Lakásbiztosítás 2024: ezért köss a saját ingatlanodra

A mindennapokban nyugalmat adhat az, hogy van egy lakásbiztosításod, melyet fizetve a biztosító gondoskodik az anyagi fedezetről egy váratlan helyzet vagy a lakásban keletkezett kár esetén.

Mit mond szakértőnk?Bezár

A mindennapokban nyugalmat adhat az, hogy van egy lakásbiztosításod, melyet fizetve a biztosító gondoskodik az anyagi fedezetről egy váratlan helyzet vagy a lakásban keletkezett kár esetén.

Nem érdemes kihagynod, hogy lakásbiztosítást köss, hiszen akár egy egész élet munkája veszhet kárba a lakásodban esetleg keletkezett kárral.

A biztosítás tehát egy jó dolog, része az életünknek, egyébként nem csak a lakásbiztosítások esetén. De ott mindenképpen!

A lakásbiztosításnál figyelj a biztosítás értékére, amely ne piaci értékre, hanem újjáépítési értékre szóljon!

A lakásbiztosításhoz köthetsz felelősségbiztosítást is, de ez sok biztosításban automatikusan benne van. Ez segít az olyan károk fedezetének megtérítésében is, amely nem a lakásodban keletkezett, de te okoztad.

Ugyanez a helyzet a beépített balesetbiztosítással is, mely segít egy otthoni baleset miatti megsérüléskor.

Lakásbiztosítás 2024: ezért köss a saját ingatlanodra Lakásbiztosítás 2024: ezért köss a saját ingatlanodra
 • Írta: Homa Péter
 • frissítve: 2024. május 6.
 • promóció
Lakásbiztosítás 2024: ezért köss a saját ingatlanodra Lakásbiztosítás 2024: ezért köss a saját ingatlanodra
Lakásbiztosítást váltani egyszerű! Kalkulálj és válassz 11 biztosító ajánlata közül, a papírmunkát pedig bízd az Insurára!
 • 1
  Add meg a díjszámításhoz szükséges adatokat!
 • 2
  Válassz a személyre szabott ajánlatok közül!
 • 3
  Kösd meg az új szerződésedet néhány gombnyomással!
Lakásbiztosítás kalkulátor

Átirányítunk az insura.hu-ra

A lakásbiztosítás egy elengedhetetlen kelléke a lakásodnak, hiszen sehogyan sem tudod egyedül, fizikailag megvédeni a lakásodat egy olyan kártól, amely aztán felemésztheti a megtakarításaidat részben, vagy akár egészben is, sőt még adósságba is verhet. Ez ellen segít egy kedvező otthonbiztosítás, melynek havi díja eléggé alacsony, így nem fogja nagyon megterhelni a pénztárcádat. Lássuk, mire érdemes figyelni a lakásbiztosítás kiválasztásával kapcsolatban!

Összefoglaló a lakásbiztosításról: erre figyelj!

Sokat változtak a lakásbiztosítások az elmúlt időszakban. Ha 10-15 éve kötöttél lakásbiztosítást, vagy akár csak a vágtató inflációs időszak előtt, az nem biztos, hogy még mindig megtéríti a teljes vagyonod kárát, ha történik valamilyen nagyobb baj.

Ez az úgynevezett alulbiztosítás a legnagyobb veszély, amelyre legkésőbb 2 évente érdemes odafigyelni és konzultálni a biztosítóval vagy a biztosítási tanácsadóddal. A biztosító nem biztos, hogy szólni fog neked erről!

Azért is érdemes körbenézni, mert közben változhatott a piac, új biztosítási módozatok is megjelenhettek, például ilyen a kisállat biztosítás, vagy olyan új szolgáltatások is, mint például a felelősségbiztosítás, balesetbiztosítás vagy asszisztencia.

Figyelj oda arra, hogy mire kapsz kedvezményt, például elektronikus kapcsolattartásra, kárbejelentésre és elektronikus díjfizetésre biztosan. Arra is figyelj oda, mire nem vonatkozik a biztosítás fedezete.

Szükség esetén biztosítsd külön a nagy értékű vagyontárgyaidat, pl. nemesfémeket, ékszereket, festményeket is.

Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) választása esetén könnyebben összehasonlítható lakásbiztosítások közül választhatsz és gyakrabban válthatsz biztosítót, ha nem tetszik valami.

2024-től minden év március hónapjában plusz díjak és költségek nélkül válthatsz bármilyen lakásbiztosítást, tehát nem csak MFO-t és átszerződhetsz egy másik biztosítóhoz.

Lakásbiztosítás kötése online laptopról

Ezért köss online lakásbiztosítást!

Magyarországon az INSURA 2024-es felmérése szerint az ingatlanok háromnegyedét védi lakásbiztosítás, így szerencsére egy elterjedt, ismert biztosításfajtáról van szó. A kutatásban részt vevők közül a lakásbiztosítással nem rendelkezők fele nem tudott viszont arról, hogy a lakásbiztosítás kizárólag ingóságra is megköthető, így lakásbérlet esetén is érvényes védelmet ad.

Mindenképpen javasolt lakásbiztosítást kötni és legalább kétévente javasolt felülvizsgálni és szükség szerint emelni a biztosítási összegeket, ami persze a rendszeresen fizetendő biztosítási díj emelkedésével is járhat.

A lakásbiztosítás arra szolgál, hogy védi az ingatlanodat és a benne lévő ingóságaidat is a különféle károktól, káreseményektől. Ilyen lehet az időjárás, a tűz vagy víz okozta kár, de ilyen lehet a betöréses lopás is. Sőt, olyan esetekben is segít, mint betört üveg vagy elromlott ajtózár.

A lakásbiztosítással megőrzöd az ingatlanod értékét a váratlan káresemények során. Egy tűzeset például megsemmisítheti a teljes ingatlanodat vagy annak nagy részét. Nyilván egy váratlan helyzetben érkező gyors anyagi segítség ilyenkor valóban segít, hiszen lehet, hogy neked nem lenne rá pénzed vagy a megtakarításaidhoz kéne nyúlnod.

Betörések esetén is segít a lakásbiztosítás

A betöréses lopáshoz az ingatlanodnak fel kell lennie szerelve legalább az ún. minimális mechanikai védelemmel, mely viszonylag alacsony kártérítési limittel jár, mindössze néhány millió forintos értékhatárral.

A kiemelt értékű ingóságok, ékszerek külön elbírálást képezhetnek, és a védelem során a mechanikai védelmet részesítsd előnyben az elektromos riasztókhoz képest. Az elektromos riasztót ugyanis kevéssé szeretik a biztosítók, mivel az nem képes megakadályozni a lopást.

Azért köss lakásbiztosítást, hogy nyugodtan aludj!

Ha bármilyen kár éri az ingatlanodat, az önrészen felül nem te fizeted a számlát. Ezen felül az ingóságaidat, értékeidet is megvéded vele.

Online it köthetsz lakásbiztosítást

Végül, azért köss online lakásbiztosítást, mert ezt megkötheted bárhonnan, akár az otthonodból is, mindössze néhány adat megadásával, és még a díjazás is lehet kedvezményes. A biztosításkötés során jó tudni a cím mellett az ingatlanod építési évét, a falazat anyagát, a tetőszerkezet típusát és az ingatlanod alapterületét is.

Az online kalkulátorban az adatok megadása után összehasonlíthatod az egyes biztosítók lakásbiztosítási ajánlatait, és egyből meg is kötheted azt. A biztosításba belefoglalhatod az ingóságaidat is.

Ha ugyanannál a biztosítónál több biztosításod is van, akkor kedvezményt kaphatsz, ahogy ezt a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás esetén már megszokhattad.

Annak viszont nincs értelme, hogy egy ingatlanra több biztosítást köss, ugyanis így többet fizetsz bár, de nem fogsz nagyobb védelmet kapni. Káresemény kifizetése esetén ugyanis a biztosítók egymással egyeztetik a kifizetési összeget és felosztják egymás között. Te tehát ugyanannyi kártérítést kapsz. Ezért csak egy biztosítónál köss lakásbiztosítást, ha pedig valami nagyon értékes tárgy van a lakásodban, arra köss külön biztosítást!

Lakásbiztosítás szerződés aláírása tollal

Több eseményre is köss biztosítást!

Ha csak az alapszintű biztosítást szeretnéd megkötni, már az is fizet általában ezekre:

 • árvíz
 • csapadékkár
 • földcsuszamlás
 • földrengés (bár ez lehet kizáró ok)
 • hő okozta kár
 • idegen tárgy vagy idegen jármű okozta kár
 • kőomlás
 • lopáskár
 • rablás
 • robbanás
 • téli természeti károk, mint például hónyomás vagy jég okozta kár
 • tűzkár
 • üregbeomlás
 • üvegkár
 • vagyontárgyakban keletkezett kár, melyek az ingatlanban vannak
 • vandalizmus
 • vezetékes víz okozta kár
 • viharkár
 • villámcsapás és annak másodlagos kárára is

Lehetőséged van ezen felül külön biztosítani a nagy értékű vagyontárgyaidat is.

Ha már lakásbiztosítást kötsz, nem érdemes kihagyni a külön szolgáltatásokat sem. Hiszen köthető mellé felelősségbiztosítás, sőt még élet- és balesetbiztosítás is!

Felelősségbiztosítás is van egyes lakásbiztosításokban

A felelősségbiztosítás akkor fizet, ha neked felróható okból keletkezett másnak kára. Például letört egy fa ága az ingatlanodról, másnak kárt okozva vagy beázik az alattad lévő lakó. De még olyan esetben is fizet a lakásbiztosításba foglalt felelősségbiztosításod, ha valaki elcsúszik a havas járdán, amit nem takarítottál el, holott a te felelősséged lett volna.

Balesetbiztosítást is belerakhatsz a lakásbiztosításba

A balesetbiztosítás pedig fizet a biztosítás hatálya alá tartozó személyek otthoni balesete esetén, beleértve a csonttörést is.

De ezek még mindig nem merítik ki a lakásbiztosítás által kínált opciós lehetőségeket.

Beázás miatt beszél egy ügyfél a biztosító ügyfélszolgálatával

Asszisztenciát is nyújthatnak a lakásbiztosítások

Kérhetsz asszisztencia szolgáltatást is, mely segít szakembert találni, ha valamilyen váratlan műszaki esemény (pl. csőtörés, dugulás, zártörés, ablaküvegtörés, stb.) történik. A segítség lehet telefonos, de akár szakembert is küldhet a helyszínre a biztosító. A munkadíjat és az alkatrész árát a biztosításban szereplő limit erejéig ki is fizeti a biztosító.

Az asszisztencia olyan esetben is segíthet, ha kíváncsi vagy a laboreredményeid magyarázatára, vagy számítástechnikai problémád van.

A biztosítási szerződés megkötése előtt fontos tudnod, hogy számos díjkedvezményt kaphatsz a díjfizetés módjától és sűrűségétől függően. Ha éves díjfizetéssel és elektronikusan fizeted ki a biztosítás díját, akkor kapod a legnagyobb kedvezményt.

De díjkedvezmény jár akkor is, ha vállalod, hogy elektronikusan tartod a kapcsolatot a biztosítóval, sőt még a kárrendezést is elektronikusan intézed. Kedvezményt kaphatsz a kiegészítő biztosítások vagy a biztosítónál töltött hűséges évek után is.

Ne légy alulbiztosított, vizsgáld felül rendszeresen a meglévő lakásbiztosításod!

Riasztó adat, hogy az INSURA 2024-es kutatása alapján a lakásbiztosítási szerződések mindössze felét kötötték vagy aktualizálták két éven belül. A több mint 8 000 válaszadó 22 százaléka 2 évnél, 16 százaléka 5 évnél, 12 százaléka pedig 10 évnél is régebben kötötte lakásbiztosítását, ami azt jelenti, hogy a szerződések felénél már fennállhat az alulbiztosítottság, közel harmaduknál pedig ez kifejezetten súlyos mértékű is lehet.

Az alulbiztosítottság azt jelenti, hogy az ingatlanod többet ér, mint amit a biztosítás fedez.

Ha az éves értékkövetést elfogadod, az csak az infláció arányában növeli a biztosítás értékét, de ennél lehet, hogy jobban növekedett az ingatlanod értéke.

A nem aktualizált szerződésekből hiányoznak az új ingóságokra nyújtott fedezetek, nem számít bele a felújítás értéke, nincsenek benne a kertben található ingóságokban keletkezett károk, a tönkrement növények újratelepítésének kárai, vagy épp a házi kedvencek sincsenek biztosítva, pedig már lehetne.

Kerüld el az alulbiztosítottságot, mert a magas infláció, az építőanyagipari árak jelentős emelkedése, az egyre melegebb időjárás egyre több kárt okozhat, ha bármire nincs elég fedezet a biztosításodban, amire eddig nem is gondoltál. De gondolj az okostelefonok, tabletek, notebookok, egyéb műszaki cikkek, bútorok árára, amelyből több millió forintos érték is születhet, ha összeadod az értéküket.

De a nagy értékű beruházások, pl. fürdőszoba-felújítások, konyhai felújítások, festés, fűtéskorszerűsítés, tetőfelújítás, ingatlan szigetelése, napelem telepítése szintén több millió forinttal növelheti az ingatlanod értékét.

Márpedig, ha az ingatlanod és ingóságaid valós értéke több, mint a biztosító által a szerződésben vállalt biztosítási összeg, akkor veszteséged keletkezik és a saját zsebedbe kell nyúlnod az ingatlanban vagy ingóságaidban keletkezett károk helyreállítása érdekében. Fontos az is, hogy az ingatlanodnak, ingóságaidnak ne a pillanatnyi értéke, hanem az aktuális újjáépítési, illetve beszerzési értéke legyen a biztosítás értéke. Tehát akkora biztosítási összeg legyen a szerződésedben, amelyből a teljes ingatlant újjá tudod építeni.

Végül, legyél azzal is tisztában, milyen káresemények esetén nem fizet a biztosító!

Lakásbiztosítási tanácsadóval keze fognak az új lakás tulajdonosok

Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO)

Most már évek óta lehet Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítást (MFO) is kötni, melynek feltételeit és fogyasztóbarátságát a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szabta meg és betartását ellenőrzi. Ezek egységes minimum feltételű, egymással könnyen összehasonlítható termékek.

Az MFO alapcsomagja húsz elemi kárt és káreseményt nevesít, mint

 • árvíz
 • betöréses lopás, rablás
 • besurranás
 • felhőszakadás
 • földcsuszamlás, kő-, szikla- és földomlás
 • földrengés
 • füst- és koromszennyezés
 • hónyomás
 • idegen jármű ütközése
 • idegen tárgy rádőlése
 • ismeretlen építmény
 • ismeretlen üreg beomlása
 • jégverés
 • robbanás
 • rongálás, vandalizmus
 • tűz
 • üvegtörés
 • vihar
 • villámcsapás másodlagos hatása
 • villámcsapás
 • vízkár (beázás, kívülről érkező víz, vezetékes vízkár, elfolyt víz)
 • továbbá tartalmaz felelősségbiztosítást is

Az alapcsomag mellé választhatsz kiegészítő biztosításokat is, melyet minden biztosítónál ugyanúgy hívnak, ezáltal könnyű összehasonlítani ezeket az MFO konstrukciókat.

Kiegészítő biztosítást köthetsz az alábbiakra:

 • Assistance szolgáltatás
 • balesetbiztosítás
 • duguláselhárítás költségei
 • elmaradt bérleti díj biztosítás
 • elveszett okmányok pótlása
 • építés-, szerelésbiztosítás
 • épülettartozékok lopása
 • értéktárgy (például ékszer, képzőművészeti alkotás) kiegészítő biztosítása 200 000 forint érték felett
 • graffiti
 • hobbi- és kisállat-biztosítás
 • kerti bútor
 • kerti dísznövény-biztosítás
 • készpénz
 • kiterjesztett garancia
 • klímaberendezés-biztosítás
 • különleges üveg
 • lábon álló növényzet biztosítása
 • lakóépületek rejtett hibáiból eredő károk
 • munkanélküliségi biztosítás
 • okoseszközök biztosítása (beleértve okosotthon-eszközöket is)
 • síremlék- és kegyeleti biztosítás
 • sporteszköz és sportfelszerelés biztosítása
 • szolgáltatások kimaradásából eredő károk
 • zárcsere kulcsvesztés vagy kulcstörés miatt és kulcsok pótlása

Az elektronikus kapcsolattartásért és díjfizetésért a biztosító kedvezményt nyújthat. De kedvezmény járhat a ritkább időközű díjfizetésért is, több önrész vállalása esetén és a hűségidőre is.

Mit jelent az önrész lakásbiztosításoknál?

Az önrész azért érdemel külön odafigyelést, mert eddig a határig nem fizet a biztosító, illetve eddig az összegig neked kell a zsebedbe nyúlnod.

Minél nagyobb az önrészed, annál kisebb a biztosítás díja.

Ez elsőre jól hangzik, de ne feledd, hogy ilyenkor többet kell fizetned, ha valami kár ér és azt sem, hogy a legtöbb biztosítási esemény kisebb összegű kár szokott lenni.

Biztosítóváltás akár minden márciusban

2024-től minden év márciusában minden kötelezettség nélkül, költségmentesen köthetsz új biztosítást meglévő lakásbiztosítás esetén, hasonlóan a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításhoz.

A meglévő szerződésedet minden év március 1-je és 31-e között tudod felmondani, úgy, hogy a felmondás addig meg is érkezzen a biztosítóhoz. Az új lakásbiztosítás kiválasztása és megkötése a te felelősséged. A jelenlegi biztosítód február 15-ig küld értesítést a biztosítóváltás lehetőségéről.

Korábban felmondásra csak a lakásbiztosítási szerződés évfordulója előtti 30 napban volt lehetőséged. Illetve az év március hónapján kívül ez továbbra is így marad. (Nem ideértve azt az esetet, ha 60 napnál tovább elmaradsz a biztosítási díj fizetésével, mert ekkor a biztosítás automatikusan megszűnik.)

A Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások (MFO) a naptári negyedév végére is felmondhatók, legkésőbb a negyedév végét megelőző 30. nap előtt felmondva és be is érkeztetve a biztosítóhoz. Új szerződés esetén legkorábban a negyedik negyedév végére mondhatod fel a szerződést.

A felmondási idő mindig 30 nap, addig tehát még él a biztosítás, de eddig a határidőig szól a díjfizetési kötelezettséged is!

Értelemszerűen eddig meg kell kötnöd az új biztosítást is.

A lakásbiztosítás előnyei és hátrányai

 • segít a váratlan események anyagi megoldásában
 • felelősségbiztosítást is tartalmazhat, mely kifizeti helyetted a másnak okozott kárt
 • otthoni balesetek során is nyújthat korlátozott anyagi védelmet
 • a biztosítást rendszeresen fizetni kell, mert elmaradása esetén a biztosító felmondja a biztosítást
 • lakásbiztosítást a biztosításkötési évfordulót megelőző 30. napig lehet felmondani
 • a biztosító egyes károkra csak korlátozottan fizet

Maradtak kérdéseid lakásbiztosításokkal kapcsolatban?

 • Társasházban lakom. A társasház biztosítása nyújthat fedezetet a természeti kárra vagy pl. csőtörésre?

  Igen, erről érdeklődj a közös képviselőnél. De nem javasoljuk, hogy csak a ház biztosítására bízd magad, mert az a lakásban keletkezett károkra csak korlátozottan, vagy egyáltalán nem fizet. Erre van a lakásbiztosítás.

 • A lakáshitelemhez biztosítást kell kötnöm. Jelent ez valamilyen korlátot?

  Nem. Te döntöd el, hol kötöd meg. A biztosítónál azonban hitelfedezeti záradékkal kell megkötnöd a biztosítást, mert a biztosító a bank felé is fizeti majd kártérítést a hitel összegéig.

 • Bérlőként köthetek lakásbiztosítást?

  Ha nem vagy elégedett a lakástulajdonos biztosításával, vagy nincs is ilyen, akkor igen. Sőt, feltétlenül javasolt! A felmondási lehetőségről érdeklődj a kötés előtt arra az esetre, ha elköltöznél.

Homa Péter
Homa Péter bankszámlaszakértő
Linkedin
Homa Péter bankszámlaszakértő

Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.

Legfrissebb útmutatóink biztosítás témában

 • A kötelező biztosítás fizeti az általad okozott kárt
  Biztosítás

  Kötelező biztosítás - minden amit tudni akarsz róla 2024-ben

  A kötelező biztosítást mindenkinek fizetnie kell, akinek a forgalomba állásra alkalmas gépjárműje van. A rendőrség a közúti ellenőrzéskor ezt is ellenőrizheti és megbüntethet, ha nincs érvényes köteleződ. Lássuk, melyek a legfontosabb ismeretek a kötelező biztosítás kiválasztásához!

  frissítve: 2024. április 2.
 • Nagyon sokféle biztosítást köthetsz
  Biztosítás

  Biztosítás 2024 - Tudj meg mindent róla!

  Ma már szinte mindenre köthetsz biztosítást, de az élet fő kockázati területeire mindenképpen. Így többek közt az egészségeddel, a nyugdíjaddal, az autóddal, a lakásoddal, a hiteleddel vagy épp a remélhetőleg soha be nem következő munkanélküliségeddel kapcsolatban. Az alábbiakban eligazítunk a legfontosabb ismeretekkel kapcsolatban, tarts velünk!

  frissítve: 2024. április 3.
 • Ez a férfi már biztonságban autózhat, mert kötött cascót
  Biztosítás

  Casco kalkulátor és részletes tudnivalók - érdemes megkötni?

  A casco biztosítás sokkal többet segíthet neked, mint a kötelező biztosítás, melyet arra találtak ki, hogy a másik autósnak segítsen, akinek kárt okoztál. Ennyiből kedvezőtlen, hogy célszerű mindkét biztosítást fizetned, de így lehetsz csak teljes biztonságban. A casco kalkulátor segítségével viszont megkeresheted a legkedvezőbb opciót. Olvasd el az útmutatónkat arról, hogy mire figyelj a casco biztosítással kapcsolatban!

  frissítve: 2024. április 2.