A Babaváró kölcsön az egyik legkedveltebb családtámogatási elem. Nem csoda, a kamatmentes kölcsönnel ugyanis jelenleg semmi sem szállhat versenybe. A Babaváró kölcsön igénylési feltételeit jogszabály rögzíti, így akár azt is gondolhatnád, mindegy melyik banknál veszed fel. Ez azonban nem egészen így van. De akkor mégis hogyan válassz közülük?

A Babaváró kölcsönről röviden

Ha érdekel a Babaváró kölcsön, akkor talán már tudsz róla pár dolgot, de érdemes pár szóban összefoglalni a lényegét.

A Babaváró kölcsön azoknak a házaspároknak javasolt, akik szeretnék bővíteni a családjukat. A kölcsönt csak házaspárok igényelhetik, ahol a feleség életkora nem érheti el a kölcsön igénylésekor a 41 évet. A kölcsönhöz büntetlen előélet és köztartozásmentesség szükséges, a negatív KHR státusz pedig kizáró ok. (Ez alól kivétel, ha a tartozás megfizetése az igénylést megelőző egy éven belül történt, ezért az adósra vonatkozó referenciaadatokat a KHR még tartalmazza).

A Babaváró kölcsön viszonylag szigorú a TB jogviszonyra vonatkozó előírás tekintetében, legalább 3 éve fennálló folyamatos TB jogviszonyra van szükség a kölcsön igényléséhez. Az viszont könnyebbség, hogy ezt elég a házaspár egyik tagjának igazolni, és a 3 év egy része felsőfokú tanulmányokkal vagy külföldi munkaviszonnyal is igazolható.

A Babaváró kölcsön keretében akár 10 millió forintot is igényelhettek legfeljebb 20 éves futamidőre. Ha a maximális kölcsönösszeget szeretnétek igényelni akkor a futamidő 19 évnél nem lehet rövidebb, hiszen az is kikötés, hogy a havi törlesztőrészlet a kamattámogatás időszaka alatt nem haladhatja meg az 50 000 forintot a kezességvállalási díj összegével együtt.

A Babaváró kölcsönt kamatmentesen kezditek törleszteni. A kölcsönnek van kamata, de az állam kamattámogatás keretében fizeti helyettetek. Ha a kölcsön futamidejének első 5 évében az első gyermekvállalás teljesül, akkor a kölcsön a futamidő végéig kamatmentes maradhat.

Baba fekszik az ágyon betakarva

Ha a futamidő alatt még egy gyermek érkezik a családba, akkor az állam a fennálló kölcsöntartozásotok 30%-át, a harmadik gyermek születésénél pedig 100%-át gyermekvállalási támogatás formájában megtéríti. (Fontos, hogy ez nem egy automatikus kedvezmény, ezt a kölcsönt folyósító banknál kérelmeznetek kell). A gyermekvállalást örökbefogadással is teljesíthetitek.

Az első és a második gyermekvállalás teljesülése után 3-3 év törlesztési szüneteltetést kérhettek, ami alatt egyáltalán nem kell törlesztenetek a kölcsönt és a kezességvállalási díjat sem.

A Bababáró kölcsön előnye, hogy szabad felhasználású. A pénzt tehát nem kell lakáscélra költenetek, bár az igénylők jelentős része legalábbis részben erre használja. A Babaváró kölcsön legalább 75%-ban önerőként szolgálhat más lakáshitelekhez (akár támogatott CSOK hitelhez is), és bizonyos feltételek mellett hitelkiváltásra is használható.

Egyformák a Babaváró kölcsönök?

A Babaváró kölcsön jogszabályi feltételei minden banknál ugyanazok, de ez nem jelenti azt, hogy mindegy, hogy hol igényled. Több szempontot is érdemes figyelembe venned.

Az egyik az, hogy a legtöbb bank komoly jóváírási kedvezményeket kínálnak a Babaváró kölcsöneik mellé. Az UniCredit Bank 150 000 forint jóváírást ad, ha 2023. szeptember 30-ig, vagy az akció visszavonásáig Babaváró kölcsönt igényelsz. (A folyósításnak 2023. október 31-ig meg kell történnie.) THM* kamattámogatással:0,43% THM kamattámogatás nélkül:13,17% A futamidő végéig bankszámlát kell fenntartani náluk.

Nézd meg a bank többi termékét és szolgáltatását is

Ha pedig a Babavárón túl további hitelt is igényelnél, akkor ez is lehet szempont a bankválasztásnál. Nézd meg, hogy az adott bank milyen piaci hiteleket és milyen számlacsomagokat kínál.

A hitelekhez gyakran elvárják a bankok, hogy legalább egy alap számlacsomagot fenntarts a futaimdő alatt, de érdemes jobban körbenézni a kínálatukban, mert találhatsz számodra megfelelőbb csomagot is.

Számlát szinte mindig érdemes nyitnod, ha nem kérik, gyakran akkor is jobban jársz, ha a hitel miatt bankot váltasz. Az UniCredit Banknál több számlacsomag közül is választhatsz. Ezekről részletes leírást találsz a bank honlapján.

A Babaváró kölcsön 10 millió forintja ugyan magas összeg, de ha lakáscélra használnád, akkor lehet, hogy piaci lakáshitellel is ki kell egészítened, illetve hogy ehhez szolgál majd önerőként a Babaváró. Ez nagy segítség, hiszen a lakáshiteleknél gyakran okoz nehézséget az önerő összegyűjtése.

A Babaváró kölcsönhöz járó jóváírási kedvezményeken túl tehát vedd figyelembe, hogy a bank milyen más termékeket és szolgáltatásokat kínál. Az UniCredit Bank számos lakáscélra kínál jelzáloghiteleket kedvező kamat és THM mellett.

A lakáshitelekhez is társulhatnak jóváírási és egyéb kedvezmények. Ha vállalod, hogy a hitelszerződésédben szereplő bankszámlára havi jóváírás érkezik átutalásból, illetve ha hitelfedezeti biztosítást kötsz, akkor ezt a bank kamatkedvezménnyel jutalmazhatja. Magasabb jövedelemhez nagyobb mértékű kedvezményt kaphatsz.

A Babaváró kölcsön hiába jogszabály által meghatározott konstrukció, amelytől az egyes bankok nem térhetnek el, mégis sokkal jobban járhatsz, ha a bank egyéb szolgáltatása alapján választasz. Emellett számolj a Babaváró kölcsön mellé járó kedvezménnyel is, hisz nem elhanyagolható összegről van szó. Az UniCredit Bank biztosan minden téren tud neked megoldást kínálni.

* A THM meghatározása az aktuális és hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat. A THM értéke nem tükrözi a hitel kamatkockázatát. A támogatott személyek a kölcsön fennálló összege után a központi költségvetés javára – a havonta fizetendő törlesztő részlettel egyidejűleg – kezességvállalási díjat fizetnek. A kezességvállalási díjat a THM magába foglalja.

A jelen cikkben foglalt tájékoztatás nem teljes körű. Az egyes pénzintézetek által nyújtott Babaváró hitelek összehasonlítása és rangsorolása kizárólag a cikkben is kiemelt szempontok alapján történt, az egyes kölcsönök további részletes feltételeiről a pénzintézeteknél tájékozódhatsz. A hirdetésben szereplő Babaváró kölcsönt a bankok a Magyarország Kormánya által biztosított babaváró támogatással nyújtják.

A cikk megjelenését az UniCredit Bank támogatta.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.