Az anyagi öngondoskodás fontosabbá vált, mint valaha. A növekvő inflációs ráta mellett a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök, egészséges élelmiszerek, sportszerek és a magánorvosi ellátás költségei is emelkedtek. Az egészségpénztár olyan szolgáltatás, amellyel a befizetések után akár 20 százalék adó-visszatérítést is igényelhetsz, így jelentősen csökkentheted a felmerülő költségeidet. Cikkünkben 5 okot mutatunk be, amiért érdemes egészségpénztári számlát nyitnod!

Hogyan működik?

Először ismerd meg az egészségpénztári szolgáltatás működését 4 lépésben:

 1. Számlanyitás: A szolgáltatás igénybevételéhez először számlát kell nyitnod. Érdemes megbízható és innovatív pénztár mellett dönteni. Az egészségpénztárba belépők közül minden 4. az OTP Egészségpénztárt választotta, így ma már több mint 330 000 tag veheti igénybe a szolgáltatásait. Akár online is nyithatsz OTP Egészségpénztári számlát.
 2. Befizetés: A befizetés történhet direkt módon egyénileg vagy a munkaadó hozzájárulásával a cafeteria részeként. Mindkét esetben kihasználhatod az adó-visszatérítés nyújtotta előnyt, ami azt jelenti, hogy a befizetések 20 százalékát visszakapod és felhasználhatod.
 3. Vásárlás: Az egészségpénztári egyenlegből számos termék és szolgáltatás fizethető. Legyen szó akár magánorvosi kezelésekről, fogászatról, gluténmentes élelmiszerekről, szemüvegről, egy SMR hengerről vagy akár gyógyszerekről – az egészségpénztár segít a költségeid csökkentésében. Vásárolhatsz egészségkártyával vagy készpénzzel is.
 4. Adó-visszatérítés: Ha a tárgyévben van befizetett személyi jövedelemadód (SZJA) és nincs 1 000 forintot meghaladó adótartozásod, akkor 20 százalék adó-visszatérítést vehetsz igénybe a pénztári befizetések után. Ennek maximális éves összege 150 000 forint.
Mosolygó család orvosi vizsgálaton van

5 ok, amiért érdemes élni a szolgáltatással

1. A családtagok költségei is elszámolhatók

Családtagjaidat bejelentheted kedvezményezettnek, így az ő kiadásaikat is fedezheted az egészségpénztárban gyűjtött megtakarításodból. A kényelmes vásárlás érdekében a családtagoknak akár társkártyát is rendelhetsz, így még egyszerűbb a gondoskodás.

2. 20 százalék adó-visszatérítés kapható

Az egészségpénztári számlára befizetett összeg után 20 százalék adó-visszatérítést igényelhetsz. Példa:

 • A munkaadó a cafeteria részeként befizet az egészségpénztári számlára, 250 000 forint/év összegben.
 • Emellett egyéni úton is befizetsz. További 500 000 forint saját befizetéssel így összesen 750 000 forint kerül az egészségpénztári számládra a tárgyévben.
 • A befizetések, azaz a 750 000 forint után igényelheted a 20 százalék adó-visszatérítést, ami jelen esetben a maximálisan elérhető 150 000 forint. Ez az összeg a következő évben kerül az egészségpénztári számládra. (A befizetést terheli ugyan működési költség, ennek ellenére jelentős pluszforrást érhetsz el az adó-visszatérítéssel.)

3. Extra árkedvezmények

Számos üzlet és egészségügyi szolgáltató extra kedvezményt nyújt az egészségpénztári tagoknak, alkalmi vagy állandó jelleggel, akár 30 százalék mértékben.

4. Több száz termék és szolgáltatás számolható el

Az egészségpénztári egyenlegedből számos terméket és szolgáltatást finanszírozhatsz, mindenki találhat olyat, amelyre neki vagy családtagjának szüksége lehet.

A legnépszerűbbek:

 • Egészségügyi ellátás: orvosi szolgáltatások, fogászat, gyógytorna, gyógymasszázs, fizioterápiás kezelések, szűrővizsgálatok.
 • Egészségügyi termékek: gyógyszerek, szemüveg, gyógyászati termékek gyógyászati segédeszközök.
 • Gyermekvállalás: születési támogatás, babaápolás, gyermekgondozási-, beiskolázási és gyermeknevelési támogatás.
 • Gluténmentes élelmiszerek
 • Megélhetés: lakáshitel-törlesztés támogatása, táppénz kiegészítése, álláskeresési támogatás, temetés támogatása.
 • Megváltozott egészségügyi állapotú személyek: otthoni gondozás, idősgondozás támogatása.

5. Növelhető akár a cafeteria összege is

Az adó-visszatérítés nem csupán az egyéni befizetésre vonatkozik, hiszen a munkaadói hozzájárulás után is igényelhető, így akár a cafeteria összege is növelhető. A pénztári adó-visszatérítés éves maximuma: 150 000 forint.

A cikk megjelenését az OTP Egészségpénztár támogatta