Az MNB hozzányúlt a fogyasztóbarát lakáshitel feltételeihez, így megteremtette a lehetőséget arra, hogy az ügyfelek a futamidő alatt egyszer díjmentesen kérhessék bankjuktól a hiteleik kamatának csökkentését – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu.

A következő időszakban remélhetőleg csökkenő infláció, és ezzel olcsóbbá váló finanszírozás miatt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) átalakította, és még kedvezőbbé tette a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek (MFL) kondícióit – mutat rá Gergely Péter.

Az ügyfél csökkentheti a hitelének kamatát

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a legfontosabb kedvezmény az, hogy az új szabály lehetőséget ad az ügyfeleknek arra, hogy a futamidő alatt egyetlen alkalommal díjmentesen csökkentsék a lakáshitelük kamatát. A szabályozás szerint a szolgáltatást igénybe vevő ügyfelek esetében a kamatcsökkentést az biztosítja, hogy a kölcsön kamatát az ügyleti kamatukat meghatározó aktuális referenciakamat-szinthez igazíthatják.

Miután a következő hónapokban a várakozások szerint csökkennek majd a referenciakamatként szolgáló pénzpiaci és állampapír-hozamok, ezért a felkínált lehetőség azt jelenti, hogy az ügyfeleknek nem kell attól tartaniuk, hogy a teljes fixesített időtartamra, azaz 10, de akár 20 évre előre beégetik a hitelükbe a jelenlegi magas kamatszinteket.

Amennyiben a referenciakamat 2 százalékponttal csökkenne az MNB által kimutatott júniusi 8,61 százalékos mértékről, akkor egy 20 millió forintos, 20 évre felvett hitel esetében az egyszeri kamatcsökkentéssel a havi törlesztőrészlet 175 000 forintról 150 000 forintra csökkenne. A 15 százalékot közelítő törlesztőrészlet-csökkenésnek köszönhetően akár 5 millió forinttal is csökkenne az ügyfelek teljes hitelterhe – emlékeztet Gergely Péter.

Fontos tudni, hogy a feltételek szerint a kamatciklus közben a kamatokhoz továbbra is csak az ügyfelek kérésére nyúlhat a bank. Azaz a fixesített időszakon belül abban az esetben nincs lehetőség a kamatok módosítására, ha épp kamatemelkedés következne be, azaz az MFL továbbra is védi a hiteladósokat a számukra kedvezőtlen irányú kamatmódosításoktól. A változtatás ugyanakkor megteremti a lehetőséget a kedvező irányú kamatmozgások kihasználására.

Lakás nappalija szőnyeggel és szekrénnyel

A legtöbb bank bevezeti majd

Az MFL pályázati kiírás ugyan nem teszi kötelezővé az egyszeri kamatcsökkentési szolgáltatás nyújtását a hitelintézeteknek, ám a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a pénzintézeti kínálatban hamarosan megjelenik majd ez a kedvezmény, hiszen aki nem biztosítja ezt az ügyfelek számára kedvező szolgáltatást, lemaradhat az ügyfelekért folyó versenyben.

Aligha véletlen, hogy a piaci hiteleknél hasonló szolgáltatást már bevezetett az OTP és – különös feltételek mellett, de – az UniCredit Bank is. Az MFL hiteleknél a feltételrendszer nem tette lehetővé eddig ezt a megoldást, amit a BiztosDöntés.hu szakértői már régóta sürgettek – emeli ki Gergely Péter.

A szabályozás értelmében az egyszeri kamatcsökkentési szolgáltatást kínáló bankoknak évente egyszer fel kell hívniuk az ügyfelek figyelmét erre a lehetőségre, és az érintettek 2024 januárjától ezt a szolgáltatást online is igényelhetik majd a szolgáltatást nyújtó bankjuktól.

Késleltetett kamattörlesztés

Az MNB szabályai már 2022. április 1-jétől biztosítják az MFL hiteleknél is azt a lehetőséget, hogy olyan, a kezdeti időszakban könnyített törlesztést kínáló konstrukciókat kínáljanak, amelyeknél a futamidő első időszakában az adósnak csak a hitel aktuális kamatát kell törlesztenie, a tőkét nem. Ilyen megoldást a piaci hiteleknél az UniCreditnél, az OTP-nél és a Gránit Banknál is találunk.

A szabályozás szerint az MFL kölcsönök esetében a tőketörlesztésre vonatkozó türelmi idő maximum 12 hónap lehet. (A piaci hiteleknél a Gránit Bank akár 24 hónapon keresztül is lehetővé teszi, hogy csak a kölcsön kamatát fizessük.)

Rövidebb ideig él a kötöttség

A jelenlegi csökkenő kamatkörnyezetben az is az ügyfelek számára kedvező változtatás, hogy az MFL hitelek esetében a visszavonhatatlan finanszírozási ajánlat paraméterei a korábbi 90 nap helyett csak 60 napig érvényesek. Így a megcsúszó ügyletek esetében nem kell feltétlenül a negyedévvel korábbi, vélhetően magasabb kamatszintű hitelt bevállalni az ügyfeleknek – értékelte a módosítást a BiztosDöntés.hu szakértője.

A bankoknak a szabályozás természetesen arra továbbra is lehetőséget ad, hogy az ajánlati idő alatt maguk kezdeményezzék az eredeti ajánlattól való eltérést, ha a referenciakamat változása a 75 bázispontot meghaladja az ajánlati időszak alatt. A rövidített ajánlati határidő abban az esetben védi az ügyfelet, ha a bank elmulasztaná a kamatcsökkentést átvezetni az ajánlati kamatszintbe – mondta Gergely Péter.

Kezdeti kedvezmények – 4 év után nem kérhetőek vissza

A módosított MFL szabályozás szerint a bankok az induló díj-, jutalék- és egyéb kedvezményeket akkor kérhetik vissza, ha az ügyfél a kölcsönét a futamidő első négy éve alatt legalább 50 százalékban elő- vagy végtörleszti.

Abban az esetben, ha az előtörlesztés lakástakarékpénztári megtakarításból történik, még a futamidő első 4 évében sem kérhetőek vissza a bankok által előszeretettel alkalmazott kedvezmények (szerződéskötési- és folyósítási díj elengedés, közjegyzői díjak, értékbecslés díjának teljes vagy részleges átvállalása, tulajdoni lap lekérésének költségátvállalása, stb.).

A BiztosDöntés.hu szakértője szerint az új MFL szabályozás máris kihat a bankok kedvezménypolitikájára, a bankok jellemzően az ügyfelek számára kedvezőbb feltételeket kínálnak a kedvezmények visszaírása terén, mint amit az MNB elvár tőlük.

  • A CIB Banknál szeptembertől 3 éven belüli előtörlesztés esetén kell visszatéríteni a kapott kedvezményeket.
  • Az Erste Banknál a fogyasztóbarát hiteleknél 2, a piaci konstrukcióknál 3 éves rendes törlesztés után írják le az indulásnál kapott kedvezményeket, ezt követő előtörlesztésnél nem kell azokat visszafizetni.
  • A Gránit Banknál 4 év kell a kezdeti kedvezmények elengedéséhez.
  • A K&H Bank az MFL szabályozás hatására változtatta egységesen minden hiteltermékénél 4 évre az előtörlesztés esetén az induló kedvezmények visszaírási határidejét. Fontos ugyanakkor tudni, hogy az elengedett folyósítási díjat már korai előtörlesztés esetén sem kell visszafizetni.
  • A Magnet Bank 3 éven belüli előtörlesztéskor kéri vissza az induló kedvezményeket.
  • Az MBH Banknál a közjegyzői díj átvállalás összegét kérik vissza, ha 3 éven belül előtörlesztés történik.
  • Az OTP Bank jelenleg csak CSOK-os MFL hitelt kínál, amelyek esetében ez a határidő 2 év, a piaci hiteleknél ugyanakkor 6 évig kell várnunk az előtörlesztéssel, ha nem akarjuk az induló kedvezményeket visszafizetni.
  • A Raiffeisen Banknál az MFL hiteleknél 2, a piaci hiteleknél 3 év a kezdeti díjak visszafizetésének elengedési határideje előtörlesztés esetén.
  • Az UniCredit Banknál a fogyasztóbarát hiteleknél nincs semmilyen visszafizetési kötelezettség az induláskor kapott kedvezmények esetében, a piaci hiteleknél viszont 5 évet kell várni arra, hogy a bank lemondjon az ügyfélnek adott induló támogatás összegének visszatérítéséről elő- és végtörlesztés esetén.
Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.