Több, mint 3 százalékponttal kisebb kamattal indul majd a CSOK Plusz a januárig érvényben lévő CSOK hitelhez képest – ez döntően a szerződésben szereplő kamat és az ügyfél által fizetett 3 százalékos kamat közötti különbséget kamattámogatásként kifizető költségvetésnek jelent majd számottevő könnyebbséget – kommentálta a csütörtök éjjel megjelent CSOK Plusz kormányrendeletet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Drasztikusan csökken januártól a CSOK Plusz konstrukció kamata az eddig a piacon elérhető CSOK hitelkamathoz képest a csütörtök éjjel megjelent kormányrendelet szerint - jelezte Gergely Péter a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Több mint 300 bázisponttal kisebb kamat

A CSOK Plusz mindenkori kamata továbbra is az ötéves az állampapírpiaci folyamatokhoz kötött. A december 31-ig érvényben lévő CSOK hitel esetében az 5 éves állampapír aukciók utolsó 3 hónapjában kialakult átlaghozam 130 százalékát + 3 százalékot kitevő kamattal kell számolni. A CSOK Plusz esetében az átlaghozam 110 százaléka csak a vetítési alap, s ezen felül a korábbi 300 helyett már csak 100 bázispontos felárat érvényesíthetnek a bankok.

Az Államadósság Kezelő Központ által a feltételek alapján számított átlaghozam novemberben 7,54 százalék volt. Ezzel számolva a CSOK hitel terhe a most szerződők számára 12,8 százalékos. Ezzel szemben a januártól életbelépő számítás szerint a bankok induló kamata a mostani referenciahozammal számolva 9,3 százalék alatt marad majd – hívta fel a figyelmet Gergely Péter.

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint ez számottevő könnyebbséget jelent majd a hitelfelvevőnek, de elsősorban magának az államnak, hiszen a feltételek teljesülése esetén az ügyfelek által fizetett 3 százalékos kamat és CSOK hitel meghatározott kamata közötti különbséget a költségvetés kamattámogatásként téríti meg a pénzintézetek számára.

Csok plusz törlesztő kiszámolása számológéppel

„Azonnal” leköveti a CSOK Plusz kamat a piacot

A pénzintézetek számára a korábbi konstrukcióhoz képest jelentős kamatveszteséget okozó új szabályozás ráadásul még egyet csavar jövedelmezőségen. A magas inflációs környezetben természetesen az állampapírpiaci referenciahozamok is magas szinten vannak. Épp ezért az új jogszabály úgy rendelkezik, hogy a CSOK Plusz hitel kamatperiódusa az első öt évben háromszor is változik, azaz háromszor kell a mindenkori piaci állampapír referenciahozamhoz igazítani a kölcsön kamatozását. Eszerint a szerződés aláírását követő első, illetve a második évfordulón is lejár a hitel kamatperiódusa, ezt követően pedig újabb három év múlva, a CSOK Plusz 5. évében kell majd harmadszor hozzáigazítani a pénzpiaci kamatokhoz.

A hitel akár 25 éves fennállása alatt az 5. évtől öt évente kerül sor újabb kamatperiódus zárásra és kamatmódosításra. A jelenleg érvényben lévő CSOK szabályok szerint a pénzintézetek az idei évben kibocsátott CSOK hitelek esetében öt éven keresztül számíthatják fel az államnak, illetve - a feltételek nem teljesítése esetén az ügyfélnek – a CSOK hitel megemelt kamatát - emlékeztetett Gergely Péter.

Akciók biztosan lesznek

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a fentiek miatt az ügyfelek (és az állam) számára kedvezőbb kamatozású termékek lesznek elérhetőek a piacon, amelyek induló kamatszintje remélhetőleg a következő hónapokban még tovább csökken majd. A bankok számára a CSOK Plusz így lényegesen szerényebb megtérüléssel kecsegtet, ám induló kamatszintje jó eséllyel a lakáshitel kamatplafon felett lesz, azaz a piaci hiteleknél még így is magasabb hasznot hozhat.

Bár a korábbi bőkezű akciózásra kevesebb jut majd, Gergely Péter várakozásai szerint nem maradnak ajánlatok nélkül a fiatal családok, hiszen az elmúlt hónapok kihelyezési nihilje után a bankok között komoly verseny indul majd az új feltételekkel bíró CSOK Plusz iránt érdeklődőkért.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.