Késedelmi kamat

Késedelmi kamatot akkor kell fizetned, ha a hiteled törlesztőrészletét nem fizeted be időben.

A törlesztőrészletet minden hónap adott napjáig kell a banknak átutalnod (illetve legtöbbször automatikusan levonják a számládról).

A késedelmes időszakra, jellemzően naponta, a bank büntetőkamatot számol fel, ez a késedelmi kamat. Ezt egészen addig számítja fel, amíg nem rendezed a tartozásod. (Persze egy idő után egyéb szankciók is vannak.) A büntetőkamat összege jellemzően magasabb, mint a hiteled normál kamata.

A késedelmi kamat alapvetően az adott naptári félév jegybanki alapkamatához igazodik. Ha a felvett kölcsön nem forint alapú, akkor az adott pénznemre vonatkozó jegybanki alapkamatot kell figyelembe venni. Előfordulhat, hogy az érintett kibocsájtó bank nem határozta meg az alapkamatot, ilyenkor a pénzpiaci kamat számít.

Ha a késedelmi kamat esedékessége előtt is fizetsz kamatot (ahogy a bankoktól felvett kölcsönök esetében), akkor a büntetőkamat mértéke általában az alapkamat egyharmada. Az általános szabályozás szerint a kölcsön után fizetendő kamatnak és a késedelmi kamatnak el kell érnie az alapkamat mértékét.

Azonban a háborús veszélyhelyzet miatt jelenleg más szabályok érvényesek. A késedelmi kamat plafonját az alapkamat 25 százalékánál húzták meg. Ez azt jelenti, hogy a megszokott késedelmi kamatoknak csak évi 25 százaléka érvényesíthető.

CSOK Plusz Lakáshitel
 • 2,89%-os akciós kamattal, THM 2,98%
 • Akció a kezdeti díjakra
 • Online hiteligénylés piaci kamatozású jelzáloghitellel együtt
Érdekel
PROMÓCIÓ

Ezek is érdekelhetnek

 • Zöld hitellel vásárolt ház
  Lakáshitel

  Zöld hitel 2024

  2021. októberében kezdték folyósítani a bankok a zöld hitelt a Növekedési Hitelprogram (NHP) részeként. Rendkívül kedvező lakáshitel konstrukcióról volt szó, és ez az első olyan, a lakosság számára kínált hitel, amely az energiahatékony megoldásokat közvetlenül támogatta. A zöld hitel olyannyira népszerű volt, hogy a programra szánt 200, majd még 100 milliárd forintos keret pár hónap alatt kimerült. A bankok, felismerve az ügyfelek igényeit, később maguk is kezdtek zöld akciókkal megjelenni. Útmutatónk elején ezeket mutatjuk be, a végén pedig megtalálod a korábbi NHP zöld hitel eredeti, részletes feltételeit.

  frissítve: 2024. február 27.
 • CIB lakáshitel 2024 - kalkulátor és feltételek
  Lakáshitel

  CIB lakáshitel 2024 - kalkulátor és feltételek

  A CIB Banknál találsz végig fix lakáshitelt, amelynek a kamata a futamidő végéig változatlan marad. Kínálnak minősített fogyasztóbarát lakáshiteleket 10 éves kamatperiódussal, és felvehetsz náluk CSOK Plusz hitelt is. Választhatsz szabad felhasználású jelzáloghiteleket 10 éves kamatperiódussal, és végig fix kamattal is. Ráadásul folyamatosan több akciót és kamatkedvezményt is kínálnak. Megmutatjuk miért jársz velük jól.

  frissítve: 2024. június 12.
 • Ez a nő azon tűnődik, vajon milyen előnyökkel és kockázatokkal járna, ha lakáshitelt venne fel
  Lakáshitel

  A hitelfelvétel előnyei és kockázatai

  Sokakat tölt el aggodalommal, ha hitelt kell felvenniük. És bár az óvatosság indokolt, a hitelfelvétel remek lehetőséget biztosít arra, hogy segítsen az utadon, és ha okosan csinálod, gyarapodhatsz is általa.

  frissítve: 2024. március 18.