TAJ kártya 2024 - ezt érdemes tudnod róla

A TAJ kártyád mindig ott lapul az irattartódban, de vajon ismered a működését is? Tudd meg most a legfontosabb információkat! 

Mit mond szakértőnk?Bezár

A TAJ kártyád mindig ott lapul az irattartódban, de vajon ismered a működését is? Tudd meg most a legfontosabb információkat! 

A TAJ kártya egyszerű, de mégis biztonságos azonosítást tesz lehetővé az egészségügyben, illetve a nyugdíj-, szociális- és egészségbiztosítási rendszerben. Még a térítésköteles magánorvosi rendelők is ezt a módszert használják.

A TAJ kártyád alapvetően akkor érvényes, ha van bejelentett munkaviszonyod. Azonban ez alól kivételt képeznek például a kiskorúak, a nappali tagozaton tanulók, a nyugdíjasok vagy a GYES-en lévők.

Érvénytelen TAJ-kártya esetén csak az egészségügyi járulékban keletkezett tartozásod rendezése után kapod meg a szükséges orvosi ellátást. Sürgősségi esetben utólag meg kell térítened a költségeket. Ha szeretnéd elkerülni ezeket a súlyos, anyagi következményeket, akkor érdemes tisztában lenne a TAJ kártyára vonatkozó szabályozásokkal. 

 • Írta: Bodor Anna
 • frissítve: 2024. január 1.
 • promóció

A legtöbb ember irattartójában ott lapul a TAJ kártyája. De vajon tényleg mindent tudunk erről a kék-fehér kis dokumentumról? Mire való pontosan és honnan tudhatjuk, hogy érvényes? Külföldiek vagy külföldön dolgozó magyarok is igényelhetnek ilyen iratot? Ha szeretnél minden fontos információt megtudni a TAJ kártyával kapcsolatban, akkor olvasd el útmutatónkat!

Létezik egy csendes kis zsákutca Fremantle-ben, Nyugat-Ausztráliában. Teljesen normális utcáról van szó, te is találhatsz ilyen helyet a városodban, de még az is lehet, hogy pont egy ilyen utcában élsz.

De vajon mi teszi olyan különlegessé ezt a helyet?

A kulcs a lakóközösségben rejlik. Minden egy lakógyűléssel kezdődött, ahol az utcában élők megfogalmazhatták, hogy mi mindent valósítanának meg az utcájukban. Egy kisfiú gördeszkapályáról ábrándozott, mások veteményeskertre vágytak vagy szerettek volna egy házi mozit.

Az utcácska lakói összefogtak. Mindenki felírta egy papírra, hogy mire van szüksége, és hogy ő maga mit tudna nyújtani a közösség számára. Innen már nem volt megállás! Megépült a gördeszkapálya, az utca egyetlen talicskát használt és lett közös pizzasütő kemence is.

De mi köze ennek a TAJ kártyához, az állami egészségügyhöz és a társadalombiztosításhoz?

A társadalombiztosítás ugyanezen az elven működik, csak jóval nagyobb rendszer! Gondolj csak bele! Egy olcsóbb pizzasütő kemence 250 000 forintnál kezdődik, míg, ha ennek a költségein egy egész utca osztozik (mondjuk egy kis zsákutca esetében 48 ember), akkor már csak 5 208 forintról beszélünk fejenként.

Sokkal jobban jársz, ha a közösséggel összefogva vásárolsz kemencét vagy házimozi rendszer, hiszen ezek nem olyan dolgok, amelyekre folyamatosan szükséged van. Igaz ez a kórházi berendezésekre, épületekre és szolgáltatásokra is!

A műtéti beavatkozások, kezelések, konzultációk és szűrések nagyon drágák lennének, ha mindenki saját magának fizetné ki ezeket a szolgáltatásokat. Okosabb, ha a társadalom védőhálójára támaszkodunk!

Na de hogyan is működik pontosan a társadalombiztosítás és miért fontos, hogy mindenki befizesse az egészségbiztosítási járulékát?

Taj kártyával ilyen műtétre is jogosult vagy a kórházban

Az állami egészségügy kiadásait az államháztartás bevételeiből fizeti ki az állam. Ez a rendszer pontosan úgy működik, mint egy lakásbiztosító rendszere. Az ügyfelek (vagy a társadalombiztosítás esetében Magyarország lakosai) mind beleadnak a közösbe egy kevés pénzt.

A sok kicsi sokra megy alapon így egy nagy összeg gyűlik össze. Ebből a pénzből pedig ki lehet fizetni a keletkező károkat, amelyek a rengeteg befizető embernek csak a töredékét érintik.

De vajon miért éri ez meg azoknak a befizetőknek, akik végül semmit nem kapnak vissza a pénzükből?

A lényeg, hogy soha nem lehetsz biztos abban, hogy veled nem történik meg a baj! Bármikor előfordulhat, hogy kórházi kezelésre szorulsz, vagy csak szeretnél elmenni egy szűrővizsgálatra. Ezek a szolgáltatások nagyon drágák, de a nagy közösből te is segítséget kaphatsz!

Mi az a TAJ kártya?

A Társadalombiztosítási Azonosító Jel (vagyis röviden a TAJ) egy olyan egyedi kód, amelyet azonosításra használnak például az egészségügyben vagy a nyugdíjbiztosítási, a szociális, és az egészségbiztosítási rendszerben.

Ez a számsor védi a személyes adataidat, de mégis egyszerűen azonosíthatóvá tesz, ráadásul arról is információt szolgáltat, hogy jogosult vagy-e az ingyenes állami egészségügy igénybevételére.

A TAJ kártyán szerepel a:

 1. neved
 2. születési dátumod
 3. TAJ számod
 4. kártya kiállításának a dátuma.

Mire jó a TAJ kártya?

Az állami egészségügyben rögtön elkérik a TAJ kártyádat, azonban nem csak itt nélkülözhetetlen ez a dokumentum. Ha érvényes a TAJ számod és rendezett a jogviszonyod, akkor a legtöbb állami egészségügyben végzett szolgáltatást ingyenesen veheted igénybe.

Természetesen létezik néhány térítésköteles beavatkozás vagy vizsgálat.

A magánegészségügyben ugyan fizetni kell az összes orvosi szolgáltatásért, de azonosításra itt is ezt az iratot használják az intézmények.

Általában már a bejelentkezéskor oda kell adnod a TAJ kártyád a személyi igazolványoddal és a lakcímkártyáddal együtt. Fontos, hogy ilyenkor mindig legyen nálad az eredeti TAJ kártya is. Habár az új típusú személyi igazolványok elméletben már TAJ kártyaként is funkcionálnak, ez a gyakorlatban nem mindig valósul meg.

Olyan szociális juttatásokat, mint például a táppénz vagy a nyugdíj szintén a TAJ kártyád segítségével tudsz igénybe venni.

Taj kártya igénylése kormányhivatalban

TAJ kártya igénylése

TAJ kártyát minden magyar állampolgár kap alanyi jogon, ha van magyarországi lakóhelye. A kártyát a megszületést követően a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) állítja ki és postázza az újszülött címére.

Előfordulhat, hogy a TAJ kártyád elveszik, megrongálódik vagy esetleg megváltoztatod a neved. Ilyenkor az új kártya igénylése a te feladatod. Az irat kiállítására vonatkozó igényedet beadhatod bármelyik kormányablakban vagy a lakó-, illetve tartózkodási helyednek megfelelő kormányhivatalban. Fontos, hogy az igényléshez szükség lesz a lakcímkártyádra és a személyi igazolványodra.

Az elveszett vagy megrongálódott kártya pótlásáért 3 000 forintot kell fizetni. Ha az első TAJ kártyádat igényled, ellopták a régi kártyádat vagy adatváltozás miatt van szükséged új iratra, akkor az igénylés ingyenes.

Honnan tudhatom, hogy érvényes-e a TAJ kártyám?

Habár a megszületést követően minden magyar állampolgár kap TAJ kártyát, ez a dokumentum csak bizonyos feltételek teljesülése esetén marad érvényes a továbbiakban.

A jogosultság a 18. életév betöltéséig, illetve a tanulmányok befejezéséig alanyi jogon jár. Ha azonban valaki a nagykorúsága betöltése, a köz- vagy a felsőoktatásban végzett tanulmányai befejezése után nem fizet egészségügyi járulékot, akkor 45 nap után érvénytelenné válik a TAJ száma.

Fontos, hogy a biztosított és a jogosult fogalmát ne keverd össze. A biztosított igénybe vehet olyan pénzbeli ellátásokat is mint például a táppénz. A jogosult csak az ingyenes állami egészségügyben kaphat ellátást, de a pénzbeli juttatást nem kaphat.

A TAJ kártya érvényességét a NEAK online felületén vagy a legtöbb orvosi szoftver segítségével (például vényíró program) lehet ellenőrizni.

A TAJ szám státuszát különböző színek jelzik:

 • zöld
 • sárga
 • kék
 • piros
 • barna.

A zöld szín felvillanása azt mutatja, hogy a TAJ számod érvényes és a jogviszonyod rendezett.

A sárga szín korlátozott érvényességet jelent. Ilyenkor az egészségbiztosítóval kötött megállapodás alapján nem vagy jogosult fogászati ellátásra (a sürgősségi esetek kivételével), illetve nem mehetsz külföldi gyógykezelésre vagy kerülhetsz fel transzplantációs várólistára. Ilyen státuszba általában a külföldi állampolgárságú, magyarországi lakcímmel nem rendelkező gyerekek és a külföldi munkavállalók kerülnek.

A kék szín azt jelenti, hogy külföldön biztosítva vagy, de a Magyarországon érvényes TAJ számod átmenetileg érvénytelen. Ez akkor jellemző, ha valaki hosszabb időn keresztül tartózkodik külföldön. Ilyen esetben az Európai Egészségbiztosítási Kártyádat tudod használni.

A piros szín jelentése, hogy a TAJ számod érvényes, de a jogviszonyod rendezetlen. Ilyenkor részesülhetsz ellátásban, de figyelmeztetnek, hogy a jogviszonyt rendezd minél hamarabb. Általában akkor jelenik meg piros jelzés, ha nincs munkaviszonyod és te sem fizeted magadnak az egészségbiztosítási járulékot.

Barna jelzést akkor kapsz, ha a TAJ számod érvénytelen. Ez általában akkor következik be, ha

 • több mint 6 hónapja nem fizetsz egészségügyi szolgáltatási járulékot
 • magyar állampolgár vagy, aki külföldön dolgozik és nincs magyarországi lakcímed
 • Magyarországon élő, külföldi állampolgár vagy, akinek nincs biztosítási jogviszonya.

Mi történik ha érvénytelen a TAJ kártya?

Ha halasztható orvosi eljárásról van szó, akkor a vizsgálatra csak azután kerülhet sor, hogy rendezted az egészségügyi szolgáltatási járulékban keletkezett tartozásodat. A halasztható orvosi eljárások közé tartoznak például:

 • az olyan szűrések, mint a tüdőszűrés vagy a nemigyógyászati szűrés
 • a fogorvosi beavatkozások többsége
 • a dietetikai tanácsadás
 • a szépészeti beavatkozások
 • a hasfali és lágyéksérvet, illetve az epehólyagot érintő beavatkozások
 • a testsúlycsökkentő műtétek
 • a jóindulatú daganatot eltávolító műtétek és a rákmegelőző műtétek.

Természetesen előfordulhatnak olyan sürgősségi esetek is, amikor nincs idő kivárni a tartozás rendezését. Ezeket a sürgősségi beavatkozásokat elvégzik az érvénytelen TAJ szám ellenére is, de a felmerülő költségeket meg kell térítenie a betegnek. Ez az összeg 750 000 forintban van maximalizálva.

Férfi nézi a kórházi számlát amit érvénytelen taj kártya miatt kapott

Kik jogosultak egészségügyi ellátásra akkor is, ha nem fizetnek egészségügyi szolgáltatási járulékot?

Alapesetben az ingyenes egészségügyi ellátás akkor jár, ha van bejelentett munkaviszonyod (vagy vállalkozói státuszod) és fizetsz egészségügyi járulékot. Természetesen ezeknek a kritériumoknak nem minden magyar állampolgár felel meg és vannak kivételek a szabály alól.

Biztosított jogviszony nélkül is ingyenesen veheted igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat, ha:

 • GYED-ben, GYES-ben, CSED-ben, GYOD-ban vagy GYET-ben részesülsz
 • baleseti táppénzt vagy járadékot kapsz
 • aktív korúak ellátására vagy jogosult
 • megváltozott munkaképességű vagy legalább 50 százalékban
 • egészségkárosodást szenvedtél legalább 40 százalékban
 • egészségi állapotod legfeljebb 50 százalékos
 • rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülsz
 • már betöltötted az öregségi nyugdíjkorhatárt és a jövedelmed nem éri el a minimálbér 30 százalékát
 • nyugdíjbiztosítási ellátásra jogosult vagy
 • bentlakásos szociális intézményben élsz
 • kiskorú magyar állampolgár vagy magyarországi lak- vagy tartózkodási hellyel
 • van menekült vagy oltalmazott státuszod és rendelkezel magyarországi lak- vagy tartózkodási hellyel
 • utógondozási rendszerben lévő, 18 és 24 év közötti fiatal felnőtt vagy
 • köznevelési intézményben, szakképző iskolában, technikumban vagy felsőoktatásban tanulsz
 • hajléktalan személy vagy
 • szociálisan rászoruló személy vagy.

TAJ kártya igénylése külföldieknek

Az állami egészségügy akkor is igénybe vehető, ha valaki nem magyar állampolgárként tartózkodik hazánkban.

Azok a munkavállalók, akik külföldi állampolgársággal rendelkeznek és a munkaviszonyukat igazolni tudják, igényelhetnek TAJ kártyát. Az első igénylés - a magyar állampolgárokéhoz hasonlóan - nekik is ingyenes.

Az egyszerűsített foglalkoztatás keretein belül hazánkba érkezett idénymunkások helyzete bonyolultabb. Ők csak akkor jogosultak az ingyenes állami ellátásra, ha üzemi baleset éri őket.

Külföldi állampolgárságú újszülöttek esetében, fontos, hogy elsőként az állampolgárságnak megfelelő országban kell anyakönyveztetni a gyermeket. Ezután van lehetőség magyar TAJ kártya igénylésére. Ha a gyermeknek csak magyarországi tartózkodási engedélye van, akkor csak a szolgáltatások szűkebb körére jogosult.

Külföldön vállaltam munkát. Ilyenkor mi a helyzet a TAJ kártyámmal?

Hosszabb-rövidebb külföldi tartózkodás előtt mindenképpen érdemes megismerkedned az Európai Egészségbiztosítási Kártyával, vagy röviden az EU-s TAJ kártyával. Ez az irat az Európai Gazdasági Térség országaiban, illetve Szerbiában és Svájcban érvényes.

A lényege, hogy a megállapodásban résztvevő tagállamok úgy fogadják el ezt a kártyát, mintha az adott országban lenne érvényes egészségbiztosításod.

Természetesen azt is figyelembe kell venni, hogy az állami ellátások köre országonként eltérő.

Azt se felejtsd el, hogy a kártya érvényessége maximum 36 hónap. Ha ennél hosszabb időt töltesz külföldön, akkor az adott ország egészségbiztosítását kell igénybe venned.

Összefoglalva

TAJ kártyája mindenkinek van, de sokan nincsenek tisztában az állami egészségügyi rendszer pontos működésével. Fontos, hogy felnőtt munkavállalók esetében nem alanyi jogon járnak az egészségügyi szolgáltatások.

Az állam levonja a bruttó fizetésedből az egészségügyi szolgáltatási járulékot. Ha éppen nem dolgozol, akkor be kell fizetned az egészségügyi hozzájárulás díját.

Fontos, hogy a biztosított és a jogosult nem ugyanazt jelenti. Előfordulhat, hogy valaki jogosultként csak az ingyenes egészségügyi ellátást veheti igénybe, de az olyan pénzbeli juttatásokat mint a táppénz nem.

A TAJ kártya nemcsak a magyar állampolgároknak érhető el, hanem a külföldi állampolgársággal rendelkező, Magyarországon dolgozó munkavállalók is igényelhetik.

Maradtak kérdéseid?

 • A magánegészségügyben is elkérik a TAJ kártyámat?

  Igen! A magánegészségügyi intézményekben ugyan minden szolgáltatásért fizetni kell, de attól még ilyenkor is jól jön a TAJ kártya. A magánegészségügyi rendelőkben azonban nem követelmény, hogy érvényes legyen a TAJ számod vagy rendezett legyen a jogviszonyod, a számsor csupán az azonosítás célját szolgálja.

 • Külföldön született meg a gyermekem. Hogyan tudok TAJ kártyát igényelni neki?

  A TAJ kártya igénylést megelőzően az anyakönyvezési eljárást kell elindítanod. Ezután igazolnod kell, hogy a gyermeknek nincs külföldön egészségbiztosítása és be kell mutatnod az újszülött lakcímkártyáját is. A gyermeked első TAJ kártyáját ingyenesen állítja ki a NEAK.

 • Az egészségügyi szolgáltatási járulék mekkora összeget jelent?

  Az egészségügyre fordított járulék összesen a bruttó fizetésed 7 százalékát teszi ki, így nem jelent túl nagy összeget. Ha befizeted ezt a pénzt, akkor jogosulttá válsz az ingyenes állami ellátásra, illetve pénzbeli egészségbiztosítást is kaphatsz (például táppénz vagy rokkantsági ellátás formájában).

  Előfordulhat, hogy nincs munkaviszonyod és magad után kell befizetned az egészségügyi hozzájárulást. Ennek az összege 2022-ben 8 400 forint havonta.

Bodor Anna
Bodor Anna Pénzügyi szakértő
Bodor Anna Pénzügyi szakértő

Egyetemi hallgató vagyok, aki ha nem ír, akkor olvas. Cikkeket, novellákat, verseket. Fontosnak tartom a pénzügyi tudatosságot és úgy gondolom, hogy a gazdasági kérdések nem is olyan ijesztőek, ha hétköznapi nyelven, akár egy kis humorral fűszerezve beszélünk róluk. Szeretem az őszt, a forró tejeskávét és a hosszú sétákat.