A KSH adatai alapján a bruttó átlagkereset 15,2 százalékkal volt magasabb 2023 júliusában, mint egy évvel korábban. Ez akár jó hír is lehetne, de ezzel együtt az infláció továbbra is 16 százalék felett van. Hiába keresünk tehát többet, a pénzünk egyre fogy. Az áremelés a magánorvosi szolgáltatásokat sem kímélte, így egyre többen halasztják későbbre a tervezett vizsgálatokat. Mentőövet az egészségpénztáraknál elérhető, mindössze pár száz forintos egészségbiztosítás dobhat.

A magánorvosi szolgáltatások már régóta nem számítanak luxuskiadásnak. Az emberek ma már nem azért kezeltetik magukat magánúton, mert nincs kedvük vagy idejük az SZTK-ban várakozni, vagy mert a fotelt előnyben részesítik a műanyag székekkel szemben.

Az állami ellátásban tapasztalható hosszú várólisták miatt sokak számára egyszerűen nincs más módja annak, hogy időben megfelelő orvosi ellátáshoz jussanak. A probléma ott kezdődik, amikor már ezt sem engedhetik meg maguknak.

Simondán Eszter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint van egy módja, hogy nagyobb biztonságban érezzük magunkat.

A lakosság igyekszik tenni a növekvő árak ellen

Az egészségpénztárak továbbra is sikerként könyvelhetik el az elmúlt időszakot. A lakosság egyre tudatosabban kezeli az egészségügyi kiadásait, különösen a fiatalabb korosztály. Nem számítanak arra, hogy az állami egészségügy majd ellátja őket, ha megbetegszenek, igyekeznek a sorsukat saját kezükbe venni.

Az egészségpénztárak 2023. I. félévében is kiemelkedően teljesítettek Most először haladta meg az egészségpénztári befizetések volumene a magán-nyugdíjpénztári befizetésekét. Az egészségpénztári tagok száma pedig meghaladja az 1 millió főt.

Még így is spórolni kell

Az egészségpénztár eleve a takarékoskodás egyik legjobb módja, ha az egészséget érintő költségekről van szó – mondja Simondán Eszter – hiszen a tagok a pénztári befizetéseik 20 százalékát, legfeljebb 150 ezer forintot visszaigényelhetnek a személyi jövedelemadójukból.”

Ugyanakkor az látszik, hogy a pénztártagok további megtakarításra kényszerülnek úgy, hogy közben összességében egyre többet kell a családjuk egészségére költeni. Tehát bár a volumenek így is nagyok, egyre kevesebbet költenek táplálékkiegészítők vásárlására, kevesebbet járnak magánorvoshoz, az önsegélyező szolgáltatásokat pedig – a lakáshitel törlesztésén kívül – jóval kisebb mértékben veszik igénybe.

Az egészségbiztosítás plusz biztonságot adhat

Több egészségpénztár kínál havi pár száz forintért egészségbiztosításokat. Ezek közül a legolcsóbb mindössze havi 85 forint, míg a legdrágább 395 forintba kerül. A legtöbb pénztárnál a biztosításhoz a belépéskor automatikusan csatlakoznak a tagok, és a biztosítás mindaddig él, amíg a tag számláján a havi díjnak megfelelő fedezet van.

Ezek az egészségbiztosítások a leginkább rettegett betegségekre nyújtanak fedezetet a szerződésben meghatározott, de általában több százezer forintos keret erejéig. Ilyen betegség például a rák, a szívroham vagy a stroke. A biztosítás fedezi nagy értékű diagnosztikai eljárások költségét is, például a CT, PET/CT vagy MR vizsgálatok díját. Ezenkívül térítheti egynapos sebészeti eljárás költségét is. Némelyik pénztár által kínált egészségbiztosítás további egyedi elemeket is tartalmaz.

„Az ilyen egészségbiztosítás havonta jóformán semmibe se kerül, mégis védelmet nyújthat azokra a betegségekre, amelyektől leginkább tartunk. Ráadásul ezek díja, mint minden más befizetés után is jár a 20 százalék adó-visszatérítés.” – teszi hozzá Simondán Eszter.

Az OTP Egészségpénztár Helló Egészség Bázis egészségbiztosítása havonta 119 forintba kerül, és a belépéstől automatikusan jár. Orvosi Call Centert, egynapos sebészeti ellátást térít 200 ezer forintig, nagy értékű diagnosztikai eljárások díját téríti 300 ezer forintig, és 23 kritikus betegség kezelési költségét 1 millió forintig.

Az MBH Gondoskodás Egészségpénztár Bázis szolidáris egészségbiztosítása havi 118 forintért ingyenes ellátásszervezést és egynapos sebészeti ellátást térít 450 ezer forintig, nagy értékű diagnosztikai vizsgálatok költségét 300 ezer forintig, és 35 féle rettegett betegség kezelési díját 600 ezer forint értékben.

A Generali Egészségpénztár Navigátor egészségbiztosítás csomagja havi 100 forintos díj ellenében egynapos sebészeti eljárás díját téríti 350 ezer forintig, nagy értékű diagnosztikai eljárások költségét 300 forintig, és vállalja mozgásképtelen betegek szállítását a fenti vizsgálatokra.

Választható egészségbiztosítás is elérhető

Az alap egészségbiztosításokon túl több egészségpénztár kínál választható egészségbiztosítási csomagokat. A legtöbb esetben ezek a családtagokra is kiterjeszthetők, és a díjuk alacsonyabb, mint a közvetlenül a biztosítók által elérhető egészségbiztosításoké.

Simondán Eszter
Simondán Eszter Pénzügyi szakértő
Linkedin
Simondán Eszter Pénzügyi szakértő

Bár közgazdasági szakközépiskolában érettségiztem, később a humán tárgyak felé fordultam. Szerettem az irodalmat, műveket elemezni, kritikákat írni. Angol szakon végeztem, a diplomamunkámat amerikai drámákból írtam. Az egyetem után egy nagy cégnél helyezkedtem el, ahol visszacsöppentem a pénzügyek világába. Annyira beszippantott, hogy visszaültem az iskolapadba, és közgazdász lettem. Az írás szeretetét és a banki világ iránti érdeklődésemet végül a gazdasági tartalmak írásában sikerült egyesítenem. Szívesen mélyedek el egy-egy témában, és mutatom meg az olvasónak, hogy pénzügyi témákról olvasni nemcsak hasznos vagy szükséges, de érdekes is lehet. Szabadidőmben szívesen olvasok és szeretem a reneszánsz táncokat.

Legfrissebb útmutatóink hírek témában

 • Személyi kölcsön igénylése személyes okmányokkal
  Hírek

  Így juthatsz a leggyorsabban személyi kölcsönhöz

  Ha a számlavezető bankodnál igényelsz személyi kölcsönt, és ezt internetbanki felületen vagy mobilappon keresztül teszed, akár még aznap folyósíthatják a számládra az igényelt összeget. Fontos ugyanakkor, hogy a hitelnyújtási feltételeknek az online igényléskor is meg kell felelned.

  frissítve: 2024. július 17.
 • Napozás és nyaralás tengerparton
  Hírek

  Így lehet rémálom a nyaralás

  Akár 10-20 százalékkal is többet fizethet egy külföldön megvásárolt áruért az, aki a bankkártyás fizetésnél elfogadja azt, hogy a kereskedő bankja forintban vonja le az összeget a dinamikus valutaváltás szolgáltatás keretében – figyelmeztet Gergely Péter. A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint hatalmas árfolyam-eltérítések itthon is vannak: az EuroNet automatákból kedden 426 forintért lehetett eurót felvenni, a Wizzair oldalán ugyanarra a járatra 13 százalékkal többet kellett fizetnie annak, aki forint helyett euróban akarta ugyanazt a repülőjegyet megvenni.

  frissítve: 2024. július 17.
 • Bankszámlanyitás ügyfélajánlás alapján
  Hírek

  Tízezrek üthetik a markát, ha elégedett a bankjával

  Felpörögtek az ügyfélajánló programok a pénzintézeteknél. A lakossági számlák mellett a pénzügyi szolgáltatók bevonták az akciókba a kisvállalati csomagokat is.

  frissítve: 2024. július 14.