Át szeretnél utalni pénzt valamely családtagodnak? Vagy kifizetnéd a számláidat? Az UniCreditnél nem kell számolgatnod a banki díjat, mert ha Mobil Aktív Plusz vagy Ikon plusz számlacsomaggal rendelkezel és mobilalkalmazási szolgáltatással utalsz, akkor biztosan nem fizetsz az átutalásért!

Az ügyfelek dilemmája szokott lenni, hogy bankkártyával vagy átutalással fizessenek ki egy háztartási számlát. A bankkártyás vásárláshoz kell a kártyaszám, míg az átutaláshoz elég leolvasni a számlán szereplő számlaszámot, azt elmenteni a közleménnyel együtt, és később már elég lesz csak az összeg beírása.

Az átutalás azért is egyszerűbb, mert nem kell zárolni az összeget, a kártyás vásárlással ellentétben, így egyetlen egyenleg lesz látható a tranzakciót követően. Ráadásul a pénz azonnal átmegy a címzetthez, méghozzá 5 másodpercen belül, éjjel-nappal.

Lány villamosról indít mobilbanki utalást

Az UniCreditnél egyáltalán nem kell fizetned az átutalásért

Az UniCredit Bank Mobil Aktív Plusz és Ikon Plusz számlacsomagja esetében egyáltalán nem kell díjat fizetned a mobilalkalmazáson keresztüli eseti forint átutalásért. Bármekkora összeget, bármennyi alkalommal, teljesen ingyen utalhatsz - természetesen a számlacsomaghoz beállított napi és tranzakciós limiteken belül - belföldön forintban (bankon belül és kívül egyaránt).

Arra viszont figyelned kell, hogy az ingyenesség a Mobil Aktív Plusz számlacsomagban tényleg csak a mobilapplikációra vonatkozik. Tehát ha internetbankon keresztül utalsz, az már pénzbe fog kerülni. Az Ikon Plusz számlacsomag esetében viszont az internetbankon és a mobilapplikációban is korlátlanul ingyenes az utalás a számlacsomaghoz beállított napi és tranzakciós limiteken belül, sőt még telefonon is.

A teljesség kedvéért érdemes megemlíteni, hogy mindkét számlacsomagban korlátlanul ingyenes az állandó átutalások teljesítése és ugyancsak korlátlanul ingyenesek a csoportos beszedések is.

Vagyis, ha ki szeretnéd használni az ingyenes átutalások előnyeit, méghozzá 5 másodpercen belül teljesülve belföldön, akkor érdemes az UniCredit Bank számlacsomagjait választani. A mobilalkalmazási szolgáltatással ezeknél ingyen utalhatsz azonnal, tranzakciónként legfeljebb 20 millió forintig, de ennél nagyobb összeget is azonnal át tudsz küldeni, 20 milliós átutalásokra bontva, hiszen csak ekkor teljesül a pénzküldés az azonnali fizetési rendszerben.

Változások jönnek az átutalásokban minden banknál

Minden banknál ingyenes lesz kétféle utalás is, várhatóan 2024. február 1-től. Ez nem érinti az UniCredit Bank előnyét az ingyenes átutalásban, mert ezek az ingyenes pénzküldések csak korlátozottan lesznek használhatók 2024. február 1-től is.

Az egyik ilyen átutalás az, amelyet QR-kóddal indítasz. Ezt elsősorban a bankkártyás fizetések alternatívájának találták ki, de két magánszemély között is remekül működhet. A QR-kódos utalás lényege, hogy a mobilod kamerájával beolvasva a kereskedőnél kijelzett QR-kódot, kézi adatbeírás nélkül tudsz fizetni a pénztárnál. A pénz ráadásul azonnal átmegy, nem csak a jelzés, mint a bankkártya esetében.

Ha a másik fél banki mobilapplikációja képes a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által létrehozott szabvánnyal működő QR-kód generálására, akkor egy magánszemélynek is tudsz majd fizetni QR-kóddal, vagy fordítva, ő is neked, méghozzá ingyen.

A másik ilyen ingyenes tranzakciótípus pedig a fizetési kérelem, melyet pedig a csoportos beszedés alternatívájának találtak ki. Ez is működhet két magánszemély között, de itt csak a fizetési kérelem kifizetését tette korlátlanul ingyenessé a törvényalkotó, a fizetési kérelem küldését már nem. Az átutalás ezzel a módszerrel viszont tényleg egyszerű: a fizető félnek csak jóvá kell hagynia a beérkezett fizetési kérelmet, és máris megkapja a pénzt a fizetési kérelem feladója. Természetesen nem kötelező kifizetni a fizetési kérelmet, így az el is halasztható vagy vissza is utasítható. Ha a küldő engedélyezi, akkor az összeg és a közlemény átírható a fizetési kérelem teljesítése során.

A tájékoztatás nem teljes körű, a cikkben szereplő termékek és szolgáltatások részletes feltételeit megtalálja a bank üzletszabályzataiban és kondíciós listáiban.

A cikk megjelenését az UniCredit Bank támogatta.

Homa Péter
Homa Péter bankszámlaszakértő
Linkedin
Homa Péter bankszámlaszakértő

Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.