Fogynak a tagok, nagy erőkkel toboroznak az önkéntes nyugdíjkasszák

Sajtóközlemény

Fogynak a tagok, nagy erőkkel toboroznak az önkéntes nyugdíjkasszák Fogynak a tagok, nagy erőkkel toboroznak az önkéntes nyugdíjkasszák
Fogynak a tagok, nagy erőkkel toboroznak az önkéntes nyugdíjkasszák Fogynak a tagok, nagy erőkkel toboroznak az önkéntes nyugdíjkasszák

Gáláns akciókkal próbálnak új tagokat toborozni az önkéntes nyugdíjpénztárak: a friss belépők helyenként akár százezer forintos jóváírást is kaphatnak. Az igyekezet érthető a kasszák részéről: az elmúlt években lassan, de biztosan csökkent a taglétszám az önkéntes nyugdíjpénztáraknál, miközben az új belépők száma is sokéves mélypontra esett 2023-ban.

Nagyvonalú, helyenként akár százezer forintos jóváírást ígérő akciókkal próbálják feljebb tornászni tagjaik létszámát a hazai önkéntes nyugdíjpénztárak. Aki viszont épp most készül az önkéntes kasszák segítségével rendszeres nyugdíjcélú megtakarítás indítani, jó, ha igyekszik, hiszen a promóciók többsége a jövő hónap közepéig, vagy végéig él.

Ilyen akciókkal várják az új belépőket

Az OTP Nyugdíjpénztár újonnan belépő tagjai akár 108 ezer forintos jóváírásban is részesülhetnek az egyéni számlájukon. Ha ugyanis június 14-ig belépnek a pénztárba, e-iratküldést kérnek és online regisztrálnak – és teljesítik a minimálisan elvárt kezdő befizetést – 8 ezer forintos jóváírásban részesülnek. Ezen felül, ha az első befizetésük eléri a 20 ezer forintot, akkor annak 20 százalékát – de maximum 100 ezer forintot – szintén jóváírja a szolgáltató az egyéni számlájukon.

Hasonlóan működik az Alfa Önkéntes Nyugdíjpénztár promóciója: az először befizetett egyéni tagdíj 20 százalékát ott is jóváírják, így az ügyfélnek – a befizetései után járó szja-visszatérítéssel együtt – akár 44 százalékkal is növekedhetnek a megtakarításai. Ugyanezen az elven, és hasonló feltétellel működik a Pannónia Önkéntes Nyugdíjpénztár akciója is.

Az MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár június végéig futó akciójában a nyitásként minimum 96 ezer forintot befizető új tagok nyereménysorsoláson vesznek részt, ha pedig az első befizetés a 300 ezer forintot is eléri, a fődíj sorsolásán is részt vehetnek. A sorsoláson pedig 20 darab, 15 ezer forint értékű Media Markt ajándékutalvány talál gazdára, a fődíj pedig egy 150 ezer forintos Hunguest Hotels ajándékkártya lesz.

Az Aranykornál a legalább 12 ezer forintot befizető friss belépők kétféle, 7 500 forintos ajándékutalvány közül választhatnak: emellett taghozó akció is fut a pénztárnál, ahol ha az ügyfél által hozott tag legalább 10 ezer forint befizetését vállalja, 7 500 forintos Decathlon-utalványt kap. Az Erste Önkéntes Nyugdíjpénztárnál pedig – ha az új tag a George nevű online platformon tesz belépési nyilatkozatot – jóváírják az első tagdíjból levont, négyezer forintos belépési díjat.

Nyugodt nyugdíjas tableten olvas és kávét iszik

„A tagtoborzó akciók futtatása több okból is indokoltnak tűnik az önkéntes nyugdíjpénztáraknál. Egyrészt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint az utóbbi években lassan, de szinte folyamatosan csökkent a taglétszám a szektorban – igaz, a múlt év végén még így is bőven meghaladta az egymilliót. A másik ok, hogy a jegybank statisztikái szerint 2023-ban sokéves mélypontra, valamivel 26 ezer fölé esett az új pénztári belépők száma, tehát mindenképpen indokolt jobban felhívni a figyelmet erre az öngondoskodási formára” – nyilatkozta Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. Arról sem szabad megfeledkezni – tette hozzá – hogy a múlt év végén 28 önkéntes nyugdíjpénztár működött Magyarországon, tehát a verseny is igen intenzívnek mondható a piacon.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak 2023-ban rekordszintű, mintegy 21 százalékos nettó átlaghozamot értek el az MNB adatai szerint, lényegesen túlszárnyalva az év végi, 5,5 százalék környéki inflációs mutatót. A jegybank által 15 éves időtávra kalkulált, éves, átlagosan 7 százalékos hozam szintén jelentős érv az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások mellett, hiszen ez két százalék feletti reálhozamot jelent.

„Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításnak – sok egyéb mellett – nagy előnye, hogy nem igényel különösebb tőkepiaci ismereteket, miközben hosszabb távon kedvező hozamlehetőségekkel kecsegtet, viszonylag alacsony költségszint mellett. Az érdemi nagyságú megtakarítás felhalmozása érdekében viszont érdemes lenne minél előbb elkezdeni a nyugdíjcélú öngondoskodást, és a fiatalabb korosztályoknak is nyitottabbaknak kellene lenniük a konstrukció iránt” – hívta fel a figyelmet Gergely Péter.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.