Merj váltani!

Talán te is megszokásból csinálsz sok mindent és érzed, hogy ez néha már inkább árt. Segítünk átgondolni a helyzetet.
Mit mond szakértőnk?Bezár
Talán te is megszokásból csinálsz sok mindent és érzed, hogy ez néha már inkább árt. Segítünk átgondolni a helyzetet.

A munkahelyváltás egy nehéz időszak, viszont vannak olyan helyzetek, amikor érdemes vállalnod az átmeneti kényelmetlenségeket. 

Ha például rossz a munkahelyi légkör, egészségügyi problémákat tapasztalsz, nem megfelelő a fizetésed, esetleg teljesen elveszítetted a lelkesedésedet és fejlődésre sincs lehetőséged, akkor nem érdemes halogatni a váltást. 

Fontos azonban, hogy egy ilyen lépésre alaposan felkészülj mind pénzügyi, mind lelki értelemben. 

  • Írta: Bodor Anna
  • frissítve: 2024. június 6.
  • promóció

Megváltoztatni az életed akár egy kisebb részét sem könnyű, nemhogy munkahelyet, sőt pályát módosítani. Ha viszont a fejedben motoszkál a gondolat, hogy valami nem stimmel a mostani munkáddal vagy a kereseteddel, akkor segítünk, hogy változtass az életeden és egy év múlva sokkal jobb helyzetben legyél.

Mennyire vagy megelégedve a mostani helyzeteddel?

Olyan helyen dolgozni vagy esetleg olyan feladatokat végezni naphosszat, amit unalmasnak, stresszesnek vagy egyenesen elviselhetetlennek találsz, az energiád és az életkedved nagy részét le fogja szívni. Előfordulhat, hogy nem is tudod pontosan, hogy mi miatt érzed kedvetlennek magad, és miért nincs energiád semmihez a munka után.

Az is lehet, hogy világos előtted, hogy mivel vagy kivel van probléma, csak nem tudod, hogyan oldd meg vagy merre indulj tovább. A legjobb stratégia az őszinteség önmagaddal, a lehetőségek számbavétele és a lelassítás. Ha ez sem segít, akkor néhány kapcsolódó könyv vagy egy szakember segítségét is igénybe veheted.

Nagyon fontos mérlegelned, hogy mi az, amit szeretsz a jelenlegi munkádban vagy munkahelyedben, és min változtatnál szívesen. Egy munkakörbe átlagosan 3 év alatt tanulsz bele teljesen, és ha nincsen előrelépésre vagy fejlődésre lehetőséged, akkor bizony könnyen elveszítheted az érdeklődésed és a lelkesedésed.

Egy váltással új kihívások elé állíthatod magad, új embereket ismerhetsz meg, és a környezetváltozás is vérpezsdítő lehet. Ne engedd, hogy a megszokás és a komfortzónád visszatartson valami nagyszerűtől.

Na de hogyan is kellene megtenned az első lépéseket ennek a pozitív változásnak az ösvényén? Tudod már mit szeretnél csak nem mered elkezdeni? Esetleg fogalmad sincs, hogy mihez is kellene kezdened és mi tenne boldoggá? Talán munkahelyet kellene váltanod?

Kezdjük a legelején!

Papírral és laptoppal elkezdi tervezni az életét egy nő a dolgozó szobájában

5 jel arra, hogy munkahelyet kell váltanod

Rengeteg okod, lehet arra, hogy nem szereted a munkahelyed, ahogy rengeteg szerethető dolgot is találhatsz benne. De vajon mik azok a szempontok, amik alapján érdemes a váltás mellett dönteni?

1. A munka rámegy az egészségedre

Ha olyanok a munkakörülmények, ami miatt kezdesz nem túl kedvező változásokat észlelni magadon (akár egészségügyileg, anyagilag, vagy a magánéletedben), vagy évente többször az orvosi rendelőket látogatod a problémáid miatt, akkor érdemes megfontolnod a váltást.

Ne csak a túlerőltetett fizikai munkát értsd az egészségi ártalmak alatt, hanem a folyamatos stresszt és az alvásproblémákat is.

Ha túl szorosak a határidőid, ha bizonytalan a helyzeted vagy ha folyamatosan túlóráznod kell, az is nagyon káros lehet.

Ha az a típus vagy, aki hajlamos halálra idegeskedni magát nagyobb felelősség alatt, akkor kérhetsz egy kis könnyítést, vagy szerezhetsz valami nyugodtabb munkát az egészséged érdekében.

2. Nem megfelelő a fizetésed vagy nem fizetnek ki

Az a legtöbb ember számára bekapcsolja a vészcsengőt, ha nem úgy, nem akkor vagy nem annyi pénzt kap, mint ahogy a szerződésében szerepel, vagy amit több évnyi munka után várna. Ha esetleg ilyen helyzetbe kerülnél, ne hagyd, hogy kihasználjanak és ne fogadj el kifogásokat.

Azt, hogy egy adott szakmában mennyi az átlagkereset, egyszerűen megtudhatod a fizetesek.hu oldalán, és ehhez viszonyíthatod a fizetésedet. Ha nem tud a cég számodra olyan pluszt nyújtani, ami miatt megéri náluk maradnod kevesebb pénzért, akkor érdemes elgondolkozni azon, hogy másik hely után nézel.

3. Unod a feladataidat és nincs lehetőség fejlődni

Ha minden nap ugyanaz történik, ráadásul nem is szereted, amit csinálsz, az nagyon rányomhatja a bélyegét egy munkára. Ha még előrelépésre vagy szakmai fejlődésre sincs semmi kilátásod akkor ez sajnos nem lesz az önmegvalósítás fellegvára.

4. Rossz a munkahelyi légkör

Mivel az időd jelentős részét töltöd a munkahelyeden, ezért nem árt, ha van néhány olyan kollégád, akivel jól kijöttök és jól tudod érezni magad a munkahelyi társaságban.

Van a munkahelyeden legjobb barátod?

Egy rosszindulatú, pletykás légkör, egy zsarnokoskodó főnök nagyon megkeserítheti a mindennapokat. Ha úgy érzed, hogy nem tesz neked jót a munkahely hangulata, nem jössz ki a kollégákkal, akkor nyugodtan kezdj el kutakodni a lehetőségeid után.

5. Messzire költözöl vagy valamilyen nagy váltás történik az életedben

Sokkal messzebbre költözöl és napi több órát kellene ingázással töltened? Mindenképp gondold át, hogy megéri-e, hiszen az utazással töltött idő a szabadidődet rövidíti meg. Az is okot adhat a munkahelyváltásra, ha pályát szeretnél módosítani.

Ha egyébként a munkáltatódat kedveled, akkor megér egy próbát, hogy megkérdezd, hogy van-e olyan pozíciójuk, amire te vágysz vagy amit home office-ban tudnál csinálni.

Home officeban dolgozik ez a fiatal asszisztens

Hogyan jussak el a váltásig?

Az első pontja a változásnak, hogy időt adj magadnak, hogy átgondold a dolgokat és tájékozódj. Beszélj ismerősökkel, akár olyanokkal is, akikkel a munkahelyi dolgokról eddig nem mélyedtél el, vagy olyanokkal, akikkel ritkábban szoktál találkozni.

Ha megalapozott a döntésed az új munkahellyel, vagy akár területtel kapcsolatban, akkor sokkal nagyobb az esély rá, hogy tényleg valami olyasmit választasz, ami neked való. Egy picit úgy is gondolhatsz rá, mint egy kapcsolatra, ami, ha véget ér, nagyon jó, ha van időd visszatalálni önmagadhoz.

Az önismeretet hangsúlyozni klisésnek tűnik ugyan, de ez a kulcsa annak, hogy egyensúlyt találhass. Rendkívül nehéz megvalósítani a befelé figyelést egy olyan világban, ahol szinte minden és mindenki azért versenyez, hogy odafigyelj rá.

Kimész az utcára és reklámtáblák sokasága önti rád a legkülönfélébb termékek ellenállhatatlan előnyeit (persze csak ha felnézel a telefonodból, ami a legjobb reklámeszköz, amit csak ki lehet gondolni).

Pedig nagyon fontos támpont lehet egy kis kísérletezés

Próbáld ki a mindennapjaid során, hogy mi az, ami feltölt energiával és mi az, ami kimerít. Mi az a munka, amit akár kevesebb pénzért vagy fizetés nélkül is csinálnál? Ez segíthet eldönteni, hogy merrefelé fordulj a jövőben.

Például, ha azon kapod magad, hogy szélsőséges introvertáltként leginkább a magányos, befelé forduló pillantok töltenek fel, akkor nem a legjobb ötlet telemarketingesként dolgozni. Előfordulhat persze, hogy ez is megy neked, de ha szeretnéd folytatni a jövőben, akkor nagy hangsúlyt kell fektetned arra, hogy a feltöltő tevékenységeknek is jusson hely a napodban.

Jó ötlet, ha a családdal egyezteted, hogy nekik milyen változásra lenne szükségük, nem érzik-e esetleg, hogy kevés idő jut a családi eseményekre.

Biztos hallottál már a kiégésről, amit sajnos sokan megtapasztalnak a 30-as éveikben. Nézzük meg mi ez és hogyan kerülheted el!

Mi az a kiégés?

Ez a kifejezés egy fizikai, mentális és érzelmi kimerülést jelent, ami általában túlzott megterhelés vagy stressz hatására alakul ki. Elsőként a segítő foglalkozást űzők körében vették észre ennek a jelenségnek a megjelenését, de mára átterjedt a versenyszférában dolgozókra is és egyre több embert érint szerte a világban.

Nagyon gyakran alakul ki olyan munkakörökben, ahol nem érzi a dolgozó annyira, hogy mit is tett hozzá az eredményhez, ezért egyre értelmetlenebbnek érzi a feladatait.

Az állapot tünetei nagyon hasonlóak a depresszióhoz, ám ezt a munkakörülmények okozzák.

Jelentkezhetnek táplálkozási problémák, illetve jellemző a hobbik elhanyagolása, a célok hiánya vagy esetleg a környezettől, családtól, barátoktól való elszigetelődés és a cinizmus. Ha azon kapod magad, hogy hiába töltesz egyre több időt munkával, egyáltalán nem haladsz semerre és nincs időd feltöltődni, akkor bizony gyorsan kell lépned.

Előfordul persze, hogy a munkahelyen nagyobb a hajtás a szokásosnál és ezért átmenetileg lefoglalják a feladatok az időd jelentős részét. Az is teljesen normális, ha bármilyen körülmény miatt átmenetileg több munkát vállalsz be és sokat túlórázol. Ha azonban egy ilyen állapot tartósan fennáll, akkor beszélhetünk kiégésről. Ezt az időtartamot általában egy évben szokták meghatározni.

Férfi orvossal beszélget egészségügyekről mert kiégett

Ezt teheted kiégés ellen

A legjobb módszer, ha ki sem alakul ez az állapot és hangsúlyt fektetsz a megelőzésre. Próbáld egyensúlyban tartani a magánéleted a munkáddal, és válaszd is szét világosan a kettőt. Teremts időt olyan tevékenységekre, amelyek kikapcsolnak és olyan kapcsolatokra, amik energiát adnak.

Egyedül nehéz megoldani a problémát, ha már kialakult, ezért nyugodtan fordulj coach-hoz vagy pszichológushoz egy kis segítségért. Ha mégis egyedül vágnál bele a megoldásba, akkor mindenképp fektess energiát a testmozgásba, egy egészséges kapcsolat kialakítására, a munkáddal, a szeretteiddel való időtöltésre és a pihenésre.

A hosszabb szabadság sokaknak segít

Magyarországon sajnos elég ritka, de vezető pozíciókban itt is előfordul, hogy az emberek hosszabb fizetetlen vagy akár fizetett szabadságra mennek. Ilyenkor biztosított, hogy egy kicsit a saját fejlődésükre koncentráljanak és feltöltődjenek. Ha ilyesmire lenne szükséged, akkor ne hessegesd el magadtól a gondolatot, mondván, hogy úgysem engedheted meg magadnak.

Néhány hónap spórolással összegyűjthetsz magadnak annyi pénzt, hogy otthagyhasd egy kicsit a munkát és legyen időd visszatérni magadhoz, mielőtt valami újba vágsz.

Nem kell feltétlenül több hónapos szabadságra gondolnod, ha azt túlzásnak érzed, hiszen már pár hét is rengeteget jelenthet.

A munkamánia veszélyei

A munkával kapcsolatban nem csak az léphet fel problémaként, ha nem a megfelelő helyen vagy munkakörben dolgozol. A munkamánia és a tökéletesség egyre inkább kibontakozó kultusza azért is csalóka, mert valamiért beivódott a köztudatba, hogy a kemény munka feltétlen kifizetődik.

Sokszor azonban, ahogy tapasztalhatod a környezetben, az önsanyargató munkavégzés, a túlórák és a kényszer nem épp jutalmazó módon hozza meg az eredményét, hanem inkább betegségek, elhanyagolt családi és lelki élet formájában.

Ne hagyd, hogy ilyesmi történjen veled is, és légy tudatában, hogy szükséged van néha olyan percekre, órákra vagy napokra, amikor csak hagyod magad egy kicsit lélegezni.

A maximalista személyiség valami miatt egy félig-meddig népszerű kifejezéssé nőtte ki magát, a munkavállalók pedig gyakran mondogatják az állásinterjúkon. A produktivitás szó egyre inkább hangsúlyt kap a különböző platformokon és a mindennapokban is, mintha csak akkor lehetnél elégedett az életeddel, ha annak minden perce hasznosan telik.

Habár nagyon nehéz a környezet véleményével szembemenni, és a hatékonyságodat vagy a munkahelyedet nem egyenlővé tenni az önbecsüléseddel és a boldogságoddal, de megéri megpróbálni.

Munkamániás menedzser a bankkártyáját fogva készül vásárolni az interneten

Nem kellene figyelmen kívül hagyni

Azért is megéri foglalkozni a problémával mert egy beidegződött viselkedésmintáról van szó, tehát hiába állsz fel és váltasz munkahelyet, oda is ugyanúgy viszed tovább ezeket a szokásokat.

A munkamánia gyakran külső és belső nyomás együttese. Egyrészt a cégek oldaláról sokszor elvárt a túlórázás, és érzékeltetik a munkavállalóval, hogy „folyamatos lemaradásban van”. Másrészt a munkában kapott visszajelzéseket, konfliktusokat sokkal könnyebb értelmezni, mint például a kapcsolatokból érkezőket.

Egy gyengébb önértékelést nagyon jól lehet ellensúlyozni azzal, hogy a munka területén kihozod magadból a maximumot, és ezért pozitív megerősítések érkeznek feléd.

A munkamánia jelenségének sajnos a technológia fejlődése sem kedvez annyira, mert a különböző eszközök segítségével teljes mértékben kivitelezhető lehet a dolgozók számára, hogy estére és hétvégére is magukkal vigyék a munkát az otthonukba. A probléma megoldása itt is a felismeréssel kezdődik, úgyhogy, ha esetleg rádöbbentél, hogy ilyen problémával küzdesz, akkor máris jó úton haladsz.

Ha még nem súlyos a helyzet, akkor nagyon jól alkalmazható itt is a kiégés jelenségénél megismert megoldási stratégia. Ha komoly a gond, akkor egy szakember segítsége fontos lehet, hiszen a rögzült szokásaidon nagyon nehéz egyedül változtatni.

Mire érdemes figyelnem munkahelyváltáskor?

Elhatároztad, hogy itt az ideje egy kis környezetváltozásnak? Semmiképpen ne kapkodj, és készítsd elő alaposan a terepet egy ilyen döntéskor.

1. Készülj fel alaposan

Mindenképpen legyen meg, hogy mi az, amit szeretnél, ha meglenne az új munkahelyeden és eszerint válogass a lehetőségek között.

Próbálj minél több állást találni, ami megfelel az igényeidnek, de nem kell mindenre lecsapnod, ami szembejön. Viszont azokra, amik tényleg tetszenek, személyes, egyedi anyaggal, önéletrajzzal és motivációs levéllel készülj, hogy lássák az elhivatottságod.

2. Ne hagyd csak úgy ott a régi munkahelyed

Ha szünetre van szükséged a munkahelyváltás között, hogy átgondold a dolgokat, akkor készülj fel anyagilag is erre a lépésre. Ha rögtön váltanál, akkor fontos, hogy meglegyen az új munkahelyed, mielőtt felmondanál.

Több időbe telhet találni egy olyan pozíciót, ami megfelel, így jobb, ha időben nekiállsz a keresgélésnek. Azt se felejtsd el, hogy a cégek számára szimpatikusabb, ha van állásod, amikor jelentkezel. Ezenkívül te is nyugodtabban válogathatsz, ha a hátad mögött ott van egy biztos állás, mint ha szorít az idő, hogy találj egy újat.

Ha már félretettél annyit, hogy van egy 3-6 hónapra elegendő vésztartalékod, akkor sokkal nyugodtabb leszel. Ezt érezni fogják rajtad azok is, akiknél jelentkezel és jó eséllyel sokkal kevésbé tudnak majd olyan megállapodást rád erőltetni, amit nem szívesen vállalnál el.

Ha nem vagy azonnali nyomás alatt azért, mert muszáj bármilyen munkát elvállalni, hogy fizetésed legyen 1 hónap múlva, akkor bátrabban tudsz az ajánlatok között válogatni.

Alkalmazott békével búcsúzik el a főnökétől és az asszisztensétől

3. Próbálj békével elválni

Ha nem volt annyira súlyos a problémád az előző munkahelyeden a körülményekkel, csak jól esne a váltás, akkor próbálj mindenképp a békés búcsúra törekedni. A legfontosabb talán, hogy elsőként a főnököddel közöld távozási szándékod, nehogy valaki mástól jusson a fülébe.

Jó benyomást tesz, ha segítesz a helyedbe lépő kolléga betanításában.

Semmi értelme sincs haraggal elválni, vagy cserben hagyni a régi cégedet, mert sohasem lehet tudni, hogy hol tudnak majd ártani (főleg, ha szakmán belül maradsz). Az is lehet, hogy idővel a régi cégedhez mennél vissza egy olyan sokkal jobb pozícióba, ami most még nem üresedett meg.

Mit tudok még csinálni, hogy többet keressek?

Ha nem vagy elégedett a fizetéseddel, de ezenkívül igazából minden megfelel a mostani munkahelyen, akkor egy kis jövedelemkiegészítés miatt nem kell rögtön eldobnod magadtól azt. Több alternatíva is létezik a helyzet megoldására.

Másodállás, szabadúszás vagy vállalkozás

Ha van elég szabadidőd és van ötleted, hogy milyen vállalkozásba foghatnál bele, akkor ne habozz. Ne várd, hogy rögtön hatalmas bevételeid lesznek, és ne kezdj semmi olyasmibe meggondolatlanul, ami kockázatos pénzügyi befektetést jelent.

Szabadúszóként is szert tehetsz extra bevételre, ami akkor működhet, ha valami olyasmivel foglalkozol, amire van igény és szabadúszóként, a munkaidőd után is tudod csinálni. A legtöbben így kezdenek bele a saját vállalkozásba, vagy a saját út megtalálásába. Nem lépnek ki a munkahelyükről, hanem azzal párhuzamosan indítják el a saját vállalkozást.

Ez persze megterhelő lesz a napi 8 óra munka mellett és áldozatokat kell hozni, de ha nincs vésztartalékod, vagy nem garantált, hogy egyből egy újabb és jobb fizetésű pozícióba tudsz kerülni, vagy esetleg nem is akarsz már másnak dolgozni, akkor ez egy biztonságosabb lépés lehet.

Nem is gondolnád mennyi lehetőség van

Szerencsére rengeteg foglalkozást érint ez a lehetőség, és tanárként éppúgy kihasználhatod az alkalmat, mint könyvelőként, újságíróként vagy grafikusként. Létrehozhatsz a szolgáltatásaidnak saját honlapot, közösségi oldalt vagy reklámozhatod a tevékenységedet különböző, erre kitalált internetes platformokon, ilyen a fiverr.com is.

Egy kis ügyességgel kiépítheted a vevőköröd és onnan már biztos mindig akad majd megbízód. Ha szeretnél több információt szerezni, arról, hogy hogyan egészíthetnéd ki a jövedelmed, akkor ezt is érdemes elolvasnod.

Az is jelentős változást eredményezhet az anyagiakban, ha fejleszteni kezded magad. Jelenthet ez a fejlesztés szakmai továbbképzést, nyelvtanulást, tréninget vagy valamilyen új készség elsajátítását.

Egy-egy ilyen fejlődési lehetőség megragadásával növelheted az értékedet a munkaerőpiacon és magasabb fizetésre számíthatsz. Ezt ingyenesen is megteheted, rengeteg olyan oktatóvideó vagy blog van az interneten, ami lépésről lépésre tanít új dolgokat, amiket akár a munkahelyeden is egyből alkalmazhatsz.

A kapcsolatok építésére is megéri energiát áldozni, mert rengeteg lehetőséget nyithat meg előtted.

Bodor Anna
Bodor Anna Pénzügyi szakértő
Bodor Anna Pénzügyi szakértő

Egyetemi hallgató vagyok, aki ha nem ír, akkor olvas. Cikkeket, novellákat, verseket. Fontosnak tartom a pénzügyi tudatosságot és úgy gondolom, hogy a gazdasági kérdések nem is olyan ijesztőek, ha hétköznapi nyelven, akár egy kis humorral fűszerezve beszélünk róluk. Szeretem az őszt, a forró tejeskávét és a hosszú sétákat.