Jól jönne évente 40 000 forint támogatás gyermeked felsőoktatási kiadásaihoz, például a tandíjhoz vagy akár az albérlethez, kollégiumhoz? Az OTP Egészségpénztári számla ebben is segít!

Megtévesztő lehet az „egészség” szó, pedig egy egészségpénztári számláról nem csupán gyógyszer, szemüveg vagy fogászat fizethető. Ennél sokkal több minden! Például iskolai kiadások is, azaz ezekhez is több forrást biztosít.

Néhány lépés és tiétek lehet a támogatás jövőre!

Miért és kinek éri meg az egészségpénztári számla?

Mert az erre befizetett összeg kockázatmentesen gyarapodik, tehát innen többet költhetsz, mint amennyit befizetsz rá, mégpedig 20 százalékkal, de legfeljebb 150 000 forinttal évente. Ez 750 000 forint befizetésével érhető el a legegyszerűbben.

Ha kizárólag iskolai kiadásokra használod a számlát, akkor ennél kevesebbet érdemes befizetni, hiszen iskolai kiadásokra maximum 266 800 forint használható fel évenként, gyermekenként.

Gyermeke(i)det pedig egyszerűen jelöld meg kedvezményezettként, így az ő kiadásai(k)ra is felhasználhatsz az egészségpénztári egyenlegedből.

Fontos, hogy legyen adózott jövedelmed, hiszen a befizetett SZJA-ból igényelhető vissza az a bizonyos 20%, az adóbevalláson keresztül.

Példák:

Főiskolás gyermek támogatása egészségpénztárból

Olgának 1 főiskolás
fia van
Zalánnak 2 egyetemista
lánya van
Befizetés / év
300 000 forint600 000 forint
Levonás19 500 forint39 000 forint
Kapható
adóvisszatérítés
60 000 forint120 000 forint
Nyereség, azaz ennyivel
több forrásuk lesz az
iskolai kiadásokra jövőre:
40 500 forint81 000 forint

Mi mindenre jó még ez a számla?

Például:

Mire jó az egészségpénztári számla
Egészségügyi kiadásokra
Családi kiadásokra
Fogászat, fogszabályozó
Lakáshitel támogatás
Szemüveg, kontaktlencseSzületési támogatás
Gyógyszer,
gluténmentes élelmiszer
Gyermeknevelési támogatás
OkosóraIdősgondozási támogatás
GyógytornaÁlláskeresési támogatás

Egészségügyi kiadásokra egyébként azonnal felhasználható az egészségpénztári egyenleg. Mindössze a családi támogatásokhoz kell várakoznia a befizetett összegnek fél évet, például az iskolai támogatáshoz.

Hogyan működik?

  • legelőször min. 6 ezer forintot, ami fedezi a belépési díjat és a kártyadíjat,
  • majd annyit, amennyi fedezi a tervezett kiadásokat.

(Iskolai kiadásoknál gondolkozz fél évre előre a várakozási idő miatt!)

3. Jelöld meg kedvezményezettnek a családtagjaidat. (Ezt is intézheted online.)

4. Használd fel az egyenlegedet:

5. A következő évi adóbevallásodon keresztül igényeld a 20 százalék adó-visszatérítést, ami akár 150 000 forint is lehet. Ezt azonnal felhasználhatod, akár iskolai kiadásokra is.

Részletek, feltételek: www.otpep.hu

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.