Debrecen és Kecskemét teljes lakosságának megfelelő ügyfél tűnt el a bankokból a válság alatt

Sajtóközlemény

Debrecen és Kecskemét teljes lakosságának megfelelő ügyfél tűnt el a bankokból a válság alatt Debrecen és Kecskemét teljes lakosságának megfelelő ügyfél tűnt el a bankokból a válság alatt
Debrecen és Kecskemét teljes lakosságának megfelelő ügyfél tűnt el a bankokból a válság alatt Debrecen és Kecskemét teljes lakosságának megfelelő ügyfél tűnt el a bankokból a válság alatt

Két év alatt 318 ezerrel csökkent a bankokban élő betéti- és hitelszerződések száma – lakossági oldalon kecskemétnyi, a hiteleknél Debrecen lakosságánál is komolyabb mértékű számlaállomány-csökkenést láthatunk – hozott ijesztő példát az ügyfélfogyás méretére Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

A válság hátunk mögött hagyott két évében közel 113 000 ügyfél szüntette meg betétszámláját a pénzintézetekben. Mindez olyan mértékű mozgás, mintha az ország 8. legnagyobb településének, Kecskemétnek lakói egyöntetűen felhagynának a bankolással - mutatott plasztikus példát az ügyfélfogyásra Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

A létszámfogyásból a lakossági oldal vette ki döntően a részét, több mint 102 ezerrel kevesebb, 9,359 millió betétszámlával bírtak a magánszemélyek tavaly év végén, mint amennyi betétszámla a nevükön volt 2021 végén. A vállalati betétszámlák száma az elmúlt két évben 10 200 darabbal 925 ezerre csökkent 2023 végére a 2021 év végi szintekhez képest.

A betétek már tavaly visszafordultak

Öröm az ürömben a BiztosDöntés.hu szakértője szerint, hogy a csökkenés inkább 2022-re volt jellemző, amikor a felfutó infláció miatt lényegében nem volt értelme betétszámlát tartani.

A pénzromlás mérséklődése, illetve a banki kamatok szerény mértékű emelkedése 2023-ban már növekedési számokat produkált. Érdekes látni, hogy miközben a lakossági betétesek száma tavaly mindössze 14 ezerrel bővült, addig tavaly év végén közel 8 500 új vállalati betétszámlával többet tartottak nyilván, mint 2022 végén. A növekedési többlet itt az egy százalékot közelíti. Gergely Péter szerint ez egyértelműen arra vezethető vissza, hogy a vállalkozások tavaly az év során sokkal attraktívabb betéti kamatokat kaptak a bankokban őrzött megtakarításaikra, mint a lakossági ügyfelek.

Ügyfél ATM-ből pénzt vesz fel

A hiteloldalon nagy a baj

A válság talán a betéteknél is nagyobb rést ütött a hiteloldalon. Két év alatt közel 6 százalékkal, több mint 200 ezerrel csökkent a hitelezett ügyfelek száma. 2023 december végén 3,4 millió hitelszámla élt a bankokban, amiből 3,157 millió lakossági hitelszerződés volt. A csökkenés mértéke meghaladta a 2. legnagyobb hazai város, Debrecen lélekszámát – figyelmeztetett Gergely Péter.

A bankoknak kölcsönnel tartozók számának csökkenése szinte kizárólag a lakossági ügyfelekre korlátozódott: 2021 végéhez képest mindössze 192 vállalati hitel szerződéssel kevesebbet tartott nyilván az Magyar Nemzeti Bank – a számuk alig haladta meg a 243 ezret.

A BiztosDöntés.hu szakértője emlékeztet: tavaly drasztikusan csökkent a lakossági hitelezés. Lakáshitelből 43 százalékkal kevesebb szerződést kötöttek 2023-ban mint 2022-ben, szabad felhasználású jelzáloghitelből közel 15 százalékos, Babaváróból több, mint 40 százalékos volt a kontraktusok számának csökkenése, amelyeket nem tudott ellensúlyozni az, hogy közel 12 százalékkal több személyi kölcsön szerződést kötöttek az ügyfelek tavaly, mint 2021-ben.

A fentiek miatt Gergely Péter szerint nem lehet azon csodálkozni, hogy a hitelezett lakossági ügyfelek száma az időközbeni visszafizetéseknek köszönhetően a 2022-es 144 000 után tavaly további közel 66 ezerrel csökkent.

2024 a remény éve

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint 2024 indulása a szerződések számát tekintve is bizakodásra adhat okot. Idén januárban 16 havi csúcsra emelkedett a lakáshitel szerződések száma.

5975 esetben szerződtek jelzáloghitelre a hitelintézetek magánügyfelekkel, ami közel 46 százalékos növekedés 2022 januárjához képest. Eközben a személyi hitel szerződések száma továbbra is stabilan 20 000 fölött van – januárban a 21 300-at közelítette -, tavaly május óta egyedül a banküzemi szempontból rövidnek tekinthető december volt kivétel ezalól. Márpedig ilyen stabil komoly érdeklődést utoljára a 2019-es csúcsévben tudott felmutatni a piac: akkor a személyi kölcsön szerződések száma év végén meghaladta a 311 ezret. A 2023-as évet 245 000 személyi kölcsön szerződéssel zárta a piac, ezt a szintet a mostani adatok alapján könnyen megugorja majd a piac – vélekedett Gergely Péter.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.