Az UniCredit stabil növekedést jósol Közép- és Kelet-Európában

Az UniCredit stabil növekedést jósol Közép- és Kelet-Európában Az UniCredit stabil növekedést jósol Közép- és Kelet-Európában
Az UniCredit stabil növekedést jósol Közép- és Kelet-Európában Az UniCredit stabil növekedést jósol Közép- és Kelet-Európában

Az EU bővítési lendülete felgyorsul

Az UniCredit előrejelzése szerint Közép-Kelet-Európa (Bulgária, Horvátország, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Szlovénia) gazdaságai 2024-ben 2,6% körüli, míg 2025-ben 3,0% körüli növekedést fognak elérni. A növekedés lakosságifogyasztás-vezérelt lehet, amit a gyorsabb reálbér-növekedés, a növekvő hitelfelvétel és az állami transzferek is segítenek – tette hozzá Dan Bucsa, az UniCredit kelet- és közép európai vezető közgazdásza a „A kedvező környezet nyomán elhalasztott kiigazítások” című negyedéves jelentésben.

A közgazdászok 2024-25-ben a GDP 3%-a alatti költségvetési hiányt várnak Bosznia-Hercegovinában, Bulgáriában, Horvátországban, Csehországban és Szerbiában, míg 5% feletti hiányt Magyarországon, Szlovákiában, Lengyelországban, Szlovákiában és Lengyelországban, Romániában (a túlzottdeficit-eljárásba kerülés kockázata mellett), valamint Törökországban is.

A kiadvány szerint az EU bővítési folyamat felgyorsul, a stabil tőkeáramlás Bosznia-Hercegovina kivételével valamennyi közép- és kelet-európai országban fedezi a folyó fizetési mérlegek hiányát, míg Románia és Törökország esetében várhatóan nemzetközi pénzügyi intézményektől, nemzetközi hitelfelvételből, illetve külföldi magánfinanszírozásból kerülhet fedezésre a többletfinanszírozási igény.

A második negyedéves kiadvány (CEE Quarterly) teljes változata itt olvasható: CEE Quarterly Q22024

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.