Rekordévet zárt az UniCredit

Rekordévet zárt az UniCredit Rekordévet zárt az UniCredit
Rekordévet zárt az UniCredit Rekordévet zárt az UniCredit

Folytatta három éve tartó sikerszériáját az UniCredit: 2023 utolsó negyedéve a 12. olyan egymást követő három hónapos periódus volt, amelyben minőségi növekedést ért el a bankcsoport.

A múlt év utolsó három hónapjában 5,7 milliárd eurós nettó bevétel mellett 1,9 milliárd euró nettó nyereséget realizált, megkoronázva ezzel 2023-as teljesítményét: az év egészére vetítve a nettó profit elérte a 8,6 milliárd eurót, ami több mint 50%-kal magasabb a 2022-esnél. A várakozásokat felülmúló eredményekben az évről évre elért költségcsökkentéssel és a beruházások visszafogása nélkül elért 39,7%-os költség-bevétel arány is közrejátszott.

Tavaly a bankcsoport tőkearányos jövedelmezősége (RoTE) 16,6%-os volt, az elsődleges alapvető tőke (CET1) értéke pedig az év egészében 100 bázisponttal emelkedett, elérve a 15,89%-ot. Így az UniCredit annak ellenére tudta 12 milliárd euróval organikusan gyarapítani az alaptőkéjét, hogy az igazgatóság a 2023-as pénzügyi év nettó profitjának 100%-át javasolja osztalékként kifizetni a részvényeseknek. Ez mintegy 3,35 milliárd euróval magasabb az előző évinél. A 2024-től bevezetni tervezett csoportszintű kifizetési politika a nettó nyereség legalább 90%-ának kifizetését irányozza elő. A 2024-re vonatkozó nettóprofit-előrejelzés nagyjából összhangban van az előző évivel.

Az UniCredit komoly előrelépést tett 2023-ban ESG-célkitűzései megvalósításában, beleértve az ágazati klímasemlegességi céljai elérését, ügyfelei folyamatos támogatását a zöldátmenetben, valamint a főleg a fiatal korosztályokat és az oktatás területét célzó támogatásait. A csoport továbbra is elkötelezett a hagyományos banki tevékenységen messze túlmutató társadalmi szerepvállalás iránt.

Az eredményekről szóló részletes sajtóinformáció itt olvasható, a 2023-as pénzügyi eredményekről szóló további anyagai pedig itt érhetők el.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.