Mi az a pénzügyi terápia?

Vajon honnan erednek a pénzügyi problémák? Tényleg csak rossz szokások állnak a helytelen pénzkezelés mögött? Sokszor mélyebb pszichológiai tényezők húzódnak meg az anyagi gondok mögött, amelyekkel érdemes foglalkozni! 

Mit mond szakértőnk?Bezár

Vajon honnan erednek a pénzügyi problémák? Tényleg csak rossz szokások állnak a helytelen pénzkezelés mögött? Sokszor mélyebb pszichológiai tényezők húzódnak meg az anyagi gondok mögött, amelyekkel érdemes foglalkozni! 

Ahogy az élet többi területén is, a pénzügyeid kapcsán is találkozhatsz olyan problémákkal, amit nem tudsz egyedül megoldani.

A pénzügyi terápia segítségével jobban ráláthatsz azokra az automatikus viselkedéseidre, alapvető elképzeléseidre, amik tudattalanul is irányítják a pénzügyi életedet. Ezek a működésmódok kora gyermekkori tapasztalatokban gyökereznek, de tudatos és kitartó munkával felülírhatók. Ugyanakkor ne felejtsd el, hogy minden élethelyzet egyedi, és ezért speciális megoldási módokat igényel.

 • Írta: Bodor Anna
 • frissítve: 2023. szeptember 12.
 • promóció

A pénzügyi döntéseid során hajlamos vagy ugyanazokat a hibákat elkövetni? Szeretnél jobban hozzáállni a pénzügyi kérdésekhez? Kíváncsi vagy, hogy hogyan működik egy pénzügyi terápia és milyen pszichés tényezők húzódhatnak meg a rossz pénzkezelés mögött? Útmutatónkból megtudatod, hogy mit csinál egy pénzügyi terapeuta, ráadásul az adósság pszichológiájáról is tájékozódhatsz.

A pénz egy fontos stressz- és konfliktusforrás, illetve a párkapcsolati problémák jelentős része származik az anyagi gondokból. Sajnos tudományos vizsgálatok tekintetében ez a terület még gyermekcipőben jár és kevés tapasztalatilag igazolható eredményre támaszkodhatunk a kérdéskörben.

Szerencsére a pénzzel kapcsolatos vélekedéseid, hozzáállásod és szokásaid nem működnek drasztikusan különbözően mint, az élet egyéb területein. A pénzről (a kapcsolatokhoz, teljesítményhez vagy kommunikációhoz hasonlóan) gyermekkorod óta alakítasz ki különböző sémákat.

A séma Sir Frederic Charles Bartlett majd Jeffrey Young pszichológusok nevéhez kapcsolódó fogalom. Ez alatt egy berögzült működésmódot értünk, amely alapvetően határozza meg a világlátást és akár az emlékezést is.

Az agy takarékoskodik

Az agy igyekszik minél takarékosabban funkcionálni, hiszen csak így képes jól működni azokban a helyetekben, ahol tényleg szükség van a teljesítményére. Az egyszerűsítést szolgálja, hogy az élet során megismert dolgokra prototípusokat hozz létre.

A prototípusok az adott dolgokkal kapcsolatos alapélményt foglalják magukba. Ilyen alapélményed lehet mondjuk egy asztalról is. Tudod, hogy hogyan néz ki ez a bútordarab és ismered azt is, hogy mire használható. Azonban prototípusok komplexebb jelenségekkel, fogalmakkal kapcsolatosan is kialakulnak.

Alapélményeid a pénzzel kapcsolatban is létrejönnek. Ha valaki gyermekkorától kezdve egy olyan környezetben él, ahol a pénz köré nem csoportosulnak állandó konfliktusok, az anyagi helyzet rendezett és kiszámítható, akkor valószínűleg egy pozitív képe alakul ki a pénzről, amely a biztonság megteremtésének egyik eszköze.

Azonban a nélkülözés, a szülők rendszeres pénzügyi konfliktusai, esetleg a pénz túlzott hangsúlyozása ahhoz vezethet, hogy a kialakuló működésmód már nem képes rugalmasan alkalmazkodni és nem az egyén érdekeit szolgálja.

Oké, de vajon miként változtathatók meg a rossz pénzügyi szokások? Felülírhatók a káros hiedelmek és működésmódok? Szerencsére ma már arra is van lehetőséged, hogy pénzügyi terápia keretein belül foglalkozz ezekkel a problémákkal!

Hogyan segíthet a pénzügyi terápia?

A pénzügyi terápia egy olyan módszer, amelynek segítségével felismerheted és megértheted azokat a pszichológiai, érzelmi és viselkedési mintázatokat, amelyek a pénzügyeid terén jellemeznek.

Mivel a téma nagyon specifikus, a beszélgetések pedig általában különösen célorientáltak, a pénzügyi terápia jellemzően egy rövidebb folyamat a hagyományos pszichoterápiához viszonyítva.

Mint minden terápia során, itt is elsőként a helyzet részletes feltérképezésére és a problémás területek azonosítására kerül sor. Ha a pénzügyi terapeutával jól látjátok a helyzetet, fel tudok állítani egy olyan fókuszt (avagy célt), amin közösen fogtok dolgozni.

A pénzügyi terápiára különösen jellemző, hogy a kliensek különböző házi feladatokat kapnak, hiszen a fennálló rossz szokások megváltoztatása csak rendszeres és kitartó gyakorlással lehetséges. Habár fontos lépés a fennálló, nem kívánatos helyzet azonosítása, a magatartást kiváltó ingerek feltérképezése, de a tényállás pontos ismerete nem lesz elegendő a változtatáshoz.

Szomorú ember akinek üres a pénztárcája

Így változnak a szokások

A szokások megváltoztatása nem megy egyik napról a másikra. Az elhatározás és a kezdeti lelkesedés nem lesz elég ahhoz, hogy tartós átalakulást érj el. Érdemes okosan belevágni a feladatba és megtervezni a fejlődés útját. Oké, de mégis milyen lépések fontosak?

1. Tárd fel a mögöttes tényezőket

Ebben a lépésben rengeteget segíthet a pénzügyi terápia. Azonosítsd, hogy milyen motivációk hajtanak, amikor cselekszel. Mit jelent számodra a pénz? Milyen érzések társulnak a pénzköltéshez vagy éppen a pénzkereséshez?

2. Számolj a nehézségekkel

Egy apróbb szokás megváltoztatása közben is számos olyan akadállyal kellhet szembenézned, amik visszavetik a fejlődésed ütemét. Gondold végig előre, hogy vajon milyen kifogásokkal vagy akadályokkal találkozhatsz. Minden esetre találj ki valamilyen alternatív megoldási módot. Ha például elhatározod, hogy felhagysz az impulzusvásárlással és ezentúl mindig bevásárlólistával felszerelkezve érkezel az üzletbe, akkor több gátló tényezőre is fel kell készülnöd.

Előfordulhat, hogy váratlanul elfogy egy hozzávalód, esetleg nem várt módon megéhezel a városban járva. Ezeket a helyzeteket könnyen kivédheted azzal, ha előre megtervezed a heti menüt vagy mindig tartasz valamilyen nassolnivalót a táskádban.

3. Tűzz ki konkrét célokat és határidőket

Ha pontosan tudod, hogy mit szeretnél, akkor sokkal könnyebb lesz elkötelezettnek maradni. Ha bizonytalan vagy abban, hogy egy-egy nagyobb pénzügyi döntésben mi lenne a helyes lépés, vagy kíváncsi vagy a lehetséges alternatívákra, akkor érdemes felkeresned egy független pénzügyi tanácsadót.

Az adósság pszichológiája

Pénzügyi terápiás segítségkérésre sokszor már csak akkor kerül sor, ha nagy a baj. A pénzügyi problémák egyik legelterjedtebb formája az adósságok halmozása.

Természetesen nem arról van szó, hogy a hitelfelvétel helytelen döntés. Problémás helyzetről akkor beszélhetünk, ha valaki hitelt hitelre halmoz, és nem tud kitörni az adósságspirálból.

A hitelfelvételi hajlandóságnak a hátterében sokféle tényező meghúzódhat. Jelentős hatása van annak, hogy az egyén környezetében mennyire elterjedtek a kölcsönök, és az sem mindegy, hogy a személy életében lévő személyek miként reagálnának az adósságra.

Az adóssághalmozás összefüggést mutat a külső kontrollal. Ez azt jelenti, hogy azok a személyek, akik inkább külső körülmények által irányítottnak érzik az életüket, hajlamosabbak lesznek hitelfelvételhez folyamodni, illetve az anyagi problémáikért tőlük független tényezőket hibáztatni.

Az adóssághalmozódás elfajulásához sok esetben hozzájárul a stigma és a társas támogatás hiánya. Az érintett személyek nem mernek vagy szégyellnek segítséget kérni.

Az adósok sokszor azzal sincsenek tisztában, hogy pontosan milyen mértékű tartozásuk van, és nagyon nehéz számukra, hogy szembesüljenek a helyzettel. Egy ilyen szituációban különösen fontos lehet a pénzügyi terápia, hiszen a további adóssághalmozás nagyon súlyos következményeket vonhat maga után.

Maradtak kérdéseid?

 • Mennyibe kerül a pénzügyi terápia?

  A pszichológiai tanácsadások ára rendkívül változó lehet, de átlagosan 7 és 15 000 forint közötti összegre kell számítanod ülésenként. Ha párterápiáról van szó akkor 14 és 20 000 forint közé esik a kiadás, viszont ezeket az üléseket általában két pszichológus vezeti, akinek pár- és családterápiás végzettsége is van.

 • Hány alkalomból áll egy pénzügyi terápia?

  A tanácsadás hossza a kliens igényeihez és a fókuszhoz igazodik. Előre nem lehet megoldani, hogy hány ülésre lesz szükség a megoldáshoz, de ez összességében a probléma súlyosságától és mélységétől függ. Ne felejtsd el, hogy a befejezésről a tanácsadó pszichológussal közösen állapodtok meg.

 • Milyen végzettség kell ahhoz, hogy valaki pénzügyi terápiával foglalkozhasson?

  Kulcsfontosságú kérdés, hogy a hozzáértő és a megfelelő képzettséggel rendelkező szakembert válaszd.

  Pszichológiai tanácsadás tartására az a személy jogosult, aki rendelkezik pszichológusi diplomával. Ez egy minimum 5 éves egyetemi képzést jelent, illetve későbbi módszerspecifikus és szakképzéseket. Az életviteli tanácsadó és hasonló megnevezések a legtöbb esetben egy rövid képzést és nagyon kevés tapasztalatot takarnak.

Bodor Anna
Bodor Anna Pénzügyi szakértő
Bodor Anna Pénzügyi szakértő

Egyetemi hallgató vagyok, aki ha nem ír, akkor olvas. Cikkeket, novellákat, verseket. Fontosnak tartom a pénzügyi tudatosságot és úgy gondolom, hogy a gazdasági kérdések nem is olyan ijesztőek, ha hétköznapi nyelven, akár egy kis humorral fűszerezve beszélünk róluk. Szeretem az őszt, a forró tejeskávét és a hosszú sétákat.