Az Erzsébet utalvány kártya egy sikeres hazai utalványprogram volt 2011 és 2020 között. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan működött és mi van most helyette. Azt is részletesen elmondjuk, hogy hogyan tudod használni és az egyenleget lekérdezni.

Meghosszabbodik a szállásfoglalásra rendelkezésre álló idő az Erzsébet-programban. A nyertes pályázók az erzsebet.szallas.hu oldalon 2020. október 31-ig választhatják ki, hogy hol és mikor szeretnének pihenni - ez volt a Magyarországon igen sikeres utalványprogram utolsó híre.

Bemutatjuk, miért volt népszerű ez a program.

Erzsébet-utalvány kártya használata

Az Erzsébet-utalványt és az Erzsébet-utalvány Plusz kártyát (Erzsébet kártyát) több millióan használták Magyarországon. Ennek a népszerűségnek az volt az oka, hogy mintegy 60 000 elfogadóhelyen fizethettek vele készpénz vagy bankkártya helyett.

Az Erzsébet-utalvány és az Erzsébet kártya a SZÉP-kártyához hasonlóan a munkáltatói juttatás egyik formájává vált a munkáltatói cafeteria programok részeként. Ugyanúgy zsebekkel működött, mint a SZÉP-kártya, így a felhasználók mindegyik zseb alakulását nyomon tudták követni. Az Erzsébet kártya egyenleglekérdezés öt zsebet érintett: az étkezési, az ajándék, az iskolai, a kultúra és a sport zsebet.

1. Étkezési zseb

Az étkezési zsebből élelmiszert, készételt és meleg ételt lehetett vásárolni az élelmiszer-üzletek mellett éttermekben, kávézókban, hentesüzletekben, cukrászdákban, de ételfutároknál is lehetett vele fizetni.

Egyes meghatározott juttatásként, 40,71 százalékosan adózott kedvezményesen. Ezzel 29 százalékkal több nettó juttatást lehetett biztosítani a munkavállalónak. Ugyanez a munkáltató számára 23 százalékos megtakarítást jelentett a bérben történő kifizetéshez képest.

Emberek ajándékért mennek és az erzsébet kártyájukkal fizetik ki

2. Ajándék zseb

Az ajándék zsebből sok mindent lehetett vásárolni. Az élelmiszer mellett egészségmegőrzésre, könyvre, lakberendezési tárgyra, műszaki cikkre, papír-írószerre, ruházatra, sportfelszerelésre, szabadidős tevékenységre, szállásra, szépségápolásra, utazásra és vegyi árura lehetett költeni. Adó- és járulékvonzata 40,71 százalékos volt.

3. Iskolai zseb

Az iskolai zsebből az iskolakezdési költségek voltak finanszírozhatók. Tankönyvre, taneszközre és ruházatra lehetett költeni. Ezt a zsebet csak a tanévkezdést megelőző 60. naptól december 31-ig lehetett használni és 40,71 százalékkal adózott.

4. Kultúra zseb

A kultúra zsebből múzeum- és színházlátogatások, művészeti kiállítások belépőjegyei, valamint a cirkuszi és zeneművészeti kiállítások és könyvtárak belépői voltak kifizethetőek. Jegyek és bérletek egyaránt megvásárolhatók voltak. Évente 50 000 forintig adómentes juttatásként adhatták a munkáltatók.

5. Sport zseb

A sport zsebből sportrendezvényekre szóló belépőjegyet vagy bérletet lehetett venni értékhatár nélkül, adómentesen.

Az Erzsébet kártyára kapott pénzek felhasználhatósága megegyezett a papír alapú Erzsébet-utalványok 3 éves érvényességi idejével. Az Erzsébet kártyás vásárlásokat PIN-kóddal is védték.

Kevés a cafeteria egyenleged? Több pénzre lenne szükséged, hogy kiegészítsd a munkáltatói juttatásaidat? A személyi kölcsön kalkulátorunkkal könnyen választhatsz a bankok közül.

Bezár
Hitelösszeg
Futamidő
Havi nettó jövedelmed
További beállítások
Bezár

Csak ezektől a bankoktól szeretnék kölcsönöket látni


				
Bezár
Rendezés:
Válassz a kiemelt hitelek közül!
További hitelek
 • Személyi kölcsön
  Törlesztő 37 061 Ft Fix kamat
  THM 18,35% Kamat: 16,50%
  Visszafizetendő 2 223 646 Ft
  Részletek
  a bank oldalán
  Futamidő: 12-96 hó • THM: 17,15% - 24,48% • Hitel teljes díja: 723 646 Ft • Ebből kamat: 723 646 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 16,50%
 • Személyi kölcsön
  Törlesztő 38 664 Ft Fix kamat
  THM 20,95% Kamat: 18,70%
  Visszafizetendő 2 334 818 Ft
  Részletek
  a bank oldalán
  • Bankváltás nélkül igényelhető
  Futamidő: 24-96 hó • THM: 18,77% - 21,63% • Hitel teljes díja: 834 818 Ft • Ebből kamat: 819 818 Ft • Kezdeti díj: 15 000 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 18,70%
 • Start Plus Időnyerő Személyi Kölcsön
  Törlesztő 39 046 FtAz első 3 hónapban 0 Ft
  THM 18,03% Kamat: 16,49%
  Visszafizetendő 2 317 997 Ft
  Részletek
  a bank oldalán
  • Az első 3 hónapban nem kell törlesztőt fizetned
  Futamidő: 12-84 hó • THM: 17,99% - 18,04% • Hitel teljes díja: 817 997 Ft • Ebből kamat: 817 997 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 16,49%

A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A hiteleket csak negatív KHR listán nem szereplő, és megfelelő jövedelemmel (és adott esetben fedezettel) rendelkezők kaphatják meg a hitelintézet döntésétől függően. A törlesztőrészletek számítása az aktuálisan meghirdetett kamatokkal történt, amelyeket a hitelintézetek módosíthatnak. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

További szöveg megjelenítése

Erzsébet kártya egyenleg lekérdezés

Az Erzsébet kártya egyenleged többféleképpen is lekérdezhetted.

Telefonos Erzsébet kártya egyenleglekérdezés a 06 1 224 1616 telefonszám 3-as menüpontjában volt lehetséges. Az Erzsébet kártya utolsó 8 számjegyét és a telekódot beütve hallhattad az egyenleget. A telefonos automata rendszer az egyenleget zsebenként bontva olvasta fel.

Az internetes Erzsébet kártya egyenleglekérdezése az Erzsebetutalvany.hu weboldal Ügyintézés, majd Felhasználóknak, majd Kártya, majd innen az Egyenleglekérdezés menüpont útvonalon volt lehetséges.

Itt is az Erzsébet kártya utolsó 8 számjegyét kell megadni és a jelszót. A jelszót az online felületre történő első belépésnél meg kellett változtatni legalább 8 karakteresre, elsőként a kártyaszám utolsó 3 számjegyét megadva. Az egyenlegedet az online felület is zsebekre elkülönítve közli.

Az utolsó 5 tranzakciótípus (jóváírás vagy költés) zsebenként lekérdezhető volt.

Egy harmadik Erzsébet kártya egyenleglekérdezési mód a mobilalkalmazáson keresztül lehetséges. Az Erzsébet-utalvány Plusz nevű mobilapplikáció Android és iOS operációs rendszerre is letölthető volt.

Az Erzsébet-utalvány és Erzsébet kártya egyenlegei legkésőbb 2019. december 31-én voltak felhasználhatók, beleértve a papír alapú és az elektronikus fizetés lehetőségét is.

Az Erzsébet-programról

Az Erzsébet-program keretében a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány – az egészség megőrzéséhez szükséges aktív kikapcsolódás elősegítése érdekében – különféle üdülési pályázatokat hirdetett.

Külön pályázatokon indulhattak a nagycsaládosok, vagyis a három vagy annál több gyermekes családok, a fogyatékossággal élő gyermeket nevelő családok, a fogyatékossággal élők és a nyugdíjasok. De a kétgyermekes, vagy a gyermeküket egyedül nevelők és az unokáikkal kikapcsolódni kívánó nagyszülők is pályázhattak.

A program egyik legnépszerűbb részét alkották az Erzsébet-táborok, de olyan kikapcsolódási lehetőségek is várták a családokat, mint például részvétel a Forma-1 időmérő vagy szabadedzésen, illetve történelmi kirándulások vagy kirándulás az Európa Parlamentbe. A nyugdíjasok kedvezményes fürdőbelépőkre pályázhattak.

A program részét alkották az alábbi táborok a hosszú évek alatt:

 • alkotóművészeti, DJ, zenei,
 • egészséges életmód, életút,
 • élővilág, erdő-mező élővilága, kalandtábor, kiránduló, környezetvédelmi, túlélő, városismereti,
 • formatervezői, grafikai,
 • honismereti, honvédelmi, közbiztonsági,
 • horgász, író-olvasó,
 • különféle nyelvtanulási, sportos, lovas, vitorlás, vízimentő,
 • média, népi mesterségek, népművészeti, néptánc és népzenei, opera, előadó-művészeti,
 • önismereti, önkéntes segítő, sportmenedzser, színjátszó, talentum, tánc- és dráma.

Az Erzsébet-program keretében az utolsó évben, 2020-ra a nyugdíjasok, a nagycsaládosok, a fogyatékossággal élő gyermeket nevelő családok és a fogyatékossággal élők számára szóló kiírásokat a szokásosnál is nagyobb érdeklődés övezte.

Mosolygó lány aki felfedezte hogy az erzsébet utalvány helyett más támogatások is vannak

Mi van most az Erzsébet-utalvány és az Erzsébet kártya helyett?

A magyar magánszemélyek által piaci alapokon, az államtól függetlenül működő Magyar Utalvány Zrt. által kibocsátott papíralapú Nemzeti Utalványt 35,99 százalékos adó terhel. A juttatás készpénzre nem váltható utalvány formájában fizethető ki a munkavállalóknak, illetve közvetlen hozzátartozóiknak.

A munkavállalók felé „csekély értékű ajándék (ajándékutalvány)” fizethető a minimálbér 10 százalékáig, évente egy alkalommal, „csekély értékű ajándék (ajándékutalvány)”, a munkavállaló bármely közeli hozzátartozójának, a minimálbér 10 százalékáig, hozzátartozónként évente egy alkalommal, továbbá „rendezvény keretein belül adható ajándék (ajándékutalvány)”, a minimálbér 25 százalékáig, illetve „üzleti ajándék” jogcímeken.

Nézzük meg ezeket jobban, mert most is többféle program közül lehet választani.

CafeT-rend

A CafeT-rend kártyaalapú elektronikus utalványokra épülő megoldásokat is tartalmaz, melyek szintén kedvezőbben adóznak, mint a bérjellegű kifizetések.

Számítógép-használati e-utalvány adómentesen adható asztali gép, tablet, laptop, monitor, egér, nyomtató, billentyűzet, bizonyos szoftvertermékek és egyéb alkatrészek bérlésére felső értékhatár nélkül.

Oktatási utalvány

Az Oktatási utalvány a munkavállaló munkaköréhez, feladataihoz kapcsolódó, vagy tevékenysége hatókörében hasznosítható, iskolarendszeren kívüli képzésekre használható fel. A juttatás korlátlanul és – a törvényi feltételek fennállása esetén – adómentesen adható.

Ajándék kultúra utalvány

Az Ajándék kultúra utalvány csekély értékű ajándékként, évente egyszer a minimálbér 10 százalékáig 40,71 százalékos adóteherrel adható. Szinte bármilyen szórakozási lehetőségre, kulturális szolgáltatás igénybevételére szóló belépőjegy, vagy bérlet vásárlására felhasználható.

Sponsorem

A Sponsorem bankkártya alapon biztosít e-utalványokat akár 40 százalékkal költséghatékonyabban, mint a bér jellegű juttatás. Közülük adómentes a Kultúra e-utalvány, az Oktatási e-utalvány, a Sportrendezvény belépő e-utalvány és a Számítógép-használati e-utalvány.

40,71 százalékos adóteherrel adható a munkavállaló számára az Ajándék e-utalvány és a PRÉMIUM Utalványkártya.

Edenred

Az Edenred is kibocsát többféle juttatási kártyát, melyek segítik a munkavállalók étkezését (Edenred Ticket Restaurant SZÉP Kártya, Edenred kártyák alkalmi juttatásokra). Az Edenred Komfort Kártya és a Edenred ajándékutalvány a papírutalványok egyszerűségét ötvözi a legmodernebb kártyák rugalmasságával.

Végül kapható az Edenred Ajándékutalvány és az Edenred Ajándékutalvány kizárólag fogyasztásra kész hideg- és melegételre. A munkáltatók egyszeri, kisebb összegű támogatást adhatnak munkavállalóiknak csekély értékű ajándékként, maximum 20 000 forintig 33,04 százalékos adózással.

Nagyobb összegű időszakos vagy eseti bérkompenzációt pedig egyéb jövedelemként 32,94 százalékos adózással a munkavállalók családjának.

Összefoglaló

Az Erzsébet-utalvány és a rá épülő Erzsébet kártya egy nagyon népszerű munkáltató és munkavállaló közti szolgáltatás volt Magyarországon 2011 és 2020 között.

A több zsebből álló, adómentes és készpénzkímélő cafeteria lehetőséget egy Erzsébet nevű program is kísérte, amely rengeteg kikapcsolódást biztosított a nagycsaládosoknak, a fogyatékkal élőknek, a fogyatékos gyermeket nevelőknek és a nyugdíjasoknak, akik pályázhattak a juttatásokért.

Az Erzsébet-utalványt az Erzsébet kártya egészítette ki, amely elektronikus fizetést is biztosított.

Maradtak kérdéseid az Erzsébet kártya egyenleg lekérdezést illetően?

 • Mit kezdhetsz még a korábban megmaradt pénzzel az Erzsébet kártyádon vagy Erzsébet-utalványodon?

  Sajnos sem a kártyán, sem az utalványon maradt összegek nem használhatók fel 2019. december 31. után, ezek elvesztek.

 • Át lehet még vinni a Erzsébet-utalvány egyenlegét vagy az Erzsébet kártya egyenlegét más utalványokra?

  Sajnos nem. Ha volt ilyen Erzsébet-utalvány egyenleged vagy Erzsébet kártya egyenleged, az sajnos végleg elveszett.

Homa Péter
Homa Péter bankszámlaszakértő
Linkedin
Homa Péter bankszámlaszakértő

Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.