan! Mutatunk pár olyan taktikát, amire nem is gondoltál eddig

  Mindannyiunk életében vannak olyan időszakok, amikor egy általunk kitűzött cél, például új lakás, autó, utazás, vagy egy váratlan körülmény meghaladja jelenlegi pénzbeli lehetőségeinket, és rövidebb-hosszabb ideig félre kell tennünk, hogy az adott cél elérhető legyen. Ha valami miatt arra kényszerülsz, hogy kevesebbet költs, rengeteg különböző területen tudsz tenni ennek érdekében. Olyanokon is, melyek már annyira egyszerűek és magától értetődőek, hogy esetleg nem is gondoltál rájuk. Az alábbiakban ehhez próbálunk segítséget, illetve tanácsokat nyújtani!

  Aprópénz egy pohárban
 • Ingatlanközvetítővel vagy egyedül adjam el a lakásomat? Segítünk dönteni

  A legtöbben életünkben csak egy-két alkalommal adjuk el a lakásunkat, ezért természetes, hogy szeretnénk a részletekkel tisztában lenni és olyasvalaki segítségét kérni, akinek ebben van tapasztalata. Ez lehet egy szimpatikus, hozzáértő ingatlanközvetítő is, de ha elég magabiztosnak és tájékozottnak érzed magad, akkor ezt te is, persze ügyvédi segítséggel, megoldhatod. Mindkét oldalnak megvannak az előnyei és hátrányai, amiket mérlegelve megtalálhatod az élethelyzetedhez és a személyiségedhez legjobban illeszkedő megoldást. Segítünk dönteni.

  Egy ingatlanos felmutat egy házat
 • Home Staging - így készítsd fel a lakásodat eladás előtt

  Manapság egyre többet lehet hallani itthon is a home staging kifejezést, de sokan nem tudják pontosan, mit is takar ez az elnevezés. Leginkább úgy fordíthatnánk magyarra, hogy a lakás felkészítése az eladásra. Célja pedig, hogy gyorsabban és jobb áron el tudd adni az ingatlanodat. Ha bérlőknek szeretnéd kiadni a lakást, akkor is ugyanúgy segíteni fog. Ezeket követve biztosan ki fogsz tűnni az ingatlanos oldalakon a sok hasonló hirdetés között. Vágjunk is bele.

  Eladás előtt home stagingel berendezett nappali
 • 40+ hasznos tanács, ha lakást akarsz bérelni 2022-ben

  Az ingatlanvásárlás manapság egyre nehezebb a dráguló árak miatt, ám ezzel párhuzamosan a lakásbérlés népszerűsége megugrott. A bérlésnek is megvannak a maga buktatói, és mielőtt kiválasztod, hol és milyen lakás mellett döntesz, érdemes minél több szempontot figyelembe venned. Íme 40+ hasznos tanács, hogy a lehető legjobb döntést hozd meg.

  Bérelt lakás ajtaja
 • Minden, amit az árfolyamokról és a pénzváltásról tudni akartál

  Az árfolyamok és a pénzváltás ismerete a hétköznapi életben is lényeges. Nem mindegy, hogy hol és mikor váltasz pénzt mielőtt elutazol, hiszen sok múlhat rajta. Útmutatónkban segítünk eligazodni a devizák és a valuták világában, és alternatív megoldásokat ajánlunk a kedvezőbb pénzváltásra.

  Árfolyam grafikont mutat a számítógép