Használt ingatlan

A használt lakás olyan ingatlan, amelyet nem az építtetőtől, hanem egy előző tulajdonostól vásárolsz meg. A használt lakást korábban már használatba vették, azaz kértek rá használatbavételi engedélyt, és ez az engedély nem egy cég (pl. építtető) nevén van, hanem egy magánszemély nevén.

Ha tehát magánszemélytől vásárolsz ingatlant, az még akkor is használt lakásnak minősül, ha korábban senki sem lakott még ott.

Az új ingatlan csak akkor új, ha annak te vagy az első magánszemély tulajdonosa.

Ezek is érdekelhetnek

 • Házaspár számolja költségeket lakásvásárlásnál
  Lakásvásárlás

  Lakásvásárlásnál ezekkel a költségekkel kell számolnod

  A lakásvásárlás a legtöbb ember életében egy kiemelt fontosságú esemény, sok-sok év takarékoskodás és várakozás áll a nagy pillanat mögött. Sajnos azonban számos egyéb költsége is van az ingatlanvásárlásnak, és nem csupán a vételárral kell számolnod, hanem egyebek mellet például az illetékkel is, ami több millió forint is lehet. Összeszedtük, hogy milyen költségekre számíthatsz, és tippeket is adunk, hogy melyikből mennyit tudsz lefaragni.

  frissítve: 2023. április 4.
 • Egy férfi üdvözöl az ajtóban
  Lakásvásárlás

  Ingatlankeresési tippek: Mire figyelj az első megtekintéskor

  Egy új ingatlan vásárlása minden szempontból felelősségteljes befektetés, hiszen komoly költségekkel járhat, ha a kinézett lakástól nem azt kapod később, amire az első megtekintés tapasztalatai alapján számítottál. Az első lakásszemle az egyik legfontosabb lépés a vásárlási folyamat során, hiszen ilyenkor szerzed meg első benyomásaidat és alakítod ki véleményedet, melyek segítségével könnyebben el tudod dönteni a későbbiekben, hogy számodra ideális lesz-e az adott ingatlan. Megmutatjuk, hogy mire figyelj oda.

  frissítve: 2022. augusztus 26.
 • Egy ingatlan tulajdoni próbálja megérteni egy idős nő
  Lakásvásárlás

  Tulajdoni lap 2023 - Lakásvásárlás előtt ezért nézd meg

  Elsőre talán nem is gondolnád, hogy a tulajdoni lap mennyi fontos információt rejt és mennyire lényeges, hogy pontosan értsd, hogy mi van benne. Jól jöhet, ha már az első lakásvásárlás előtt tudod, hogy mit hol keress rajta. Ezzel hónapokat megspórolhatsz és megvezetni is sokkal nehezebben tudnak majd. Lakáseladásnál is előnybe kerülhetsz, ha előre ellenőrzöd a lakásod tulajdoni lapját és rendbe teszel mindent a stresszmentes eladáshoz. Segítünk, hogy fel tudj készülni és sikeres legyen az ingatlan adásvételed.

  frissítve: 2023. június 24.