NFC: Így használd 2024-ben

Az NFC igazából egy szabványt jelent, de ezt a szót mára ezen túlmutatóan használjuk. Ezt használva tudsz fizetni a bankkártyáddal a boltokban a POS terminálokon és egyre több ATM-et is használhatsz érintéssel, ha készpénzhez szeretnél jutni.

Mit mond szakértőnk?Bezár

Az NFC igazából egy szabványt jelent, de ezt a szót mára ezen túlmutatóan használjuk. Ezt használva tudsz fizetni a bankkártyáddal a boltokban a POS terminálokon és egyre több ATM-et is használhatsz érintéssel, ha készpénzhez szeretnél jutni.

Pontosan ugyanez a technológia szolgál a mobiltelefonos érintéses fizetések támogatására. A mobilokkal viszont ma még nem tudsz érintéssel készpénzt felvenni, mert abban a fizikai kártyád egy klónja szerepel, amely készpénzfelvételre nincs engedélyezve.

Az UniCredit Banknál van mobilos készpénzfelvétel 2019 óta, de nem NFC-vel működik a fizetési megoldás, így érintéssel azt sem tudod használni. A többi banknál pedig mindenképpen kell még a fizikai kártya a készpénzfelvételhez.

 • Írta: Homa Péter
 • frissítve: 2024. január 1.
 • promóció

Az NFC egy olyan szabványt jelent, amellyel a bankkártyád vagy a mobiltelefonod érintés nélküli fizetésre is használható. Az NFC elsősorban nem egy fizetési szabvány, hanem adatátviteli, de mára gyakorlatilag a fizetésben hozott forradalmat. Talán nem is hinnéd, hogy milyen sok munka előzte meg, mire kialakult az az érintéses fizetés, melyet ma már megszokottan, rutinból használsz a fizetéseid során. Talán természetes, hogy a bankkártyáddal és a mobiloddal tetszés szerint felváltva fizethetsz, de korántsem volt ennek közös az útja, hiszen eredetileg mobilos fizetésnek indult. Megmutatjuk, hogyan használd okosan.

Mi az az NFC?

Near Field Communication. Ennek a kifejezésnek a rövidítése az NFC, mely mára önálló tartalommal bír, sokszor anélkül, hogy ismernénk a pontos jelentését. Az NFC egyébként hasonlít a Bluetooth-hoz, egy kifejezetten rövid hatótávolságú kommunikációs szabványt jelent, amit alapvetően mobil eszközök közti adatcserére használnak.

Lényege, hogy közel kell érinteni a két eszközt a sikeres kommunikáció érdekében, a távolság legfeljebb 4 centiméter lehet. Nem alkalmas folyamatos kommunikációra, például internetkapcsolatra, így elsősorban rövid idejű kommunikációra használják.

Az NFC kapcsolódáshoz nem szükséges, hogy mindkét eszköz áramellátás alatt legyen. Az NFC szabványú aktív – tehát áramellátás alatt lévő – eszköz képes egy induktív hurkot képezni, melyből a másik – passzív – eszköz áramot kap és ettől „feléled”. Ez az elv hasonlít a transzformátor elvéhez, mely ugyancsak egy indukciós áramátviteli megoldás.

Az NFC segítségével olyan egyszerű információk olvashatók ki a másik – akár passzív – eszközből, mint például webcím, elektronikus névjegykártya adatok vagy bármi más adat (szöveg).

Pontosan ugyanígy működik az NFC-s bankkártya is, melyet érintéses fizetésre használunk.

A kártyában nincs elem, a bankkártyában lévő chipet az a POS terminál látja el árammal, amelyhez közelítjük. Amint elvesszük a kártyát a termináltól, a kártyában lévő chip áramellátása megszűnik.

Megmutatjuk azokat a bankszámlákat, amiknél NFC segítségével tudsz a boltokban a mobiloddal fizetni. Válassz egy olyan számlacsomagot, amelyhez Google Wallet vagy Apple Pay kapcsolódik, egyben a számlavezetés költségei is tartósan alacsonyak.

Bezár
Havonta
számlára érkező jövedelemmel és az általad beállított tranzakciókkal kalkuláltunk.
Részletes kalkuláció
Bezár
Életkorod
év

Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

Utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Automatikus beszedések
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Rendszeres utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Kp felvétel másik bank ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Bankkártyás vásárlás
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni


					
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  bankszámláit...
  Mit szeretnél mobilról elintézni?
  Rendezés:
  • Bajnok bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   3,9
   Mi ez?
   Havi összköltség 378 Ft Kezdetben 315 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   3,9
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
   • 40 000 Ft jóváírást kapsz, ha új ügyfélként szelfivel nyitod meg a számlát
  • Smart számlacsomag - Alap csomaggal
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Mi ez?
   Havi összköltség 450 Ft Kezdetben 304 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • ECO bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 015 Ft Kezdetben 718 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • George Online Díjcsomag Kedvezményes szinten
   Mobilbanki ügyintézés
   4,5
   Mi ez?
   Havi összköltség 2 809 Ft Kezdetben 806 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   4,5
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
   • Digitalizáld Visa betéti kártyádat és 5 000 Ft díjkedvezményt kapsz
  • MBH Kedvezmény Számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Mi ez?
   Havi összköltség 3 582 Ft Kezdetben 3 032 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Megnézem Részletek

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése

  Az NFC, mint adatátviteli szabvány

  Az NFC egy olyan adatátviteli szabvány, amely kétirányú kommunikációt támogat.

  Az alapvetően fizetési műveletekre használt NFC szabvány az NFC Forum keretein belül 2004-ben született meg az akkor már létező RFID (rádiófrekvenciás azonosítási) szabványokra épülve. A szabványt létrehozó 150 cég között olyan ismert vállalatok vannak, mint például a Nokia, a Philips vagy a Sony.

  A szabvány párosítás nélkül teszi lehetővé a legfeljebb néhány centis, közeli kommunikációt aktív eszközök (köztük okostelefonok) és passzív eszközök (például kártyák) között. A kommunikáció célja nemcsak fizetési tranzakcióhoz tartozó adatcsere lehet, hanem bármilyen más rövid idejű adatcsere is, így például egy komplexebb, wifis illetve Bluetooth alapú kommunikáció beállítása vagy azonosítás.

  Az adatátvitel sebessége legfeljebb 424 kbit/s lehet, ami az 5G-re épülő kommunikációs világban megmosolyogtató lehet, viszont amire kitalálták, arra a mai napig remekül használható. Annak ellenére, hogy 2006-ra elméleti szinten már szinte valamennyi NFC-re épülő, ma használatos megoldás megszületett.

  Az NFC alapú fizetés bankkártyával

  Az NFC-s fizetés egy 1974-es francia találmányból, Roland Moreno fizetőhurkából származik. A 2005-ben globálisan elindult érintéses fizetés 2009 szeptemberére érkezett meg Magyarországra, elsőként az OTP Bank gondozásában.

  A bankkártyás – később a mobiltelefonos – fizetés a kártyatársaságoknál saját márkajelzést kapott. Ez lett a Mastercardnál a PayPass, míg a Visánál a sokkal kevésbé ismert payWave márka, a kétféle márka azonban ugyanazt az NFC szabványt jelenti. Ennek megfelelően a Mastercard és a Visa kártyái ugyanúgy, ugyanolyan feltételekkel használhatók minden, érintéses fizetésre alkalmas bankkártya elfogadóhelyen.

  Az NFC alapú fizetés mobiltelefonnal

  Az első NFC alapú mobiltelefont a Nokia gyártotta 2006-ban, ez volt a Nokia 6131 NFC Edition.

  Idehaza 2013-ban több ezer felhasználóval kezdődött meg az NFC-s mobiltelefonos fizetés tesztelése, amit 2014. novemberi nyilvános kereskedelmi indulás követett a Magyar Telekom és az OTP Bank részéről. Az ekkori technológia még megkövetelte, hogy a mobilszolgáltató is részese legyen az NFC alapú fizetésnek.

  Ezt később kiváltotta a mobilszolgáltatótól független NFC-s fizetési megoldás, melyet egész Európában először a magyar Gránit Bank alkalmazott 2016-ban.

  Ma már minden mobilfizetési megoldás mobilszolgáltatótól független, úgynevezett HCE (host card emulation) alapú (felhő alapú) fizetés.

  A fejlődés velejárójaként a mobilos fizetésben a globális tech cégek nyertek teret. Az Android rendszerű okostelefonok a Google Wallet, míg az iOS rendszerű okostelefonok az Apple Pay rendszerhez csatlakoztak. A Mastercard és a Visa eltérő márkajelzésű érintéses fizetési rendszeréhez hasonlóan ez a két rendszer is teljesen azonos használatot takar, így mindkettőt ugyanott és ugyanúgy tudod használni.

  Készpénzfelvétel nfc-s mobiltelefonnal ATM-nél

  Így vehetsz fel készpénzt NFC-s mobiltelefonnal

  Az NFC-s mobiltelefonnal egyre több banknál (Erste Bank, K&H Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank) lehetséges a készpénzfelvétel a Magyarországon kibocsátott, NFC alapú, mobiltelefonba integrált bankkártyákkal.

  Az automaták fejlesztésével fokozatosan haladnak, így nem minden gépnél érhető el a mobil készpénzfelvétel.

  Az automaták más bank ügyfeleit is képesek kiszolgálni mobil készpénzfelvétellel.

  Az UniCreditnek is van megoldása a mobil készpénzfelvételre

  Az UniCredit Bank mobilalkalmazását is használhatod készpénzfelvételre, de ehhez unicredites ügyfélnek kell lenned. Ebben az útmutatóban megmutatjuk a számlacsomagjaikat és a mobilbankjuk legérdekesebb funkcióit is.

  A mobilappal 2019 óta országszerte mintegy 100 UniCredit ATM-ből a fizikai bankkártya használata nélkül, az alkalmazás használatával vehetsz fel készpénzt. Ez azonban nem az NFC-re épül: egy kódot kell megadnod az ATM-nél, melyet az applikáció közöl veled. De – mint mobilos készpénzfelvétel – kétségkívül működik. Az unicredites ügyfelek azonban csak az unicredites ATM-eket használhatják mobilos készpénzfelvételre és az unicredites ATM-eket is csak az UniCredit Bank ügyfelei használhatják.

  Elindult a cach back ingyenes készpénzátvétel a boltokban

  Vehetsz fel mobillal készpénzt azoknál a kereskedőknél, ahol lehet igényelni a készpénzátvételt, más néven cash-back nevű szolgáltatást. Erre azonban nemcsak a kereskedőnek, de a kártyádat kibocsátó banknak is felkészültnek kell lennie.

  Attól kezdve havonta legfeljebb kétszer, összesen legfeljebb 40 000 forintig ingyen tudsz készpénzt felvenni a kereskedőknél, ha egyidejűleg vásárolsz is a bankkártyáddal.

  Erről törvény rendelkezik, tehát a bankod csak ezen használat felett számíthat fel díjat az ilyen készpénzfelvételért.

  Jelenleg - a Raiffeisen Bank kivételével - minden nagybank bankkártyásai élhetnek ezzel a lehetőséggel a Penny Market üzleteiben, ahol legalább 3 000 forint vásárlás után legfeljebb 20 000 forint készpénzt vehetnek fel. A tranzakció a törvényileg megszabott határon felül is, korlátlanul ingyenes az OTP-s ügyfeleknek.

  Védd a pénzed az NFC-s eszközökön

  Bár az NFC alapú fizetés egy biztonságos megoldás, sokakban van olyan félelem, hogy illetéktelenek leolvashatják a bankkártyájukat a tudtuk nélkül is, hiszen nem kell hozzá fizikai kapcsolat. Annak ellenére, hogy a gyakorlatban ilyen tömeges csalásra nem derült fény az elmúlt két évtizedben, jogos lehet az igény, hogy védd a bankkártyádat vagy mobiltelefonodat az illetéktelen NFC kommunikáció elől.

  Ha plasztik NFC-s bankkártyát használsz, akkor azt csak egyféleképpen tudod védeni az esetleges illetéktelen kommunikáció elől, ha olyan tokba vagy pénztárcába teszed, mely nem engedi át a rádióhullámokat. A neten böngészve találhatsz ilyen tokokat, illetve pénztárcákat.

  Az NFC alapú kommunikáció a plasztik bankkártyán tehát nem, de az Android rendszerű mobiltelefonokon kikapcsolható. A beállítások között vagy az állapotsávból lehúzható gyors ikonok között megtalálod az NFC kommunikáció ikonját, melyre koppintva az NFC kikapcsolható.

  Férfi kikapcsolja az androidos telefonján az nfc funkciót

  Ennek az ikonnak a passzív állapota letiltja az NFC kommunikációt és a mobiltelefonban lévő NFC bankkártya láthatatlan lesz az olvasók számára.

  A másik védelem a mobiltelefonokon a hitelesítéssel összefüggő NFC-s fizetés. Ez azt jelenti, hogy csak akkor tudsz fizetni a mobiltelefonnal, ha előtte bizonyítod, hogy valóban te használod a telefont, aki a bankkártyát is telepítette a mobiltelefonba. A hitelesítés történhet biometrikus azonosítással – például ujjlenyomat-azonosítással vagy arcfelismeréssel –, illetve jelszó, PIN-kód vagy minta alapú hitelesítéssel attól függően, ahogy a telefonodat beállítottad.

  Egyetlen NFC szabvány, kétféle használat: plasztik kártyás és mobiltelefonos fizetés

  Mindkét NFC-s fizetési módszer valójában teljesen azonos itthon és külföldön fizetve egyaránt. Szinte alig érzékelhető különbségek vannak csak.

  A fizikai bankkártyán a tokenek a POS terminálon keresztül töltődnek le, míg a mobiltelefonnál a mobilinterneten vagy WiFi-n keresztül. Ennek azonban nincs igazából jelentősége a mindennapi használat során.

  Egy másik különbség, hogy a kétféle eszköz két különböző bankkártyát takar, melyhez akár eltérő lejárati idők és külön-külön letilthatóság vagy limitek is tartozhatnak. A kettő közül a mobilos kártya nem alkalmas ATM készpénzfelvételre, így hiába érinted oda az ATM-en, míg a plasztik bankkártya természetesen alkalmas rá.

  A mobiltelefonos NFC-s fizetés pontosan ugyanarra a szabványra épül, mint a fizikai bankkártyás, de a használat módjában van különbség.

  Eltérő limitek

  NFC-s bankkártyával 15 000 forintig nem szükséges azonosítás, kivéve, ha csak NFC-s, 15 000 forint alatti vásárlásokkal el nem érted a 150 eurónak megfelelő összeget. Ekkor mindenképpen meg kell adnod a PIN kódodat, akkor is, ha a vásárlásod 15 000 forint alatti.

  A bankkártyával ellentétben azonban az NFC-s mobiltelefonnal történő fizetéskor alapesetben mindig kötelező a hitelesítés PIN kóddal, mintával, jelszóval vagy biometrikus azonosítással, 15 000 forint alatt is. Ezt a funkciót azonban felhasználóként ki tudod kapcsolni a telefonodon a gyorsabb fizetés érdekében, ha ezt a fizetésre használt alkalmazás megengedi. Ekkor a bankkártyával azonos fizetési élményt lehet elérni mobiltelefonnal is.

  Összefoglaló az NFC-ről

  Az NFC egy adatátviteli szabvány, melynek kifejlesztése összeforrt a fizetésekkel és egyben forradalmasította azt. A fizetési iparág szakembereit kezdettől fogva frusztrálta az, hogy a leggyorsabb fizetés csak készpénzzel lehetséges, az NFC-s fizetés ideje pedig a pontosan előkészített készpénzes fizetésével egyezik meg, amiből visszaadni sem kell.

  Ezzel az érintéses bankkártyás fizetés tranzakciós időben utolérte a leggyorsabb készpénzes fizetést.

  Az NFC egy világszerte egységes szabvány, ami azt jelenti, hogy ha az NFC rádiós jel logóját látod, akkor bármilyen bankkártyával vagy NFC-s mobiltelefonnal biztosan fizethetsz, itthon és külföldön egyaránt.

  Az NFC azonban nem működik bármekkora távolságból. A szabvány legfeljebb 4 centiméter távolságot enged, így ügyelned kell arra, hogy az olvasó és a kártyád vagy telefonod között ennél kisebb távolság legyen. Ennek segítésére az eszközökön ott tüntetik fel a rádiós jelet, ahová érinteni kell a fizetőeszközödet. Ez lehet akár a POS terminál oldalán is.

  Azok a félelmek, melyek az NFC szabvány szerinti illegális terhelésekről szólnak, eddig alaptalannak bizonyultak. Ilyen tranzakciókat nem sikerült még tömegesen elvégezni és ha mégis sikerülne, a bankok egyből visszaadnák a pénzt.

  Ettől függetlenül, ha úgy nagyobb biztonságban érzed a pénzed, a plasztik kártyádat védheted ún. RFID rádiójel ellen védő tokkal, az androidos telefonokon pedig kikapcsolhatod az NFC-t. IPhone esetén sem kell félned az illegális terheléstől, hiszen a fizetés csak felébresztett képernyővel és a jóváhagyásoddal lehetséges.

  Összességében az NFC mára egy jól működő, biztonságos és kényelmes szabvánnyá vált, így nyugodtan használhatod a mindennapokban. A szelfis bankszámlanyitás is sokkal egyszerűbb így.

  Az NFC előnyei és hátrányai

  • egységesen fizethetsz érintés nélkül bankkártyával és mobiltelefonnal
  • minden kártyatársaságnál azonos az NFC-s szabvány a fizetésekben
  • az NFC-s fizetés az egész világon egységes szabvány szerint működik
  • a Google és az Apple külön szolgáltatást épített rá
  • készpénzfelvételnél is használhatod az NFC-t
  • a leggyorsabb elektronikus fizetési módnak számít
  • biztonságos, token alapú fizetési rendszer, amelyben nem utaznak kártyaszámok a fizetési művelet során
  • két eltérő bankkártya áll a mobilos és a fizikai kártyás NFC mögött, ezért ATM készpénzfelvételre akkor sem használhatod az NFC-s mobilod, ha a kártyád igen
  • ha folyamatosan csak offline fizetsz az NFC-vel (tehát közben nincs internetkapcsolatod), akkor a mobilos érintéses fizetés során elfogyhatnak a tokenek, melyekből általában 10 darabot tárol a telefonod
  • nagyobb összegek mobiltelefonos fizetését elutasíthatja a bank – ilyenkor használd a fizikai bankkártyádat!
  • nagyon szélsőséges esetben az NFC-s szabvánnyal a tudtod nélkül is megterhelhetik a számládat – védekezz ellene!
  • ha mobiltelefont használsz NFC fizetésre, a telefonod lemerülésével nem tudod fizetésre használni

  Maradtak kérdéseid?

  • Honnan tudhatom, hogy a telefonom alkalmas-e NFC-s fizetésre?

   Androidnál elég, ha rákeresel a neten a telefonod pontos típusára és az adatátviteli szabványok közt megtalálod. De a beállítások között is láthatod, ha képes rá, mert be lehet kapcsolni ezt a funkciót. IPhone esetén a 6-os modelltől felfelé minden iOS alapú eszköz képes az NFC-re.

  • Kell-e félnem attól, hogy NFC-n keresztül illetéktelenül megterhelik a kártyámat, mobilomat?

   Egyáltalán nem. Ha azonban szeretnéd, ennek ellenére is tudsz védekezni ellene RFID tokkal, illetve – Androidnál – az NFC kikapcsolásával.

  • Kell-e félnem attól, hogy az NFC-s kommunikációt lehallgatják?

   Ez elvi esetben előfordulhat. A kommunikáló eszközök között nem lehet 4 centiméternél nagyobb távolság, viszont ez a rádiós kommunikáció legfeljebb pár méterről lehallgatható.

   Ezzel a lehallgatással azonban nem tudnak kárt okozni neked, mivel a fizetés során egyszer használatos, kártyaadatokat helyettesítő ún. tokenek utaznak a kommunikációban, melyek a továbbiakban már nem érvényesek, így nem használhatók.

  Homa Péter
  Homa Péter bankszámlaszakértő
  Linkedin
  Homa Péter bankszámlaszakértő

  Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.