A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly július óta csökken a működő vállalkozások száma, idén február végén 523,7 ezer társas és 1,3 millió egyéni vállalkozó volt hazánkban. Egy évvel ezelőtt, 2022 februárjában 30 ezerrel több egyéni vállalkozó és 4 ezerrel több társas vállalkozás működött Magyarországon.

A cégek számának csökkenését nem nehéz összefüggésbe hozni a tavaly nyári Kata-szabályozás változásával, ám emellett természetesen a magas infláció miatt megnehezült gazdasági környezet sem kedvez a vállalkozói kedvnek – idén az év első két hónapjában 22 ezer egyéni és közel 9 ezer társas vállalkozás fejezte be tevékenységét.

Ilyen piaci környezetben még inkább fontossá válik, hogy azoknak, akik mégis vállalkozás indítása mellett döntenek, egyengessük az útjukat. Ezen a területen fogott össze az Erste Bank és a Magyar Telekom közös, az induló vállalkozásoknak szóló ajánlatával.

Az induló cégek számára komoly kihívás, hogy bevételeik még nem érkeznek ütemesen, miközben költségeik a kezdetektől jelentősek.

Az ő esetükben saját kútfőből nehéz a költségcsökkentés, hiszen épp a munkafolyamatok, a kezdeti költségstruktúra kidolgozásán munkálkodnak. Minden forint költségmegtakarítás közelebb hozhatja azt az időpontot, amikortól a vállalkozás már stabilan nyereséges tud lenni, és képes komolyabb költségek viselésére.

Minden induló vállalkozásnak szüksége van pénzügyi szolgáltatások igénybevételére, társas vállalkozást önálló, céges számlanyitás nélkül nem is lehet elindítani – emlékeztetett Csajtai Andrea az Erste Bank mikrovállalati szegmensért felelős üzletág igazgatója.

Az Erste Bank a korábbi hónapokban is aktívan fordult az induló vállalkozásokhoz, Jólinduló számlacsomagja díjmentes számlavezetést és elektronikus utalásokat, valamint ingyenes bankkártyát kínál nekik az első 12 hónapban, amelyekkel a bank 127 bankjegyautomatájánál az ingyenes készpénzbefizetés is megoldott. Illetve országszerte a 100 bankfiók bármelyikében elérhető még a vállalkozók számára a pénztári befizetés.

Vállalkozó az új ruhaboltjában mosolyog

A modern világban ugyanakkor egyetlen vállalkozás sem nélkülözheti a korszerű, digitális megoldásokat, a Forrester nemzetközi tanácsadó cég egyenesen úgy véli, hogy csak a további digitalizáció segítheti a vállalatok túlélését. Kiváltképp igaz lehet ez az induló vállalatokra, akiknek nagyon gyorsan kell megvetniük a lábukat a nem épp legbarátságosabb jelenlegi vállalkozási környezetben.

Az infokommunikációs költségek a banki díjakhoz hasonlóan lényegében minden induló vállalkozásnál jelentkeznek, épp ezért lehet az Erste és a Telekom közös ajánlata különösen kedvező a tevékenységüket most kezdő cégek számára.

Ahhoz, hogy minél többen vehessék igénybe a szolgáltatásokat, a bank módosította az induló vállalkozásoknak szóló ajánlatának feltételeit.

Így az EasyStart kedvezményei a cégbejegyzéstől számított fél éven keresztül igényelhetők. A Telekom oldaláról fél éven át kedvezményes üzleti mobil- és vezetékes internet ajánlatot, Erste oldalról pedig egy éven keresztül tartó ingyenes számlavezetési díjat, bankkártyát és átutalást jelent. .

A kereskedelmi szolgáltatást nyújtó cégek számára további kedvezményt jelent, hogy az első 6 hónapban az Erste havidíj-mentesen nyújtja az érintett vállalkozásoknak a bankkártya-elfogadási szolgáltatást. Az egyéni vállalkozók, illetve a cégjegyzésre jogosult társas vállalkozók további 30 ezer forintos jóváírást kaphatnak, ha az akció keretében a vállalkozói mellett lakossági bankszámlát is nyitnak az Ersténél.

Egy induló vállalkozás költségeit előre nagyon nehéz megbecsülni. Ugyanakkor egy ambíciózus vállalkozás számára egy év alatt a Jólinduló csomagunk igénybevétele akár 100-150 ezer forintos költségmegtakarítást jelent. Ha hozzászámoljuk, hogy a Telekom által nyújtott kedvezmények is 100-150 ezer forint megtakarítást jelentenek, kimondhatjuk, hogy már egy kisebb forgalmú vállalkozás esetében is már jelentős megtakarítás érhető el az EasyStarttal - mondta Csajtai Andrea.

További információk: https://www.easystart.hu

A cikk megjelenését az Erste Bank támogatta