A Greenvolt és az UniCredit Bank 36 millió eurós projektfinanszírozási hitelszerződést írt alá

A Greenvolt és az UniCredit Bank 36 millió eurós projektfinanszírozási hitelszerződést írt alá A Greenvolt és az UniCredit Bank 36 millió eurós projektfinanszírozási hitelszerződést írt alá
A Greenvolt és az UniCredit Bank 36 millió eurós projektfinanszírozási hitelszerződést írt alá A Greenvolt és az UniCredit Bank 36 millió eurós projektfinanszírozási hitelszerződést írt alá

A megállapodás 36 millió euró finanszírozást biztosít négy és fél éves futamidővel, amelyet a Greenvolt Power, a Greenvolt Csoport leányvállalata első hazai napelemparkjának építésére, üzemeltetésére és karbantartására fordít. A Királyegyházán épülő, 57 MW beépített kapacitással rendelkező fotovoltaikus park évi 87 GWh energia előállítására lesz képes, amelyet majd a magyarországi villamosenergia-hálózatba táplálnak be. A ’Kira’ projekt várhatóan 2024 első félévének végére készül el.

Kollégáink és az UniCredit Bank Hungary szakemberei közösen dolgoztak azon, hogy olyan testre szabott projektfinanszírozási terméket alakítsanak ki, amely mindkét fél igényeinek megfelel. A megállapodás lehetővé teszi számunkra, hogy tovább haladjunk a ’Kira’ projekt befejezésével” – mondta el Adrian Góralski, a Greenvolt Power M&A és projektfinanszírozási igazgatója.

A napelempark jelenleg még épül, és a projektfinanszírozás segítségével várhatóan 2024 első félévének végén helyezik kereskedelmi üzembe. A projekt 57 MWp beépített kapacitással fog rendelkezni, ami évi 87 GWh-nyi energiatermelést tesz lehetővé. A napelempark a villamosenergia-hálózaton keresztül a megtermelt energiát a KÁT rendszer keretében értékesíti.

„Ezzel a finanszírozással felkészültünk egy újabb napelempark gyors üzembe helyezésére, ezúttal Magyarországon, ami lehetővé teszi számunkra, hogy rövid távon több, mindenki számára elérhető zöld energiát termeljünk” – emelte ki João Manso Neto, a Greenvolt csoport vezérigazgatója.

„Az UniCredit Bank Hungary – az UniCredit Csoport ESG-céljaival összhangban – támogatja a magyarországi energetikai átállást. A Greenvolt ’Kira’ projektjének finanszírozása bizonyítja elkötelezettségünket a megújuló energiaprojektek és a fenntartható növekedés iránt. Büszkék vagyunk arra, hogy Európa egyik legnagyobb fejlesztőjeként támogathatjuk a Greenvoltot az első magyarországi projektjében, és várakozással tekintünk a további együttműködés elé” – tette hozzá Albert Hulshof, az UniCredit Bank Hungary Vállalati üzletágának vezetője.

A Greenvolt Csoport ipari méretű szél- és napenergia-projektek fejlesztésével, építésével és üzemeltetésével foglalkozik, jelenleg 15 helyszínen 7,7 GW-os fejlesztés alatt álló portfólióval rendelkezik; ebből legalább 2,9 GW várhatóan az idei év végére építésre kész lesz. Emellett jelen van az energiaközösségek szegmensében, valamint a fenntartható, biomasszából történő energiatermelésben is.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.