Ezért fontos a gyermeknek a diákszámla

Támogatott tartalom

Ezért fontos a gyermeknek a diákszámla Ezért fontos a gyermeknek a diákszámla
  • Írta: Homa Péter
  • frissítve: 2024. június 7.
  • promóció
Ezért fontos a gyermeknek a diákszámla Ezért fontos a gyermeknek a diákszámla

Már gyermekkorban is érdemes bankszámlát nyitni, mert sok mindenben képes segíteni a gyermekeknek is a mindennapokban. A pénzügyi tudatosság és a pénz kezelésének fejlesztése, önfejlesztése kulcsfontosságú lesz majd később a gyermekek felnőtt élete során. Egy diákszámla ráadásul még olcsó is, ami segít könnyebben begyakorolni a felnőtt korban amúgy is elkövetkező napi pénzügyeket.

A diákszámlák könnyen elérhetők, de fontos tudni, hogy 18 éves kor alatt mindenképpen szükséges a számlanyitáshoz valamelyik szülő jelenléte. A gyermek önállóan nem nyithat bankszámlát 18 éves koráig.

A pénzügyi tudatosság fejlesztése

Talán a legfontosabb előnye egy diákszámlának, hogy segít a gyermek számára megérteni a pénz értékét, az ezzel történő takarékoskodást, és egyáltalán, a pénz kezelését. Saját számlával rendelkezve játékosan, kockázat nélkül megtanulja, hogyan kell pénzt félretenni, beosztani és takarékoskodni.

Ez egy alapvető tudásnak, illetve ebből kifejlesztve alapvető képességnek számít a felnőttkori pénzügyek sikeres kezelése szempontjából.

Önállóság és pénzügyi felelősség

Egy diákszámla kapcsán a gyermek megtanulja, mit jelent az, hogy pénzügyi felelősségvállalás. A saját pénzét kezelve döntéseket hozhat arról, hogy mire költsön, vagy mi az, ami már nem fér bele.

Ugyanúgy az is kiderül, hogy mennyit takaríthat meg, és hogyan érheti el pénzügyi céljait. Ez erősíti az önállóságot és felkészíti őt arra, hogy később felelős döntéseket hozzon a pénzügyekben is.

Számlakivonat és pénzügyi tervezés

A diákszámla használata megtanítja a gyermeket arra, hogyan elemezze a költéseit és ezek alapján, vagyis a tapasztalatok alapján hogyan tervezzen előre. Készpénzzel költésnek nincs nyoma, hacsak valaki el nem teszi a blokkjait vagy nem vezet nyilvántartást a költéseiről. De a bankszámlán költve nincs ilyen probléma. Itt kiderül minden, hiszen a számlakivonat megmutat minden költést.

Például, ha a gyermek kitűz elérendő célként egy bizonyos összeget, amit egy új játékra vagy akár egy sportcipőre szeretne elkölteni, a diákszámla segítségével megtanulja, hogyan ossza be a pénzt úgy, hogy el is érhesse a célját. Ha ezt megtapasztalja, netán ez készséggé is válik, az különösen hasznos lesz számára a felnőtt élete során, amikor nagyobb pénzügyi döntéseket kell majd meghoznia, például lakásvásárlás vagy hitelfelvétel során.

Diáklány aki a pénzügyeit nézi a mobiltelefonján

Digitális pénzügyi készségek fejlesztése

Közhely, hogy a mai világban a digitális eszközök ismerete és használata alapvető fontosságú. Tudja ezt minden gyermek.

De ugyanez fontos a pénzügyekben is, ahol a digitális kezelés használatát remekül képes bemutatni egy diákszámla. Ennek segítségével a gyermek megtanulhatja, hogyan kezelje a pénzügyeit online, hogyan használja a banki mobilapplikációt, vagy hogyan figyelje a pénzmozgásokat elektronikus formában.

Kamatok és a pénzügyi gyarapodás megértése

Egy diákszámla kamatot is kínálhat, ami lehetőséget nyújt arra, hogy a gyermek megismerje a kamat fogalmát és azt is, hogy hogyan működik a pénzügyi gyarapodás.

A diákszámlával kiderül, hogyan növekedhet a megtakarított pénze az idő múlásával, és mindez hogyan ösztönözheti őt a hosszú távú takarékoskodásra.

Biztonság a pénzügyekben

Egy diákszámla biztonságot is nyújt a gyermekek számára. A készpénz tartása és kezelése helyett biztonságosabb a bankban tartani a pénzt, hiszen a bankkártya letiltható a banknál elvesztés, ellopás esetén.

Emellett célszerű azt is megtanulni a bankkártyás fizetésekben, hogyan lehet védekezni a pénzügyi visszaélések ellen.

Oktatási lehetőség a szülők számára

A diákszámla végül kiváló eszköznek bizonyulhat a szülők számára, hiszen ezen keresztül átadhatják a pénzügyi tudást a gyermeknek úgy, hogy a diákszámla pénzügyeit már maga a gyermek irányítja.

A pénzügyi neveléssel a szülők segíthetnek például pénzügyi célokat kitűzni a gyermek számára és utána együtt figyelhetik a pénzügyi eredményeket. A pénzügyi oktatás, akár kissé játékos formában is, de a mindennapi élet szerves részévé válhat és ezzel a gyermekek pozitív példát tanulhat meg a pénzkezeléssel kapcsolatban.

Érdemes élni azokkal a kedvezményes lehetőségekkel is, melyeket az UniCredit kínál az új számlanyitóknak a diákszámlák világában is.

A cikk megjelenését az UniCredit Bank támogatta.

Homa Péter
Homa Péter bankszámlaszakértő
Linkedin
Homa Péter bankszámlaszakértő

Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.