Első bankszámla megnyitása gyermekünknek

Támogatott tartalom

Első bankszámla megnyitása gyermekünknek Első bankszámla megnyitása gyermekünknek
 • Írta: Homa Péter
 • frissítve: 2024. április 4.
 • promóció
Első bankszámla megnyitása gyermekünknek Első bankszámla megnyitása gyermekünknek

A bankszámla nélkülözhetetlen az életben. Interneten csak így lehet fizetni, ide kapjuk az ösztöndíjat, később a fizetésünket is. A folyószámlahitel átsegíthet a nehezebb időkön, és a bankszámla kell a lakáshitelhez is később. De vajon hogyan válassz első bankszámlát a gyermekednek?

Minden szülő igyekszik a lehető legjobbat adni gyermekének. Így van ez még az olyan komplexebb, hosszú távra is kiható döntésekkel, mint pénzügyek, benne a bankolás.

Bár a bankok már 6 éves kortól kínálnak olyan konstrukciókat, melyek segítenek megismertetni a bankkártya és az ATM használatát, ezek azonban még csak nagyon korlátozottan használhatók. Arra természetesen nagyon jók, hogy az alapfogalmakkal tisztában legyen a gyermeked, és erre később lehet aztán építeni.

Egy másik ilyen határ a 14 éves kor, amikor már szinte kötelező egy gyermeknek a bankszámla, ha másért nem, akkor azért, mert a többieknek is van és így hátrányba kerül azokhoz képest, például az okostelefonjára szóló tartalmak megvásárlásában.

Valójában e kettő kor között, tehát 6 és 14 éves kor között alakul ki – érettségtől és a szülők gondolkodásmódjától függően – a bankszámla és bankkártya iránti igény. 11-12 évesen már szinte biztosan lehet ennek felmerülésére számítani, így jobb erre előre felkészülni.

Diáklány mosolyog

Mit tegyél, ha a gyermeked egyszer csak bankkártyát szeretne?

Először is, semmiképpen nem jelent megoldást, ha állandóan halasztgatod a döntést, még rosszabb, ha kategorikusan megtiltod az erről szóló beszélgetést, lévén, hogy mire a gyermeked felveti ezt, addigra az osztály felének már biztosan van valamilyen kártyája. Nem jó azok közé tartozni, akiknek a legutolsók lesz meg valami olyanjuk, amit mások már javában használnak.

Ezért előbb vagy utóbb, de számíts arra, hogy a gyermeked 10 éves kora után bele kell állnod a pénzügyekkel való foglalkozásba.

Jó-e, ha a saját bankodat ajánlod a gyermekednek is?

Erre a kérdésre talán úgy a legjobb válaszolni, hogy nem jó, ha bármit is ajánlasz, nem nézel körül. Egyrészt, régebben még kevéssé voltak olyan jó összehasonlítási lehetőségek, mint manapság. Kár kihagyni, amikor akár már néhány perc alatt is megalapozott döntést hozhatsz ezek segítségével.

Másrészt manapság nagyon erős verseny folyik az ügyfelekért. Bizonyára te is látod, hogy a bankok sokszor tízezreket osztogatnak egy-egy bankszámlanyitásért vagy ilyen ajánlásért, amire korábban egyáltalán nem volt példa. A bankoknak elég rossz ez a nagy versengés, de a gyermeked hasznot húzhat belőle és számotokra ez a lényeg!

Nagyjából 10 év eltelt már az okostelefonok általános elterjedése óta, de ha régebben nyitottál bankszámlát, vagy régebben néztél körül egy jó bankszámlát keresve, akkor még lehet, hogy más szempontok szerint választottál bankszámlát.

Manapság az okostelefonos bankszámla és bankkártya használat az egyik első számú szempont a kedvező díjak mellett. A bankoddal, bankszámláddal te is a telefonodon keresztül érintkezel messze a legtöbbet, a gyermeked pedig már alapvetően így fog majd bankolni.

Ezért nagyon fontos az összehasonlításban, hogy a bank mobilapplikációja mit tud – és esetleg mit nem. Nálunk már évek óta össze tudod hasonlítani az egyes diák számla konstrukciókat a hozzá tartozó mobilappok képességei alapján. Ez biztos egy olyan szempont lehet, amire érdemes hangsúlyt fektetni.

Pontozással osztályozzuk az egyes applikációkat, de konkrétan szűrheted is a legfontosabb mobilos képességekre a bankszámlaválasztó kalkulátort.

Bezár
Havonta számlára érkező összeg:
Életkor:
Átlagos költéssel és banki utalás nélkül kalkuláltunk.
Részletes kalkuláció
Bezár

Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

Utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Automatikus beszedések
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Rendszeres utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Kp felvétel másik bank ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Bankkártyás vásárlás
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni


					
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  bankszámláit...
  Mit szeretnél mobilról elintézni?
  Rendezés:
  • Junior számla
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Mi ez?
   Havi összköltség 0 Ft
   Számlanyitási akció 30 000 Ft értékű Notebook.hu kupon
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  1 / 1 találat

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése

  A díjakkal nem lesz sok problémád, hiszen a gyerekszámlák és a diákszámlák zömmel ingyenesek. Sok banknál látsz ingyenes havidíjú bankszámlát gyermekeknek, diákoknak, esetleg első évben ingyenes bankkártya kedvezménnyel.

  Egyedül az OTP Banknál ingyenes folyamatosan a Junior bankszámla vezetésének havi díja és a bankkártya éves díja 0 éves kortól a gyermek 18 éves koráig, sőt, a felsőfokú képzés idején is, egészen 24 éves korig.

  A tini 16 éves korától elérhető továbbá a törvényi ingyenes készpénzfelvétel is, mely bármely hazai ATM-ből biztosít havonta 2 ingyenes készpénzfelvételt, összesen legfeljebb 150 000 forint erejéig. A kedvezményről elég egyszer nyilatkozni. A fizetési kérelem is törvényileg ingyenes szolgáltatás - ezzel egyszerűen bekérheti például a zsebpénzét a gyerek a szülőtől.

  Az OTP Junior számla azonban nem csak az ingyenességével tűnik ki a piac többi gyerekszámla ajánlata közül. Ha a Junior ügyfél a kártyájával fizet az OTP Bank partnereinél, akár 30 százalékos pénzvisszatérítést is kaphat ahhoz képest, mintha készpénzzel fizetne. A pénzvisszatérítést a következő hónapban írja jóvá a bank. Aktuálisan éppen a Budapest Parkban bulizhat akár féláron az, aki május végéig új Junior számlát nyit.

  Hogyan tanítsd gyermekedet a banki pénzügyekre?

  Bár felnőtt korában lehet majd folyószámlahitele is a gyermekednek, azt tanácsoljuk, hogy elsősorban arra szoktasd, hogy addig nyújtózkodjon, amíg a takaró ér. Természetesen később, fiatal felnőtt korában lehet szó majd hitelről, de egy ilyen döntés mindig legyen megalapozott.

  Erre a nevelésre egy bankszámla remekül alkalmas, hiszen, ha elfogy az egyenlege, annak nincsenek komoly következményei. Mégis kellemetlen lesz neki, hogy nem lehet költeni róla, amíg újra fel nem töltjük az egyenlegét. Így könnyebb megtanulni a pénz beosztását is.
  mondja Takács Domokos, az OTP Bank bankkapcsolati területének vezetője

  A bankszámlán a készpénznél egy picit nehezebb megtudni, hogy éppen mennyi az egyenleg, de ha már a gyerekek állandóan az okostelefonjukon lógnak amúgy is, akkor célszerű őket megtanítani a gyors egyenleglekérdezésre. Több banknál erre belépés nélkül, a főképernyőn vagy egy widgettel is lehetőség van, célszerű kihasználni.

  Az OTP MobilBank Kiadásfigyelő funkciójával még az is könnyen nyomon követhető, hogy adott hónapban hogyan alakultak a bevételeik és a kiadásaik, így pontos képet kaphatnak a költési szokásaikról.

  Ha teheted, akkor tedd láthatóvá magad számára is a gyermeked bankszámláját, hogy megfigyelhesd a költéseit, netán magasabb limiteket is engedélyezhess a számára olykor-olykor. Ez a kontroll egy gyermek esetében inkább segíti a pénzügyek kezelését, mint zavarja őt, hogy anya vagy apa látja, hogy mit vásárolt.

  Fiú a mobiljáról vásárol bankkártyával

  A csalásokra egyre jobban oda kell figyelni az internetes vásárlásoknál

  Mivel a gyermeked kezdetben alapvetően az interneten fog vásárolni a bankkártyájával, esetleg regisztrálja is azt a Google Wallet vagy Apple Pay szolgáltatásba, ezért különösen fontos, hogy a manapság igen elterjedt internetes csalásokkal szemben felvértezd őt. Bár a nem túl magas egyenlege és az amúgy is alacsony kártyahasználati limitjei nem tudnak asszisztálni egy túlságosan fájó kárhoz, azért néhány ezer forint elvesztése is okozhat kellemetlenséget, néhány tízezeré pedig már egészen biztosan.

  A gyermeket meg kell tanítani arra, mit jelent az, hogy csak megbízható oldalon, megbízható forrásból származó információk alapján vásároljon. Egy tömegesen kiküldött, rossz magyarságú, csaló oldalra irányító e-mail vagy felbukkanó üzenet, de akár SMS is, biztosan nem származhat a banktól vagy megbízható kereskedőtől.

  Szintén biztosan csalások a nagy nyeremények, melyekért már csak regisztrálni vagy egy csekély összeget fizetni kell, ha egyszer a gyermeked nem is regisztrált semmilyen játékba. Csalás a kis összegért újra kihozott csomag, melyet előre bankkártyával rendezni kell. Csalás bármi, ami teljesen valószínűtlen dömpingárért kínál népszerű elektronikai vagy más cuccokat teljesen ismeretlen oldalakon, előre fizetéssel.

  Meg kell tanítanod a gyermekednek, hogy bármilyen csábítóak is ezek az ajánlatok, valójában sosem fogja megkapni őket, hiszen ez a csalás lényege. Ha egy vágyott áru sok pénzbe kerül mindenhol, általánosan, akkor nincs olyan lehetőség, hogy egy ismeretlen külföldi kereskedő a magyaroknak hirdetve néhány ezer forintért majd odaadja ugyanezt.

  Ez lehetetlen.

  Szintén érdemes figyelni arra, hogy milyen országokban próbálnak visszaélni a kártyaadatokkal. Ha a gyermek mobilappja nyújtja ezt a funkciót, akkor érdemes földrajzilag korlátozni a bankkártya használhatóságát. Ezt az ingyenes szolgáltatást geolokációnak hívják és sokat védhet a távoli országokból érkező visszaélések ellen
  mondja Takács Domokos

  Hazánkban egyelőre a CIB Bank és az OTP Bank applikációja ismeri ezt a funkciót, továbbá a Revolut. Érdemes bekapcsolni, ha pedig mégis elutaztok majd külföldre később, akkor ideiglenesen bármikor el lehet törölni ezt a korlátozást.

  Minden olyan csalás, amiről hallasz, vagy aminek korábban esetleg te magad is az elszenvedő alanya voltál, vagy a környezetedben előfordult, azt célszerű megismertetni a gyermekeddel, hogy a csalások esetén felismerje a próbálkozásokat.

  A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta.

  Homa Péter
  Homa Péter bankszámlaszakértő
  Linkedin
  Homa Péter bankszámlaszakértő

  Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.