Így tudsz félrerakni a nyugdíjas éveidre

Az nyugdíjcélú öngondoskodás fontos, ráadásul egyszerűbb mint hinnéd. Ismerd meg a lehetőségeidet és hozz felelősségteljes döntést!

Mit mond szakértőnk?Bezár

Az nyugdíjcélú öngondoskodás fontos, ráadásul egyszerűbb mint hinnéd. Ismerd meg a lehetőségeidet és hozz felelősségteljes döntést!

A csökkenő születésszám és a születéskor várható élettartam növekedése egy olyan társadalmi helyzetet eredményez, ahol egyre nő a nyugdíjas korosztály aránya. Ez a helyzet többek között olyan problémákhoz vezet, mint az állami nyugdíjak csökkenése

Szerencsére van lehetőséged felkészülni a helyzetre és nyugdíjcélú megtakarítás segítségével gondoskodni időskori anyagi biztonságodról. 

Jó hír, hogy az öngondoskodást már az állam is jutalmazza adóvisszatérítéssel.

Így tudsz félrerakni a nyugdíjas éveidre Így tudsz félrerakni a nyugdíjas éveidre
 • Írta: Bodor Anna
 • frissítve: 2023. szeptember 12.
Így tudsz félrerakni a nyugdíjas éveidre Így tudsz félrerakni a nyugdíjas éveidre

Néhanapján megfordul a fejedben, hogy nem lenne rossz ötlet tartalékolni egy kicsit a nyugdíjas évekre? Már többször elkezdted a gyűjtögetést, de mindig valami sürgető kiadás jött közbe? Ha úgy érzed, hogy jó volna nem azon idegeskedni, hogy milyen nehéz lesz a megélhetés nyugdíj-megtakarítás nélkül, vagy csak szeretnéd tudni a lehetőségeidet, akkor ez az útmutató sok hasznos információval szolgálhat.

Mire számíthatok, ha nyugdíjba megyek?

Biztos te is hallottál már történetet arról, hogy milyen rossz anyagi helyzetbe került valaki a nyugdíjba vonulása után. Tapasztalatok vagy mendemondák szólnak arról, hogy nem lehet kijönni a kapott összegből, és látványos életszínvonal-zuhanás is társul majd a szabadsághoz.

Ha szeretnéd ezt megúszni, és tájékozódsz a lehetőségekről, elég sokféle megtakarítási ajánlattal találhatod szembe magad az interneten, hirdetésekben vagy akár telefonos megkeresés útján, amik mind a legjobb módját kínálják a megtakarításnak.

Némelyiken azonnal látszik, hogy valami nincs rendben vele, vannak olyanok, amik cselesen elrejtik a nem előnyös részleteket, de akadnak valóban jó lehetőségek is. Ennyiféle opció között sok fejfájást okozhat a döntés. A legjobb taktika, ha mindent fenntartással kezelsz és alaposan utánajársz az apró betűs részleteknek is, mielőtt bármibe belemennél.

Férfi megölel egy nyugdíjast

Az is körbejárandó kérdés, hogy mennyi is az a pénzösszeg, amire szükséged lesz. Szánj egy kis időt rá, hogy ha csak vázlatosan is, de elképzeled a munkával telt éveket követő időszakot.

Inkább otthon töltenéd az időt a családdal vagy sok utazást tervezel?

Segíthet a felkészülésben, ha kipróbálsz egy olyan hónapot, amikor az átlagos nyugdíj összege áll csak rendelkezésre a kiadások fedezéséhez. Ez a keret 2021-ben 150 000 forint volt nagyjából, amivel számolva talán nem ér majd kellemetlen meglepetés.

Nem lesz teljesen pontos a kép, hiszen most még vannak olyan költségeid (például akár a gyermekeid miatt), amikkel később majd nem kell számolnod. Viszont azt se felejtsd el, hogy akadnak idősebb korban is olyan dolgok, amikre most még nem kell annyi pénzt szánnod. Erre nagyon jó példaként szolgálnak az egészségügyi kiadások, aminek egy részét egészségbiztosítással ki tudod majd váltani.

Ha szeretnél tisztában lenni vele, hogy mire számíts, akkor érdemes nagyjából kiszámolni a várható nyugdíjas kiadásaidat, és ha úgy alakul az összeg, akkor megtalálni a számodra legmegfelelőbbet a különböző megtakarítási lehetőségek közül.

Miért kell megtakarítanom, ha lesz állami nyugdíjam?

Ennek nagyrészt történelmi okai vannak Hogy jobban megértsd kezdjük távolabbról.

70 évvel ezelőtt kezdődött

A második világháború a nyugdíjrendszer szempontjából is nagyon fontos állomás, mert tulajdonképpen egy ehhez kapcsolódó eseménysor magyarázza a nyugdíjazással felmerülő problémák egy részét.

A háború súlyos költségeinek egy részét az állam a nyugdíjazásra befolyt összegből fizette ki. Egy részüket ingatlanokba fektették, amelyek közül körülbelül minden tizedik megsemmisült vagy nagyon súlyosan károsodott a háborúban. Egy másik részük államkötvényekben volt, amelyek a vesztes háború és az ország helyzete miatt értéküket vesztették.

A készpénzben maradt összeg a pengővel együtt elértéktelenedett, így gyakorlatilag a felhalmozott nyugdíjvagyon megsemmisült.

A kényszerhelyzet megoldása a felosztó-kirovó rendszer lett, ami azt jelenti, hogy az állam a jelenlegi bevételeiből fizeti ki minden hónapban a nyugdíjakat.

Ez még nem is jelentene tulajdonképpen problémát, hiszen a te későbbi nyugdíjad biztosítva lehetne a későbbi generációk által, ám sajnos itt lép be a képbe az elöregedő társadalom jelensége.

Nézzük meg, hogy ez valójában mit jelent és hogyan befolyásolja az életed!

Az elöregedő társadalom

A fent említett felosztó-kirovó nyugdíjrendszer csak akkor működhet megfelelőképpen, ha az aktív dolgozók többen vannak, mint a nyugdíjasok. Ez azért lényeges, mert a nyugdíjasok számára kifizetett nyugdíjat az éppen aktív dolgozók béréből vonják le.

Ehhez legalább annyi fiatalnak kellene munkába állnia, mint amennyien nyugdíjba vonulnak, de ennél lényegesen kevesebb gyermek születik (nem véletlenül van annyi állami támogatás, amihez 2-3 gyermek kell). Átlagosan 1,3 születő gyermek jut egy-egy anyára a fenntartható szintet biztosító 2,1 helyett.

Az is növeli a nyugdíjasok arányát a társadalmon belül, hogy egyre magasabb a várható élettartam, átlagosan évente 0,2 évvel nő. Vannak olyan előrejelzések, amik azt mutatják, hogy 2060-ra egy aktív korú dolgozóra kétszer annyi nyugdíjas korú ember fog jutni, mint jelenleg.

Habár ez a leginkább pesszimista előrejelzés, kellemetlen meglepetés biztos nem vár rád, ha ezzel számolsz inkább.

Öreg nyugdíjasok vásárolnak boltban

Mi lesz ezután?

A reálbéreket jelentősen megemelni nem lehetséges, a nyugdíj csökkentése pedig valószínűleg olyan elégedetlenséget váltana ki, hogy politikailag nem vállalható ez a lépés. A legvalószínűbb megoldásnak talán a nyugdíjkorhatár emelése tűnik, aminek a folyamata már meg is indult napjainkban.

Ez a jelenség egyébként nemcsak hazánkra, hanem a modern világ számos országára jellemző. Habár gyakran rémképként jelenik meg, hogy ha ez így folytatódik, akkor egyáltalán nem számíthatnak majd az idősek nyugdíjra, ez valószínűleg túlzás. Ugyanakkor jó ötlet, ha előkészületeket teszel annak érdekében, hogy biztosan nyugodtan élvezhesd majd ezeket az éveket.

Ha nem bízod magad teljes mértékben az állami nyugdíjrendszerre, sokkal kényelmesebben és nyugodtabban telhetnek majd a napjaid.

Mennyit tegyek félre?

A most érvényben lévő nyugdíjkorhatár 65 év, ez még az átállás időszaka 2022-ig, az 1957 előtt születettekre még más szabályok vonatkoznak. A nyugdíjad összegéhez az 1988 óta számított átlagkeresetedet veszik majd figyelembe a jelenlegi törvények szerint. Ennek az összege a nettó bevételed 50 és 88 százaléka között mozog majd.

Elsőre ijesztő lehet az összeg, ha jóval kevesebb, mint amennyiből most megélsz, de legalább időben észrevetted a problémát. Érdemes számolni az inflációval, a növekvő élelmiszer- és egyéb árakkal.

Azt se felejtsd el, hogy a későbbiekben lehetséges, hogy nagyobb összegeket kell majd kiadnod orvosi ellátásra vagy gyógyszerekre. Nem kell nagy teherre gondolnod, de egy kis pénzösszeggel havonta nagyon sokat segíthetsz későbbi önmagadon.

Ebben egyébként már az aktív éveid alatt is sokat segíthet egy egészségpénztári megtakarítás, amivel évente akár 150 000 forint állami adó visszaigénylésre van lehetőséged.

Most, hogy már tudod, hogy félre kellene tenned, nézzük meg, hogy erre is kaphatsz-e állami támogatást, vagy valamilyen segítséget!

Milyen megtakarítási lehetőségek közül választhatok?

Nem a legjobb ötlet otthon a kispárnahuzatban gyűjtögetni a bankjegyeket, mert az nem túl biztonságos, ráadásul idővel elértéktelenedik az infláció miatt. Rengeteg ajánlat és lehetőség kínálkozik azok számára, akik szeretnék az öngondoskodást (is) választani a nyugdíjas évekre.

A spórolás első lépése annak megértése, hogy nem szabad a jövedelmed teljes összegét a jelenlegi kiadásaidra vagy életszínvonal-növelésre felhasználni. Gondolnod kell arra is, hogy mi lesz veled később.

A különböző opcióknak mind megvannak az előnyei és az árnyoldalai is, így mérlegelned kell, hogy számodra mi éri meg a legjobban. Érdemes letisztázni magadban, hogy milyen gyakorisággal tervezel félretenni, van-e már alapból erre a célra valamennyi megtakarításod, mekkora összeget tudsz megspórolni és mi az az időkeret, amivel tervezel.

Az sem mindegy, hogy mekkora hozamra számítasz, és hogy mennyire szeretnéd, hogy a választott termék rugalmas vagy biztonságos legyen.

Segítünk összehasonlítani a nyugdíj előtakarékosságokat!
Partnerünk, a GRANTIS Hungary Zrt. szakértőjével
 • átbeszélitek az igényeidet,
 • ezek alapján versenyeztetjük az ajánlatokat,
 • végül a teljes ügyintézést és papírmunkát is ránk bízhatod.
Promóció

A nyugdíj-előtakarékossági számlák

NYESZ számlát bankokban, illetve brókercégeknél is tudsz nyitni, hasonlóan az értékpapírszámlákhoz. A befizetett pénzből érték- és állampapírokat vásárolhatsz, amelyek lehetnek tőzsdén jegyzettek is.

A pénzedet eszközalapokban is elhelyezheted. Ennek a szolgáltatásnak a kezelési költsége 2% körül mozog évente. Összességében nagyon rugalmas ez az opció, hiszen akkor és olyan alapokba fizethetsz be általad meghatározott összegeket, amikor és amelyikbe csak szeretnél.

Rengeteg olyan tévhit él, hogy folyamatos törődést igényelnek ezek a befektetések és nagy hozzáértés is szükséges, ha jól akarod csinálni, de valójában nem bonyolultabb, mint a többi opció. Ez a forma azoknak javasolt, akik szeretnék a pénzügyeiket maguk kezelni, és alacsony költséggel szeretnének megtakarítani.

Mutatunk pár nyugdíj-előtakarékossági ajánlatot kalkulátorunkban. Az útmutató utána folytatódik, érdemes tovább olvasni.

Vissza
A lenti listában 20 pénzintézet 31 nyugdíjajánlatát listáztuk.
Olvasd el tájékoztatónkat az összehasonlítás jellegéről és a termékek megjelenítésének sorrendjéről! A megjelenített termékek mindegyike megfelel az MNB nyugdíjbiztosításokról szóló ajánlásában foglalt Teljes Költség Mutató (TKMny) határoknak.
Bezár

Csak ilyen típusú megtakarításokat szeretnék látni

Csak ezektől a biztosítóktól szeretnék ajánlatot látni


					
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg biztosítás közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  biztosításait...
  A kalkulátor szolgáltatója a GRANTIS Hungary Zrt.
  Rendezés:
  • Klikk Életbiztosítás - P0107
   CIG Pannónia ügyfeleinek értékelése
   4,7
   721 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 40 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 1,01% - 3,68% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 40
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 1,01% - 3,68%
   20 éves TKM mutató
  • Time Select Nyugdíjbiztosítás - 606
   UNION ügyfeleinek értékelése
   4,5
   184 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 28 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,02% - 3,18% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 28
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,02% - 3,18%
   20 éves TKM mutató
  • Nyugdíjprogram - MET-688
   MetLife ügyfeleinek értékelése
   4,6
   460 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 23 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,77% - 3,92% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 23
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,77% - 3,92%
   20 éves TKM mutató

   Az MNB 5/2015. (V.05.) sz. ajánlása alapján tájékoztatjuk, hogy ezt a terméket a MetLife Europe d.a.c. Magyarországi Fióktelepe értékesíti.

  • Pro Viva 3 - 178
   UNIQUA ügyfeleinek értékelése
   4,6
   16 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 22 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,14% - 3,79% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 22
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,14% - 3,79%
   20 éves TKM mutató
  • Pezsgő Nyugdíjprogram - 712
   UNION ügyfeleinek értékelése
   4,5
   184 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 22 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 3,17% - 4,38% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 22
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 3,17% - 4,38%
   20 éves TKM mutató
  • Jövőkulcs Bonus - 230
   UNIQUA ügyfeleinek értékelése
   4,6
   16 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 21 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 1,90% - 3,64% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 21
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 1,90% - 3,64%
   20 éves TKM mutató
  • Bónusz Életprogram - 982120
   Allianz Hungária Biztosító ügyfeleinek értékelése
   3,9
   8 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 20 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 1,38% - 2,25% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 20
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 1,38% - 2,25%
   20 éves TKM mutató
  • Nyugdíj KötvényE - P0139
   CIG Pannónia ügyfeleinek értékelése
   4,7
   721 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 20 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 1,89% - 3,57% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 20
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 1,89% - 3,57%
   20 éves TKM mutató
  • Életprogram - 992120
   Allianz Hungária Biztosító ügyfeleinek értékelése
   3,9
   8 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 20 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 1,77% - 2,67% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 20
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 1,77% - 2,67%
   20 éves TKM mutató
  • Nyugdíjprogram € - MET-788
   MetLife ügyfeleinek értékelése
   4,6
   460 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 18 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,87% - 3,78% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 18
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,87% - 3,78%
   20 éves TKM mutató

   Az MNB 5/2015. (V.05.) sz. ajánlása alapján tájékoztatjuk, hogy ezt a terméket a MetLife Europe d.a.c. Magyarországi Fióktelepe értékesíti.

  • Nyugdíjprogram - SN005
   SIGNAL IDUNA ügyfeleinek értékelése
   4,5
   241 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 15 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,63% - 3,66% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 15
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,63% - 3,66%
   20 éves TKM mutató
  • MyLife Prémium - U72
   Generali Biztosító ügyfeleinek értékelése
   4,6
   518 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 13 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,63% - 3,91% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 13
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,63% - 3,91%
   20 éves TKM mutató
  • MyLife - U66
   Generali Biztosító ügyfeleinek értékelése
   4,6
   518 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 13 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 1,91% - 3,17% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 13
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 1,91% - 3,17%
   20 éves TKM mutató
  • Relax Plusz - 13401
   Aegon Biztosító ügyfeleinek értékelése
   4,6
   5 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 10 nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,67% - 3,04% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 10
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,67% - 3,04%
   20 éves TKM mutató
  • Harmónia - OPARK102
   Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyfeleinek értékelése
   Még nincs értékelés
   Választható befektetési portfóliók száma 8 önkéntes nyugdíjpénztár
   Teljes költség mutató 0,76% - 1,21% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 8
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 0,76% - 1,21%
   20 éves TKM mutató
  • Kockázatkerülő - OPOTP004
   OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyfeleinek értékelése
   Még nincs értékelés
   Választható befektetési portfóliók száma 6 önkéntes nyugdíjpénztár
   Teljes költség mutató 0,45% - 1,40% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 6
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 0,45% - 1,40%
   20 éves TKM mutató
  • D-portfólió - OPELE003
   Életút Nyugdíjpénztár ügyfeleinek értékelése
   Még nincs értékelés
   Választható befektetési portfóliók száma 5 önkéntes nyugdíjpénztár
   Teljes költség mutató 0,35% - 0,77% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 5
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 0,35% - 0,77%
   20 éves TKM mutató
  • Kiegyensúlyozott portfolió - OPAEG002
   Aegon Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyfeleinek értékelése
   Még nincs értékelés
   Választható befektetési portfóliók száma 5 önkéntes nyugdíjpénztár
   Teljes költség mutató 1,25% - 1,77% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 5
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 1,25% - 1,77%
   20 éves TKM mutató
  • Eldorado Abszolút - 0004
   Generali Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyfeleinek értékelése
   Még nincs értékelés
   Választható befektetési portfóliók száma 4 önkéntes nyugdíjpénztár
   Teljes költség mutató 1,12% - 1,79% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 4
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 1,12% - 1,79%
   20 éves TKM mutató
  • Növekedési - OPALL003
   Allianz Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyfeleinek értékelése
   Még nincs értékelés
   Választható befektetési portfóliók száma 4 önkéntes nyugdíjpénztár
   Teljes költség mutató 1,01% - 1,07% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 4
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 1,01% - 1,07%
   20 éves TKM mutató
  • Kiszámítható - OPMKB001
   MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár ügyfeleinek értékelése
   Még nincs értékelés
   Választható befektetési portfóliók száma 4 önkéntes nyugdíjpénztár
   Teljes költség mutató 0,62% - 1,32% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 4
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 0,62% - 1,32%
   20 éves TKM mutató
  • Klasszikus - OPPRE001
   Prémium Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyfeleinek értékelése
   Még nincs értékelés
   Választható befektetési portfóliók száma 4 önkéntes nyugdíjpénztár
   Teljes költség mutató 0,90% - 1,13% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 4
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 0,90% - 1,13%
   20 éves TKM mutató
  • Bázis - OPERS002
   Erste Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyfeleinek értékelése
   Még nincs értékelés
   Választható befektetési portfóliók száma 3 önkéntes nyugdíjpénztár
   Teljes költség mutató 1,32% - 1,55% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 3
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 1,32% - 1,55%
   20 éves TKM mutató
  • Növekedési - OPPAN003
   Pannónia Nyugdíjpénztár ügyfeleinek értékelése
   Még nincs értékelés
   Választható befektetési portfóliók száma 3 önkéntes nyugdíjpénztár
   Teljes költség mutató 0,92% - 1,36% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 3
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 0,92% - 1,36%
   20 éves TKM mutató
  • Aktív - OPMKB002
   Budapest Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyfeleinek értékelése
   Még nincs értékelés
   Választható befektetési portfóliók száma 2 önkéntes nyugdíjpénztár
   Teljes költség mutató 1,10%-1,24% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 2
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 1,10%-1,24%
   20 éves TKM mutató
  • Relax Bázis
   Aegon Biztosító ügyfeleinek értékelése
   4,6
   5 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 1 garantált nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,96% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 1
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,96%
   20 éves TKM mutató
  • Értékmegőrző 2016 Nyugdíjbiztosítás - P0805
   CIG Pannónia ügyfeleinek értékelése
   4,7
   721 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 0 garantált nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 1,59% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 0
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 1,59%
   20 éves TKM mutató
  • MyPlan - UG22
   Generali Biztosító ügyfeleinek értékelése
   4,6
   518 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 0 garantált nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 1,91% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 0
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 1,91%
   20 éves TKM mutató
  • Eurós Nyugdíjbiztosítás Adójóváírással vegyes élet
   Grawe ügyfeleinek értékelése
   Még nincs értékelés
   Választható befektetési portfóliók száma 0 garantált nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 1,55% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 0
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 1,55%
   20 éves TKM mutató
  • Nyugdíjbiztosítás Adójóváírással vegyes életbiztos
   Grawe ügyfeleinek értékelése
   Még nincs értékelés
   Választható befektetési portfóliók száma 0 garantált nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,57% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 0
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,57%
   20 éves TKM mutató
  • Jövőkulcs Classic - 208
   UNIQUA ügyfeleinek értékelése
   4,6
   16 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Választható befektetési portfóliók száma 0 garantált nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,52% 20 éves TKM mutató
   Választható befektetési portfóliók száma 0
   nyugdíjbiztosítás
   Teljes költség mutató 2,52%
   20 éves TKM mutató

  Az önkéntes nyugdíjpénztárak

  Ezek a nyugdíjpénztárak önkéntes alapon szerveződnek, és nem keverendők össze az állami nyugdíjjal, amiből a jelenlegi nyugdíjasok ellátását biztosítják. Az ide befizetett pénzzel a saját nyugdíjad összegét gyarapítod.

  Az önkéntes nyugdíjpénztárak nagy elköteleződést jelentenek, mert a megtakarításodhoz csak 10 vagy 20 év után, illetve a nyugdíjba vonulásodkor tudsz majd hozzáférni.

  Ha ezt az opciót választanád, akkor tényleg gondold végig, hogy nélkülözni tudod-e majd a befizetett pénzt ennyi ideig. Ha mégis kivennéd a pénzed a nyugdíjpénztárból idő előtt, akkor sajnos elég komoly adóterheket kell fizetned.

  Az önkéntes nyugdíjpénztárban történő megtakarítás elég rugalmas abból a szempontból, hogy habár egy minimális összeget be kell fizetned havonta, ezenkívül akkor és annyival bővíted a megtakarításodat, amennyivel szeretnéd. Ha egy másik pénztár kedvezőbbnek bizonyul, akkor bármikor átviheted a számlát máshova.

  A költségek az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében a befizetések összegéből kerülnek levonásra és sávosan vannak meghatározva. Ezenkívül nem árt, ha egy alapkezelési díjjal is számolsz, amit ezeknek a pénztáraknak nem kötelességük közzétenni, szóval könnyen előfordulhat, hogy fel sem tűnik elsőre.

  Ez a díj átlagosan 0,5 százalék körül szokott mozogni évenként. Ha annyira nincs kedved bajlódni a különböző lehetőségek összehasonlítgatásaival, vagy jobban éreznéd magad, ha inkább egy szakértő kezelné a pénzedet, akkor az önkéntes nyugdíjpénztár jó választás lehet a számodra.

  A nyugdíjbiztosítások

  A nyugdíjbiztosításoknál egy biztosítóval szerződést kötsz arról, hogy havonta egy meghatározott összeget befizetsz a biztosítónál lévő számládra.

  Vannak olyan biztosítók, ahol nem származik hátrányod abból, ha nem fizetsz be folyamatosan minden hónapban, de ilyenkor általában nem kapod azokat a különböző bónuszokat, amikkel épp a havi folyamatos megtakarítást szeretnék díjazni.

  Az előnye ennek az opciónak, hogy nincs vele túl sok gond, hiszen csak be kell fizetned a biztosítónak az előre meghatározott összeget, és ha automatikussá teszed az átutalást, akkor szinte észrevétlenül gyűlnek a megtakarításaid.

  A kínált eszközalapok között mindenféle lehetőséget megtalálhatsz, így biztos lesz olyasmi, ami megfelel az igényeidnek.

  A legfőbb hátránya ennek az opciónak, hogy magasak a költségek. A Nemzeti Bank Teljes Költség Mutatója alapján megtudhatod, hogy nagyjából mennyi hozamveszteséggel kell majd számolnod.

  Ebben a kalkulációban a bónuszok is benne vannak, szóval igazából a TKM azt az éves százalékos költséget adja meg, ami levonásra kerül a megtakarításodból minden évben. Ha szimpatikus számodra a nyugdíjbiztosítás, akkor mindenképp szánj időt és energiát az összehasonlításra és a választásra.

  Ne hagyatkozz teljes mértékben az egyes biztosítók tanácsadóinak véleményére, mert nekik az lehet az érdekük, hogy a biztosító számára legelőnyösebb formát válaszd. Ha tanácsra van szükséged, akkor inkább fordulj egy akár költségesebb, de megbízhatóbb független tanácsadóhoz.

  Nyugdíjas számolja a visszakapott adókedvezményt

  Ennyi adókedvezményt kaphatsz

  A fent említett 3 megtakarítási opció mindegyike esetében igénybe veheted a 20 százalékos adókedvezményt.

  Ez azt jelenti, hogy az éves befizetésedet (tehát nem a teljes megtakarításodat) akár 20 százalékkal megtoldja az állam, ennek a maximális összege a választott megtakarítási formától függően évenként 100-150 000 forint lehet, de összességében legfeljebb évente 280 000 forint.

  Ha a nyugdíjba vonulásig nem kell kivenned a megtakarított pénzt, akkor adómentesen férhetsz majd hozzá. Ha viszont mégis hozzányúlsz idő előtt, akkor valamilyen veszteségre kell majd számítanod.

  Összességében az adókedvezménnyel járó lehetőségek főleg azoknak éri meg, akik már nincsenek annyira messze a nyugdíjtól, és szeretnének megtakarítani ezekre az évekre.

  Nézzünk meg még egy alternatív megtakarítási lehetőséget, ami nem a nyugdíjhoz kötött, de ugyancsak adómentesen juthatsz hozzá a pénzedhez.

  Tartós befektetési számlával az adót is elkerülheted

  A tartós befektetési számla, avagy a TBSZ egy olyan számlafajta, amelyből kétféle létezik, az egyiken bankbetéteket tarthatsz, a másikon pedig értékpapírokat.

  Legfontosabb előnye, hogy ha ezen takarékoskodsz legalább 5 évig, akkor nem kell kifizetned a 15 százalékos személyi jövedelemadót. Azt érdemes tudnod, hogy ez a 15 százalék a hozamokból kerül levonásra, nem pedig a teljes tőkéből.

  A másik előnye még ennek a számlának, hogy szükség esetén hozzányúlhatsz a pénzedhez.

  Tartós befektetési számlát szinte minden banknál tudsz nyitni. Arra figyelj, hogy a különböző pénzintézeteknél más a havi költsége a TBSZ-nek, ez havi pár száz forintnál nem szokott több lenni.

  Mennyi ideig kell ezen a számlán takarékoskodnom?

  Mivel jelen esetben a nyugdíjcélú megtakarítás egy formájaként beszélünk róla, valószínűleg hosszabb futamidővel tervezel mint 3 év, ami ennek a számlának a minimum befektetési időtávja. Három év után 10 százalékos kamatadót kell megfizetned, 5 év után pedig adómentesen juthatsz hozzá a pénzedhez.

  Öt év után mindig meghosszabbíthatod a számlát, így hosszú időn keresztül gyűjtheted ilyen módon a megtakarításokat. Azért is nagyon fontos az időtartam, mert minél hosszabb időre fektetsz be, annál lényegesebb a kamatadó elkerülése.

  A TBSZ-re pénzt csak a gyűjtőévben tudsz befizetni, és ha ez lezárult, akkor már sem betenni sem kivenni nem tudsz a számláról, hacsak meg nem szünteted azt (de ebben az esetben számolnod kell a kamatadóval).

  Ha szeretnéd, rendszeres megtakarításokhoz is használhatod ezt a számlát, de ha a megszabott periódusnál (vagyis 5 évnél) gyakrabban szeretnél így befektetni, akkor mindig új számlát kell majd nyitnod. Évente nyithatsz új TBSZ-t és így akkor mindig befizethetsz rá.

  Habár feltörheted a befizetett összeget, de nem járhatsz rosszabbul, mintha a sima bankszámlán, vagy értékpapírszámlán tartottad volna a megtakarításaidat.

  TBSZ számlán valójában milyen pénzügyi termékben lehet a pénzem?

  Ha bankbetétet tartasz a TBSZ számlán, akkor az adott bank szinte bármelyik lekötött betéti ajánlata közül választhatsz. Vannak speciális, 3-5 évre szóló lekötési ajánlatok több helyen, és ha ezeket választod, akkor évekig nem is kell a megtakarításoddal vagy a betéti konstrukciók lejáratával foglalkoznod.

  Összességében a tartós befektetési számla nagyszerű lehetőség egy általános célú, hosszú távú megtakarításhoz, így ha nem szeretnéd szigorú keretek közé szorítani a nyugdíj célra félretett pénzedet, akkor jó ötlet ezt az opciót választani.

  Összefoglalva

  A közvélemény egyre negatívabb a későbbiekben várható nyugdíjazással kapcsolatban, és egyre több szó esik arról, hogy egy mai fiatal már ne nagyon számítson semmiféle nyugdíjra. A helyzet az előrejelzések szerint korántsem ennyire aggasztó.

  Ugyanakkor a saját lelkiállapotodnak is jót tesz, ha felkészülsz anyagilag a kedvezőtlenebb nyugdíjösszegre ahhoz képest, mint ami most van. Ha úgy érzed, hogy már a jelen kiadásaidra is alig futja a havi bevételből, akkor próbálj sakkozni vele, hogy hol lehetne kevesebbet költeni vagy hogyan tehetnél szert némi extra bevételre.

  Néhány apró lépés később rengeteget jelenthet, és egy kis odafigyeléssel nagyon megkönnyítheted a mindennapokat a későbbi önmagad számára.

  Segítünk összehasonlítani a nyugdíj előtakarékosságokat!
  Partnerünk, a GRANTIS Hungary Zrt. szakértőjével
  • átbeszélitek az igényeidet,
  • ezek alapján versenyeztetjük az ajánlatokat,
  • végül a teljes ügyintézést és papírmunkát is ránk bízhatod.
  Promóció
  Bodor Anna
  Bodor Anna Pénzügyi szakértő
  Bodor Anna Pénzügyi szakértő

  Egyetemi hallgató vagyok, aki ha nem ír, akkor olvas. Cikkeket, novellákat, verseket. Fontosnak tartom a pénzügyi tudatosságot és úgy gondolom, hogy a gazdasági kérdések nem is olyan ijesztőek, ha hétköznapi nyelven, akár egy kis humorral fűszerezve beszélünk róluk. Szeretem az őszt, a forró tejeskávét és a hosszú sétákat.