Az UniCredit Jelzálogbank Zrt. nyilvános aukció keretében sikeresen kibocsátotta harmadik fix kamatozású, 5,5 éves lejáratú UCJBF 2029/A elnevezésű zöldjelzáloglevél-sorozatát (kibocsátott, zöld eszközzel fedezett kötvény). A Budapesti Értéktőzsdén lezajlott nyilvános aukció keretében beérkezett ajánlatok összértéke 27,5 milliárd forint (71,3 millió euró egyenértékes) volt, amiből a bank az eredetileg felajánlott 20 milliárd forintot (51,9 millió euró) fogadott el.

A zöld jelzálogleveleket a Budapesti Értéktőzsdére vezették be, és mind hazai, mind külföldi befektetői körök számára értékesítették:

  • Nemzeti Bank – 20%
  • kereskedelmi bankok – 47,5%
  • multilaterális szervezetek – 25%
  • befektetési alapok és egyéb intézményi befektetők – 7,5%

A zöldzáloglevél-kibocsátás nyomatékosítja mind az UniCredit, mind az UniCredit Jelzálogbank elkötelezettségét a fenntarthatóság és az ESG stratégiai fontossága, valamint a pozitív hatás iránt, amelyet a bank társadalmi szereplőként betöltött szerepével és felelősségével összhangban kíván elérni. Az UniCredit Jelzálogbank 2021-ben csatlakozott a nemzetközi UniCredit Csoport Fenntarthatósági kötvénykeretrendszeréhez (UniCredit Sustainability Bond Framework), amelyre független harmadik fél bocsátott ki szakvéleményt (SPO). A keretrendszer a Nemzetközi Tőkepiaci Szövetség (ICMA) által alkalmazott Zöldkötvény-alapelveken (Green Bond Principles) és Társadalmi kötvény alapelveken (Social Bond Principles), valamint a Fenntarthatósági kötvény irányelveken (Sustainability Bond Guidelines) alapszik.

A Fenntarthatósági kötvénykeretprogram célja, hogy minden lehetséges módon és mértékig igazodjon az éghajlatváltozás mérséklésével és az ahhoz való alkalmazkodással kapcsolatos EU zöldkötvény-szabvány (EU GBS) és az európai uniós taxonómia (EU Taxonomy) felhatalmazáson alapuló törvény vonatkozó javaslataihoz. Ezen eszközök refinanszírozásával a bank az Egyesült Nemzetek Fenntartható Fejlődési Céljainak (UNSDG) 7. (Megfizethető és tiszta energia) és 13. (Klímapolitika) céljai megvalósítását támogatja.

A sikeres kibocsátás eredményeként befolyt összeget az UniCredit Bank Hungary Zrt. zöldnek minősített lakossági lakáscélú jelzáloghitel-portfólió finanszírozására használja fel. A forrásfelhasználást és a környezeti hatáskalkulációt – végső energiafelhasználás és karbonkibocsátás megtakarítása – a bank külső auditorral ellenőrizteti. Az éves jelentések biztosítják a bevételek átlátható elosztását és nyomon követését, az elért környezeti hatás szempontjából is.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.