Köztartozásmentes adatbázis: minden, amit tudnod kell róla 2024-ben

Sokszor KOMA rövidítést is láthatod, de ugyanazt jelenti. Lépésről lépésre elmondjuk, hogy mi ez és hogy miben segít.
Mit mond szakértőnk?Bezár
Sokszor KOMA rövidítést is láthatod, de ugyanazt jelenti. Lépésről lépésre elmondjuk, hogy mi ez és hogy miben segít.

Hitelfelvétel előtt állsz? Szeretnéd bizonyítani a megbízhatóságodat és a köztartozásoktól való mentességedet? A köztartozásmentes adatbázisban való szereplés egyszerű módja az igazolásnak. Köztartozás puszta feledékenység miatt is keletkezhet, például egy elmulasztott adóbevallás miatt. Sajnos egy kisebb tartozás is könnyen az útját állhatja a hitelfelvételnek vagy valamilyen állami támogatás igénybevételének.

A köztartozásmentes adatbázisba való felvételedet ingyenesen kérelmezheted, ráadásul a folyamatos frissítés miatt mindig naprakész adatok fognak szerepelni az állományban.

Ha szeretnéd megspórolni a nemleges adóigazolás igénylésével járó fáradtságokat és kiadást, akkor érdemes képbe kerülnöd a köztartozásmentes adatbázis működésével.

 • Írta: Bodor Anna
 • frissítve: 2024. január 1.
 • promóció

A hitelfelvétel egyik legnagyobb buktatója a köztartozás. Nem kell hatalmas összegekre gondolnod, elég egy elkallódott, állam felé be nem fizetett kötelezettség vagy hasonló mulasztás. Ha szeretnéd elkerülni a kellemetlenségeket és szereted az egyszerű megoldásokat, akkor érdemes megismerned, hogy mi a köztartozásmentes adatbázis és mit tartanak rólad nyilván.

Mi az a köztartozásmentes adatbázis?

A köztartozásmentes adatbázis segítségével ellenőrizheted és megszüntetheted az esetleges köztartozásaidat. A NAV köztartozásmentes adatbázisában való szereplés egyfajta biztosítékként szolgál a pénzintézetek számára és igazolja, hogy nincs adótartozásod.

Köztartozásról akkor beszélhetünk, ha egy olyan fizetési kötelezettségedet nem teljesítetted, amely az államháztartási költségvetésben okoz hiányt. Ez az összeg lehet tipikusan adótartozás, de lehet egy jogosulatlanul igénybe vett állami támogatás is.

A köztartozásmentesség elengedhetetlen például államilag támogatott hitelek felvétele esetén, illetve egyéb állami támogatások igénybevételekor is csak legfeljebb 5 000 forint adótartozásod lehet.

Banki ügyintéző lepecsételi a köztartozásmentes dokumentumot

Ha nem szerepelsz az adatbázisban, akkor egy igazolásra lesz szükséged ahhoz, hogy bizonyítani tudd, hogy nincs tartozásod. Ez az igazolás egy 15 napnál újabb nemleges („nullás”) adóigazolás, amit a NAV-nál tudsz igényelni.

A köztartozásmentes adatbázissal viszont sokkal egyszerűbb dolgod van.

Ha a köztartozás-mentességről szóló igazolás bemutatását nem jogszabály írja elő, vagy a köztartozás-mentességen kívül más NAV-nyilvántartásban szereplő adatot is igazolnod kell, akkor az igazolást kérő dönti el, hogy elfogadja-e az igazolás helyett a köztartozás-mentességi igazolást.

A köztartozásmentes adatbázis előnyei

Ez egy bárki számára elérhető adatbázis, egy lista, ahol pár adat megadásával megtudható, hogy adott személynek vagy cégnek van-e köztartozása. Nagyon egyszerű használni és több előnye is van:

 • Az ügyintézés nagyon gyors. Nem kell külön igazolást kérned és benyújtanod a pénzintézet felé, hiszen az ellenőrzési folyamat tőled függetlenül zajlik le, bárki lekérdezheti, hogy van-e adótartozásod.
 • Egyszerűen tudod ellenőrizni magad, mivel ez egy nyilvános adatbázis. Bármikor rákereshetsz, hogy van-e fennálló köztartozásod.
 • Az adatok minden hónapban frissülnek, ezért nem fordulhat elő, hogy egy korábban már rendezett tartozás akadályozza a kamattámogatott hitel vagy valamilyen állami támogatás felvételét.
 • A segítségével nagy esélyed van arra, hogy elkerüld a hiteled vagy a támogatás elutasítását. A kisebb köztartozások megléte az egyik leggyakoribb oka annak, hogy a bankok elutasítják az ügyfelek hitelkérelmét.
 • A szolgáltatás ingyenes. Ezzel szemben a nemleges adóigazolás 3 000 forintba kerül, ezért jobban jársz, ha inkább a köztartozásmentes adatbázist választod.
 • Üzleti partnereid felé könnyedén igazolhatod, hogy megbízható vagy.
 • Biztosítékmentességet jelent: 2 éves működés mellett a szereplés kiváltja a kockázati biztosítékot az EKÁER-ben

Milyen feltételekkel kerülhetek be a köztartozásmentes adatbázisba (KOMA)?

Az adatbázisba való bekerüléshez az egyetlen feltétel, hogy ne legyen fennálló, illetve lejárt köztartozásod. Csoportos adóalanyként nem lehet áfa-, illetve társaságiadó-tartozásod sem.

Ez a feltétel csak a piaci hitelek esetében alapkövetelmény.

Az állami támogatások esetében már nem elvárás a teljes adósságmentesség, a fennálló köztartozások összege 5 000 forintban van maximalizálva. Ez az alacsony értékhatár tényleg csak egy elfelejtett számla összegének megfelelő, nagyobb tartozások esetén állami támogatásra sem vagy jogosult. Ezt a kisebb hátralékot is legfeljebb 2 héten belül rendezned kell.

Ez az egyszerűsítés érvényes a CSOK, a Babaváró hitel, a lakásfelújítási támogatás vagy a nagycsaládos autóvásárlási programban való részvétel esetén. A felnőtteknek szóló Képzési Hitelnél kevés feltételnek kell megfelelni, de a köztartozásmentesség köztük van.

Csak olyan adóalanyok kerülhetnek be a köztartozásmentes adatbázisba, akik nem állnak csődeljárás, végelszámolás, kényszertörlési, illetve felszámolási eljárás alatt.

Ez a boldog férfi most kapott üzenetet, hogy KOMA tag lett

Hogyan lehetek KOMA tag?

A köztartozásmentes adatbázisba könnyű bekerülni. A NAV az egyszerű jelentkezési móddal arra ösztönözni az állampolgárokat és a cégeket, hogy éljenek ezzel a lehetőségükkel.

A bekerülést ennek a nyomtatványnak a kitöltésével tudod elindítani. Ezt csak elektronikus formában tudod kitölteni és elintézni az Ügyfélkapud segítségével.

A csatlakozásnak 5 fontos feltétele van:

 1. Nem lehet adó- és köztartozásod, amelyet az adóhivatal számon tart.
 2. Adózóként nem lehet lejárt tartozásod.
 3. Teljesítened kell a befizetési és bevallási kötelezettségedet.
 4. Nem folyhat ellened végelszámolási, kényszertörlési, felszámolási vagy csődeljárás.
 5. Ha csoportos adóalany vagy, akkor nem lehet áfa-, illetve társaságiadó-tartozásod.

Az adatbázisban szereplő adatokat a NAV havonta frissíti és minden hónap 10-én kerülnek nyilvánosságra az új információk. Ez azt jelenti, hogy az ebben a hónapban beadott kérelmeket a NAV a következő hónap 10-éig elbírálja és az eredménynek megfelelően bekerülhetsz az adatbázisba.

Ha már szerepel a neved a listán, akkor két okból szűnhet meg a tagságod:

 • Már nem teljesíted a feltételeket. Például valamilyen köztartozásod van.
 • Kérelmezed, hogy vegyék le a (cég)nevedet a listáról.

A KOMÁ-ban adószám, adóazonosító jel vagy név alapján lehet egy adott adózót megtalálni. Az egyszerű keresés mellett csoportos lekérdezésre is lehetőség van, ilyenkor a lekérdezendő adóazonosító számokat egy Excel-fájlként kell az adatbázisba betölteni.

Köztartozásmentes adatbázis: elutasíthatják a jelentkezésemet?

Ha nem teljesíted a fenti feltételeket, akkor könnyen előfordulhat, hogy a köztartozásmentes adatbázisba való jelentkezésedet elutasítja a NAV és nem kerülsz fel a tartozásmentes ügyfelek nyilvános listájára. A helyzetet érdemes rendszeresen ellenőrizned, hiszen az adatokat havonta felülvizsgálja és frissíti az adóhatóság.

Ha egy kisebb tartozás miatt automatikusan lekerülsz a listáról, akkor újra kell kérelmezned a felvételedet.

A felvétel elutasítása esetén az adóhatóság értesíteni fog a döntésről és nem csak a nyilvános adatbázis megtekintése után szembesülsz a helyzettel.

A nagy tartozásoknak végrehajtás is lehet a vége ha nem vagy koma tag

A nagyobb összegű tartozásokat mindenképpen érdemes elkerülni

Az 5 000 forintnál nagyobb összegű tartozásokat már az állami támogatások esetén sem fogadják el, ráadásul számtalan galibát okozhat egy halmozódó adósság.

NAV tartozás esetén ugyanúgy szembe kell nézned a behajtás kellemetlen procedúrájával, mint egy banki, vissza nem fizetett hitel esetében. Végrehajtás esetén a NAV ráteheti a kezét ingóságokra vagy ingatlanokra, sőt ez akár a házastársad vagyonára is átterjedhet. Azt se felejtsd el, hogy a NAV (a kereskedelmi bankokhoz hasonlóan) késedelmi kamatot is felszámíthat.

Ha szeretnéd elkerülni a súlyos anyagi károkat, akkor érdemes ezekre odafigyelni.

Összefoglalva

A köztartozásmentes adatbázis (vagy röviden: KOMA) egy olyan lista, amelyen a NAV köztartozástól mentes ügyfelei szerepelnek.

A listán való szerepléssel kiválthatod a hitelfelvételhez és az állami támogatásokhoz szükséges, 15 napnál nem régebbi nemleges („nullás”) adóigazolást és megspórolhatod az ügyintézéssel járó macerát.

A köztartozásmentes adatbázis havonta frissül és a gyakori felülvizsgálat miatt érdemes rendszeresen ellenőrizned, hogy még mindig szerepelsz-e a listán. Ne felejtsd el, hogy egy be nem fizetett csekk is okozhat galibát, ami miatt újra kérelmezned kell a listára való felvételedet.

A nagyobb köztartozás ugyanolyan veszélyes lehet, mint a lejárt havi törlesztőrészletek felgyülemlése. Ugyanúgy számolnod kell a büntetőkamat vagy a végrehajtás eshetőségével.

Maradtak kérdéseid a köztartozásmentes adatbázisról?

 • Adószámom és adóazonosítóm is van. Melyik adatot kell megadnom a köztartozásmentes adatbázisba való jelentkezésemkor?

  Ha egyéni vállalkozó vagy adószámos magánszemély vagy, akkor könnyen előfordulhat, hogy adóazonosítód és adószámod is van. Ilyenkor bármelyik adatod felhasználásával beadhatod a jelentkezéshez szükséges nyomtatványt, azonban egy dokumentumon csak egyféle adatod szerepelhet.

  Ha mindkét azonosítóval be szeretnél kerülni a KOMA-ba, akkor két különböző nyomtatványt kell kitöltened: egyiken az adószámod és az adóazonosító jeled, a másikon csak az adóazonosító jeled legyen.

 • Hogyan tudom lekérdezni a köztartozásmentes adatbázist?

  A köztartozásmentes adatbázis lekérdezése a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján lehetséges, az adóazonosító vagy adószám, a név, a képernyőn megjelenő sorok száma és az éppen aktuális hónap megadásával.

  Ezt a lekérdezést ugyanúgy megteheted, mint a hitelező bank vagy bárki más, teljesen nyilvános adatbázisról van szó.

  A pénzintézet ellenőrzése előtt neked is érdemes lekérdezned az adatokat, hiszen így tudhatod biztosan, hogy szerepelsz az adatbázisban.

 • Cégek bekerülhetnek a köztartozásmentes adatbázisba?

  Igen! A köztartozásmentes adatbázisban nemcsak magánszemélyek, hanem gazdálkodási szervezetek is szerepelhetnek (hiszen ők is adózók). A listán való szereplés egyrészt előnyös lehet hitelfelvételkor, másrészt az üzleti partnerek számára is megbízhatóbbnak fog tűnni a cég.

Bodor Anna
Bodor Anna Pénzügyi szakértő
Bodor Anna Pénzügyi szakértő

Egyetemi hallgató vagyok, aki ha nem ír, akkor olvas. Cikkeket, novellákat, verseket. Fontosnak tartom a pénzügyi tudatosságot és úgy gondolom, hogy a gazdasági kérdések nem is olyan ijesztőek, ha hétköznapi nyelven, akár egy kis humorral fűszerezve beszélünk róluk. Szeretem az őszt, a forró tejeskávét és a hosszú sétákat.