A bankcsoport ismét rekord eredményt ért el, és már a 11. egymást követő negyedévben folyamatos növekedésről számolhat be.

Újabb rekordot jelentő 9 hónapon van túl az UniCredit: 2023 első kilenc hónapjában a nettó profit elérte az 6,7 milliárd eurót, ami 21,7%-os tőkearányos jövedelmezőséggel (RoTE) párosult ugyanerre az időszakra vonatkozóan. A bank a harmadik negyedévben 2,3 milliárd eurós nettó nyereséget és – év per év alapon – 23,7%-os bevételnövekedést ért el, így ez már a 11. egymást követő olyan negyedéve, amelyben minőségi növekedést képes felmutatni.

Fontos fejlemény, hogy a harmadik negyedévben 2,3%-kal csökkentek a költségek az előző év azonos időszakához képest az infláció ellenére és a jövő sikereit biztosító folyamatos beruházások mellett. Ehhez kimagasló eszközminőség társul, 12 bázispontos kockázati költséggel, szilárd biztosítéki és fedezeti háttérrel, amely kedvezőtlen makroforgatókönyvek esetén is fenntartja a nyereségességet.

A bankcsoport tőkéje 9,9 milliárd euróval gyarapodott organikusan az első 9 hónapban, így az elsődleges alapvető tőke (CET1) mutató 17,19%-ra nőtt.

A 2022-es 3,34 milliárd eurós részvény-visszavásárlás befejezése, valamint a 2023-as, legalább 6,5 milliárd eurós osztalék 2,5 milliárd eurós részletének kifizetésére vonatkozó javaslat az idei évre 16%-os osztalékhozamot implikál.

Az UniCredit erős társadalmi elköteleződésének köszönhetően az MSCI „AA”-ra javította a bankcsoport ESG-minősítését.

A 2024-re megfogalmazott előrejelzések legalább 7,25 milliárd eurós nettó eredményről és 6,5 milliárd eurós részvényesi kifizetésről szólnak.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.