Sokféleképpen lehet spórolni, de ha nem látod, hogy mire megy el a pénzed, akkor nehezen tudsz jó döntéseket hozni. Szerencse, hogy ma már számtalan lehetőség áll rendelkezésedre a tökéletes terv elkészítéséhez.

Sokak számára nehézséget jelent a költségvetés megtervezése, különösen, ha úgy érzik, sok bizonytalan tényezővel kell majd számolniuk. Ott van az érzés, hogy mi van, ha megtervezem az egész hónapomat, és aztán bejön egy váratlan kiadás és dobhatom ki az egészet a kukába? És vajon minden hónapban ez lesz?

Gyorsan eltűnik a motiváció és megint ott tartasz, hogy kifolyt a kezedből a pénz, hó végén próbálod levadászni a blokkokat és a számlákat, de már késő.

Nem egyszerű megtalálni a kontrollt, ha pénzügyeinkről van szó. Pedig hosszú távon nagyon sokat segíthet egy jól megtervezett családi költségvetés, hiszen azzal akár a nyugdíjas éveidet is bebiztosíthatod. Rövid távú célok esetén pedig elengedhetetlen, hogy önfegyelmet gyakorolj és ott spórolj, ahol tudsz és ahogy csak tudsz.

Így érdemes nekiállni

A legfontosabb, hogy szem előtt tartsd, a tervednek igazodnia kell a személyiségedhez, az életritmusodhoz és az elérni kívánt céljaidhoz. Amire még érdemes figyelned, hogy pár havi vésztartalék a bizonytalanabb időkben is elérhető legyen.

Családanya laptopon családi költségvetést készít

Milyen gyakran néznél rá?

Elsőként gondold át, mi az, ami kényelmesen belefér az idődbe és nem jelent majd felesleges stresszforrást számodra. Van, aki a nap végén szereti átlátni, hogy mire költött, de sokan vannak, akik a hét vagy a hónap végén tekintenék át egyben, hogy mire ment el a pénzük.

Ha tudod, hogy nem fogsz tudni naponta foglalkozni azzal, mire és mennyit költöttél, érdemes olyan segítőtársat választani a költségvetéseidhez, aki mindezt elvégzi helyetted.

Ilyen lehet például egy bankszámláddal szinkronizált pénzügyi app, vagy akár a bankodnak a mobilappjában is lehet költségkövető funkció, mely automatikusan vezeti azokat a bevételeidet és kiadásaidat, amik azon a bankszámlán láthatóak.

Ebben az esetben csak annyi dolgod van, hogy kijelöld céljaidat, és elég heti rendszerességgel ellenőrizni, hogy minden rendben halad-e. Abban az esetben, ha jobban szeretsz mindig naprakész lenni, szintén sok lehetőséged van.

Itt megnézheted, hogy melyik bank kínál olyan bankszámlát, aminek a mobilappja segít a költéseidet csoportosítani. Az útmutató a kalkulátor alatt folytatódik, érdemes tovább olvasni.

Bezár
Havonta
számlára érkező jövedelemmel és az általad beállított tranzakciókkal kalkuláltunk.
Részletes kalkuláció
Bezár
Életkorod
év

Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

Utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Automatikus beszedések
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Rendszeres utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Kp felvétel másik bank ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Bankkártyás vásárlás
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni


					
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  bankszámláit...
  Mit szeretnél mobilról elintézni?
  Rendezés:
  • Bajnok bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   3,9
   Mi ez?
   Havi összköltség 378 Ft Kezdetben 315 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   3,9
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
   • 40 000 Ft jóváírást kapsz, ha új ügyfélként szelfivel nyitod meg a számlát
  • Smart számlacsomag - Alap csomaggal
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Mi ez?
   Havi összköltség 450 Ft Kezdetben 304 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • ECO bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 015 Ft Kezdetben 714 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • Mobil Aktív Plusz számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   4,1
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 207 Ft Kezdetben 694 Ft
   Számlanyitási akció 35 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   4,1
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése

  Hogyan alakítsam az egyéniségemhez?

  Sokaknak nagy segítséget jelent, ha kézzelfogható módon vezetik költségvetésüket. Így például használhatod azt a módszert, hogy egy füzetbe írod a pénzmozgásaidat, vagy összegyűjtöd a fizetéseidkor kapott blokkokat, vagy egy Excel táblán is követheted, de ez tapasztalatunk szerint nem a legjobb.

  Nem fogsz minden kis költésre emlékezni a nap végén, és ha pár napig nem csinálod, akkor már nehezebben fogsz leülni és több napi kiadást lepötyögni. Ráadásul macerás és sokan megunják egy hét alatt.

  A hagyományos módszereknek nagy előnye, hogy vizuális típusoknak segít talpon maradni, mert látják, minden egyes kiadást saját kezükkel írnak le. Így nap végén kicsit meg is döbbenhetnek, hogy aznap akár tízszer is elő kellett venniük a pénztárcájukat. Ennek egy további verziója, hogy mindenért készpénzben fizetsz és így látod, hogy egyre kevesebb pénzed van, jobban érzed a kiadás súlyát.

  Míg, ha mindig csak a bankkártyádat vagy a mobilodat tartod oda, akkor sokszor nem érzed majd annyira a pénz súlyát.

  Ez látszik a vásárlási statisztikákon is, akik kártyával fizetnek, azok átlagosan nagyobb összegért vásárolnak a készpénzesekhez képest. A bankok odafigyelnek erre, és sokat dolgoznak azon, hogy szép, tetszetős bankkártyáik legyenek, hogy szeresd kézbe venni.

  A kaszinók is ezt csinálják

  Kicsit extrém példa, de a kaszinóknak is ez az egyik zseniális fogása, hogy nem készpénzzel játszunk, hanem színes, csillogó zsetonokkal. Ha papírpénzt kellene letenni a rulettra, akkor biztos, hogy jobban éreznénk a pénz súlyát.

  Las Vegasban percek alatt több millió dollárt eljátszanak színes műanyag zsetonok dobálásával, mintha csak játékpénz lenne.

  Tehát a készpénzes fizetés és a manuális költségkövetés időigényes, és nem biztos, hogy pontosak lesznek a számításaid.

  Elég akár csak egy hónapig vezetned a költségeket

  Jó hír, hogy ha akár csak 1 hónapig vezeted a napi kiadásaidat, akkor is lesznek olyan tételek, amiken meglepődhetsz, hogy milyen sok megy el rá. Sokaknak ez a napi kávé a kedvenc kávézójukban, amire könnyen elmehet havi 10-15 000 forint is.

  Ezzel ellentétben, ha te a modern megoldásokat részesíted előnyben, akkor több lehetőséged is van. Választhatsz asztali szoftverek és mobil alkalmazások közül is, valamint ezeknek a kombinációja is létezik. Ezen felül több online felület is elérhető, ahol rendszerezheted pénzügyeidet, könnyen lehet, hogy a saját bankod appjában vagy netbankjában is van ilyen funkció.

  Gondolkodni kell a családi költségvetés elkészítésénél, hogy ennyi pénz összegyűljön

  Mik a céljaim?

  Gondold át, milyen problémákkal szembesülsz napi szinten és hosszú távon, valamint, hogy mik a konkrét céljaid. Abban az esetben, ha csak a túlköltekezést szeretnéd elkerülni, vagy teljesen meg szeretnéd változtatni költési szokásaidat, esetleg a partnereddel közös költségvetést szeretnétek kidolgozni, más-más tervet érdemes választani.

  Hosszú és rövid távú célok eléréséhez is fontos olyan segítséget választani mely ezt a legjobban segíti. A kiadásaidat próbáld ebbe a három kategóriába sorolni:

  1. szükséges,
  2. kellene,
  3. szeretnéd

  Így láthatod majd milyen összegeket kell mindenképpen kifizetned, és mi az, amit különböző céljaidra fordíthatsz, vagy megspórolhatsz.

  Ha sikerült ezeket a kérdéseket megválaszolnod, máris túl vagy a nehezén, mi pedig a továbbiakban segítséget nyújtunk a segítőtárs kiválasztásához.

  Ezek a modern megoldások segítenek

  Online költségvetés-kalkulátor

  Több magyar bank is segít, hogy tudatosabbá válj pénzügyeidet illetően. Ilyen a Magyar Nemzeti Bank is. Az általuk létrehozott háztartásiköltségvetés-kalkulátor segítségével kiszámolhatod, kiadásaid és bevételeid mennyire vannak egyensúlyban. Ezenfelül egy kisebb összefoglalót is kapsz, mely hasznos tippek mellett ábrákkal segít, ha vizuálisabb típus vagy. Az adatokat el is mentheted.

  Jó megoldás lehet, ha fel szeretnéd mérni, mennyit tudsz az adott hónapban félretenni, vagy számítanod kell-e mínuszra a családi kasszában. Nagyon jó, hogy rengeteg-féle költség- és bevételtípust listáznak ki, ezzel is segítve a gondolkodást, mert magadtól nem biztos, hogy minden eszedbe jutna.

  Arra azonban nem alkalmas, hogy napi szinten vezesd benne a költségvetésedet. Érdemes kitölteni először fejből, minél jobban megtippelve a kiadásokat-bevételeket, elmenteni, és berakni a fiókba úgy, hogy egy hónapig ne vedd elő.

  Ezalatt vezesd manuálisan vagy egy appal a költségeidet, és a hónap végén nézd össze a magyar nemzeti bankos összegzéssel, hogy mennyire jól tippelted meg az elején, hogy valójában mire mennyit költesz. Meg fogsz lepődni.

  Hasonló felületet kínál még a Raiffesein Bank, valamint a Nemzeti Pénzügyi Tudatosság Munkacsoport által működtetett Okosanapenzzel.hu kalkulátor. Ezen a felületen lehetőséged van éves szintű kimutatásokat lekérni, melyekbe az évi egyszeri kiadásokat is belekalkulálják.

  Asztali alkalmazások és mobil applikációk

  Már magyar nyelven is elérhető olyan alkalmazás, mely segít megtervezni a költségvetésedet. Ha jól tudsz angolul, akkor pedig még több ilyen program közül választhatsz. Ezeknek az alkalmazásoknak a nagy része asztali szoftvert és mobilalkalmazást is kínál, melyeket szinkronizálva pedig teljesen kézben tarthatod pénzügyeidet.

  Közöttük van olyan is, ahol lehetőséged van a bankszámláidat hozzákapcsolni, így valós időben jelennek majd meg a pénzmozgásaid.

  Ha pedig teljes szemléletváltásra lenne szükséged, arra is van megoldás. Mindegyik alkalmazásnál a készpénzes kiadásaidat, bevételeidet neked kell felvinni, és mivel ezekre emlékezni is nehezebb, megőrizgetni a számlákat meg pláne, a visszakövethetőség miatt jobban járhatsz, ha a bankkártyádat használod.

  Költségkövető alkalmazás használata laptopon

  Ilyen magyar nyelvű költségkövető alkalmazások vannak

  Magyar nyelven korlátozott számban érhetőek el költségvetés-kalkulátor alkalmazások. Ezt az űrt töltötte be a magyar fejlesztésű Koin. 2012 óta az app a legnépszerűbb magyar nyelvű pénzügyi tanácsadó alkalmazássá nőtte ki magát. Havonta mintegy 16 000 ügyfél pedig aktívan használta az applikációt. Sajnos 2022. december 19-től már nem működik a szolgáltatásuk.

  Nézzük meg, hogy milyen szoftverek vannak!

  Wyze

  Szintén magyar fejlesztésű alkalmazásról van szó. A webes felület és a mobilapplikáció is könnyen áttekinthető, az ábrák átfogó képet adnak, könnyen értelmezhetőek.

  A webes felület használatakor a netbankodhoz csatlakoztathatod a Wyze plug-int, mely automatikusan szinkronizálja majd a tranzakcióidat.

  Ez elég macerás, és aki nem ért a számítógépekhez, az itt könnyen elakadhat.

  A regisztráció után hozzáadhatod bankszámláidat, majd a netbankoddal összekötve az alkalmazás csoportokba rendezi tranzakcióidat. Az automatikusan létrehozott kategóriák mellett tetszőleges mennyiségű új alkategóriát hozhatsz létre.

  A használat során az alkalmazás megtanulja szokásaidat az alapítók elmondása szerint, így automatikusan tudja majd kategóriákba rendezni tételeidet. Mindezek után egy részletes, interaktív kördiagramon lesznek ábrázolva a bevételeid és kiadásaid.

  Wyze

  A mobil applikációval lehetőséged van egész nap nyomon követni pénzügyeidet és a készpénzes ügyleteidet is megadhatod benne.

  Jelenleg az Erste, Gránit, K&H, MagNet, MBH, OTP, Raiffeisen és UniCredit bankos ügyfelek számára érhető el a plug-in funkció.

  Hátránya, hogy a készpénzes kiadásaidat magadnak kell felvinned, a megtakarításokra pedig még nincs külön felület, valamint automatikus megtakarítási lehetőség sincsen.

  Pénzügyeim

  Szintén magyar nyelven elérhető és ingyenes a Pénzügyeim alkalmazás, de csak Androidra tölthető le. A rendszer jól átlátható, könnyedén el lehet igazodni az ikonok között, a megnyitásakor pedig rögtön látod egyenlegedet a főoldalon.

  A bankszámláiddal nem tudod szinkronizálni, a tételeket manuálisan kell felvinned. Amiben újat nyújt, hogy a létrehozott költségvetési tervedet külön lehet választani a tényleges költéseidtől.

  Ennek a segítségével, ha nem minden úgy alakul, mint tervezted, meg lehet nézni, mik azok a tételek, amiket adott esetben át kell helyezned a következő havi kiadásokba, vagy le kell mondanod róla.

  A számláidat megnyitva szintén külön lehet látni a várható kiadásaidat, és amiket már teljesítettél, ami manapság már annyira nem kényelmes. A bankkártyán és készpénzben rendelkezésedre álló összegeket külön tudod kezelni, mindkettőt meg lehet jeleníteni az alkalmazásban.

  Pénzügyeim

  Az app támogatja a külföldi devizákat, használatuk gyakoriságának sorrendjében lehet közöttük keresni.

  Az alkalmazás szintén készít egyszerű összefoglaló statisztikákat a költségvetésedről, megtakarításaidról, azonban megtakarítási terv kialakítására nem ad lehetőséget.

  Arra is van lehetőség egy „jelképes összeg” befizetése után, hogy PRO felhasználóvá válhass. Így olyan további funkciók lesznek elérhetőek, mint a biztonsági mentés és visszaállítás, korlátlan számú fiók kezelése, riportok exportálása és megtekintése általad választott időszakra lebontva.

  Ha még csak barátkozol a költségvetés elkészítésének gondolatával, vagy segítséget szeretnél a váratlan kiadásaid kezeléséhez, jó megoldás lehet a Pénzügyeim. Hátránya, hogy előfizetés nélkül a csatolható bankszámlák száma limitált, a tervezés pedig szintén nehézkes.

  Spendee

  A magyar nyelven is tudó alkalmazás fő hívószava, hogy segít a pénzügyi céljaidhoz tartani magad, és segítségével rendszerezheted az igazán fontos dolgokat. Az alkalmazást több pénzügyi szolgáltatóval összekapcsolhatod és az adatokat automatikusan kategorizálja és a költéseket megjeleníti egyszerű grafikákkal és ábrákkal. Ezekkel kapcsolhatod össze:

  • CIB Bank
  • Curve
  • Erste Bank
  • GRÁNIT Bank
  • K&H Bank
  • MagNet Bank
  • MBH Bank
  • OTP Bank
  • PayPal
  • Raiffeisen Bank
  • Revolut
  • UniCredit
  • Wise

  Az app segít elsajátítani a pénzügyi tudatosságot a pénzügyi tervek kialakításával, a pénztárcák rendszerezésével, többféle valutában (pl. nyaralásra), címkékkel és biztonságos adatszinkronizációval. Az alkalmazás a weben is működik, és a pénzügyek partnerekkel, családtagokkal is megoszthatók.

  Spendee

  Minél többet használod, annál jobban megjeleníti az ábrákon, hogy hova megy el a pénzed, hogyan teljesítesz összevetve az előző szakaszokkal.

  Az alkalmazás hátránya ugyanakkor, hogy csak akkor ingyenes, ha minden adatot magad viszel be kézzel. Ahhoz, hogy szinkronizálni tudd a bankszámláddal, Revolutoddal, előfizetésre van szükség, mely lehet havi ismétlődő, évi kedvezményes díj is.

  Wallet

  A Wallet alkalmazás a BudgetBakers cseh cég legnépszerűbb terméke. Mobil appot és webes felületet is biztosít, az Android rendszerekre szánt verzió a leginkább kidolgozott. Ingyenes és előfizetéses verziója is van, melyek közt lényeges különbségek vannak.

  Az ingyenes verzióba csak manuálisan tudod felvinni a tételeket. Maximum három fiókot hozhatsz létre, melyeknél beállíthatod, hogy készpénzről vagy bankkártyáról van-e szó. Arra is lehetőséged van, hogy a banki adataidat Excel fájlból, vagy a netbankodból lekért kimutatásból importáld a fiókodba.

  Tranzakcióidat itt szintén van lehetőséged kategorizálni, teljesen személyre szabhatod azokat.

  A költségvetési terveidhez rendelt keretnél láthatod, mennyit költhetsz még az adott kategóriára. A céljaidat is felviheted a rendszerbe, megadhatod, mennyit szeretnél félretenni, az app pedig megmondja, milyen közel vagy az összeg eléréshez.

  Az ismétlődő kiadásaidat, mint a lakbér, rezsi, minden hónapban beállíthatod, hogy az alkalmazás automatikusan számoljon velük. Az elkészített riportokat fiók és kategória szerint kördiagramon láthatod.

  Wallet

  Bevásárlólistát és számlaarchívumot is készíthetsz az appal, melyek segítenek még inkább kézben tartani a dolgokat. Nagyjából azt nyújtja az ingyenes verzió, amit más költségvetéskezelő alkalmazások is, egy szép, átlátható kinézetbe csomagolva.

  A prémium verzió legnagyobb előnye, hogy banki adataidat szinkronizálhatod az alkalmazással. Minden tranzakciód automatikusan bekerül a rendszerbe, ezzel jelentős időt megspórolva. Több mint 15 000 bank- és kártyaszolgáltatót támogat az app, köztük a legtöbb magyar bankot is.

  Az alkalmazás a Curve, PayPal és Wise fintech számlák mellett a CIB, Erste, K&H, OTP, Raiffeisen, Revolut, Takarékbank és UniCredit bankok számláit képes szinkronizálni. Ehhez azonban prémium előfizetésre kell váltani, ahol havi, éves és teljes élettartamra szóló egyszeri díjfizetés is lehetséges. 14 napig ingyen is ki lehet próbálni, de lemondás nélkül az éves díj utána azonnal, majd évente beterhelődik.

  A prémium verzióban annyi fiókot hozhatsz létre, amennyit szeretnél, ezek lehetnek mind manuálisak és szinkronizáltak is.

  Amit nem sok alkalmazás kínál, de megvan a Wallet-ben az a lehetőség, hogy megoszd a használatát, így például közösen tudjátok kezelni pénzügyeidet a partnereddel, családoddal vagy barátaiddal.

  Money Pro

  Az Androidra, iPhone-ra és Windowsra egyaránt letölthető Money Pro applikáció szintén csak előfizetéssel éri el a magyar bankszámlákat. A CIB, Gránit, K&H, MagNet, MBH, OTP, Raiffeisen, Revolut, Takarékbank, UniCredit bankok számlái mellett a Curve, PayPal, Wise számlamúltat is látja.

  A kiadáskövető, költségtervező és számlakezelő alkalmazás a személyi kiadások követése mellett a családi kiadásokat és az üzleti kiadásokat is képes követni. A számlák befizetési határideje beállítható a naptárban, amelyre aztán emlékeztet az alkalmazás. Gyors átütemezési opció is segíti az esedékes számlák kezelését (holnapra, 3 nap múlva, jövő hétre).

  Money Pro

  A bevételekhez és a kiadásokhoz tételenként költségkorlátok állíthatók be minden hónaphoz, rugalmas szerkezetben. A költségvetés automatikusan korlátozza a költéseket, ha az előző időszakokban túlköltekezted magadat.

  A bankszámlakezelő nyilvántartása új mezőkkel is bővíthető, a tranzakciós bizonylatok kamerafotója pedig csatolható a tranzakcióhoz. Egy tranzakció több kategóriára is felosztható, ami rendkívül hasznos, ha hipermarketben vásárolva egyszerre sok terméket fizetsz ki.

  Az alkalmazással ki lehet tűzni pénzügyi célokat, melyek teljesítése nyomon követhető.

  Az alkalmazás több pénznemet is támogat, az átváltási árfolyamok automatikus frissítésével.

  Angol nyelven ezek a kedvenc alkalmazásaink

  Money Dashboard

  Az Angliában fejlesztett alkalmazás asztali és mobil verzióval is rendelkezik. A használata regisztrációhoz kötött, melynek során meg kell adnod e-mail címedet, születési idődet és irányítószámodat.

  Lehetőség van bankszámláid szinkronizálására is, és ez az igazi előnye a Money Dashboardnak, mert többé nem kell a bankszámládon történő kiadásokat és bevételeket manuálisan rögzítgetni.

  Ráadásul ezt nemcsak onnantól tudják megcsinálni, hogy beregisztrálsz hozzájuk, hanem a bankodtól le tudják kérni az elmúlt 90 napi adatokat is, és így egyből kategorizálva láthatod, hogy az elmúlt 3 hónapban mire mennyit költöttél.

  Ez hatalmas előny a többi apphoz képest. A Money Dashboard közvetlenül a bankodtól kapja meg a adatokat, ha erre felhatalmazod őket, de az engedélyt bármikor vissza is vonhatod. Szigorúan szabályozzák ezt a pénzügyi hatóságok, nagyon komoly követelményeknek kell megfelelniük, hogy szinkronizálhassák a banki tranzakcióidat. A bankszámládba nem tudnak belenyúlni, nem tudnak onnan pénzt leemelni.

  A szinkronizálás után a tranzakcióidat felcímkézi az applikáció, ennek segítségével tudja majd később kategóriákba rendezni. A folyamat során lehetnek olyan tranzakciók, melyeket nem tud automatikusan felcímkézni az app, ezeket manuálisan neked kell megcsinálnod, ami kissé időigényes.

  Háromszintű kategorizálásra van lehetőség, így a különböző tételeidnek összegét mind egyenként, mind a hasonló címkével ellátott tételekkel összeadva, valamint összegezve is láthatod.

  A költségvetési terved elkészítésekor az összes tételed közül kiválaszthatod azokat, melyeket be szeretnél számolni az adott keretbe. Ezután eldöntheted, a terv milyen időintervallumra vonatkozzon, ez leggyakrabban ugye havi költségvetés, de lehetőség van heti tervet is felállítani.

  Ami többek között kiemelkedővé teszi a Money Dashboardot, az a Planner, azaz „tervező” funkció. Ennek segítségével láthatod a becsült egyenlegedet attól függően, milyen tervet állítottál össze és milyen időszakra szűrsz.

  Azt is megmutatja az alkalmazás, hogy a jövőben hogyan befolyásolja majd pénzügyeidet egy-egy váratlan vagy tervezett kiadás. Így például könnyű megtervezni, mikor vágj bele egy nagyobb befektetésbe, a legkedvezőbb időpontot választva megtakarításaidat és bevételeidet figyelembe véve.

  Angol nyelvű pénzügyi appban rögzít a férfi tranzakciókat

  Az applikáció nevében is szerepel a másik igen hasznos funkció, a Dashboard, vagyis „irányítópult”

  Különösen jól működik az asztali verzióban, ahol egy felületen láthatod tranzakcióidat, terveidet, költési kategóriáidat és a Plannert is. Mindegyik eszközt személyre szabhatod, így létrehozva a neked legmegfelelőbb felületet. Ami szintén különösen felhasználóbaráttá teszi, hogy az egyenlegedet negatív és pozitív tételekre lebontva adja meg, így ha nem állsz jól anyagilag, sem kell folyton a negatív összeget látnod a képernyőn.

  Különösen be fog válni, ha szeretsz mindent átlátni, a részletes kimutatásokat, és minden jövőbeli lehetőségre fel szeretnél készülni.

  Hátránya, hogy a tételek címkézése elég időigényes, valamint befektetők számára nem nyújt tervezési lehetőséget.

  Költségcsoportosítások a hazai banki mobilappokban

  A hazai banki mobilapplikációkban is egyre terjed a költségek csoportosítása. Ezek ugyan valószínűleg soha nem fognak felérni egy kizárólag erre a célra készült mobilalkalmazás tudásával, de kiegészítésképpen, beépített funkcióként jól jöhetnek.

  A CIB Banknál számlánként csak egy egyszerű bevétel-kiadás oszlopdiagram látszik a havi költés összegével. Ez összehasonlítható az előző hónap ugyanilyen adataival.

  Az Erste Banknál a George mobilalkalmazásban a folyószámla számlatörténet bal alsó sarkában lévő ikon segítségével érhető el a költéselemző funkció, ahol kategóriák vagy kereskedők szerint összesítve láthatók a költések. Az adott összesítést kiválasztva tételesen is láthatók a tranzakciók. További beállításként a havi mellett negyedéves vagy éves szűrést is lehet választani. Az egyes költségkategóriákba automatikusan sorolja be a költéseket a rendszer, de a felhasználó utólag módosíthat ezen bármely tranzakció esetében.

  Az OTP Banknál számlánként, kördiagramban láthatók a költések. Itt részletek is elérhetők, az egyes költési kategóriákban az alkalmazás oszlopokkal és összegekkel is mutatja a költéseket. A kategóriákat a bankkártyás vásárlásokból veszi át az applikáció.

  A Raiffeisen Bank myRaiffeisen mobilalkalmazásában Zoomnak hívják a költségelemző funkciót. A tranzakciók besorolása az egyes költési kategóriákba teljesen automatikus a bankkártyás költések helye, illetve a tranzakciók típusa vagy összegei alapján.

  A Zoom többféle csoportosítást is alkalmaz, például a bevételeket és a kiadásokat, vagy a nagyobb összegeket, illetve kisebb összegeket is. Külön le tudja gyűjteni a készpénzfelvételeket, a felhasználó pedig további költségelemzési módot is javasolhat a fejlesztőknek.

  Az UniCredit Bank mobilalkalmazása az egyik legkomolyabb ilyen funkcióval rendelkező applikáció hazánkban. Az egyes hónapok jobbra-balra lapozhatók, a kategóriák részletes költései pedig felfelé húzva jelennek meg a képernyőn. A banki költségek elemzéséhez kizárólag az UniCreditnél adhatók hozzá kézzel a felhasználó készpénzes költései is, amelyek a banki költésekkel együtt kategorizálhatók be.

  Boldogan kávézó anyuka aki befejezte a családi költségvetés elkészítését

  Alternatív pénzügyi megoldások és költségvetés-készítés

  Ha teljes szemléletváltásra van szükséged, hogy végre kézbe vedd pénzügyeidet, van megoldás. Sok alkalmazás tartalmazza a megtakarítás lehetőségét, ahogy a költségvetés megtervezését is. Ilyen applikáció a Revolut és Curve is.

  A Revoluttal szinte teljesen lecserélheted bankodat, és mellette még a megtakarításaidat is könnyedén és automatikusan növelheted. A Revolut kártyád használatakor a tranzakciókat csoportokba rendezi az applikáció, így láthatod mikor, mire költöttél.

  Ami pedig a nagy előnye, hogy nemcsak passzívan felviheted a tétéleket az applikációba, hanem közvetlenül a pénzedhez is hozzáférsz.

  Így például áthelyezhetsz általad meghatározott összegeket különböző megtakarítási széfekbe (ez olyan, mint egy külön számla), havi rendszerességgel, automatikusan vagy egyszeri alkalommal.

  A széfeket céljaidhoz szabhatod, kiválasztva az elérni kívánt összeget, és el is nevezheted őket. Amit még kínál a Revolut, az a verhetetlen automatikus megtakarítás funkció. Beállíthatod fiókodban, hogy a kifizetéseidet felfelé kerekítve a különbözet a megtakarításaidat gyarapítsa.

  További előnye, hogy a Revolut fiókodat a legtöbb költségvetés-kezelő applikációhoz hozzákapcsolhatod, így mindkettő előnyeit kiélvezheted.

  A Curve is nagyon népszerű

  Hasonlóan a Revoluthoz, a Curve is kínál költségvetési analízist, valamint kategóriákba rendezi tranzakcióidat. Az applikáció lényege, hogy az összes bankkártyádat hozzákapcsolhatod fiókodhoz, így csak egy Curve kártyára lesz szükséged a mindennapokban.

  Ezzel a bankszámláid automatikus szinkronizálása is megtörténik, nincs szükség a tételek manuális felvitelére. A hátránya, hogy automatikus megtakarításokra nincs lehetőség, hiszen a Curve nem tárol pénzt.

  Ha nemcsak arra vágysz, hogy végre rendet tegyél pénzügyeidben, hanem valami teljesen új dologba vágnál bele, neked találták ki ezeket az appokat.

  Melyiket válasszam?

  A továbbiakban ez az összefoglaló segítséget nyújthat, melyik megoldást érdemes választanod és melyik alkalmazással érdemes elindulnod.

  • Ha csak most ismerkedsz a pénzügyek világával: a Money Pro-ban minden megvan, amire kezdőként szükséged lehet, nem fog elriasztani bonyolult kimutatásokkal és műveletekkel.
  • Ha csak heti pár percet szeretnél rászánni: a Wyze lehet jó, hiszen illeszkedik netbankodhoz, így időt nyerhetsz.
  • Ha a részletesség motivál: a Wallet is jó barátod lehet, de a legjobb felületet a Money Dashboard nyújtja.
  • Ha fel akarsz készülni a váratlan kiadásokra: a Pénzügyeim appal (ha Androidos vagy) mindig képben lehetsz, ha változnak is a terveid, a Money Dashboard Planner funkciójával pedig mindenre felkészülhetsz.
  • Ha meg szeretnéd osztani a tervedet másokkal: a Wallet segítségével közösen gazdálkodhattok partnereddel, barátaiddal vagy családoddal.
  • Ha valami teljesen újra vágysz: próbáld ki a Curve-öt vagy a Revolutot.

  Összefoglaló

  Számtalan lehetőség áll rendelkezésedre, ha a költségvetés-tervezésről van szó, itt az ideje megtalálnod melyik illik hozzád. A lényeg, hogy légy következetes, ne ijedj meg a váratlan eseményektől és tartsd magadat a tervhez.

  Homa Péter
  Homa Péter bankszámlaszakértő
  Linkedin
  Homa Péter bankszámlaszakértő

  Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.