Forrásnövelő tipp családoknak!

Támogatott tartalom

Forrásnövelő tipp családoknak! Forrásnövelő tipp családoknak!
Forrásnövelő tipp családoknak! Forrásnövelő tipp családoknak!

Sok édesanya és édesapa nem is sejti, hogy évente közel 150 000 Ft támogatást kaphatna a családi kiadásokhoz egészségpénztáron keresztül. Ha pedig mindketten élnek e lehetőséggel, az dupla előnyt jelentene a családnak: közel 300 000 forintot. Ismerd meg, mire és hogyan kaphattok támogatást!

Ha fizetsz személyi jövedelemadót, és nyitsz OTP Egészségpénztári számlát, ahová befizetsz neked tetsző összeget, akkor visszakaphatod a befizetésed 20%-át (adó-visszatérítésként). Arra ügyelj, hogy évente max. 150 000 forint támogatást kaphatsz összesen, amit 750 000 forint befizetésével érhetsz el. Erről a bizonyos egészségszámláról nem „csak” egészségügyi kiadásokat fedezhetsz, hanem egyéb családi kiadásokat is, tehát jól kihasználhatod az egyenlegedet, ami ugye 20%-kal gyarapodni fog. (A befizetett összeget működési költség terheli, ennek ellenére jelentős pluszforrásra tehetsz szert.)

3 + 1 dolog, amire több forrásod lehet egészségpénztárral

1. támogatás: a gyermek születéséhez, gondozásához, neveléséhez

 • Ha baba érkezik a családba, akkor akár 1 millió forint is felvehető egészségszámláról.*
 • Ha gyermeket gondozol, nevelsz, akkor a GYED, GYES, GYET összegét kiegészítheted egészségszámládról.*

2. támogatás: az egészségügyi kiadásokhoz

 • Ha gyógyszert vagy gyógyászati segédeszközt (pl. szemüveget) veszel magadnak vagy családtagjaidnak, akkor nagy részüket fizetheted egészségpénztári egyenlegedből.
 • Ha orvoshoz mész vagy családtagod fordul orvoshoz, akkor a vizsgálatok, kezelések zömét is fizetheted egészségszámládról (pl. fogászatot).
Egymáshoz bújnak boldog családtagok

3. támogatás: a gyermek ruháihoz, iskolával kapcsolatos kiadásaihoz

 • Ha ruhát vásárolsz óvodás vagy iskolás gyermekednek a tanév idején, vagy éppen tandíjat, kollégiumot vagy albérletet fizetsz egyetemista/főiskolás gyermekednek, akkor ezt is fizetheted az egészségszámládról.*

+ 1 támogatás: lakáshitel-törlesztéséhez

 • Lakáshitelt törlesztesz? Fizesd a törlesztő egy részét szintén az egészségszámládról!*
A legtöbb támogatás megduplázható, ha mindkét szülő pénztártag!

*Családi támogatásokra a legalább 180 napja befizetett egészségpénztári egyenleg használható fel. Azonban egészségügyi kiadásokra azonnal felhasználhatod befizetésedet.

Hogyan juthatsz a pluszforráshoz?

 1. Nyiss OTP Egészségpénztári számlát (akár online).
 2. Fizess be egészségszámládra.
 3. Használd fel a befizetett összeget.
 4. Igényeld a pluszforrást, azaz a 20% adó-visszatérítést az adóbevallásodon keresztül.

Legfrissebb útmutatóink hírek témában

 • Deviza árfolyamokon csodálkozik egy banki ügyfél devizaváltás előtt
  Hírek

  A kormány is segíteni tudná a bankokat a Revoluttal szembeni versenyben

  Ha a kormány mentességet biztosítana a pénzváltásra most kivetett extra tranzakciós illeték fizetése alól a lakossági ügyfeleknek középárfolyamon váltást kínáló bankok ilyen tranzakcióra, a jelenlegi 3 helyett több bank kínálna ilyen szolgáltatást az ügyfeleknek – véli Gergely Péter. A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint az intézkedéssel a hazai bankok versenyhátránya akkor is csökkenne a globális szereplőkkel, a Revoluttal és a Wise szolgáltatókkal szemben, ha utóbbiak esetében egyelőre nincs áttörés abban a tekintetben, hogy a magyar ügyfelek valamennyi hazai tranzakciója után megfizessék a magyar bankokra egyébként kirótt extra terhet.

  frissítve: 2024. július 12.
 • Adathalász kísérlet a MagNet Bank ügyfelei ellen
  Hírek

  Adathalász kísérlet a MagNet Bank ügyfelei ellen

  Adathalász támadást indítottak a bűnözők a MagNet Bank weboldalának álcázva magukat. A támadás sajátossága, és felismerhetősége abban áll, hogy ránézésre a MagNet Bank e-mail címéről érkeznek az adathalász tartalmak.

  frissítve: 2024. július 11.
 • Egyre drágább hitelek miatt fáj a férfi feje
  Hírek

  Az akciós mézesmadzagok mellett beindult a hitelkamatok emelése

  A lakáshitel THM-plafon eltörlése és a banki különadók emelése a korábbinál differenciáltabb kamatváltozásokra sarkallhatja a bankokat Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint. Egyes szegmensekben – ahol a számára jó ügyfelekért versenyezni akar egy-egy pénzintézet – továbbra is lehetnek kamatcsökkentések, ám a többi területen kamatemelésekre kell felkészülnünk a szakértő szerint.

  frissítve: 2024. július 11.