Így válaszd ki a tökéletes lakásbiztosítást

Támogatott tartalom

Így válaszd ki a tökéletes lakásbiztosítást Így válaszd ki a tökéletes lakásbiztosítást
Így válaszd ki a tökéletes lakásbiztosítást Így válaszd ki a tökéletes lakásbiztosítást

A lakásbiztosítás fontosságát gyakran csak akkor ismerjük fel, amikor már késő. Pedig a jól megválasztott lakásbiztosítás nemcsak anyagi biztonságot nyújt, de lelki nyugalmat is biztosít. Mutatjuk, hogyan tudod kiválasztani a neked leginkább megfelelő lakásbiztosítást, és azt is megtudhatod, hogyan és mikor válthatsz, ha elégedetlen vagy a jelenlegivel.

Miért érdemes egyáltalán lakásbiztosítást kötni?

A legtöbb embernek a lakása vagy a háza a legnagyobb vagyontárgya, amelyet életében vásárol. A minimum, hogy éveken át spórol rá, hogy megszerezze, és többnyire nagy, több milliós vagy több tízmilliós hitelt is vesz fel hozzá.

Ez kockázat, hiszen, ha a nagy értékű vagyonban kár keletkezik, az nagy veszteséget jelent, és a javítás is költséges. Még nehezebb a helyzet, ha a lakásra felvett hitelt még törlesztjük.

Tehát – nem lebecsülve a dolog anyagi oldalát – biztosítással lényegében a nyugalmadat vásárolod meg. Azt, hogy nem kell azért aggódnod, hogy hogyan fizeted ki, ha tűz üt ki, betörnek a lakásodba, vagy te áztatod el az alsó szomszédot.

Annak érdekében viszont, hogy ne érezd, hogy az egész ráfizetés, jól kell lakásbiztosítást választanod. Mint minden pénzügyi termék esetében, itt sem érdemes az első szembejövő biztosítást megkötnöd.

Erre a célra kényelmes megoldást kínál az Insura lakásbiztosítás kalkulátora. Itt 11 biztosító különböző ajánlatait hasonlíthatod össze, és megtalálhatod azt a biztosítást, amely valóban megfelel az igényeidnek.

Házaspár átkarolja egymást az első házuk előtt

Mi az az alulbiztosítottság?

Alulbiztosított az ingatlanod, ha a biztosítás fedezeti összege alacsonyabb, mint az épület újjáépítési vagy az ingóságok újrabeszerzési értéke.

Mit jelent ez és mikor fordulhat elő?

Ha károd keletkezik, és a lakásod alulbiztosított, akkor a biztosítási összeg nem fogja megfelelő mértékben fedezni a keletkezett károdat. Tehát például van egy ingatlanod, amelyet a vásárláskor 30 millió forintra biztosítottál. Közben teltek az évek, és egy tetőtérbeépítés után a ház értéke ma már 50 millió forint, te azonban nem emeltél a biztosítási összegen. Ha a lakás egy tűzvészben megsemmisülne, a biztosító, ha akarná, sem tudná megtéríteni az anyagi károdat.

Előfordulhat, hogy a lakásbiztosításod már évek óta megvan, de te közben felújítottad, bővítetted az ingatlant, korszerűsítetted a fűtési rendszert, modern nyílásszárókat tetettél be vagy napelemeket szereltettél fel. Így a lakásod most sokkal többet ér, mint az az egykori lakás, amire megkötötted a biztosítást.

Ezért – csakúgy, mint a lakáshiteledet – időről időre érdemes felülvizsgálnod a lakásbiztosításod, és megnézned, hogy valóban ez a biztosítás-e az, ami neked megfelel.

Válthatok lakásbiztosítást?

Sokan gondolják, hogy ha a lakásbiztosítást egyszer megkötik, akkor azt kell megtartaniuk, amíg megvan a lakás, és maximum értékkövetést állíthatnak be rá. Ez azonban nem igaz.

A lakásbiztosítást ugyanúgy le lehet cserélni, mint a mobiltelefon előfizetésedet vagy a lakáshiteledet. Ha pedig alapvetően elégedett vagy, akkor is érdemes időről időre felülvizsgálni a biztosítás paramétereit, és ahol kell, ott változtatni.

Az Insura abban is tud segíteni, hogy a biztosításod a megváltozott igényeidre szabd.

A biztosításokat az évforduló előtt érdemes átnézned, hiszen legkésőbb az évforduló előtt 30 nappal tudsz biztosítót váltani. 2024-től ezen felül minden évben március 1-31. között is módosíthatsz vagy válthatsz.

Mi a helyzet a lakáshitelek mellé kötött biztosításokkal?

Ha a lakásvásárláshoz lakáshitelt is igényelsz, akkor a bank minden esetben kérni fogja, hogy köss az ingatlanra lakásbiztosítást, amelynek a bank a kedvezményezettje (legalább a hitel erejéig).

Ez azért szükséges, mert a banktól igényelt kölcsönöd fedezete az ingatlan. Ez a biztosíték arra, hogy ha te valami miatt nem törleszted a hiteled, a bank akkor is a pénzéhez juthasson.

A bank számára azonban nemcsak az jelenti a kockázatot, hogy te nem fizeted vissza a hitelt, hanem az is, hogy a biztosíték megsemmisül vagy csökken az értéke.

Otthonbiztosítást kalkulál egy lakástulajdonos

Akkor is válassz körültekintően biztosítást, ha a lakáshiteled mellé kell

A lakáshitel igénylése heteken át tartó folyamat, és sok ügyintézéssel jár. Nemcsak a saját hitelképességedet kell igazolnod a bank felé, de az ingatlannal kapcsolatban is vannak teendők, értékbecslés és egyebek. Ez még kiegészül magával az adásvétellel járó papírmunkával, nem beszélve egy építkezéssel járó feladatokról.

Ezért aztán a lakásbiztosítás megkötését a hiteligénylők többsége csak egynek tekinti a feladatok sorában, amin jobb mielőbb túlleni, csak haladjon az igénylés. Így aztán gondolkodás nélkül rábólintanak a bank által ajánlott biztosításra, vagy épp nem is tudják, hogy valójában nem kötelesek elfogadni azt, amit a bank kínál.

A bankok általában kapcsolatban állnak egy adott biztosítóval, és az ő termékeik elérhetők náluk, illetve a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás kalkulátort is be kell mutatniuk. Nem csupán lakásbiztosítást, de hitelfedezeti biztosítást is köthetsz.

Ez egyszerű és gyors, de nem biztos, hogy neked is a legjobb megoldás.

A bank által kínált biztosítást nem vagy köteles elfogadni, választhatsz magadnak másikat. A banknak lesznek ugyan elvárásai, amelyeket teljesítened kell, de ezektől felfelé mindig eltérhetsz.

Válthatok biztosítást, ha a lakáshitelhez kötöttem?

Szintén tévhit, hogy a lakáshitelhez kötött biztosítást nem cserélheted le azért, mert annak a bank a kedvezményezettje. A csere ebben az esetben is lehetséges, csak néhány dologra oda kell figyelned.

Az Insura kalkulátorában megjelölheted, hogy a biztosítandó ingatlanodon hitel van, és az Insura ezt az ügyintézés során figyelembe fogja venni.

Ne félj tehát lecserélni a biztosításod, vagy változtatni a feltételeken. Jár némi ügyintézéssel, de a végén olyan biztosításod lesz, amely valóban véd, és amire támaszkodhatsz, ha kár ér.

A cikk megjelenését a PBA Insura Zrt. támogatta.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.