Észrevétlenül is el lehet érni komoly megtakarítást, miközben vásárolunk

Támogatott tartalom

Észrevétlenül is el lehet érni komoly megtakarítást, miközben vásárolunk Észrevétlenül is el lehet érni komoly megtakarítást, miközben vásárolunk
Észrevétlenül is el lehet érni komoly megtakarítást, miközben vásárolunk Észrevétlenül is el lehet érni komoly megtakarítást, miközben vásárolunk

A még mindig magas infláció sokakat arra sarkall, hogy kifejezetten olcsóbb termékeket vásároljanak meg, vagy bizonyos vásárlásaikat elhalasszák. Azonban a MagNet Bank kitalált egy még jobban hangzó megtakarítási lehetőséget. Ez olyan, mintha minden bankkártyás vásárláskor borravalót adnál – saját magadnak! Lássuk, hogyan is működik ez!

Milyen egyediséget kínál az Apránként Megtakarítási Program?

Az Apránként Megtakarítási Program keretében a MagNet Banknál beállíthatod, hogy a bankszámlához kapcsolódó bankkártyás vásárlásaid értékét 10, 100, vagy 1 000 forintra kerekítse a bank, és a kerekítés különbözetét minden vásárláskor félretegye neked.

A személyes NetBankodban rögzíthető az Aprógyűjtés célja, amellyel havonta automatikusan takaríthatsz meg pénzt, ami ráadásul naponta kamatozik.

A digitális Aprógyűjtésre nem kell külön figyelned. A programmal a Mastercard az Év Megtakarítási Terméke díjat is megnyerte a MagNet Bank.

Az apránként gyűjtött megtakarítás előnyei az alábbiak:

  • Ezentúl nem lesz rossz érzésed, ha költekezel, mert biztos lehetsz abban, hogy minden egyes vásárlásoddal egyúttal egy álmodhoz is közelebb juthatsz.
  • Három kerekítési összeg közül is választhatsz, így eldöntheted, hogy óvatosan, lendületesen vagy dinamikusan szeretnél félretenni.
  • A megtakarításod naponta kamatozik (kamat évi 0,24 százalék, az EBKM: 0,24%) és az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) által garantált.
  • A digitális Aprógyűjtés teljesen automatizált, a célod rögzítése után magától működik.
  • Ha veszélyben a célod, a bank e-mailben értesít, ha kéred.
  • Ha minden hónapban vásárolsz bankkártyával és célodat a kijelölt céldátum előtt nem szünteted meg, akkor kamatprémiumot kapsz a célod megvalósulásakor (kamatprémium és az EBKM: 0,20%).

A digitális Aprógyűjtés a „sok kicsi sokra megy” filozófia alapján működik. Ha neked szimpatikus ez a pénzgyűjtési mód, akkor érdemes lehet élned vele!

MagNetes ügyfél a laptopján belép a netbanki felületre

A Cél beállítása nagyon egyszerű. Lépj be a személyes NetBank fiókodba, a bal oldali sávban válaszd ki az Apránként Megtakarítási Programot, kattints a Cél rögzítése gombra és válaszd ki, hogy melyik forintszámláról szeretnél takarékoskodni. Itt a rendszer megmutatja, hogy a múlt hónapban mennyi pénzt gyűjtöttél volna, ha már akkor elkezdted volna az Aprógyűjtést. Ez segíthet a kerekítési összeg meghatározásában.

Jelöld ki, hogy 10, 100, vagy 1 000 forintra kerekítse a bank a vásárlásaid végösszegét. Add meg a céldátumot. A céldátum az, ameddig szeretnéd, hogy gyűjtse neked az aprót a MagNet Bank. Jelöld be, hogy kérsz-e díjmentes értesítést, ha veszélyben a célod, és adj meg egy e-mailcímet, amin értesíthetnek erről. Olvasd el a programhoz kapcsolódó jogi szövegeket és ha elfogadod, pipáld ki őket. Ezt követően kattints a Cél rögzítése gombra és már készen is vagy!

A következő bankkártyás vásárlásoddal már el is indul a megtakarításod gyűjtése.

Mennyit lehet összegyűjteni a különféle kerekítésekkel?

Ez igazából rajtad múlik.

Például, ha havonta 10 alkalommal vásárolsz a kártyáddal, és 10 forintos kerekítést választasz, akkor nagyságrendileg kb. 600 forintot tudsz megspórolni egy évben. Ez például arra jó, hogy részben kifizesd belőle a bankkártyád néhány hónapos díját.

De ha havonta mondjuk 30 alkalommal vásárolsz a bankkártyáddal és 1 000 forintos kerekítést választasz, akkor egy évben nagyságrendileg akár 180 000 forintot is összegyűjthetsz, szinte észrevétlenül.

Ezek a számok úgy jönnek ki, hogy a kerekítést a kerekítendő összeg felével átlagoltuk, feltéve, hogy egyenletesen eloszlanak a költések kerekítendő összegei. A készpénzes költéssel ellentétben bankkártyával a legtöbb kereskedőnél nincs 5 forintra kerekítés, hanem a forintra pontos összeget fizeted, így még a 10 forintos kerekítés során is jobban eloszlanak a kerekítendő összegek.

Mit kínál a megtakarítási program lekötött betétes része?

Ha konkrét, nagyobb megtakarítási célod van, akkor a bank egy fix összegű megtakarítási lehetőséget is kínál a számodra, mely nem bankkártyás vásárlással, hanem havi fix összegű megtakarítással működik.

Ehhez a személyes Netbank felületeden kell kijelölni a célodat, és add meg, hogy az mekkora összeg legyen, valamint azt, hogy mikorra szeretnéd elérni. A rendszer pontosan kiszámítja neked, hogy milyen összeget kell elkülöníteni a számládon havonta, hogy a megadott határidőig valóra válthasd az álmodat.

Az összegyűlt megtakarításod naponta kamatozik (a kamat évi 0,24 százalék, az EBKM: 0,24%) és az OBA által garantált. Ha eléred a céldátumot és minden hónapban sikeresen félreraksz, akkor a kitartásodért cserébe 0,2 százalékos kamatprémiumot (EBKM: 0,20%) kapsz. Több célt is beállíthatsz, az egészen kis céloktól a nagyokig. A személyes Netbank felületeden online követheted, hogy hogyan gyarapodik és kamatozik a pénzed.

A rendszer teljesen automatizált. Neked csak arról kell gondoskodnod, hogy minden hónapban elkülöníthető legyen a célodra szánt összeg. Ha veszélybe kerül a célod megvalósulása, e-mailben értesítenek.

Ennek beállításához lépj be a személyes NetBank felületedre. Válaszd ki az Apránként Megtakarítási Programot, és hogy melyik forint számládról szeretnél takarékoskodni, majd válaszd ki a Fix összegű megtakarítást a legördülő menüben.

Döntsd el, kérsz-e ingyenes e-mail értesítést arról, ha veszélybe kerül a célod. Ha szeretnéd, hogy figyelmeztessenek, akkor add meg az e-mail címedet.

Próbáld ki, hogy neked melyik a legkényelmesebb. Akár kisebb céljaid vannak, akár nagy, a két megtakarítás valamelyikével biztosan eléred!

A cikk megjelenését a MagNet Bank támogatta.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.