Így spórolj az árfolyamon devizakártyával

Támogatott tartalom

Így spórolj az árfolyamon devizakártyával Így spórolj az árfolyamon devizakártyával
  • Írta: Homa Péter
  • frissítve: 2024. május 9.
  • promóció
Így spórolj az árfolyamon devizakártyával Így spórolj az árfolyamon devizakártyával

A tavalyi év végére komoly verseny indult meg a hazai lakossági devizapiacon a Gránit Bank belépésével.

Divatba jöhet a devizakártya Magyarországon annak ellenére, hogy az euróövezethez való csatlakozás még beláthatatlanul messze van. A lakosságot ugyanis helyzetbe hozták a "devizaátváltási kegyeiért" versengő hazai bankok, bár a sort egy nem magyar bank, a Revolut indította el.

A brit-litván fintechet nem sokkal utána három magyar bank is beelőzte. Közülük a legmarkánsabb ajánlatot jelenleg a Gránit Bank kínálja, mely nem csak kedvező devizaárfolyamot jelent, de még a devizaszámlát és a deviza bankkártyát is ingyen (tehát havi és éves díj nélkül) biztosítja hozzá a hitelintézet egy meghosszabbított akció keretében.

A devizakártyának nem a mindennapi kártyahasználat során van jelentősége. Segítségével a külföldi tartózkodás során, illetve a külföldi webshopokban költött, vagy a külföldre irányuló pénzküldést lehet olcsóbbá tenni. Segíthet továbbá a devizában tartott pénz gyors és egyszerű elérésében, ha szükség van rá.

Az egyik legfontosabb talán ezek közül a külföldi nyaralás során történő használat. Az elmúlt évek euró-forint árfolyamát szemlélve gyakran előfordul, hogy a téli időszak devizaárfolyamai kedvezőbbek, mint a nyáriak. Így akinek megfelelő mennyiségű megtakarítása van forintban, az sokszor megtakarítást érhet el a nyaralásra szánt költségkeret téli átváltásával.

Az árfolyamnyereségen túl további megtakarítást jelent a hagyományos bankkártyás vásárlás esetlegesen kettős árfolyamváltása miatti veszteség kikerülése. Az euróövezeten vagy dollárövezeten kívül járva kettős árfolyamváltás történik ugyanis. A helyi devizában történő bankkártyás vásárlást előbb euróra vagy dollárra konvertálja a kártyatársaság, majd ezt a bank tovább konvertálja a számla devizanemére, például forintra. Ez egyfajta kamatos kamathoz hasonlító hatásra emlékeztet, így mindenképpen rosszabbul jár vele a kártyabirtokos, mintha saját maga váltotta volna át a forintját devizára.

Még kedvezőbb devizaárfolyamok a magyar bankoknál

A kedvező átváltás előnyeit tovább fokozza az a verseny, amivel a bankok a Revolut nyomába eredtek.

A fintech havi 350 000 forintig külön díjak nélkül kínál kedvező árfolyamokat a devizát váltó ügyfelek számára, hétköznapokon, amikor a devizatőzsde nyitva van. Hétvégén az árfolyam 1 százalékkal magasabb, ami például az euró esetében mintegy 4 forintos átmeneti drágulást jelent a zárva tartás ideje alatt.

A legkedvezőbb lehetőséget jelenleg a Gránit Bank kínálja, ahol tavaly november óta lehet kedvezményes árfolyamon devizát váltani devizaszámlára – egy friss limitemelés eredményeképpen már havi 650 ezer forintig - a Gránit eBank mobilalkalmazásban. Az Erste megoldásához hasonlóan tehát külön devizaszámla kell a kedvezményes árfolyam eléréséhez, de speciális díjcsomagra nincs szükség, a lehetőséget minden ügyfél automatikusan eléri. A kedvezményes árfolyam banki munkanapokon, 9 és 17 óra között van érvényben az euró, amerikai dollár, angol font és svájci frank forinttal szembeni devizapárjaira, az aktuális árfolyam pedig egy grafikonon követhető.

Devizakártya a Gránit Banktól

Az OTP Bank két éve jelent meg Árfolyam+ nevű díjcsomagelemével, melynek keretében havi 600 000 - 600 000 forintig kínál kedvezményes devizaárfolyamot. Az egyik 600 000 forintos keret a forintszámláról indított devizaátutalásokra, míg a másik a forintkártyával végzett külföldi vásárlásokra vonatkozik. Utóbbiba csak a külföldi országban lebonyolított vásárlások számítanak bele, a külföldi webshopokban történt költések nem. Az Árfolyam+ díjcsomagelem egyelőre akciósan ingyenes, de akció nélkül is csak 124 forintba kerül havonta (egy másik akció keretében). A kedvezményes árfolyam az OTP által forgalmazott összes devizára kiterjed és minden nap, 24 órán át érvényes. A kedvezményes árfolyam viszont csak a kiegészítő díjcsomag megrendelését követő hónaptól lép érvénybe.

Az Erste Bank tavaly nyáron indította el kedvezményes devizaváltás szolgáltatását, de nála nem a forint számláról indított utalásokra és a külföldi forintkártya költésekre vonatkozik a kedvezmény, hanem csak magára a devizaváltásra a forintszámla és a devizaszámla között. A kedvezményes árfolyamot kínáló devizaváltás havi 500 000 forintig érvényes, munkanapokon 8 - 17 óra között és nem szükséges hozzá semmilyen kiegészítő díjcsomag. Így az automatikusan, minden Erste Bank-os ügyfélre érvényes. Kedvezményes devizaváltás az euró, amerikai dollár, kanadai dollár, angol font és svájci frank forinttal szembeni devizapárjaira érhető el.

Dupla devizakártya kedvezmény a Gránitnál

A kedvezményes árfolyamon kínált devizaváltási szolgáltatások közül az Erste Banknál és a Gránit Banknál alkalmazott külön devizaszámlás átváltás nagyobb szabadságot jelent. Itt ugyanis a számlatulajdonos nem csak maga döntheti el szabadon, hogy a kedvezményt hol használja fel, devizaátutalás során vagy külföldi, netán külföldi webshopos vásárláskor, de a kedvezményesen átváltott deviza tartását, netán hónapról hónapra történő halmozását is lehetővé teszi.

A külön devizaszámla viszont plusz költséget jelenthet az OTP Banknál alkalmazott megoldáshoz képest. Az Erste Bank ezt úgy küszöböli ki, hogy a devizaszámlának nincs külön havi számlavezetési díja, a forint számlához használt bankkártya pedig a mobilapplikációban bármikor átkapcsolható a devizaszámla mögé is.

A Gránit Bank is kedvez az ügyfeleknek azzal, hogy a devizaszámla vezetése most akciósan ingyenes 2025. május 31-ig. Ugyaneddig nem kell kifizetni a devizakártya első éves díját sem.

Aki nagyon siet, az most dupla kedvezményt kap a Gránitnál. A 2024. május 31-ig igényelt devizakártyák esetében ugyanis a második évben érvényes éves díjat sem számítja fel a hitelintézet. Devizakártya a Gránit Banknál csak az euró és dollár számlához kérhető, így a másik két devizanemben csak tartás (lekötés), illetve devizaátutalás céljából használható ki a kedvezményes devizaárfolyam.

A cikk megjelenése a Gránit Bank támogatásával készült.

Homa Péter
Homa Péter bankszámlaszakértő
Linkedin
Homa Péter bankszámlaszakértő

Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.