Bár több bank nem várta meg a Magyar Nemzeti Bank keddi kamatdöntését, ám a gyorsan lépőknek még szép, infláció feletti kamatok elérhetőek. A BiztosDöntés.hu összeállításából az is kiderül, milyen egyéb lehetőségek adódnak év végén pénzünk fialtatására.

Advent utolsó hetében a karácsonyi készülődés mellett érdemes kicsit távolabbra is tekinteni és pénzügyeink terén is felkészülni az új esztendőre.

Még bezsebelhetjük az adójóváírást

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a legtöbb biztosítónál és pénztárnál ezen a héten még lehetőség van új szerződések megkötésére, amelyek révén

2024-ben 20 százalékos, de maximum 280 000 forintos adójóváírásra leszünk jogosultak.

Az adójóváírás mértéke decemberre 7 százalékos, és a jövő év egészében 6 százalékos szint körül várt inflációt is figyelembe véve számottevő hozamot jelent – ráadásul az adójóváírást egészségpénztárba irányítva – kötött feltételek mellett – már jövőre fel is használhatjuk.

Állampapírok infláció felett

A hosszú távra, ám nem nyugdíjban gondolkodók az állampapírpiacon nézhetnek körül. A novemberi változást követően a korábbi kedvenc Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) új sorozata, a 2032/I 2025 áprilisáig évi fix 9,9 (időarányosan 13,8) százalékos kamatot kínál, onnantól áll majd vissza a tényleges inflációkövetés 0,5 százalékpontos kamatprémiummal, míg a lejárat előtti utolsó 3 évben a kamatprémium 1 százalék lesz. A papír a régi PMÁP sorozatok 2024-re várt 18-20 százalékos hozamával nem versenyezhet, ám az első időszakban egész biztosan az elérhető legjobb megoldást kínáló konstrukció lehet.

A rövidebb futamidőben gondolkodók a megújult Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) legújabb 2027/N konstrukcióját választhatják, aminek a kamata negyedévente a korábbi 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukción kialakult átlaghozamok átlagához kötött, arra 1,5 százalékos kamatprémiumot fizet. A február közepéig terjedő időszakban a papír évi 9,31 százalékos kamaton forog, a negyedév lejártával fizetett időarányos kamat 2,82 százalék lesz – jelezte a BiztosDöntés.hu szakembere.

Házaspár az év végi pénzügyeit nézi át

Hétfőn még elérhetőek a top-betétek

Akik ugyanakkor rövidebb távra tekintenek előre, s megtakarításaik (vagy épp év végi prémiumok) néhány hónapos fialtatására keresnek megoldást, azoknak Gergely Péter szerint néhány napjuk maradt, hogy kedvező betéti konstrukciót találjanak.

A BiztosDöntés.hu szakértője arra figyelmeztet, hogy december 19-én jó eséllyel 10,75 százalékra csökken a jegybanki alapkamat mértéke, aminek következtében a hétfőn még 9,50 százalékon elérhető Gránit Bank 13 hónapos lekötést kínáló KamatMax Plusz betét adott hónapra fizetendő kamata 8,75 százalékra csökken majd. Ugyanakkor a bank egyéb termékei is – így például a fix évi 9 százalékos kamatot kínáló, 6 hónapos lekötésre nyitható KamatMax, vagy a 3 hónapos, évi 8,5 százalékos kamatozású Gránit eBank betét – kamatai is jó eséllyel változnak majd keddtől – figyelmeztet Gergely Péter.

A BiztosDöntés.hu szakértője szerint hétfőtől már több bank is vágott betéti termékei kamatán, amelyek ugyanakkor így is infláció feletti kamatot kínálnak – fájdalom, a 15 százalékos kamatadó és a 13 százalékos szocho fizetéssel a kamatnak csak 72 százaléka jelenhet meg nettó összegként a számlánkon.

Mindez a MagNet Bank legjobb ajánlata esetében azt jelenti, hogy hétfőtől a korábbi évi 9,1 százalék helyett már csak 8,09 százalékot kínáló, 3 hónapos Prizma Forint Betét a futamidő lejártakor 1 millió forint után 14 402 forintos nettó kamatkifizetést teljesít majd. A banknál 6 hónapra évi 8,30 százalék helyett 7,24, 12 hónapra a múlt heti 7,02 helyett 6,62 százalékon köthetjük le a pénzünket.

A MagNetnek van olyan új ajánlata is (Hello Betét) ahol új ügyfeleknek akár 150 000 forint bónusz is üti a markát 10 millió forintos lekötés esetén a betéti kamaton felül.

Hétfőtől kevesebbet kamatoznak az Oberbank TOP betét kamatai is, ám a kamatváltozás mértéke alatta marad majd a várt jegybanki kamatcsökkenésnek – hívta fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. Az Oberbank 3 és 6 hónapra az eddigi 7,25 százalék helyett már csak évi 6,75 százalékos kamatot kínál, 9 hónapos futamidőnél 6,50, 12 hónaposnál évi 6,00 százalékos a kamatajánlat az 50 bázispontos kamatcsökkenés után.

TBSZ mellé jár a csúcskamat

Gergely Péter szerint az év végéig még elérhető az MBH Bank akciós 3 hónapos Kombinált betétjének 12 százalékos abszolút csúcs-kamata, ám ennek feltétele az, hogy az ügyfél a betét összegével megegyező pénzt helyezzen el egy 2023-as indítású Tartós Befektetési Értékpapírszámlán (TBSZ), ahol az összegből értékpapírok vásárlására van lehetőség. A TBSZ nagy előnye, hogy szocho-mentes befektetés, és 3 év elteltével történő kifizetéskor csak 10 százalékos adót kell fizetni a hozam után, az 5. évtől pedig adómentesen felvehető a TBSZ számlán fialtatott összeg hozama – jelezte a BiztosDöntés.hu szakértője.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.

Legfrissebb útmutatóink hírek témában

 • Deviza árfolyamokon csodálkozik egy banki ügyfél devizaváltás előtt
  Hírek

  A kormány is segíteni tudná a bankokat a Revoluttal szembeni versenyben

  Ha a kormány mentességet biztosítana a pénzváltásra most kivetett extra tranzakciós illeték fizetése alól a lakossági ügyfeleknek középárfolyamon váltást kínáló bankok ilyen tranzakcióra, a jelenlegi 3 helyett több bank kínálna ilyen szolgáltatást az ügyfeleknek – véli Gergely Péter. A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint az intézkedéssel a hazai bankok versenyhátránya akkor is csökkenne a globális szereplőkkel, a Revoluttal és a Wise szolgáltatókkal szemben, ha utóbbiak esetében egyelőre nincs áttörés abban a tekintetben, hogy a magyar ügyfelek valamennyi hazai tranzakciója után megfizessék a magyar bankokra egyébként kirótt extra terhet.

  frissítve: 2024. július 12.
 • Adathalász kísérlet a MagNet Bank ügyfelei ellen
  Hírek

  Adathalász kísérlet a MagNet Bank ügyfelei ellen

  Adathalász támadást indítottak a bűnözők a MagNet Bank weboldalának álcázva magukat. A támadás sajátossága, és felismerhetősége abban áll, hogy ránézésre a MagNet Bank e-mail címéről érkeznek az adathalász tartalmak.

  frissítve: 2024. július 11.
 • Egyre drágább hitelek miatt fáj a férfi feje
  Hírek

  Az akciós mézesmadzagok mellett beindult a hitelkamatok emelése

  A lakáshitel THM-plafon eltörlése és a banki különadók emelése a korábbinál differenciáltabb kamatváltozásokra sarkallhatja a bankokat Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint. Egyes szegmensekben – ahol a számára jó ügyfelekért versenyezni akar egy-egy pénzintézet – továbbra is lehetnek kamatcsökkentések, ám a többi területen kamatemelésekre kell felkészülnünk a szakértő szerint.

  frissítve: 2024. július 11.