Sok édesanya és édesapa nem is sejti, hogy évente közel 150 000 Ft támogatást kaphatna a családi kiadásokhoz egészségpénztáron keresztül. Ha pedig mindketten élnek e lehetőséggel, az dupla előnyt jelentene a családnak: közel 300 000 forintot. Ismerd meg, mire és hogyan kaphattok támogatást!

Ha fizetsz személyi jövedelemadót, és nyitsz OTP Egészségpénztári számlát, ahová befizetsz neked tetsző összeget, akkor visszakaphatod a befizetésed 20%-át (adó-visszatérítésként). Arra ügyelj, hogy évente max. 150 000 forint támogatást kaphatsz összesen, amit 750 000 forint befizetésével érhetsz el. Erről a bizonyos egészségszámláról nem „csak” egészségügyi kiadásokat fedezhetsz, hanem egyéb családi kiadásokat is, tehát jól kihasználhatod az egyenlegedet, ami ugye 20%-kal gyarapodni fog. (A befizetett összeget működési költség terheli, ennek ellenére jelentős pluszforrásra tehetsz szert.)

3 + 1 dolog, amire több forrásod lehet egészségpénztárral

1. támogatás: a gyermek születéséhez, gondozásához, neveléséhez

  • Ha baba érkezik a családba, akkor akár 1 millió forint is felvehető egészségszámláról.*
  • Ha gyermeket gondozol, nevelsz, akkor a GYED, GYES, GYET összegét kiegészítheted egészségszámládról.*

2. támogatás: az egészségügyi kiadásokhoz

  • Ha gyógyszert vagy gyógyászati segédeszközt (pl. szemüveget) veszel magadnak vagy családtagjaidnak, akkor nagy részüket fizetheted egészségpénztári egyenlegedből.
  • Ha orvoshoz mész vagy családtagod fordul orvoshoz, akkor a vizsgálatok, kezelések zömét is fizetheted egészségszámládról (pl. fogászatot).
Egymáshoz bújnak boldog családtagok

3. támogatás: a gyermek ruháihoz, iskolával kapcsolatos kiadásaihoz

  • Ha ruhát vásárolsz óvodás vagy iskolás gyermekednek a tanév idején, vagy éppen tandíjat, kollégiumot vagy albérletet fizetsz egyetemista/főiskolás gyermekednek, akkor ezt is fizetheted az egészségszámládról.*

+ 1 támogatás: lakáshitel-törlesztéséhez

  • Lakáshitelt törlesztesz? Fizesd a törlesztő egy részét szintén az egészségszámládról!*
A legtöbb támogatás megduplázható, ha mindkét szülő pénztártag!

*Családi támogatásokra a legalább 180 napja befizetett egészségpénztári egyenleg használható fel. Azonban egészségügyi kiadásokra azonnal felhasználhatod befizetésedet.

Hogyan juthatsz a pluszforráshoz?

  1. Nyiss OTP Egészségpénztári számlát (akár online).
  2. Fizess be egészségszámládra.
  3. Használd fel a befizetett összeget.
  4. Igényeld a pluszforrást, azaz a 20% adó-visszatérítést az adóbevallásodon keresztül.