Szakértői útmutatók a tudatosabb pénzügyekhez

Összegyűjtöttük neked a tudásanyagot, hogy nyugodtabbak lehessenek a mindennapjaid és a pénzügyeid.

 • Egy középosztálybeli nő autóban

  Létezik még középosztály? Ki számít manapság gazdagnak?

  Előfordult már veled, hogy nézegettél statisztikákat az átlag- és a mediánjövedelemről? Tisztában vagy a társadalmi mobilitás fogalmával? Ha még nem mélyedtél el korábban a témában, de érdekel, hogy mit jelent a létminimum számokkal is kifejezve, vagy hogy hogyan lehet meghatározni a középosztályt, akkor segítünk.

 • Takarékos lány ruhát válogat

  Zavar, hogy a párom túlságosan takarékos

  Az egyik legnagyobb tabu lehet egy családban vagy egy párkapcsolatban a pénzről való beszélgetés. Ennek ellenére akár házasságban élsz, akár az összeköltözést tervezed, az anyagiak kérdését nem kerülheted el. Ha azt veszed észre, hogy a párod már zavaróan takarékos, az megkeserítheti a kapcsolatotokat. Segítünk, hogy ezt megakadályozd.

 • Nő aki munkahelyváltáson gondolkodik

  Merj váltani!

  Megváltoztatni az életed akár egy kisebb részét sem könnyű, nemhogy munkahelyet, sőt pályát módosítani. Ha viszont a fejedben motoszkál a gondolat, hogy valami nem stimmel a mostani munkáddal vagy a kereseteddel, akkor segítünk, hogy változtass az életeden és egy év múlva sokkal jobb helyzetben legyél.

 • Papírpénz

  Pénzszégyen - talán téged is érint?

  A pénzzel való kapcsolat a fogyasztói társadalomban egyre inkább meghatározó és nagyon gyakori, hogy az önbecsülés alapját jelenti a havi bevétel. A hitelfelvétel manapság virágkorát éli és az sem ritka, hogy valakinek nehézségei adódnak a törlesztőrészletek befizetésével. Az adós lét legtöbbször magával hoz egy kis bizonytalanságérzést. Ha azonban a nyomasztó gondolatok eluralkodnak rajtad, az hosszú távon rossz hatással lehet az egészségedre és a családi életedre. Útmutatónkból megtudhatod, hogyan küzdhetsz meg a negatív érzelmeiddel. Arról is olvashatsz, hogyan működik a nélkülözés pszichológiája, vagy hogy mit mondanak a kutatások a boldogság és a pénz kapcsolatáról.

 • Egy nő étteremben bort iszik

  Az éttermek ezekkel a trükkökkel vesznek rá, hogy többet költs

  „Én mindig tudatosan döntök, engem nem lehet meghekkelni, hogy többet költsek vagy olyat válasszak, amit nem én akartam.” Te is így gondolod magadról? Én is így voltam vele, de aztán rájöttem, hogy sajnos nem vagyok annyira tudatos, mint szeretnék és a döntéseimet sok minden befolyásolja. Ezeket persze a legtöbbször észre sem veszem. Van néhány olyan trükk, amivel az éttermek megpróbálnak minél több bevételhez jutni, és ezáltal egy-egy ilyen étkezés alkalmával észrevétlenül többet költesz, mint szeretnél. Vajon mik ezek, amire érdemes figyelni, ha jól szeretnél járni?

 • Karácsonyfa fényei

  7 tanács, hogy ne a pénzköltésről szóljon a karácsony

  A karácsony azon kívül, hogy a szeretet ünnepe, és az egymástól távol élő családtagok szinte egyetlen alkalma a találkozásra, a nagy pénzköltések időszaka is. Vannak, akik már jó előre spórolnak erre az időszakra, vannak, akik a megtakarításaikhoz nyúlnak, de az is előfordulhat, hogy valaki hitelhez folyamodik a túlzott költségek miatt. Vajon mik azok a tárgyak, ajándékok, amikre a magyarok költenek, mik az egyéb kiadások és mennyibe is kerül a karácsony összesen?

 • Karácsonyi játékok

  10+1 tipp hogyan spórolj idén karácsonykor

  A karácsonyi vásárlás nem mindenki kedvenc szórakozása. Időigényes, stresszes és drága is lehet. Nem titok, hogy a karácsonyi időszakban a legtöbb ember hajlamos arra, hogy túlköltekezzen. Ezért különösen fontos, hogy ellenőrzés alatt tartsuk a karácsonyi kiadásainkat, és ragaszkodjunk az előre meghatározott költségvetésünkhöz. Hogy ezt megtehesd, rá kell szánnod az időt a karácsonyi kiadások megtervezésére, így elkerülhető, hogy adósságba verd magad. Az alábbiakban olvashatsz 10+1 tippet arra, hogyan előzheted meg, hogy a karácsony anyagi csődbe vigyen.

 • Egy nő bevásárlószatyrokkal a kezében

  Sok mindenre feleslegesen költünk. Biztos, hogy mind kell?

  Bizonyára veled is előfordult, hogy egy újabb teljesen felesleges termékkel távoztál a boltból, sőt lehet, hogy már a vásárláskor érezted, hogy nem is fogod majd használni. Még az is lehetséges, hogy nem igazán engedhetted volna meg magadnak az adott dolog megvásárlását, de nem tudtál ellenállni. Ha a lakásod tele van felesleges tárgyakkal, amiktől nehezen válsz meg, gyakran jársz vásárolni egy-egy rosszabb napodon, hogy „jobb kedvre derülj”, vagy csak úgy érezd, hogy szeretnél tudatosabban vásárolni, akkor segítünk.

 • Egy lány mosolyog akinek rendben vannak a pénzügyei

  Adunk pár tanácsot, hogyan ne fáradj bele a pénzügyeidbe

  Amikor először szembesülsz a ténnyel, hogy most már saját pénzügyeid vannak, amikért te vállalsz felelősséget, a kezdeti zavart általában egyfajta rendszerezési láz követi. Sokan a kis lépések helyett egyből nagy változásokat akarnak, amik általában kudarcot vallanak. Kipróbált tanácsokkal segítünk megtalálni az utadat.

 • Rendezett asztal tollal és billentyűzettel

  Szeretnéd, hogy több pénzed maradjon? Így változtasd meg a pénzügyi szokásaidat

  Mi történne, ha egyszer csak váratlan anyagi terhek szakadnának a nyakadba? Lerobbanna az autód, beázna a lakás, tönkremenne a hűtő. Ezek veled is megtörténhetnek. A kérdés az, hogy hogyan tudnád kezelni az ilyen helyzeteket. Ha úgy érzed, nem vagy pénzügyileg felkészült egy hasonló váratlan eseményre, akkor hasznos tanácsokkal segítünk.