Egy lakásfelújítás komoly kiadással járhat, de ha jól csinálod, akkor annyit nyersz a másik oldalon, hogy személyi kölcsönből is megérheti elvégeztetni a munkálatokat. Mutatjuk, hogy milyen költségekkel kell számolnod, és az MBH Bank milyen megoldást kínál a felújításhoz szükséges anyagi háttér megteremtésére.

Mennyibe kerül egy lakásfelújítás?

A felújítás költségének nagysága több mindentől is függ. Számít, hogy mekkora a lakásod, miből épült, és főleg, hogy milyen munkákat szeretnél elvégeztetni. A felújítás ugyanis a tisztasági festéstől egészen a burkolatok, vezetékezések, nyílászárók vagy a tető cseréjéig, illetve egy teljesen új fűtésrendszer kialakításáig bármi lehet. Ezért a költségek is széles skálán mozognak.

A legkisebb költséggel a társasházak esetében számolhatunk, ennél valamivel drágább felújítani egy panellakást, és még többe kerül egy sorház, egy polgári lakás és egy önálló családi ház felújítása.

Nem csak az számít, hogy mit csináltatsz meg, de az is, hogy milyen anyagokat használsz hozzá. Rossz minőségű anyagokkal nem érdemes dolgozni, az igazán jó minőségnél pedig határ a csillagos ég. Érdemes olyan anyagokat beépíteni, amelyek a következő felújításig, tehát legalább 5-10 évig jól szolgálnak majd.

Általánosságban azt lehet mondani, hogy minél nagyobb a lakás, annál magasabb költséggel kell számolni felújításkor.

Tegyük fel, hogy egy 60 m2-es panellakást újítanál fel. Ekkor egy átlagos felújításra nagyjából 3-3,5 millió forintot, tehát négyzetméterenként 50-58 000 forintot kell költened. A konyha felújítására ennek a keretnek elviszi a felét, a fürdőszoba pedig 6-800 000 forintba kerül. Ezek a legdrágább helyiségek. A hálószoba, nappali és pince jóval olcsóbban kihozhatók, de egy nagyobb városban a munkákért akár jóval magasabb összeget is elkérhetnek a mesterek.

Ha csak kisebb munkálatokra gondoltál, akkor akár 1-1,5 millió forintba is beleférhet a felújítás. Ebből felújíthatod az elektromos hálózatot, kicseréltetheted a szanitereket és festethetsz.

Ha középkategóriás felújításban gondolkodsz, akkor 3-3,5 millió forintot kell szánnod a munkákra. Ebbe már a fürdőszoba csővezetékeit és kicseréltetheted, burkoltathatsz és felújíttathatod a konyhát.

Felsőkategóriás felújításra pedig 5,5-6 millió forintot kell tartalékolnod. Ebből már a teljes burkolatot és a nyílászárókat is kicseréltetheted és az erkélyt is felújíttathatod.

Egy férfi viszi az aljzatkiegyenlítőt a felújítás helyszínére

Hogyan finanszírozzam a felújítást?

Keveseknek áll rendelkezésére a felújítás teljes költsége készpénzben, ezért gyakori, hogy a munkálatokat részben vagy egészben személyi kölcsönből finanszírozzák a lakástulajdonosok.

Felújításhoz jelzáloghitel is elérhető, ebben az esetben alacsonyabb kamat mellett juthatsz pénzhez, ugyanakkor a hitel mögé ingatlanfedezetet kell felajánlanod. A felújítási hitelnél magasabb induló költségekkel és hosszabb hitelbírálati idővel számolhatsz, de a hiteled olcsóbb, a törlesztőrészleted pedig jó eséllyel alacsonyabb lesz.

Ha nem tudsz vagy nem szeretnél bevonni a hitelbe ingatlant, akkor jó megoldás lehet a személyi kölcsön.

Ugyan a személyi kölcsönhöz nem kell önerőt bemutatnod, mi mégsem javasoljuk, hogy a felújítás teljes költségét banki kölcsönből fedezd.

Már csak azért sem, mert mindig felmerülhetnek olyan extra kiadásokat, amelyekre nem számítottál, ezért jó, ha rendelkezésedre áll némi saját megtakarítás. A tapasztalataink szerint jó megoldás, ha a munkálatok költségének 20 százalékát saját pénzből fizeted, és a maradékra veszel fel kölcsönt.

Az MBH Bank több megoldást is kínál

Az MBH Banknál már 500 000 forinttól igényelhetsz személyi kölcsönöket.

MBH Start és Start Plus személyi kölcsönök (1)

A Start és Start Plus konstrukciók keretében legfeljebb 8 millió forintot igényelhetsz. A Start személyi kölcsönökhöz a bank legalább 150 000 forint nettó havi jövedelmet vár, de hogy ténylegesen mekkora jövedelemre van szükséged, az attól függ, hogy mennyi pénzt szeretnél, illetve, hogy milyen futamidőre igényelnéd a kölcsönt.

A Start Plus személyi kölcsönhöz az MBH Banknál számlát kell nyitnod, és arra rendszeres havi jóváírásnak kell érkeznie. A kölcsönt az MBH-nál vezetett fizetési számláról kell törlesztened.

MBH Extra és Extra Plusz személyi kölcsönök (1)

Az Extra és Extra Plus változatoknál akár 10 millió forintot is igényelhetsz, itt azonban magasabb az elvárt minimális jövedelem: havi nettó 400 000 forintot kell igazolnod.

Ebbe a jövedelembe már a maximális hitelösszeg is belefér, de ez függ a háztartásod teherviselési képességétől is. Arra érdemes ügyelned, hogy ne feszítsd ki nagyon a háztartásod költségvetését, hisz a megélhetésedre is elegendő pénznek kell maradnia.

A 10 millió forint egyébként a személyi kölcsönök között magas összegnek számít, a legtöbb banknál 7-8 millió forintnál több nem igényelhető.

Az Extra Plus konstrukcióhoz a Start Plushoz hasonlóan rendszeres átutalás szükséges.

A kamat az Extra változaton belül akkor a legkedvezőbb, ha 5 millió forint feletti összeget igényelsz.

A személyi kölcsön minden esetben szabad felhasználású, a pénzt tehát arra költöd, amire szeretnéd. A bank nem kér erről igazolást. A kölcsön futamideje fix, így a törlesztőrészleted a futamidő végéig változatlan marad.

Az MBH kölcsöneit 1-7 éves futamidőre igényelheted, és az igényléskor folyósítási díjjal nem kell számolnod.

A személyi kölcsönt már 18 éves kortól igényelheted, de 21 éves kor alatt még be kell vonnod adóstársat. A kölcsön lejártakor nem lehetsz 66 év felett. Ha mégis, akkor szintén adóstársra van szükség.

Az MBH Banknál Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelt is igényelhetsz, amely online is elérhető. Legfeljebb 7 millió forintot igényelhetsz, kizárólag szabad felhasználásra, ingatlanfedezet nélkül. Az igényléshez minimum havi nettó 350 000 forint jövedelem szükséges.

Az MBH Bank személyi kölcsöneit online is igényelheted (2)

Az MBH Bank legfeljebb 7 millió forint összegig mindegyik személyi kölcsöne esetében biztosítja az online igénylés lehetőségét, tehát nem csak a fogyasztóbarát kölcsönt igényelheted ilyen formában.

Arra figyelj, hogy online igénylésnél adóstársad nem lehet, és hitelkiváltásra nem elérhető a kölcsön.

Ha inkább a bankfiókban igényelnéd a kölcsönt, akkor a bank munkatársaitól előzetesen időpontot kérhetsz, így sokkal gyorsabb és kényelmesebb lehet az ügyintézés.

A kölcsönt a bank rendszerint nagyon gyorsan elbírálja, akár két napon belül a számládon lehet a pénz (3), és kezdődhet is a felújítás!

A cikk megjelenését az MBH Bank támogatta!

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.

MBH Személyi Kölcsön. THM: 14,0% – 23,5% (1)

Elérhető konstrukciók:

 • Start. THM: 23,5%
 • Start Plus. THM: 18,1%
 • Extra. THM: 21,0%
 • Extra Plus 500 000 - 4 990 000 forint hitelösszegig. THM: 16,3%
 • Extra Plusz 5 000 000 - 10 000 000 forint hitelösszegig. THM: 14,0%

MBH Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel. THM: 16,9%

(1) A THM meghatározása az aktuális feltételek, illetve a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, mértéke a szerződéskötési dátum, az elszámolási nap és a futamidő naptári napjainak száma alapján, valamint a feltételek változása esetén módosulhat. A kondíciók és az igénybevételi feltételek módosításának jogát a Bank fenntartja.

A hitelbírálat jogát az MBH Bank Nyrt. fenntartja. Jelen tájékoztatás kizárólag a figyelemfelkeltést szolgálja, nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek. A hiteligénylés- és az alkalmazott THM mértékének feltételeit, valamint az igényléshez szükséges dokumentumok körét a Bank mindenkor hatályos Személyi Kölcsön Hirdetménye, Általános Üzletszabályzata, és a Személyi Kölcsön Általános Szerződési feltételek tartalmazzák, melyek elérhetők az mbhbank.hu honlapon, valamint érdeklődhetsz telefonon a 06 80 350 350-es telefonszámon, továbbá személyesen bankfiókjainkban (mbhbank.hu/fiokkereso).

A Biztos Döntés Partner Kft. (2100 Gödöllő, Semmelweis utca 23.) az MBH Bank Nyrt. (1056 Budapest, Váci utca 38.) pénzpiaci többes ügynöke.

(2) Online igénylés esetén a maximálisan igényelhető hitelösszeg legfeljebb 7 millió forint. Az online igénylés speciális feltételeiről kérjük, tájékozódj honlapunkon az MBH Személyi Kölcsön Hirdetmény 3.3. pontjában.

(3) Amennyiben minden, a bank által előzetesen kért dokumentum hiánytalanul, illetve hibátlanul kitöltve kerül benyújtásra, és a hitelbírálat során további dokumentum benyújtása nem válik szükségessé. Az online igénylésekre nem vonatkozik.

Legfrissebb útmutatóink hírek témában

 • Személyi kölcsön igénylése személyes okmányokkal
  Hírek

  Így juthatsz a leggyorsabban személyi kölcsönhöz

  Ha a számlavezető bankodnál igényelsz személyi kölcsönt, és ezt internetbanki felületen vagy mobilappon keresztül teszed, akár még aznap folyósíthatják a számládra az igényelt összeget. Fontos ugyanakkor, hogy a hitelnyújtási feltételeknek az online igényléskor is meg kell felelned.

  frissítve: 2024. július 17.
 • Napozás és nyaralás tengerparton
  Hírek

  Így lehet rémálom a nyaralás

  Akár 10-20 százalékkal is többet fizethet egy külföldön megvásárolt áruért az, aki a bankkártyás fizetésnél elfogadja azt, hogy a kereskedő bankja forintban vonja le az összeget a dinamikus valutaváltás szolgáltatás keretében – figyelmeztet Gergely Péter. A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint hatalmas árfolyam-eltérítések itthon is vannak: az EuroNet automatákból kedden 426 forintért lehetett eurót felvenni, a Wizzair oldalán ugyanarra a járatra 13 százalékkal többet kellett fizetnie annak, aki forint helyett euróban akarta ugyanazt a repülőjegyet megvenni.

  frissítve: 2024. július 17.
 • Bankszámlanyitás ügyfélajánlás alapján
  Hírek

  Tízezrek üthetik a markát, ha elégedett a bankjával

  Felpörögtek az ügyfélajánló programok a pénzintézeteknél. A lakossági számlák mellett a pénzügyi szolgáltatók bevonták az akciókba a kisvállalati csomagokat is.

  frissítve: 2024. július 14.