Tavaly októberben megjelentek, idén novemberben eltűnhetnek a banki betétlekötési ajánlatokból a két számjegyű kamatok. Ugyanakkor a BiztosDöntés.hu szakértői szerint év végén nagy eséllyel lesz olyan bank, amely az infláció feletti (reál)kamatot ajánl ügyfeleinek.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően, 75 bázisponttal, 11,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamat mértékét. Ezzel a közeljövőben - alig egyéves együttélés után – ismét elbúcsúzhatunk a két számjegyű betéti ajánlatoktól - jelezte Gergely Péter.

A BiztosDöntés.hu szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy 13 hónapja, 2022 októberében jelentek meg az első két számjegyű betéti kamat-ajánlatok, azt követően, hogy a jegybank a forint védelme érdekében drasztikusan, 500 bázisponttal megemelte az irányadó kamatot. Ezt megelőzően a jegybank statisztikái szerint utoljára 2009 tavaszán voltak 10 százalék feletti ajánlatok elérhetőek a magyar bankrendszerben.

Ágyő két számjegyű kamat!

Miután a jegybanki kamatpálya csökkenő trendje egyértelmű, egy napot sem kellett várni arra, hogy eltűnjön a piacon októberben utolsó mohikánnak számító klasszikus betéti konstrukció, a Gránit Bank KamatMax Plusz betét évi 10,25 százalékos kamata. A 13 hónapos lekötésre meghirdetett betétet szerdától már csak 9,5 százalékos kamat mellett kínálja a bank.

Kamatcsökkentés utáni kamatok kiszámolása számológéppel

Infláció feletti ajánlatok? Igen!

Ha el is tűnnek a két számjegyű ajánlatok, az infláció és a jegybanki alapkamat szintjének elválása miatt Gergely Péter szerint a következő hetekben lehet olyan bank, amelyik reálkamatot (infláció feletti betéti kamatot) kínálhat a befektetőknek. Ugyanakkor a következő hetekben komoly mértékben tovább süllyed majd az infláció mértéke – az MNB decemberre 7 százalék alá csökkenő pénzromlással számol -, amely szintnél jelenleg több bank – Gránit, Magnet és Cetelem Bank – is magasabb kamatozású betéteteket kínál – emlékeztet Gergely Péter. Az új kondíciós listák alapján jelenleg klasszikus betétben a Gránit Bank Gránit KamatMax Plusz betétje kínálja a legmagasabb, 9,5 százalékos éves kamatot – 13 hónapos lekötésre.

Jöhetnek a kombinált termékek

Fontos ugyanakkor látni a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint azt, hogy a következő hónapokban tere nyílhat annak is hogy több pénzintézet is olyan kombinált betét ajánlatokkal jelenik meg, ahol az elhelyezett pénzösszeg egyik felére kínálnak kiemelkedő, ám rövid futamidejű – jellemzően 3-6 hónapos futamidejű, ám az aktuális alapkamat közeli (vagy akár azt meghaladó) kamatot, míg a pénz másik felét valamilyen értékpapír konstrukcióba, legtöbbször befektetési alapba kell helyezniük az ügyfeleknek.

Példaként az MBH Bank jelenleg kamatcsúcsot jelentő, a szerda reggeli kondíciós lista alapján még éves szinten 12 százalékot fizető MBH akciós 3 hónapos kombinált betétje szolgálhat: itt a magas kamatot 3 hónapra nyújtja a bank, a betétbe akkora összeget lehet elhelyezni, amekkora összeget az év végéig még nyitható, 2023-as Tartós Befektetési Számlára (TBSZ) befizet az ügyfél. Változatlanul él a hitelintézet fél évre évi 10-11 százalékos betétkamat ajánlata is a Prémium ügyfeleknek.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.