Minden ötödik számla a Gránit Banknál nyílt 2023-ban

Minden ötödik számla a Gránit Banknál nyílt 2023-ban Minden ötödik számla a Gránit Banknál nyílt 2023-ban
Minden ötödik számla a Gránit Banknál nyílt 2023-ban Minden ötödik számla a Gránit Banknál nyílt 2023-ban

A Gránit Bank 2023-ban több, mint 1.200 milliárd forint mérlegfőösszeggel, egyedileg 19 milliárd forintos, konszolidált szinten 21,6 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta az évet, ezzel pedig ma már a nyolcadik legnagyobb univerzális bank. A bank tulajdonosai az adózott eredményt teljes egészében visszaforgatták, amelynek következtében a Bank saját tőkéje konszolidált szinten megközelíti a 80 milliárd forintot. A közgyűlés megerősítette a bank igazgatósági és a felügyelő bizottsági tagjainak mandátumát is, azaz a bank vezető testületei változatlan összetételben dolgoznak tovább, ami az MNB hozzájárulását követően válik hatályossá. A Bank az elmúlt év során is számos piacvezető innovációt vezetett be, többek között a Fair Payt, amely az öt másodpercen belül megvalósított fizetési kérelmen alapul, illetve a piaci középárfolyamon történő devizaváltást, az azonnali devizaszámla-nyitással, devizakártya igényléssel egybekötve, illetve az öt percen belül megvalósuló szelfis számlanyitást.

A Gránit Bank 2023-ban is szektorátlagot meghaladó mértékben növekedett minden üzleti célszegmensében, jelenleg közel 190 000 ügyfélszámlát vezet. Az MNB nyilvántartása szerinti összes új lakossági számla több mint 18 százalékát a Gránit Banknál nyitották 2023-ban. Tavaly a banknál a lakossági hitelek 22 százalékkal bővültek, amely tízszerese a piac 2,3 százalékos bővülésének, míg a lakossági betétek 9,1 százalékkal gyarapodtak, szemben a piacon mért 6,2 százalékos csökkenéssel. A vállalati hitelezés – beleértve a növekedési kötvényprogramot – 6,7 százalékkal nőtt, meghaladva a piac 5 százalékos bővülését.

Az üzleti teljesítmény és a piacvezető innovációk együttesen hozzájárultak a kimagasló eredményekhez, 2023-ban a Gránit Bank 25 százalékkal növelte mérlegfőösszegét az azt megelőző évhez képest, amely így meghaladta az 1.200 milliárd forintot – a jegybank definíciója szerint - ezzel immár nagybanknak számít. A bank egyedi adózott eredménye meghaladta a 19 milliárd forintot, míg csoportszinten 21,6 milliárd forintot ért el tavaly. Az adózás utáni eredmény eredménytartalékba helyezése révén a bank saját tőkéje konszolidált szinten megközelítette a 80 milliárd forintot.

A tervezettet is meghaladó eredmény a bank növekvő üzleti aktivitásának és a rendkívül alacsony költségszintnek köszönhető: a költség/mérlegfőösszeg mutató 1,1 százalékos mértéke fele a bankszektor 2,2 százalékos átlagának és a 34,5 százalékos költség/bevétel mutató is közel 10 százlékponttal jobb a szektorszintű értéknél. A hatékony működés közel 100 százalékban kiváló minőségű portfolió mellett valósult meg, a nem teljesítő hitelek aránya, azaz az NPL ráta 0,02 százalék volt, szemben a bankszektor 2,9 százalékos átlagos értékével.

„A Gránit Bank ma már bankcsoport, a Gránit Alapkezelővel és az Equilorral a mindennapi pénzügyek minden szegmensében kiváló minőségű szolgáltatást nyújtunk, a kezelt vagyon nagysága csoportszinten meghaladta a 2.500 milliárd Ft-ot 2023-ban. A fenntartható és profitábilis növekedésre fókuszálunk, és arra törekszünk, hogy az ügyfeleinket gyorsan, egyszerűen, magas ügyfélélmény mellett, versenyképes áron tudjuk kiszolgálni, úgy, hogy a részvényesi érték folyamatosan növekedjen és a bank megőrizze innovációs versenyelőnyét” – emelte ki Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója a 2023 évi dinamikus növekedés kapcsán. Hozzátette, hogy a 2024 évi első négyhavi adatok is kedvezőek, jobbak a tervezetthez képest: egyedi szinten a bank adó előtti eredménye meghaladta a 6,5 milliárd forintot.

A Gránit Bank mérlegfőösszege 2024 áprilisának végére megközelítette az 1.400 milliárd forintot és négy hónap alatt csaknem 30 ezer új lakossági számla nyílt.

Az idei innovációkról Hegedüs Éva elmondta, hogy miután a lakásbiztosítás-váltási kampányra fejlesztett mobilos (és netes) lakásbiztosítás kalkulátor beváltotta az elvárásokat és összesen több mint 14 ezer kalkuláció történt, további – ügyféligényekre szabott - funkciók költöznek majd az appba. A csoportszinergiákra alapozva a befektetési szolgáltatások terén érkezik majd a bank egy - a tervek szerint - piacvezető újdonsággal és tovább bővül az idén a bank lakossági kártyapalettája is, többek között hitelkártyával.

A bank tovább haladt 2023-ban az univerzális nagybankká válás útján, miután lezárta a Diófa Alapkezelő megvásárlását, amely immár Gránit Alapkezelő néven működik, 2024-ben pedig tovább bővül a bankcsoport – a De Lage Landen International B.V. magyarországi lízingcégeinek már bejelentett akvizíciójával, amelynek lezárásához az MNB engedélyére van szükség.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.