A lakossági lakáshitel-kereslet visszaesése miatt a CSOK-folyósítás is mélypontra jutott ezekben a hónapokban, ráadásul az elérhető konstrukciók közül a falusi CSOK egyre komolyabb részt hasított magának – emiatt születhetett most a hagyományos CSOK megszüntetéséről szóló döntés a BiztosDöntés.hu szakértői szerint.

Sokakat megdöbbentett a kormány döntése, amely szerint 2024 januárjától a családi otthonteremtési kedvezmény – a CSOK – már csak az 5 000 főnél kisebb településeken lesz igényelhető, azaz a jövő évtől már csak a falusi CSOK néven ismert konstrukció lesz elérhető.

Nem kellett a 3 százalékos hitel sem

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője ezzel kapcsolatban arra hívja fel a figyelmet, hogy az elmúlt hónapokban a lakáshitelezésben tapasztalt drámai visszaesés miatt ez a családtámogatási forma alaposan veszített értékéből. A szakértő emlékeztet arra, hogy a CSOK-ot a családok döntő része hitelfelvétel mellett vette igénybe – legtöbbször a CSOK-hoz kapcsolt, kedvező, az ügyfél számára maximum 3 százalékos kamatozású CSOK-hitellel együtt igényelték ezt a bankoktól.

Ugyanakkor a piaci visszaesésnek köszönhetően 2023 februárjára a CSOK hitelek folyósítása is rendkívül alacsony szintre esett vissza. A mélypontot február jelentette, amikor mindössze 6,5 milliárd forintot helyeztek ki a pénzintézetek. Az év első 4 hónapjában pedig nagyjából 30-31 milliárd forint folyósítása történhetett ebben a konstrukcióban, ami nagyjából 40 százalékkal marad el a 2020 és ’21-es szintektől.

Fa borítású társasház

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy a CSOK iránti kereslet visszaesését nem lehet függetlenül szemlélni a lakáshitelezés visszaesésétől. A támogatott lakáshitelek – amelyeknek nagyjából 90 százalékát tette ki az elmúlt időszakban a CSOK – a teljes lakáshitel-folyósítás nagyjából ötödét adja – hasonlóan ahhoz az arányhoz, amelyet 2021-ben hasítottak ki maguknak a támogatott hitelek a teljes lakáshitel-kihelyezésből.

Az elmúlt év során volt olyan hónap, amikor a támogatott lakáshitelek folyósításának havi összege a teljes lakáshitel-folyósítás 52 százalékát adta, ám az itteni adatokat nem a hagyományos családtámogatási konstrukciók, hanem az MNB Zöld hitel konstrukciója torzította ilyen mértékben.

A falusi CSOK már kedveltebb

Ugyanakkor a szakember jelezte: a CSOK-on belül az elmúlt hónapokban amúgy is lényegesen visszaszorult a klasszikus CSOK konstrukció: az ott elérhető legmagasabb, 10 milliós támogatáshoz új lakás vásárlása szükséges a 3 gyermeket nevelő családoknak is. Az MNB lakáspiaci jelentésének adatai szerint a tavalyi év második felében a falusi CSOK összege 170-180 százalékkal haladta meg az új lakások építésére/vásárlására felvett CSOK összegét.

Ebből a szempontból Gergely Péter szerint a most bejelentett intézkedések azon része, amely 50 százalékkal megemeli a falusi CSOK összegét, lendíthet a lakáshitelpiacon is, elősegítve azt, hogy valóra váljon a jegybank által 2024. II. félévére várt kétszámjegyű hiteldinamika-bővülés.

Sokba fáj a költségvetésnek

A döntés mögött természetesen gazdaságossági számítások is vannak. A BiztosDöntés.hu szakértője arra is felhívta a figyelmet, hogy az állami kiadások drasztikusan növekedtek az elmúlt év során, köszönhetően annak hogy a támogatáson felül folyósított CSOK-hitel finanszírozása egyre drágábbá vált.

Miközben ugyanis a hitelt felvevő családok évi 3 százalékos kamaton férhetnek hozzá a CSOK-hitelekhez, és a folyósított lakáshitelek 90 százaléka fix kamatozású, addig a CSOK-hitel tényleges kamatlába havonta változó mértékű - az 5 éves átlagos állampapírhozam 130 százaléka +3 százalék – emlékeztet Gergely Péter. A támogatott hitelek átlagos kamatlába idén januárban 17,94 százalék volt, azaz a kamattámogatás mértéke a 15 százalékot közelítette.

Az infláció és a pénzpiaci kamatszintek csökkenésével ugyan számottevően csökken majd az állam terhe, ám ez a mérséklődés a szakértő szerint jóval lassabb lesz, hiszen az alapkamat a várakozások szerint csak a jövő év első felében csökken majd egyszámjegyű tartományba. Emiatt a költségvetésre a továbbiakban is jelentős terhet rak majd a családtámogatási program ezen eleme is.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.