Erkölcsi bizonyítvány: minden, amit tudnod kell róla 2024-ben

Munkahelyváltás, állami támogatás vagy hiteligénylés? Erkölcsi bizonyítványra valószínűleg szükséged lesz! Szerencsére az igénylés egyszerűbb mint gondolnád! 

Mit mond szakértőnk?Bezár

Munkahelyváltás, állami támogatás vagy hiteligénylés? Erkölcsi bizonyítványra valószínűleg szükséged lesz! Szerencsére az igénylés egyszerűbb mint gondolnád! 

Az erkölcsi bizonyítvány a büntetlen előélet igazolására alkalmas dokumentum. Például munkahelyváltásnál, állami támogatás igénylésénél vagy hitelfelvételnél lehet rá szükség.

Évente négy alkalommal ingyenes kérelmezheted a dokumentumot, az 5. alkalomtól pedig 3 000 forintba kerül a szolgáltatás.

Az iratot online, postai úton vagy akár személyesen is igényelheted. Fontos, hogy időben kérelmezd, hiszen az erkölcsi bizonyítvány kiállítása akár 8 munkanapot is igénybe vehet. A legkényelmesebb opció az online ügyintézés, amelyre az Ügyfélkapudon vagy a Belügyminisztérium OkmányApp nevű alkalmazásán keresztül is sor kerülhet.

Az erkölcsi bizonyítvány kikéréséről nem dönthetnek szabadon a munkaadók, csak bizonyos munkakörökben kérhető be ez a dokumentum.

 • Írta: Bodor Anna
 • frissítve: 2024. január 1.
 • promóció

Erkölcsi bizonyítványra több helyzetben is szükséged lehet, legyen szó hitelfelvételről vagy munkahelyváltásról. De vajon hol igényelhető ez a dokumentum? Útmutatónkból megtudhatod, hogy milyen szituációkban elengedhetetlen ez az irat, és mikor nem kötelező benyújtani.

A mindennapi kihágások és apró füllentések a legtöbb ember életében megjelennek. Azonban előfordulhat, hogy valaki olyan ügyekbe keveredik, amit már a törvény sem néz jó szemmel.

Az ilyen esetek kiszűrésére bizonyos munkahelyek és pénzintézetek erkölcsi bizonyítvány benyújtására kötelezhetnek. Nézzük meg jobban, hogy mi ez!

Erkölcsi bizonyítvány igénylése online laptopról

Mi az az erkölcsi bizonyítvány?

A hatósági erkölcsi bizonyítvány (vagy ahogy a mindennapokban emlegetik: erkölcsi bizonyítvány) egy olyan hivatalos okirat, amit a Belügyminisztérium állít ki. A dokumentumból ki lehet olvasni, hogy a bűnügyi nyilvántartás alapján

 • el vagy tiltva a közügyektől
 • el vagy tiltva bizonyos munkaköröktől
 • büntetett vagy büntetlen előéletű vagy-e.

Az erkölcsi bizonyítványt az esetek többségében a büntetlen előélet igazolásaként használják. Ezen információk mellett az iraton szerepel:

 • a neved
 • az állampolgárságod
 • az édesanyád születési neve
 • a születési időd
 • és a születési helyed.

Az erkölcsi bizonyítványt állampolgárságtól függetlenül kérelmezheted, hiszen egyaránt létezik külföldi és belföldi opció.

Mennyibe kerül az erkölcsi bizonyítvány?

Az erkölcsi bizonyítvány illetékmentes, azonban nem kérhetsz egy évben korlátlan mennyiségű iratot díjmentesen.

Ha négynél több alkalommal igényelsz ilyen dokumentumot, akkor innentől minden igénylés az adott évben 3 000 forintba fog kerülni.

Ez a szabály érvényes az elektronikus és a személyes ügyintézésre is.

Mire kellhet az erkölcsi bizonyítvány?

Az erkölcsi bizonyítvány sokféle helyzetben lehet elvárás. Az általános szabály szerint bármilyen állami támogatás esetében szükséged lesz erkölcsi bizonyítványra.

A leggyakoribb helyzetek közé tartoznak, amikor:

 • állami támogatással vagy adó-visszatérítéssel járó kedvezményeket veszel igénybe
 • CSOK vagy a falusi CSOK támogatást veszel fel
 • felhasználod a nagycsaládosok támogatását jelzáloghitel kiváltáshoz
 • olyan munkahelyi pozíciót szeretnél betölteni, amely megköveteli a büntetlen előéletet (ebbe a kategóriába tartoznak például a közalkalmazotti státuszú munkahelyek vagy a kiskorúakkal folytatott munka)

Fontos, hogy a bankok gyakorlata eltér abban, hogy mennyire követelik meg az eredeti erkölcsi bizonyítvány meglétét.

A falusi CSOK igénylése esetén minden pénzintézetnél be kell mutatnod a 90 napnál újabb, eredeti erkölcsi bizonyítványt.

A többi, államilag támogatott hiteltípus, illetve kedvezmény esetén azonban egyes bankok megengedőbbek. Előfordulhat, hogy a pénzintézet megelégszik azzal, ha büntetőjogi felelősséged tudatában nyilatkozatot teszel a büntetlen előéletedről.

Hiteligénylő nyilatkozik bankfiókban, hogy büntetlen előéletű

Mikor nem kérhetnek tőlem erkölcsi bizonyítványt?

Fontos tisztában lenned azzal is, hogy mikor nem kell számítanod az erkölcsi bizonyítvány szükségességére vagy akár el is utasíthatod a másik fél erre vonatkozó kérését.

A személyi kölcsön felvételéhez nem szükséges az erkölcsi bizonyítvány. Az ilyen típusú hitelek esetében inkább azt kell igazolnod, hogy van rendszeres és megfelelő nagyságú jövedelmed.

Fontos, hogy 2018 tavaszától a GDPR (vagyis az európai adatvédelmi rendelet) értelmében a munkáltatóknak már csak egy szűkebb köre jogosult arra, hogy az erkölcsi bizonyítványod benyújtására kötelezzen. Ebbe a kategóriába tartoznak azok a munkakörök, amelyek 18 év alatti gyermekek felügyeletéhez, neveléséhez, gondozásához vagy gyógykezeléséhez kapcsolódnak. Ugyanez vonatkozik a közalkalmazottakra, a köztisztviselőkre, illetve a bíróságon vagy ügyészségen dolgozókra.

A munkaadók nem dönthetnek szabadon arról, hogy bekérik-e az erkölcsi bizonyítványt. Ha mégis így tesznek, akkor azzal adatvédelmi szabályozást sértenek és akár több millió forintos bírság várhat rájuk.

Ha a büntetett előélet miatt valakit hátrányos megkülönböztetés ért egy olyan munkaviszonyban, ahol nem előírás a büntetlen előélet, akkor a munkaadónak a polgári bírósággal is szembe kell néznie az érintett személyiségi jogainak megsértése miatt.

Ha egy szervezet jogosan kezel személyes bűnügyi adatokat, akkor is meg kell felelnie bizonyos adatvédelmi szabályoknak. Például ki kell jelölnie egy adatvédelmi tisztviselőt, el kell végeznie egy adatvédelmi hatásvizsgálatot, illetve az adatvédelmi hatósággal is kapcsolatban kell állnia és bizonyos időközönként konzultálnia kell a szakértőkkel. Például fontos, hogy a szervezési és technikai intézkedések biztonságosabbak legyenek egy személyes bűnügyi adatokat kezelő cégnél, mint egy normál szervezet esetében.

Ezekkel a szabályozásokkal azért fontos tisztában lenned, mert sokszor a munkaadók jogtalanul kérik be az erkölcsi bizonyítványt vagy épp nem kezelik megfelelően az adataidat.

Ha ismered a jogaidat, akkor sokkal könnyebben állsz ki magadért.

Hol igényelhető az erkölcsi bizonyítvány?

Az erkölcsi bizonyítvány igénylésére több platformon is van lehetőséged. Választhatod az:

 • online
 • postai úton történő
 • vagy személyes kérelmet.

Személyes ügyintézés esetén választhatod valamelyik okmányirodát vagy a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Hivatalát. Mindkét esetben maga az igénylés gyorsan megy, de érdemes időpontot foglalnod, hogy ne kelljen várakoznod.

Férfi laptopon az ügyfélkapuról kéri le az erkölcsi bizonyítványt

Erkölcsi bizonyítvány igénylése Ügyfélkapu segítségével

Sokak számára kényelmesebb az online ügyintézés, hiszen ilyenkor nem kell a sorban állás vagy az otthon hagyott igazolványok miatt aggódni. Szerencsére ma már a legtöbb dolgot el lehet intézni az interneten, ez alól az erkölcsi bizonyítvány igénylése sem jelent kivételt.

Igényelhetsz erkölcsi bizonyítványt az Ügyfélkapudon keresztül, szerencsére nagyon egyszerű a folyamat. Az ügyfélkapuval azonosítod magad és a megfelelő ügy elindításával máris kérelmezted az erkölcsi bizonyítványodat. A dokumentumot pár napon belül postai levélben ingyenesen meg is kapod.

Fontos, hogy ezt az érzékeny iratot a postás csak személyesen neked adja át. Egy erkölcsi bizonyítványt megkövetelő pozíció esetében érdemes időben elintézned az igénylést, hiszen a közigazgatási szervek túlterheltsége miatt sokszor tényleg a 8 munkanappal kell számolnod a kiállításig.

Az online igénylésre egy másik mód is van. Választhatod még a Belügyminisztérium mobilapplikációját is, amely az OkmányApp névre hallgat.

Összefoglalva

Az erkölcsi bizonyítvány egy olyan hatósági irat, amellyel a büntetlen előéletedet tudod igazolni. Az állami támogatással járó hitelek és kedvezmények, illetve bizonyos munkahelyi pozíciók betöltéséhez van szükség erre.

Fontos, hogy csak bizonyos munkahelyeknek van joga az irat benyújtására kötelezni, így érdemes tisztában lenned a szabályozásokkal.

Az igénylésre online és személyes formában is van lehetőséged, amelyet évi négy alkalommal illetékmentesen tehetsz meg.

Maradtak kérdéseid?

 • Lehetséges az erkölcsi bizonyítvány igénylése online?

  Igen! Online igénykésre kétféle platform is rendelkezésedre áll.

  Egyrészt választhatod az Ügyfélkapun keresztüli kérelmet, de akár a Belügyminisztérium mobilapplikációján keresztül is van lehetőséged erkölcsi bizonyítványt kérni.

  Fontos, hogy online is évi négy alkalommal igényelheted ingyenesen, de ilyenkor előfordulhat, hogy 8 munkanapot kell várnod a dokumentum kiállítására (a személyes igénylés esetén ez legfeljebb 5 munkanap).

 • Mennyi az erkölcsi bizonyítvány ára?

  Az erkölcsi bizonyítvány – legyen szó online vagy személyes ügyintézésről – évi négy alkalommal illetékmentesen vehető igénybe. Ha ennél több iratra lenne szükséged, akkor a négy alkalom fölött minden újabb igénylésért 3 000 forintot kell fizetned.

 • Külföldi állampolgároknak is állítható ki erkölcsi bizonyítvány?

  Igen! Azok a személyek is igényelhetnek Magyarországon erkölcsi bizonyítványt, akik külföldi állampolgárságúak, illetve egy külföldi országban van az állandó lakcímük. Ehhez rendelkezni kell valamilyen személyazonosító okmánnyal, például útlevéllel. A kiállítás érdekében érdemes az adott külföldi ország konzulátusával felvenni a kapcsolatot.

 • Létezik sürgősségi erkölcsi bizonyítvány?

  A hosszú kézbesítési idő miatt könnyen előfordulhat, hogy nincs lehetőséged kivárni a sort. Ilyenkor igénybe vehetsz soron kívüli eljárást, amelynek 4 400 forintos plusz költsége van. Az ilyen módon elkészült iratok általában már a következő ügyfélfogadási napon átvehetők személyesen, de legfeljebb 5 napot kell várnod a kézhez kapásig.

Bodor Anna
Bodor Anna Pénzügyi szakértő
Bodor Anna Pénzügyi szakértő

Egyetemi hallgató vagyok, aki ha nem ír, akkor olvas. Cikkeket, novellákat, verseket. Fontosnak tartom a pénzügyi tudatosságot és úgy gondolom, hogy a gazdasági kérdések nem is olyan ijesztőek, ha hétköznapi nyelven, akár egy kis humorral fűszerezve beszélünk róluk. Szeretem az őszt, a forró tejeskávét és a hosszú sétákat.

Legfrissebb útmutatóink állami támogatások témában

 • Család örül, hogy CSOK Plusszal lakást vesz
  Állami támogatások

  CSOK Plusz 2024 - kalkulátor és igénylési feltételek

  2024. január 1-jétől elérhető a családok otthonteremtését támogató új hitelprogram, a CSOK Plusz. A kamattámogatott hitelt a korábbi CSOK támogatással szemben csak vállalt gyermekekre vehetitek igénybe, viszont nagyobb családok számára akár egészen magas hitelösszeg elérhető. Útmutatónkból részletesen tájékozódhattok a CSOK Plusz szabályairól és igénylési feltételeiről.

  frissítve: 2024. április 17.
 • Babaváró szerződéskötés után érkezett kisbaba eszik
  Állami támogatások

  8 dolog, amit tudnod kell, mielőtt Babaváró hitelt igényelsz

  Ti is szeretnétek 2024-ben babaváró hitelt igényelni? Idén még van rá mód, hogy mentesüljetek az életkori szigorítás alól, ráadásul van olyan bank, amelyik 180 000 forint jóváírást is ad. Elmondjuk, mit kell tudnod igénylés előtt és az aktuális banki ajánlatokat is megmutatjuk.

  frissítve: 2024. július 7.
 • Mosolygó könyvelő aki az szja-visszatérítés ügyintézésben tud segíteni
  Állami támogatások

  Szja-kedvezmény és szja visszatérítés - mit kell tudnod róla 2024-ben?

  Személyi jövedelemadót minden magánszemély fizet, aki dolgozik. Viszont több szja-kedvezmény és szja visszatérítési lehetőség is van, amelyek révén vagy sokkal kevesebbet kell adóznod, vagy komolyabb összeget is visszaigényelhetsz a már befizetett adódból. A kedvezményeket például az életkorodra való tekintettel, vagy a gyermekeidre vonatkozóan is kaphatod, az szja visszatérítések viszont különböző öngondoskodási, megtakarítási formák után járnak. Mutatjuk mikor mennyi adókönnyítést kaphatsz, és hogyan tudod őket érvényesíteni.

  frissítve: 2024. február 6.