A kormány azokon a területeken várja el a hitelezés kamatsapkákkal történő beindítását, ahol ennek jelei nem látszanak. A személyi hitelek és kiváltképp az áruhitelek esetében erre nincs szükség – hívja fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

A kormány a hitelezés felfuttatását várja el a pénzintézetektől, ennek eszközeként kerül bevezetésre a jövő hét elejétől a pénzintézetek által önként vállalt kamatplafon a vállalkozói forgóeszköz- illetve a lakossági oldalon pedig a lakáshitelek esetében. Az intézkedés mind a két esetben teljesen érthető - kommentálta a híreket Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Nem kell senkinek lakáshitel

A vállalati finanszírozás számottevően visszaesett a magas piaci kamatok miatt, ezért a kis- és középvállalkozások számára folyósított hitelek 58 százaléka valamilyen támogatott konstrukcióban került az ügyfelekhez - emlékeztetett Gergely Péter. A lakossági oldalon hasonlóan drámai helyzet alakult ki a lakáshiteleknél, ahol az év első nyolc hónapjában mindössze 361 milliárd forint értékű lakáshitelt vettek fel a háztartások. Ez több mint 60 százalékkal múlja alul a 2022-es év hasonló időszakát, az elmúlt év második negyedévében közel ötödével több, 427 milliárd forint értékű lakáshitelt vettek fel a családok, mint az idén nyolc hónap alatt.

Gergely Péter szerint ezért volt szükség arra, hogy a lakáshitelpiac fellendítése érdekében a bankok arra kötelezzék magukat, hogy maximum 8,5 százalékos teljes hiteldíj mutató (THM) mellett nyújtanak hiteleket október 9-étől a lakossági ügyfeleknek.

Háztartsi gépek

A fogyasztási hitelek visszaszerezték a dinamikát

Bár az elmúlt év második felében alaposan megzuhant a teljes magyar hitelpiac, ugyanakkor idén bizonyos szegmensekben már sikerült ledolgozni a hátrányt, ami azt mutatja, hogy külön beavatkozás nélkül is túl tud lenni egy-egy hitelezési terület a válságon. A BiztosDöntés.hu szakértője szerint egyértelműen ez a helyzet a személyi kölcsönöknél. Itt ugyan időarányosan még 4,5 százalékos elmaradást mutat az idei év során a 345 milliárd forintot közelítő folyósítás a tavalyi 361 milliárd forinthoz képest, ám az idei teljesítmény alapján 2023. így is a harmadik legjobb éve a személyi hitelezésben érintett pénzintézeteknek.

Ráadásul - teszi hozzá Gergely Péter - a nyári hónapokban egyre gyorsuló ütemben múlja felül a személyi hitelek kihelyezése a 2022-es időszak adatait: a júliusban folyósított 49 milliárd forint még csak 5 százalékos bővülést jelentett éves szinten, ám a családok augusztusi közel 51 milliárd forintos személyi kölcsön felvétele már 13 százalékot meghaladó mértékben múlja felül a bázisadatokat. Ekkora havi kihelyezésre ráadásul korábban mindössze négy hónapban volt példa a magyar személyi kölcsön piacon. Augusztusban közel 24 500 személyi hitelt vettek fel a fogyasztók, ekkora érdeklődésre utoljára 2019-ben az eddigi top évben volt csak példa időarányosan.

Áruhitel-csúcsok

A BiztosDöntés.hu szakértője szerint még látványosabb az előretörés az áruhitelezésben. A személyi hitelek felfutása miatt sokszor már temetett hitelfajtából az év első nyolc hónapjában 24,2 milliárd forint értékben finanszírozták a családok eszközbeszerzéseiket. Ez időarányosan már közel 4 százalékkal magasabb összeg, mint amit az egyébként történelmi rekordot hozó 2022-es évben láthattunk: akkor nyolc hónap alatt 23,3 milliárd forint értékű áruhitelt vettek fel a családok, ami közel harmadával fejelte meg a 2021-es adatokat. Gergely Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy az augusztusban folyósított 3,66 milliárd forint értékű áruhitel szintén abszolút csúcsnak számít a jegybank fellelhető adatai szerint.

A hitelezési szakember ugyanakkor az áruhitelek kapcsán arra figyelmeztet, hogy itt más hiteltermékkel szemben markánsan megjelenik az inflációs hatás. A piacon ugyanis sok esetben volt már példa arra, hogy az ügyfelek a mostani 14 606 szerződésnél több kontraktust kötöttek a finanszírozókkal – legutóbb, 2022 decemberében négyezerrel több, 18 600 felett volt a szerződések száma. A megvásárolni kívánt eszközök értékének emelkedésének köszönhetően azonban egy-egy áruhitel-szerződés összege most haladta meg először a 250 000 forintot – 2019-ben még csak 160 000 forintos árufinanszírozást kértek átlagosan az emberek a bankoktól.

Kell az összehasonlítás

A BiztosDöntés.hu szakértője arra hívja fel a figyelmet, hogy az áruhiteleknél bevett gyakorlatnak számító akciózásnak, a 0 százalékos THM-mel futó akcióknak köszönhetően az áruhitelek átlagos kamatszintje a jegybanki statisztikák szerint alulmúlja a személyi hitelekét. Ugyanakkor a szakértő szerint ez a következő hónapokban ismét a visszájára fordulhat, hiszen egyre erősödő verseny tapasztalható a piacon.

Ezt mindennél jobban bizonyítja, hogy egy átlagfizetéssel rendelkező ügyfél számára egy 3 millió forintos, 5 évre felvett kölcsön esetében is mód van arra, hogy akár 15 százalékkal olcsóbb törlesztőrészletről tudjon megállapodni a legjobb ajánlatott adó finanszírozóval és így akár évi 130 000 forintot is megspóroljon annak köszönhetően, hogy a legjobb banki ajánlatok ma 15,3 és 25,2 százalékos THM érték között szóródnak. Épp ezért rendkívül fontos az ajánlatok összevetése a szerződéskötés előtt – ajánlja a Gazdasági Versenyhivatal véleményét a hitelfelvétel előtt állóknak a BiztosDöntés.hu szakértője.

TOP-kamatok 3 millió forint 5 évre átlagbér mellett
bankkamat (%)
THM (%)törlesztőrészlet (ft.)
1. UniCredit14,115,2770 266
2. CIB Bank14,3915,6170 726
3. Erste15,4916,6472 144
Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.