Kockázat

Más néven káresély. Annak a lehetősége, hogy a károkozó esemény véletlenül megtörténik. Fontos, hogy biztosítás csak tiszta kockázat esetén köthető. A tiszta kockázatnak egyértelműnek és veszteséget okozónak kell lennie.

Megkülönböztetünk relatív és abszolút kockázatot. Abszolút kockázat esetén a kár biztos, hogy elkerülhetetlen. Ilyen például a biztosított halála. Relatív kockázatról akkor beszélhetünk, ha a káresemény nem következik be biztosan. Ilyen például a biztosított balesete.

Választhatsz úgy biztosítási terméket, hogy csak egy biztosítási ágazat kockázataira nyújtson védelmet, de akár kombinálhatod is a különböző kockázatokat (például lakásbiztosítással egybekötött életbiztosítás).

Ezek is érdekelhetnek

  • A tengerparton napszemüvegben pihenve is egy jó utasbiztosítás szükséges
    Biztosítás alapfogalmak

    Utasbiztosítás: minden, amit tudnod kell róla 2023-ban

    Utazás alatt mindenki szeret elfelejtkezni a problémáiról és sokan nem gondolnak arra, hogy egy baleset, betegség vagy valamilyen egyéb hirtelen esemény sok kiadással járhat, ha éppen egy külföldi országban tartózkodsz. Szerencsére az utasbiztosítás megkötésével van lehetőséged felkészülni a váratlan szerencsétlenségekre. De vajon pontosan mire jó egy utasbiztosítás és mire nem érvényes az általa nyújtott szolgáltatás? Útmutatónkból választ kaphatsz a kérdéseidre, ráadásul azt is megtudhatod, hogy mennyibe kerül a biztosítási díj és mit kell tenned káresemény esetén.

    frissítve: 2023. március 15.