Az üzletekben már megjelentek a karácsonyi dekorációk, és a sokáig őszbe nyúló jó időnek is vége. Előkerülnek a sapkák, sálak, nyitnak a korcsolyapályák. Lassan valószínűleg te is átgondolod, hogy ki mit kapjon karácsonyra, hogyan és hol telnek majd az ünnepek. Ilyenkor általában megemelkednek a kiadások, de a hiteleket érdemes okosan tervezni. Mutatjuk, hogyan lehetnek segítségedre az MBH Bank személyi kölcsön konstrukciói.

Fontos a tervezés

Valószínűleg te is tudod, hogy ha az ünnepekről van szó, nem érdemes utolsó pillanatban kapkodni. Erre persze az üzletek is figyelmeztetnek, novemberre már szinte minden bevásárlóközpont ünnepi díszbe öltözött.

Ugyan lehet ötletet gyűjteni vásárolgatás közben is, de a legtöbben még azelőtt átgondolják, hogy mivel ajándékozzák meg a szeretteiket, mielőtt a nyakukba vennék a várost. Ez azért is előnyös, mert az impulzusvásárlás rendszerint jobban megterheli a pénztárcánkat, mintha kész tervekkel indulunk neki.

Nehéz gazdasági helyzetben sokan döntenek úgy, hogy inkább nem költenek sokat karácsonykor, de még így is vannak, akik nagyobb értékű ajándékokkal lepik meg a hozzátartozóikat, és olyanok is, akik élményt ajándékoznak, és karácsonyra utazást terveznek.

Az ünnepi asztal viszont a legtöbbünk számára fontos, és erről akkor sem mondunk le, ha nehezebb anyagi helyzetben vagyunk.

A kiadásaink tehát az évnek ebben a szakában általában megemelkednek, és az is jellemző, hogy alábecsüljük, hogy mennyit fogunk költeni.

Miből vásároljak?

A tervezés tehát tényleg fontos, és ha tudsz, akkor egy adott összeget előre félre is tehetsz az ünnepi vásárlásra. Ha viszont mégis a hitel mellett döntesz, akkor is légy tudatos. Gondold át, hogy mekkora összegre van szükséged, és pontosan mi az, amit a kölcsönből megvennél. Ha már tudod az összeget, és hogy hogyan használnád, akkor könnyebben választhatsz hozzá hitelt.

Nem mindig a legkönnyebb út a legjobb. Ráadásul az ilyen vásárlásokra használt hiteltípusok közül egyiket sem nehéz igényelni, de nem mindegyikkel jársz ugyanolyan jól.

A legkönnyebb talán a már meglévő hitelkereted vagy a hitelkártyád terhére vásárolni, hiszen az ott van a kezed ügyében, még igényelned sem kell. Arra viszont nagyon figyelj, hogy ezeknek a hiteleknek a kondíciói és kamatai hogyan viszonyulnak a piacon elérhető többi kondícióhoz és kamathoz. Bár a hitelkártya tudatos felhasználás mellett kényelmes lehet, ha viszont nem vigyázol, akár adósságcsapdába is kerülhetsz vele.

Egy másik lehetőség ilyenkor az áruhitel. Sokan elcsábulnak az áruházakban és egyéb helyeken látható hirdetések láttán. Ez a statisztikákon is látszik, novemberben és decemberben általában több áruhitelt és egyéb fogyasztási hitelt folyósítanak a bankok, mint az év többi részében.

Persze csábító, hogy az áruházban helyben lezajlik a hitel igénylése, és a terméket azonnal hazavihetjük. Akár arra is hajlamosak lehetünk, hogy nem épp azt a terméket vásároljuk meg, amelyik igazán tetszik, hanem azt, amelyiket áruhitelből is kifizethetjük. Így azonban nem leszünk maradéktalanul elégedettek a vásárlással, és ráadásul sokszor drágábban, vagy drágább hitelből vásárolunk, mintha szabadon választanánk, és személyi kölcsönből fizetnénk.

Férfi karácsonykor bankkártyával vásárol a mobiltelefonjáról

Ha kölcsönből vásárolnál

A személyi kölcsönnek több előnye is van. Először is az áruhitelhez és a hitelkerethez vagy hitelkártyához képest többnyire kedvezőbb kamat mellett elérhető, és a futamideje is lényegesen hosszabb lehet. Az igénylési folyamat végén a pénz akár pár napon belül (3) is a számládon lehet.

A személyi kölcsön szabad felhasználású, a bank nem köti ki, hogy milyen termékre vagy szolgáltatásra költhetsz a kapott pénzből. (Ettől függetlenül természetesen felelős felhasználást vár, de a te érdeked is az, hogy a igényelt kölcsönösszeget hasznosan költsd el.)

A személyi kölcsönhöz önerő nem szükséges, de fontos, hogy a jövedelmedet a bank elfogadja. Kölcsönt nyugdíjasként is igényelhetsz.

Az MBH Bank több konstrukcióban is kínál személyi kölcsönöket attól függően, hogy mekkora jövedelem mellett igényelnéd, és mekkora összegre van szükséged.

A pontos igénylési feltételeket megtalálod a bank honlapján. Most pedig lássunk néhány konstrukciót!

MBH Start és Start Plus Személyi kölcsönök (1)

Az év végi kiadások fedezéséhez ideális lehet a Start és Start Plus Személyi Kölcsön. A hitelösszeg 500 000 és 8 millió forint között lehet, az igényléshez – az igényelt összegtől függően – akár 150 000 forint havi nettó jövedelem is elég lehet. A futamidő 1 és 7 év között lehet.

MBH Extra és Extra Plus Személyi kölcsönök (1)

Ha magasabb a jövedelmed, akkor az Extra és Extra Plus kölcsönöket érdemes választanod. Ezeket a konstrukciókat a bank havi nettó 400 000 forint jövedelemtől kínálja. A hitelösszeg 10 millió forint is lehet az MBH Extra konstrukció esetén, szintén 1 és 7 év közötti futamidőre.

A Start és Extra konstrukciók esetén a jövedelmed ugyan igazolnod kell, de a bank nem várja, hogy a nála vezetett számládra havi rendszeres utalás is érkezzen. Ha azonban ezt vállalnád, akkor a Plus változatokban kedvezőbb kamatra és THM-re számíthatsz (1).

A kedvezményes THM-nek további feltételei is vannak, amelyekről a bank honlapján tájékozódhatsz. A teljesség igénye nélkül elvárás, hogy a jövedelmed nagyságának megfelelő, de legalább a választott konstrukció szerinti minimális rendszeres utalás érkezzen az MBH Banknál vezetett számládra, és hogy a kölcsönt a futamidő egésze alatt az MBH fizetési számládról törleszd.

Az MBH Banknál 7 millió forintos összeghatárig online hiteligénylésre is van lehetőséged. A bank online hiteligénylő oldalán egy gyors regisztráció után kényelmesen intézheted az igénylést (2).

Online vásárlás mobiltelefonról

Gondolkodj előre, tervezz tovább a karácsonynál!

Ha már a kölcsön felvétele mellett döntöttél, érdemes általánosságban is átgondolnod a pénzügyi helyzetedet. Van-e még olyan dolog, amelyet kölcsönből terveztél megvalósítani a következő év első felében? Vagy van-e olyan meglévő hiteled, amelyet szívesen kiváltanál?

Az MBH Bank hitelkiváltásra is használható személyi kölcsönei megfelelő megoldást kínálhatnak, ha korábban felvett drága hiteleidet vonnád össze egyetlen kölcsönbe.

Kiválthatod akár a más banknál felvett hitelkártya-tartozásodat és hitelkeretedet, áruhitelt vagy személyi kölcsönt is, egyszerre akár többet is.

Töltsd az ünnepeket jó hangulatban, és kezdd az új évet kevesebb gonddal, széleskörűen felhasználható MBH Bank által nyújtott személyi kölcsönnel.

------megjegyzések------

MBH Személyi Kölcsön (1)

Elérhető konstrukciók:

 • Start. THM: 23,5%
 • Start Plus. THM: 18,1%
 • Extra. THM: 21,0%
 • Extra Plus 500 000 - 4 990 000 forint hitelösszegig. THM: 16,3%
 • Extra Plus 5 000 000 - 10 000 000 forint hitelösszegig. THM: 14,0%

(1) A Bank a Teljes Hiteldíj Mutató (THM) értékét a 83/2010 (III.25) Kormányrendelet, az aktuális feltételek, valamint a hatályos jogszabályok figyelembevételével határozta meg. A THM értéke a jogszabályi feltételek változása esetén módosulhat, és nem tükrözi a hitel kamatkockázatát. A THM mértéke a szerződéskötési dátum, az elszámolási nap és a futamidő naptári napjainak száma alapján, valamint a feltételek változása esetén módosulhat. A kondíciók és az igénybevételi feltételek módosításának jogát a Bank fenntartja.

A hitelbírálat jogát az MBH Bank Nyrt. fenntartja. Jelen tájékoztatás kizárólag a figyelemfelkeltést szolgálja, nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek. A hiteligénylés és az alkalmazott THM mértékének feltételeit, valamint az igényléshez szükséges dokumentumok körét a Bank mindenkor hatályos Személyi Kölcsön Hirdetménye, Általános Üzletszabályzata, és a Személyi Kölcsön Általános Szerződési feltételek tartalmazzák, melyek elérhetők az mbhbank.hu honlapon, valamint érdeklődhetsz telefonon a 06 80 350 350-es telefonszámon, továbbá személyesen bankfiókjainkban (mbhbank.hu/fiokkereso).

(2) Online igénylés esetén a maximálisan igényelhető hitelösszeg legfeljebb 7 millió forint. Az online igénylés speciális feltételeiről kérjük, tájékozódj honlapunkon az MBH Személyi Kölcsön Hirdetmény 3.3. pontjában.

(3) Amennyiben minden, a bank által előzetesen kért dokumentum hiánytalanul, illetve hibátlanul kitöltve kerül benyújtásra, és a hitelbírálat során további dokumentum benyújtása nem válik szükségessé. Az online igénylésekre nem vonatkozik.

A cikk megjelenését az MBH Bank támogatta.

Simondán Eszter
Simondán Eszter Pénzügyi szakértő
Linkedin
Simondán Eszter Pénzügyi szakértő

Bár közgazdasági szakközépiskolában érettségiztem, később a humán tárgyak felé fordultam. Szerettem az irodalmat, műveket elemezni, kritikákat írni. Angol szakon végeztem, a diplomamunkámat amerikai drámákból írtam. Az egyetem után egy nagy cégnél helyezkedtem el, ahol visszacsöppentem a pénzügyek világába. Annyira beszippantott, hogy visszaültem az iskolapadba, és közgazdász lettem. Az írás szeretetét és a banki világ iránti érdeklődésemet végül a gazdasági tartalmak írásában sikerült egyesítenem. Szívesen mélyedek el egy-egy témában, és mutatom meg az olvasónak, hogy pénzügyi témákról olvasni nemcsak hasznos vagy szükséges, de érdekes is lehet. Szabadidőmben szívesen olvasok és szeretem a reneszánsz táncokat.

Legfrissebb útmutatóink hírek témában

 • Személyi kölcsön igénylése személyes okmányokkal
  Hírek

  Így juthatsz a leggyorsabban személyi kölcsönhöz

  Ha a számlavezető bankodnál igényelsz személyi kölcsönt, és ezt internetbanki felületen vagy mobilappon keresztül teszed, akár még aznap folyósíthatják a számládra az igényelt összeget. Fontos ugyanakkor, hogy a hitelnyújtási feltételeknek az online igényléskor is meg kell felelned.

  frissítve: 2024. július 17.
 • Napozás és nyaralás tengerparton
  Hírek

  Így lehet rémálom a nyaralás

  Akár 10-20 százalékkal is többet fizethet egy külföldön megvásárolt áruért az, aki a bankkártyás fizetésnél elfogadja azt, hogy a kereskedő bankja forintban vonja le az összeget a dinamikus valutaváltás szolgáltatás keretében – figyelmeztet Gergely Péter. A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint hatalmas árfolyam-eltérítések itthon is vannak: az EuroNet automatákból kedden 426 forintért lehetett eurót felvenni, a Wizzair oldalán ugyanarra a járatra 13 százalékkal többet kellett fizetnie annak, aki forint helyett euróban akarta ugyanazt a repülőjegyet megvenni.

  frissítve: 2024. július 17.
 • Bankszámlanyitás ügyfélajánlás alapján
  Hírek

  Tízezrek üthetik a markát, ha elégedett a bankjával

  Felpörögtek az ügyfélajánló programok a pénzintézeteknél. A lakossági számlák mellett a pénzügyi szolgáltatók bevonták az akciókba a kisvállalati csomagokat is.

  frissítve: 2024. július 14.