Casco kalkulátor és részletes tudnivalók - érdemes megkötni?

 

A casco biztosítás nagyon hasznos lehet, ha a gépjárművedben valamilyen kár keletkezik. Ezért mi azt javasoljuk, hogy mindenképp köss ilyen biztosítást, még akkor is, ha elsőre felesleges pénzkidobásnak érzed.

Mit mond szakértőnk?Bezár
 

A casco biztosítás nagyon hasznos lehet, ha a gépjárművedben valamilyen kár keletkezik. Ezért mi azt javasoljuk, hogy mindenképp köss ilyen biztosítást, még akkor is, ha elsőre felesleges pénzkidobásnak érzed.

A casco megtéríti a károd balesetek esetén. Az anyagi védelem akár arra az esetre is kiterjed, ha a kocsidat javítani vagy cserélni kell. Önrészt viszont fizetned kell.

Lopás esetén is segíthet a casco. Ha egy vihar, árvíz, jégeső vagy netán földrengés okoz kárt az autódban, akkor is számíthatsz a biztosító segítségére, az önrészen felül.

De ugyanúgy segíthet a biztosítás üvegtörés, tűz, robbanás, sőt, állatok okozta károk esetén is.

Mint láthatod, sokféle olyan kárban segíthet a casco biztosítás, amely a gépjárművedben keletkezik. De nem csak abban. Az általad okozott károkért is helytáll, tehát egyfajta felelősségbiztosítást is tartalmaz. Ugyanígy baleseti védelmet is kapsz a cascóval. Sőt, egyes biztosítások még kölcsönautót is adnak a szervizbeli javítás idejére.

Casco kalkulátor és részletes tudnivalók - érdemes megkötni? Casco kalkulátor és részletes tudnivalók - érdemes megkötni?
 • Írta: Homa Péter
 • frissítve: 2024. április 2.
 • promóció
Casco kalkulátor és részletes tudnivalók - érdemes megkötni? Casco kalkulátor és részletes tudnivalók - érdemes megkötni?

A casco biztosítás sokkal többet segíthet neked, mint a kötelező biztosítás, melyet arra találtak ki, hogy a másik autósnak segítsen, akinek kárt okoztál. Ennyiből kedvezőtlen, hogy célszerű mindkét biztosítást fizetned, de így lehetsz csak teljes biztonságban. A casco kalkulátor segítségével viszont megkeresheted a legkedvezőbb opciót. Olvasd el az útmutatónkat arról, hogy mire figyelj a casco biztosítással kapcsolatban!

Erre figyelj, ha casco biztosítást keresel

Míg a kötelező biztosítás a vétlen másik autós kárát fizeti ki az általad okozott kár után, de a saját autódra nem fizet, addig a casco a saját károdat téríti meg. A casco biztosítás nagy előnye, hogy teljes körű védelmet nyújt az autóddal kapcsolatos károk okozta anyagi veszteség fedezésére. Annyira, hogy még felelősségbiztosítást és balesetbiztosítást is tartalmazhat. Ismerkedj meg a casco biztosítással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókkal!

A casco biztosítás egy önként vállalt kötelezettség, mely az autódban keletkezett károkat fizeti meg. Miután azonban megkötötted a casco szerződést, fizetési kötelezettséged keletkezik.

Hiába szerződtél önkéntesen ugyanis, biztosítást lemondani csak évfordulóra tudsz.

Casco biztosítást köthetsz határozott vagy határozatlan időtartamra. Ha a határozatlan idejű szerződésed során szeretnél biztosítót váltani, azt csak az évforduló előtt 30 nappal teheted meg, ahogy a kötelező biztosításnál is, mert minden évben ez a biztosító váltás határideje.

Miért jó a casco kalkulátor?

A casco biztosítás díjára rengeteg kedvezményt kaphatsz, de a legjobb, ha a biztosítást egy online casco kalkulátorral kötöd meg, mert itt ki tudod választani a számodra legolcsóbb casco biztosítást. A megállapított díj egy évre szól, függetlenül attól, hogy azt milyen gyakorisággal fizeted.

A casco biztosításod külföldön, az Európai Unió területén is érvényes.

Gondtalan a nyaralás, mert a pár kötött cascót

Mikor fizet a casco biztosítás?

A casco biztosítás kifizeti a kocsidban keletkezett károkat, függetlenül attól, hogy az a te hibádból keletkezett-e vagy sem. Sőt, a casco fizet a tűzkárra vagy más, elemi károkra is, illetve köthetsz mellé egy sor külön biztosítást, így például üvegkárra, lopásra, balesetre, sőt akár poggyászra vagy extra tartozékra is.

Amikor valamilyen kár keletkezik az autódban, akkor a biztosító által kijelölt szervizben kell megjavíttatnod az autódat ahhoz, hogy a kárt a biztosító kifizesse. Ezek a szervizek általában drágábban dolgoznak, így ezzel a fizetendő önrészed is nagyobb lesz.

Ha az új alkatrész értéknövekedést jelent az autódban, akkor ennek az értékemelkedésnek az összegét a biztosító figyelembe veszi a kár kifizetésénél. Ezáltal végső soron a javítás árából kevesebbet fizet ki neked, de cserébe többet ér az autód.

Amennyiben a balesetet szenvedett autód totálkáros lesz, akkor nem a javítás összegét állapítják meg, hanem az Eurotax katalógus alapján kiszámolt értékből vonják le az autóroncs piaci árát.

A cascónak van egy olyan előnye is, hogy nem muszáj megvárnod, amíg a neked kárt okozó autós kötelező biztosítása nyomán megkapod a kártérítést. Megkaphatod azt a casco biztosításod terhére is.

A casco biztosítás keretében kaphatsz cserekocsit is addig, amíg az autódat javítják a szervizben.

Mikor nem fizet a casco?

Van pár dolog viszont, amire nem terjed ki a casco biztosítás.

 • Nem hagyhatod el a szerződésedben lévő európai területi határt. Nem érvényes a biztosítás az Európai Unión kívüli volt szovjet utódállamokra. A casco biztosítás megkötésének feltétele az érvényes forgalmi engedély, de ha közben lejár az érvényessége, az is számít, mert ilyenkor a biztosító nem fizet kár esetén.
 • Nem fizet a biztosító akkor sem, ha lopáskárra kötöttél biztosítást, de nem volt megfelelően lezárva az autó az eltulajdonításakor. Feltétele a fizetésnek az is, hogy a lopáskor az autóban lévő vagyonvédelmi berendezéseknek bekapcsolt állapotban kell lenniük és az autó nem lehet nyitva, beleértve a napfénytetőt is. Ezekre tehát minden parkoláskor gondolnod kell, ha azt szeretnéd, hogy a lopás ellen tényleg biztosítva legyen az autód.
 • Szintén nem fizet lopáskárt a biztosító, ha a lopást követően nem tudod bemutatni a forgalmi engedélyt, törzskönyvet vagy az autó kulcsát.

A casco kalkulátorban ki tudod választani, hogy mi minden szerepeljen a casco biztosításodban, így nem érhetnek meglepetések.

A koccanás árát a casco téríti

Érdemes együtt kötnöd a casco és kötelező felelősségbiztosításokat

A casco biztosítás díja függ:

 • az autó típusától,
 • életkorától,
 • értékétől,
 • teljesítményétől,
 • a beszerelt extráktól,
 • az üzembentartó életkorától, nemétől, lakhelyétől és
 • a jogosítványa megszerzésének idejétől.

Az üzembentartó vezetési előélete is számít. Az eseménymentes vezetők díjkedvezményt kapnak, míg a kárt okozók casco biztosításának díja megnövekszik.

A casco biztosítás kedvezményei fokozhatók. Járhat kedvezmény családos állapotra, más biztosításra ugyanannál a biztosítónál, vagy bankszámla meglétére egy adott banknál.

Ha együtt kötöd meg a cascót a kötelezővel, arra is jár kedvezmény, ezt együttkötésnek hívják.

Számít a díjazásban az is, hogy milyen gyakorisággal és milyen módon fizeted a biztosítást. Minél hosszabb időszakot fizetsz egyben előre, annál olcsóbb a díj. Ha bankkártyával vagy csoportos beszedéssel fizeted a díjat, azzal szintén díjkedvezményt érhetsz el.

Ezekre az együttes kedvezmény akár 15 százalék is lehet.

Végül függ a biztosítás díja az általad vállalt önrésztől is. Az önrész a kár százalékára, de minimum egy fix összegre szólhat.

Eddig az összegig a biztosító nem fizet a káresemény során, célszerű tehát úgy megválasztani az önrészt, hogy azt biztosan ki tudd fizetni. Az önrész tartományát a biztosító előre meghatározza a személyre szabott ajánlatban, te ezek közül tudsz választani.

A casco esetében ne kizárólag az ár számítson, ahogy a kötelező biztosításnál, hanem figyelj arra is oda, amit kapsz a kifizetett díjért cserébe. Nem biztos, hogy a legolcsóbb lesz a legkedvezőbb a számodra, így például érdemes áttekinteni a szerződéskötés előtt, hogy milyen feltételekkel térít a biztosító totálkár esetén, a tükröket ért sérülésre is fizeti-e az üvegkár, vagy hogy például mi tartozik bele a poggyászbiztosításba és mi az, ami nem.

A casco akár baleset esetén is térít

Mikor kötelező cascót kötni?

A casco biztosítás megkötése opcionális. Mindössze két esetben kötelező fizetni:

 • gépjárműhitelből történt vásárláskor, a hitel visszafizetésének idejére, illetve
 • lízingelt autónál, a lízingelés időtartamára.

A casco biztosítás azonban maga is egyfajta kötelezettség, hiszen kizárólag évfordulóra mondható fel, az évforduló előtt 30 nappal. Vagy akkor, ha eladtad az autódat. Ebben az esetben a már befizetett díj időarányos részét visszakapod.

A kötelező biztosítással ellentétben, ha a casco biztosítás díját nem fizeted be, akkor a biztosító azt behajthatja rajtad. Ha 60 napon belül nem fizeted be a díjat a fizetési határidőtől számítva, akkor a casco szerződés visszamenőleges hatállyal szűnik meg. Ez azt jelenti, hogy az utolsó biztosított nap az a nap lesz, amikor a gépjármű még fedezve volt a díjjal.

Az autóm hány éves koráig köthetek cascót?

A biztosító szemlézés után a dönti el, hogy megköti-e veled a casco biztosítást. Van olyan biztosító, amely online végzi a szemlézést is.

Ha a biztosító ez alapján elfogadja a szerződéskötést, akkor megkötheted a biztosítást. Ez általában egy számjegyű autó életkort jelent. 10 évtől már nem minden biztosító vállal casco biztosítást, 12 év pedig a felső határ, amíg casco biztosítást tudsz kötni az autódra.

A casco előnyei és hátrányai

 • sokféle kárra fizet a biztosítás
 • olyan esetben is fizet, amikor a kötelező nem, pl. ismeretlen autó által okozott kár
 • bónuszrendszer csökkenti a díjat, ha folyamatosan nem csinálsz kárt
 • plusz kiadást jelent a kötelezően fizetendő kgfb mellett
 • önrész van, amely minél kisebb, annál magasabb a fizetendő díj
 • 10 éves autó életkor felett már egyre nehezebb casco biztosítást kötni

Maradtak kérdéseid?

 • Mit jelent a casco kifejezés?

  A szó az angol nyelvből ered, a casualty és a collision szavak összevonásával, melyek sérülést és ütközést jelentenek magyarul.

 • Kötelező kötnöm casco biztosítást?

  A kgfb, azaz a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításon kívül más biztosítás kötésére nincs kötelezettséged. Ha azonban autóhitelt veszel fel vagy lízingelsz, akkor muszáj cascót is kötnöd.

 • A casco kalkulátorral megtalálom a legolcsóbb megoldást?

  Igen, a casco kalkulátor segít neked a legolcsóbb casco biztosítást megtalálni. Azt tanácsoljuk azonban, hogy ne csak az árra figyelj. Ez összetettebb biztosítás, mint a kötelező, itt számítanak a paraméterek. Azt keresd meg, ami az általad fontosnak tartott feltételek mellett a legolcsóbb.
 • Az autóm hány éves koráig köthetek rá casco biztosítást?

  A legtöbb biztosítónál általában a kocsid 12 éves koráig köthetsz casco biztosítást. De már 10 év után sem köthetsz bármely biztosítónál, mert a biztosítók nem egységesek a felső korhatár tekintetében.

 • Mikor nem fizet a casco biztosítás?

  A szerződési feltételekben általában kikötik, hogy nem fizetnek terrorcselekmény, háborús helyzet, tömegmegmozdulások, lejárt műszaki vizsga, területi hatályon kívüli esemény, gondatlanság és engedély nélküli átalakításból származó kár esetén.

Homa Péter
Homa Péter bankszámlaszakértő
Linkedin
Homa Péter bankszámlaszakértő

Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.

Legfrissebb útmutatóink biztosítás témában

 • A kötelező biztosítás fizeti az általad okozott kárt
  Biztosítás

  Kötelező biztosítás - minden amit tudni akarsz róla 2024-ben

  A kötelező biztosítást mindenkinek fizetnie kell, akinek a forgalomba állásra alkalmas gépjárműje van. A rendőrség a közúti ellenőrzéskor ezt is ellenőrizheti és megbüntethet, ha nincs érvényes köteleződ. Lássuk, melyek a legfontosabb ismeretek a kötelező biztosítás kiválasztásához!

  frissítve: 2024. április 2.
 • Nagyon sokféle biztosítást köthetsz
  Biztosítás

  Biztosítás 2024 - Tudj meg mindent róla!

  Ma már szinte mindenre köthetsz biztosítást, de az élet fő kockázati területeire mindenképpen. Így többek közt az egészségeddel, a nyugdíjaddal, az autóddal, a lakásoddal, a hiteleddel vagy épp a remélhetőleg soha be nem következő munkanélküliségeddel kapcsolatban. Az alábbiakban eligazítunk a legfontosabb ismeretekkel kapcsolatban, tarts velünk!

  frissítve: 2024. április 3.
 • Ez a férfi már biztonságban autózhat, mert kötött cascót
  Biztosítás

  Casco kalkulátor és részletes tudnivalók - érdemes megkötni?

  A casco biztosítás sokkal többet segíthet neked, mint a kötelező biztosítás, melyet arra találtak ki, hogy a másik autósnak segítsen, akinek kárt okoztál. Ennyiből kedvezőtlen, hogy célszerű mindkét biztosítást fizetned, de így lehetsz csak teljes biztonságban. A casco kalkulátor segítségével viszont megkeresheted a legkedvezőbb opciót. Olvasd el az útmutatónkat arról, hogy mire figyelj a casco biztosítással kapcsolatban!

  frissítve: 2024. április 2.