Az UniCredit az első páneurópai bank, amely elnyerte a nemek közötti egyenlőségért és befogadásért járó Global EDGE tanúsítványt. Ezt – az olasz, a német és az osztrák bankok után – a magyar, a bolgár, a cseh és szlovák, a román, a horvát és a szerb bankoknak a sokszínűség és befogadás érdekében tett erőfeszítései tették lehetővé. Ezzel az UniCredit az első bank, amely Európa 10 országában rendelkezik ezzel a tanúsítvánnyal.

A holisztikus keretrendszerrel rendelkező EDGE tanúsítvány a sokszínűség, egyenlőség és befogadás (DE&I) vezető globális szabványa, amelynek középpontjában a munkahelyen a nemek közötti egyenlőség áll. Az UniCredit EDGE minősítése mostanra a bankcsoport dolgozóinak több mint 80%-ára kiterjed, ezzel a pénzintézet jogosulttá vált a globális minősítésre. A minősítés megszerzéséhez az UniCredit bankjai szigorú, harmadik fél által végzett ellenőrzésen vettek részt, amely kiterjedt az utánpótlási folyamatok, a béregyenlőség, a szabályozások és gyakorlatok hatékonysága, valamint a szervezeti kultúra befogadó jellegének mérésére.

Az EDGE tanúsítvánnyal rendelkező UniCredit bankok elkötelezettek a nemek közötti egyenlőség és befogadás munkahelyi előmozdítása mellett, és követik az EDGE cselekvési terveit. A tervek a tanúsítási folyamatok eredményein alapulnak, és olyan kötelezettségvállalásokat tartalmaznak, mint – többek között – a nők képviseletének biztosítása közép- és felsővezetői szinteken, a folyamatos előrelépési lehetőségek és az egyenlő bérezés megteremtése, valamint – a törvényben előírtnál hosszabb – fizetett apasági szabadság igénybevételének ösztönzése.

Andrea Orcel, az UniCredit vezérigazgatója elmondta: „Az UniCredit példát mutat a fenntartható üzleti gyakorlatok terén Európában. Büszke vagyok arra, hogy mi lettünk a banki iparág első szervezete, amely 10 országban rendelkezik EDGE tanúsítvánnyal, és az első páneurópai bank, amely globális tanúsítvánnyal rendelkezik. A nemek közötti sokszínűség, a méltányosság és a befogadás a kultúránk szerves részét képezik, és megerősítik a világos elvek és értékek iránti elkötelezettségünket. Ennek az előrelépésnek köszönhetően az UniCredit kiérdemelte a rangos globális minősítést. Csapatunk sokszínűsége megteremti azt a befogadó környezetet, amely szükséges ahhoz, hogy a legjobb megoldásokat nyújtsuk növekvő európai ügyfélkörünknek.”

Aniela Unguresan, az EDGE Certified Foundation alapítója hozzáfűzte: „Az UniCredit globális EDGE tanúsítás megszerzésével elért eredménye üzleti szempontból is megváltoztatja az életet. A bankcsoport 2022-ben öt üzleti egységével kezdte a tanúsítási folyamatot, és most további hatra bővítette, hogy a teljes munkaerő több mint 80%-át lefedje. A csoport ezzel elkötelezettséget mutat a sokszínűség, a méltányosság és a befogadás mint a fenntartható siker mozgatórugói iránt. A globális tanúsítási folyamatban való részvételük azt mutatja, hogy az UniCredit bízik az EDGE-ben mint önkéntes szabványban és független tanúsítványban, egyúttal stratégiai lépés is ez részükről a sokszínű tehetségre való támaszkodás érdekében, új mércét állítva fel a mindenki számára befogadó és méltányos munkahelyek tekintetében. Azzal, hogy az UniCredit megszerezte globális EDGE tanúsítványát, fontos szerepet játszik az üzleti élet jövőjében – hogy az sokszínű, méltányos, befogadó és kivételesen innovatív legyen. Gratulálunk!”

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.