Több, mint 200 milliárdot fizetünk magyar bankkártyával külföldön idén nyáron

Sajtóközlemény

Több, mint 200 milliárdot fizetünk magyar bankkártyával külföldön idén nyáron Több, mint 200 milliárdot fizetünk magyar bankkártyával külföldön idén nyáron
Több, mint 200 milliárdot fizetünk magyar bankkártyával külföldön idén nyáron Több, mint 200 milliárdot fizetünk magyar bankkártyával külföldön idén nyáron

Álomhatárok dőlhetnek meg a magyarok külföldi bankkártyás költéseiben idén nyáron annak ellenére is, hogy az egyre komolyabb magyar Revolut-tábor költései nem a magyar statisztikákat erősítik – vélekedik Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Egészen biztosan új csúcsot döntenek majd idén a külföldi magyar bankkártyás költések, ám fontos, hogy megkülönböztessük azt, amikor valóban külföldön fizetünk, attól, hogy csak plasztikunk adatai kerülnek egy külföldi webshopba. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint tavaly nyáron, a III. negyedévben ugyanis új csúcsot jelentő, 44,7 millió esetben vásároltak magyar bankkártyával külföldi kereskedőnél, és az elköltött 669 milliárd forint is új csúcsot jelentett. Gergely Péter szerint fontos látni, hogy ezek a számok nem a magyarok külföldi utazásaival, hanem az internetes webshopok példátlan forgalombővülésével magyarázhatóak: a külföldön regisztrált magyar bankkártyás vásárlási tranzakciók közel 78, értékenek pedig 79 százaléka úgy történik meg, hogy a bankkártya tulajdonos jó eséllyel el sem hagyja Magyarország határait.

Ettől még biztosak lehetünk abban, hogy honfitársaink a nyaralás alatt fizikai vásárlásokkal is új csúcsot döntenek a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint, a kérdés csak az, mennyivel haladjuk meg az eddig elképzelhetetlennek tűnő 15 milliós külföldi fizikai bankkártyás vásárlás darabszámát és a 200 milliárd forintos költést. Gergely Péter emlékeztetett: a külföldi bankkártyás költésekben jellemzően a nyári negyedév a legerősebb. Márpedig tavaly a harmadik negyedévben 14,7 millió esetben került elő magyar bankkártya külföldi kereskedőnél, amelyek során közel 199 milliárd forintot fizettek a nyaralásuk alatt az ügyfelek.

Hitelkártya egy pénztárcában

A jegybanki adatokat elemző szakértő szerint az elmúlt év egészére az volt jellemző, hogy a külföldi kártyás költések darabszáma több mint harmadával volt magasabb, mint a 2022-es évben. A nyári negyedévben 34 százalékos növekedést lehetett látni tranzakciószámban - noha 2022 harmadik negyedéve bámulatos, közel 11 millió darabos kártyás fizetéssel abszolút csúcstartónak számított. A covid előtti utolsó nyáron, 2019-ben alig több mint 9 millió alkalommal használták külföldön a magyarok a bankkártyáikat.

Külföldi kereskedőknél is sokat költünk

Az elköltött összegben annak ellenére nem ilyen meredek a növekedés, a tavalyi nyári negyedévben 23 százalékkal több pénzt költöttünk csak külföldi kereskedőnél, mint egy évvel korábban. Ez pedig a BiztosDöntés.hu szakértője szerint egyértelműen azt jelzi vissza, hogy az átlagmagyarnak bizony alaposan lecsupaszította a pénztárcáját az infláció.

Gergely Péter annak ellenére biztos az újabb csúcsdöntésben, hogy a magyarok körében egyre népszerűbb Revolut már több, mint 1 millió magyar ügyféllel büszkélkedhet, márpedig az ő külföldi kártyás költéseik nem számítanak magyar bankkártyás költésnek.

Nagy kérdés ugyanakkor Gergely Péter szerint az, hogy tovább tart-e a tudatos bankkártya használat a külföldi költéseknél is. Miközben Magyarországon évek óta csökken a készpénzfelvételek darabszáma, addig - a covid időszakát leszámítva - egészen a tavalyi év második negyedévéig folyamatosan emelkedett a külföldi készpénz felvételek száma.

2022 III. negyedévében 407 000 esetben vettek fel kártyával pénzt honfitársaink, több mint 32 milliárd forint értékben. Tavaly ugyanakkor a nyári hónapokban sem érte el a készpénzfelvételek száma a 380 ezret és a felvett összegben is 2 százalékos csökkenést mutatott ki a statisztika.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.